Olanzapina i tycie

zyprexa, zolafren, zalasta, zolaxa, velotab, zypadhera

Moderator: moderatorzy

miszczu
zarejestrowany użytkownik

Olanzapina i tycie

Post autor: miszczu »

Jak radzicie sobie z tym koszmarnym skutkiem ubocznym podczas brania olanzapiny czyli tyciem?
Ja w ciagu 5 miesiecy brania tego leku przytylem 26 kg i mam juz dosyc:/.
wraith
zaufany użytkownik

Post autor: wraith »

Ja w ciągu 5 miesięcy przytyłam 10 kg - z 53 na 63.
Stwierdziłam, że mam dość, i zaczęłam się odchudzać. To znaczy - jadłam jakieś tam jogurciki, gotowane mięso i tego typu rzeczy. Zrzuciłam 6. Czyli - jest już dobrze.
New hired sword for undead warband.
jak

Post autor: jak »

Zmien olanzapine na ketrel , po ktorym sie nie tyje :)
Borsuk
zaufany użytkownik

Post autor: Borsuk »

ja biore olanzapine juz około 5 lat nie powiem przytyłem z wagi 75 kg do wagi 85 kg ale się wkurzyłem i wziołem się za siebie no i mniej słodyczy mniej kolacji lub wcale. no i sport rower biegi no i waga spadła do 81kg Muszę wam powiedzieć MUSIMY WALCZYC Z OTYŁOŚCIĄ BO PO CO NOSIĆ TE NASZE GRUBE CIELSKA
Gość

Post autor: Gość »

otyli żyjom krocej
Awatar użytkownika
aaa
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: Olanzapina i tycie

Post autor: aaa »

Radzę sobie, tzn. nie radzę. W moim przypadku tak b. nie przeeszkadza mi nadwaga, gdyż zawsze byłem, może nie chuchrem (jak to się pisze?), ale nadmiernie szczupły i w żaden sposób nie mogłem nabrać wagi. W lipcu zmieniam Zolafren na Ketrel i zobaczymy..
"Pobyt w szpitalu grozi kalectwem lub śmiercią"
-- http://pl.youtube.com/watch?v=ryyo9CqyeSI --
y_ennefer
zaufany użytkownik

Post autor: y_ennefer »

W dwa lata przy Zolafrenie przybyło mi 25 kg. Połowę na szczęscie zrzuciłam.
Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
Awatar użytkownika
Maser
zaufany użytkownik

Post autor: Maser »

Na zolafrenie przytyłem 10 kg w 7 miesięcy. W wakacje próbowałem zrzucić troche tj ćwiczyłem, jazda na rowerze. Ale nic z tego nie wyszło bo zaraz mnie zasysało i wyrównywałem kilogramy jedzeniem.

A tak wogóle to lekarz mi powiedział że tyje się na olanzpinie od cukrów.

Pozdrawiam
Gość

Post autor: Gość »

Czesc Wszystkim, a mi sie nie chce w ogóle jeść na olanzapinie wiec nie tyje. A jak jest u Was z libido po olanzapinie? bo u mnie marnie :cry:
Awatar użytkownika
Lappi
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Lappi »

Niestety przez ostatnie 2 lata przytyłam 10 kg po olanzapinie, po pewnym czasie waga się prawie ustabilizowała. Lekarz mi powiedział, że dieta w tym wypadku nie ma większego sensu, tylko więcej ruchu i chyba miał rację, próbowałam swojego czasu diety warzywno-owocowej i po tygodniu waga nie drgnęła. Teraz uskuteczniam aerobik, rower i czekam na pływanie, kiedy tylko będzie cieplej, na razie pogodna na to nie pozwala.. Sport jest ważny, nawet ze względu na wydzielające się endorfiny.
Awatar użytkownika
Alexa22
zaufany użytkownik

Post autor: Alexa22 »

Po zażywaniu olanzapiny, w ciągu 6 miesięcy przytyłam 8 kg. Potem lekarz zmienił mi na abilify, po którym troszkę schudłam i teraz ważę prawidłowo, bo wcześniej miałam niedowagę i olanzapina wyrównała moją wagę.
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

