Olanzapina i tycie
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
Olanzapina i tycie
Jak radzicie sobie z tym koszmarnym skutkiem ubocznym podczas brania olanzapiny czyli tyciem?
Ja w ciagu 5 miesiecy brania tego leku przytylem 26 kg i mam juz dosyc:/.
Ja w ciagu 5 miesiecy brania tego leku przytylem 26 kg i mam juz dosyc:/.
ja biore olanzapine juz około 5 lat nie powiem przytyłem z wagi 75 kg do wagi 85 kg ale się wkurzyłem i wziołem się za siebie no i mniej słodyczy mniej kolacji lub wcale. no i sport rower biegi no i waga spadła do 81kg Muszę wam powiedzieć MUSIMY WALCZYC Z OTYŁOŚCIĄ BO PO CO NOSIĆ TE NASZE GRUBE CIELSKA
- aaa
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Re: Olanzapina i tycie
Radzę sobie, tzn. nie radzę. W moim przypadku tak b. nie przeeszkadza mi nadwaga, gdyż zawsze byłem, może nie chuchrem (jak to się pisze?), ale nadmiernie szczupły i w żaden sposób nie mogłem nabrać wagi. W lipcu zmieniam Zolafren na Ketrel i zobaczymy..
"Pobyt w szpitalu grozi kalectwem lub śmiercią"
-- http://pl.youtube.com/watch?v=ryyo9CqyeSI --
-- http://pl.youtube.com/watch?v=ryyo9CqyeSI --
Niestety przez ostatnie 2 lata przytyłam 10 kg po olanzapinie, po pewnym czasie waga się prawie ustabilizowała. Lekarz mi powiedział, że dieta w tym wypadku nie ma większego sensu, tylko więcej ruchu i chyba miał rację, próbowałam swojego czasu diety warzywno-owocowej i po tygodniu waga nie drgnęła. Teraz uskuteczniam aerobik, rower i czekam na pływanie, kiedy tylko będzie cieplej, na razie pogodna na to nie pozwala.. Sport jest ważny, nawet ze względu na wydzielające się endorfiny.
Po zażywaniu olanzapiny, w ciągu 6 miesięcy przytyłam 8 kg. Potem lekarz zmienił mi na abilify, po którym troszkę schudłam i teraz ważę prawidłowo, bo wcześniej miałam niedowagę i olanzapina wyrównała moją wagę.
Od 8 miesięcy jestem na dawce 10 mg i przytyło mi się niewiele, bo 4 kg (na szczęście), ale jeśli się za siebie nie wezmę to za kilka lat mogę ważyć 20 kg więcej a to już robi wrażenie. Tylko jakaś taka nieruchliwa jestem po tej olanzie. Kiedyś biegałam, jeździłam na rowerze, ćwiczyłam aerobik a teraz czuję awersję do wszelkiej aktywności fizycznej... Trzeba wypędzić tego lenia!
Melisa
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
4 kg przez 8 miesięcy, to wynik w granicach błędu statystycznego, dokładności wagi, różnic w aktywności ruchowej czy zwyczajnych "paru pączków więcej". Widocznie nie tyjesz po olanzapinie tak, jak jak ja po niej nie tyłem.Natalia Zdero pisze:Od 8 miesięcy jestem na dawce 10 mg i przytyło mi się niewiele, bo 4 kg (na szczęście), ale jeśli się za siebie nie wezmę to za kilka lat mogę ważyć 20 kg więcej a to już robi wrażenie. Tylko jakaś taka nieruchliwa jestem po tej olanzie. Kiedyś biegałam, jeździłam na rowerze, ćwiczyłam aerobik a teraz czuję awersję do wszelkiej aktywności fizycznej... Trzeba wypędzić tego lenia!
W innym temacie przeczytałem, że odstawiasz antydepresant i stąd to zmęczenie, niechęć do aktywności fizycznej. Mogę zapytać jaki antydepresant odstawiasz po 7 latach?
gówno w proszku na kijoszku
Przez 7 lat brałam antydepresant Coaxil 12,5mg 3x dziennie, teraz przez 3 miesiące mam brać 2x dziennie, wtedy mam wizytę u lekarza i zdecyduje czy odstawić całkowicie.
Melisa
Przez pół roku przytyłem na Zolafrenie jakieś 17 kg. Ostatnio waga stanęła w miejscu. Chce się odchudzić. Mam nadzieje że na mniejszej dawce leku to mi sie uda. Teraz biorę tylko 5 mg.
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
Re:
U mnie to samo.Libido na Olanzie strasznie mi spadło.Gość pisze:Czesc Wszystkim, a mi sie nie chce w ogóle jeść na olanzapinie wiec nie tyje. A jak jest u Was z libido po olanzapinie? bo u mnie marnie
Michal
- Peter
- zaufany użytkownik
Witam. Mam pytanie czy ktoś schudł na Zolafrenie?
Ja przytyłem 8kg i na razie pilnuję się to waga mi nie wzrasta ale czy można zgubić wagę?
Jakie są na to recepty... Wcześniej brałem Zeldox i nie tyłem
Ja przytyłem 8kg i na razie pilnuję się to waga mi nie wzrasta ale czy można zgubić wagę?
Jakie są na to recepty... Wcześniej brałem Zeldox i nie tyłem
Na olanzapinie jak się tyje to się już będzie tyło raczej. Mało jest ludzi którzy chudną na olanzie.
Ziprasidon i aripiprazol to jedyne leki po których nie następuje przyrost masy ciała.
Ziprasidon i aripiprazol to jedyne leki po których nie następuje przyrost masy ciała.
Królestwo moje nie jest z tego świata
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Mnie osobiście bardziej "tuczy" ketrel niż olanzapina i muszę się baaardzo pilnować. Inna sprawa, że nie zawsze się pilnuję i może to nie tylko przez ketrel. Z kolei na olanzapinie byłem krócej, bo góra pół roku, a na ketrelu znacznie dłużej już.
gówno w proszku na kijoszku
Mój znajomy łyka cały czas olanzapinę...najpierw na niej sporo przytył, ale po jakimś czasie waga zaczęła mu spadać i teraz wygląda normalnie. Tak więc są przypadki gdzie można schudnąć na olanzie ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)