Czy solian powoduje senność ?
Moderator: moderatorzy
Czy solian powoduje senność ?
Chciałem się zapytać tych którzy biorą. Czy solian powoduje u was senność i zwiększone łaknienie ale głównie chodzi mi o senność a jeśli tak to jakie dawki bierzecie. Ja ostatnio zwiększyłem dawkę ze 100 mg na 150 mg i jestem bardziej senny w ciągu dnia i nie wiem czy to od leku czy nie.
Ostatnio zmieniony śr maja 15, 2013 5:41 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 1 raz.
- Roland89
- zaufany użytkownik
Re: Czy solian powoduje senność
Choć napisz mi info na privie a ja ci dam kontakt .
Bo widze posuchę w dziale .
Bo widze posuchę w dziale .
Kocur Roland - smukły, podąża własnymi ścieżkami, przywiązuje się do miejsca jak i do ludzi, nocny drapieżca, ceni spokój, może ugryźć .
Re: Czy solian powoduje senność ?
Roland napisałem PW jak nie chcesz tu pisać
ale może inni się tu wypowiedzą też.

- Roland89
- zaufany użytkownik
Nie odpowiadam bezpośrednio tu, bo nie byłem na tym "dragu" .
Kocur Roland - smukły, podąża własnymi ścieżkami, przywiązuje się do miejsca jak i do ludzi, nocny drapieżca, ceni spokój, może ugryźć .
Brałeś Dolphin solian, jeśli tak to w jakiej dawce i jak długo ?
To mnie uspokoiłeś trochę ja się tej senności trochę bałem choć ostatnio już na dawce 150 mg trochę senny w dzień jestem tylko nie wiem czy to od leku czy nie. Czy jakieś skutki uboczne zauważyłeś przy braniu solianu ? Bierzesz solian sam czy jeszcze jakieś leki ? Na olanzapinie wiem że się dużo śpi sam brałem zolafren przez prawie rok. Jakie są Twoje dzienne dawki leku bo piszesz że bierzesz max. 400 mg i kiedy bierzesz lek, rano na czczo ?
Ja dopiero zacząłem brać solian jeszcze niedawno brałem 100 mg a docelowo ma to chyba być 200 mg ale nie wiem ile będę brał. Jeden użytkownik pisał tu na forum jak brać solian i on pisał o braniu na czczo rano. Mi lekarka mówiła o braniu rano ale nie precyzowała chyba czy na czczo czy nie.
Ostatnio zmieniony czw maja 16, 2013 4:38 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 1 raz.
Solian źle wchłania się z węglowodanami, czyli najlepiej nie łykać go w okolicy jedzenia słodyczy, chleba, ziemniaków czy makaronów i innych takich. Co do senności, to ja biorę 800 mg na dobę i nie odczuwam żadnej senności, powiedziałabym, że działa nawet odwrotnie, delikatnie pobudza, wybudzam się w nocy.
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Tu jest post jednego z użytkowników forum na temat tego jak brać solian.
viewtopic.php?p=179915#p179915
viewtopic.php?p=179915#p179915
Biorę solian po posiłku i na pewno w miarę dobrze na mnie działa. Można go brać niezależnie od posiłku, w szpitalu też podawali mi go po śniadaniu, albo w trakcie...
Wracając do tematu, u mnie solian w większych dawkach wywoływał senność- 600 i 800 mg.
Teraz (biorę jego 2x 200 mg), mam małą motywację do działania i się nudzę, czasem też kładę się za dnia, aby zabić czas, ale to raczej jest wywołane tym, że solian biorę od ponad dwóch miesięcy, a wcześniej brałam zupełnie inne leki, z których pierwszy naraził mnie na nawrót (bo głosy i urojenia wróciły), a drugi totalnie mnie rozłożył...
Słyszałam, że solian aktywizuje... Na razie tego nie doświadczyłam.
Wracając do tematu, u mnie solian w większych dawkach wywoływał senność- 600 i 800 mg.
Teraz (biorę jego 2x 200 mg), mam małą motywację do działania i się nudzę, czasem też kładę się za dnia, aby zabić czas, ale to raczej jest wywołane tym, że solian biorę od ponad dwóch miesięcy, a wcześniej brałam zupełnie inne leki, z których pierwszy naraził mnie na nawrót (bo głosy i urojenia wróciły), a drugi totalnie mnie rozłożył...
Słyszałam, że solian aktywizuje... Na razie tego nie doświadczyłam.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