Od 8 miesięcy jestem na dawce 10 mg i przytyło mi się niewiele, bo 4 kg (na szczęście), ale jeśli się za siebie nie wezmę to za kilka lat mogę ważyć 20 kg więcej a to już robi wrażenie. Tylko jakaś taka nieruchliwa jestem po tej olanzie. Kiedyś biegałam, jeździłam na rowerze, ćwiczyłam aerobik a teraz czuję awersję do wszelkiej aktywności fizycznej... Trzeba wypędzić tego lenia!
Melisa
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Natalia Zdero pisze:Od 8 miesięcy jestem na dawce 10 mg i przytyło mi się niewiele, bo 4 kg (na szczęście), ale jeśli się za siebie nie wezmę to za kilka lat mogę ważyć 20 kg więcej a to już robi wrażenie. Tylko jakaś taka nieruchliwa jestem po tej olanzie. Kiedyś biegałam, jeździłam na rowerze, ćwiczyłam aerobik a teraz czuję awersję do wszelkiej aktywności fizycznej... Trzeba wypędzić tego lenia!
4 kg przez 8 miesięcy, to wynik w granicach błędu statystycznego, dokładności wagi, różnic w aktywności ruchowej czy zwyczajnych "paru pączków więcej". Widocznie nie tyjesz po olanzapinie tak, jak jak ja po niej nie tyłem.
W innym temacie przeczytałem, że odstawiasz antydepresant i stąd to zmęczenie, niechęć do aktywności fizycznej. Mogę zapytać jaki antydepresant odstawiasz po 7 latach?
gówno w proszku na kijoszku
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

Przez 7 lat brałam antydepresant Coaxil 12,5mg 3x dziennie, teraz przez 3 miesiące mam brać 2x dziennie, wtedy mam wizytę u lekarza i zdecyduje czy odstawić całkowicie.
Melisa
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Przez pół roku przytyłem na Zolafrenie jakieś 17 kg. Ostatnio waga stanęła w miejscu. Chce się odchudzić. Mam nadzieje że na mniejszej dawce leku to mi sie uda. Teraz biorę tylko 5 mg.
Awatar użytkownika
Spokojny80
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 38754286

Re:

Post autor: Spokojny80 »

Gość pisze:Czesc Wszystkim, a mi sie nie chce w ogóle jeść na olanzapinie wiec nie tyje. A jak jest u Was z libido po olanzapinie? bo u mnie marnie :cry:
U mnie to samo.Libido na Olanzie strasznie mi spadło.
Michal
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

Post autor: Peter »

Witam. Mam pytanie czy ktoś schudł na Zolafrenie?
Ja przytyłem 8kg i na razie pilnuję się to waga mi nie wzrasta ale czy można zgubić wagę?
Jakie są na to recepty... Wcześniej brałem Zeldox i nie tyłem
Awatar użytkownika
dequin80
zaufany użytkownik

Post autor: dequin80 »

Na olanzapinie jak się tyje to się już będzie tyło raczej. Mało jest ludzi którzy chudną na olanzie.
Ziprasidon i aripiprazol to jedyne leki po których nie następuje przyrost masy ciała.
Królestwo moje nie jest z tego świata
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Mnie osobiście bardziej "tuczy" ketrel niż olanzapina i muszę się baaardzo pilnować. Inna sprawa, że nie zawsze się pilnuję i może to nie tylko przez ketrel. Z kolei na olanzapinie byłem krócej, bo góra pół roku, a na ketrelu znacznie dłużej już.
gówno w proszku na kijoszku
Awatar użytkownika
Alexa22
zaufany użytkownik

Post autor: Alexa22 »

Mój znajomy łyka cały czas olanzapinę...najpierw na niej sporo przytył, ale po jakimś czasie waga zaczęła mu spadać i teraz wygląda normalnie. Tak więc są przypadki gdzie można schudnąć na olanzie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „olanzapina”