Mylicie solian z sulpirydem. Solianu nie trzeba brac na czczo. Na ulotce pisze ze mozna brac niezaleznie od posilku.
A co do sennosci to powiem tak- na dawkach solianu mniejszych niz 400mg mialam okropna sennosc nie do wytrzymania. Dopiero zwiekszenie dawki na 400mg mnie zaktywizowalo i sprawilo ze spalam mniej.
A co do sennosci to powiem tak- na dawkach solianu mniejszych niz 400mg mialam okropna sennosc nie do wytrzymania. Dopiero zwiekszenie dawki na 400mg mnie zaktywizowalo i sprawilo ze spalam mniej.
Fizia nie wiem czy masz rację. Użytkownik Schizo w tym wątku viewtopic.php?p=212990#p212990
podał link do bazy leków http://bazalekow.mp.pl/ i tam na temat amisulprydu czyli substancji czynnej solianu jest w opisie coś takiego:
podał link do bazy leków http://bazalekow.mp.pl/ i tam na temat amisulprydu czyli substancji czynnej solianu jest w opisie coś takiego:
Nie wiem co znaczą te skróty literowe ale jak widać węglowodany mają jakiś wpływ na lek.Amisulpryd dobrze się wchłania po podaniu p.o. Posiłki bogate w węglowodany znacząco zmniejszają AUC, tmax i cmax, natomiast po posiłkach bogatych w tłuszcze nie odnotowano żadnych zmian. Lek wykazuje dwa szczytowe poziomy wchłaniania – po ok. 1 h i między 3. i 4. h.
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Pole pod krzywą stężeń (AUC) – miara ilości leku, jaka dociera do krążenia ogólnego obliczana metodą trapezów w przedziale czasu od zera do nieskończoności.pawel534 pisze:Nie wiem co znaczą te skróty literowe ale jak widać węglowodany mają jakiś wpływ na lek.
Stężenie maksymalne (Cmaks) – największe stężenie leku obserwowane we krwi natychmiast po dożylnym jego podaniu lub po pewnym czasie, po podaniu pozanaczyniowym. Skutki uboczne występują najczęściej blisko Cmax, a działanie terapeutyczne trochę powyżej poziomu Cmin.
Stężenie minimalne (Cmin) – wartość stężenia leku obserwowana w trakcie jego wielokrotnego podawania tuż przed podaniem kolejnej dawki.
Tmax - ilość czasu do maksymalnego stężenia we krwi.
http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/ , http://en.wikipedia.org/wiki/Pharmacokinetics , farmacja.cm-uj.krakow.pl/dyd/fkin/Def.pojęć%20farmakokinet.doc
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Dzięki Schizo za wyjaśnienie.
- Roland89
- zaufany użytkownik
nawet mój kumpel z Manchesteru City jedzie na solianie ,
Wprawdzie czasem, pod wpływem nudy, pokładam się za dnia, to jednak solian nie wywołuje u mnie senności.
Do tego stopnia, że raczej nie zasnę, jak będę chciała się zdrzemnąć.
Większe dawki solianu, 600 i 800 mg, też nie wywoływały u mnie senności.
Każdy ma inny organizm i inaczej reaguje na daną dawkę leku.
Ponoć solian w dawce 200 mg aktywizuje, czy to prawda, przekonam się o tym wkrótce, bo od jutra będę brać taką jego dawkę.
Do tego stopnia, że raczej nie zasnę, jak będę chciała się zdrzemnąć.
Większe dawki solianu, 600 i 800 mg, też nie wywoływały u mnie senności.
Każdy ma inny organizm i inaczej reaguje na daną dawkę leku.
Ponoć solian w dawce 200 mg aktywizuje, czy to prawda, przekonam się o tym wkrótce, bo od jutra będę brać taką jego dawkę.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

Mi dano Solian własnie dlatego, że jest mało zamulający. Solian nie powinien wywoływać senności, a w małych dawkach może nawet pobudzać.