Abilify.. Skutki uboczne..

aripiprazol

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: Abilify.. Skutki uboczne..

Post autor: zbyszek »

Co to jest wydłużony QT ?
Awatar użytkownika
panic
zaufany użytkownik

Post autor: panic »

http://www.kardioserwis.pl/page.php/1/0 ... go_QT.html

"Występowanie wydłużonego QT zwiększa częstość występowania torsade de pointes (wielokształtny częstoskurcz komorowy), który może prowadzić do migotania komór."

Nieźle, dopiero teraz o tym przeczytałem a też mam zwiększony odcinek QT i w dodatku jestem po zawale :( Lekarka to zignorowała, tylko mnie powiadomiła że takie coś może nastąpić.
Przypadek? Nie sądzę! "Yyyy tego się trzymam" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Constantius
zaufany użytkownik

Post autor: Constantius »

dostałem od lekarza abilyfy....przeczytałem ulotkę i się wystraszyłem... jeszcze te wpisy na forum...
rzeczywiście osoby które biorą to cuś narzekają na kołatanie serca... i problemy ze snem...
coś za szybko za dużo nowych leków jest... i stąd wcale nie są chyba takie fajne jak się lekarzom wydaje....
nie lubię jak mi serce kołacze.. bo to nie uspakaja tylko wręcz przeciwnie... i jeszcze się nie wyśpię no to będę dentka deprecha itp...
Przecież to efekty przeciwne do zamierzonych.....
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Constantinus, efekty uboczne mijają po jakichś dwóch tygodniach.
Abilify to dobry lek, wielu ludziom pomógł.

Pozdrawiam.m.
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Na serce faktycznie działa niezbyt, ja przy abilify musiałam dodatkowo brać lek przeciwarytmiczny. Najgorzej było jak dostałam tętna... 170! :shock:
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

No ja na tym leku miałam niską temp (35,6=najniższa) kołatanie serca i drgawki. Ale o dziwo trochę się dziś uspokoiło, może organizm się przywyczai. U mnie żadna niemożność siedzenia w miejscu nie wystąpiła w sumie na żadnym leku :) Może jestem zbyt leniwa z natury :) Ale na abilify wogóle nie chce mi się jeść, wogóle. Żywię się serkami waniliowymi i to mi wystarcza. Mama sobie dziś zamówiła pizze, a ja prawie zwymiotowałam na jej widok. Blee. I skutek wagowy też jest 5kg mniej :) To dobrze, cieszę się z tego. Tylko efektem ubocznym, nie wiem czy akurat ten lek ma na to wpływ - są narastające urojenia, myśli s i lęki. Głosy przy nich to pikuś ;) ALe poczekam jeszcze kilka dni, niech ten abilify zacznie działać porządnie ;)
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
Zakrecona
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Zakrecona »

Biorę abilify od 3 dni ( 15 ) ,fakt usnąć po nich za dnia jest wręcz nie sposób :D szczerze mówiąc licze na skutki uboczne w postaci jadłowstrętu ...chciałabym zrzucić nadwagę po rispolepcie i solianie .
pozdrawiam .
POZDRAWIAM RENATA

[/color]
mamuska
zaufany użytkownik

Post autor: mamuska »

Dzis mija u mnie 4 tyg. na Abilify i tylko 5 mg na dzien jak na razie.

1. Jadlabym tylko slodycze
2. MAm dziwne kolatania serca
3. Jestem zmeczona w polowie dnia
4. Jestem niepozbierana, zapominam o rzeczach ktore mialam zrobic (kidys nie bylo nawet mowy o czyms takim)
5. Na niczym mi niezalezy mozna powiedzec ze zlapalam jakiegos dolka.
6. Mam odczucie jakbym przechodzila jakies przekwitenie.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony pt lut 07, 2014 12:03 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
megan

Post autor: megan »

Mnie po Abilify więcej się chce jeść. Przytyłam 3 kg, ale waga już po trochu spada, ponieważ staram się jeść mniej i ćwiczę. Mam jeszcze zawroty głowy, jak wstaje z łóżka lub krzesła.
megan
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Biore Abilify od 8 dni, czuje ze mam spowolnine trawienie.Niby chce mi sie jesc, jestem glodny a jakos czuje jakbym bym caly czas najedzony.Czy to moze spowodowac to ze przytyje?
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

Post autor: Peter »

Raczej na Abilify to się chudnie... Mi lekarz przepisał rano Abilify a na wieczór Zolafren i już tylko czekam kiedy zejdę z Zolafrenu i waga mi zacznie spadać...
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Biorę ten lek od 3 miesięcy w dawce 15 mg i szczerze mówiąc nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych. Sypiam normalnie, waga pozostaje bez zmian, akatyzja się nie pojawiła. Czekam jeszcze na zejście z ostatniej dawki Olanzapiny (obecnie 2,5 mg), żeby mieć pełne porównanie, ale jak na razie Abilify bardzo mi się podoba.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Ja biorę od ponad roku Abilify, po dłuższej przerwie. Wtedy miałem wyraźną akatyzję. Ciężko było usiedzieć. Jakaś niemoc, straszne uczucie. Ale brałem wtedy też inne leki, a w dodatku było po nawrocie. Ale nie miałem jakiegoś urazu do Abilify. Czułem, że ma ten lek coś w sobie i po nawrocie, poprosiłem o niego. Jestem zadowolony, chociaż nie do końca. Firma produkująca Abilify prowadzi badania nad nowym lekiem, może będzie dobry. Nie jest to pełny inhibitor dopaminy, może będzie dobry jako lek dodatkowy.

Myślę, że teraz też miałem akatyzję. Mały niepokój ruchowy. Ale lekarz przepisał mi Ketrel i to ustąpiło. Chociaż Ketrel też idealny nie jest.
nic
ocean
zaufany użytkownik

Post autor: ocean »

...
Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2014 11:25 am przez ocean, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Abilify obecnie jest produkowane wyłącznie przez Otsukę, patent wygasa dopiero w październiku 2014 roku. Generyki mają być dostępne nie wcześniej niż w 2015.

Źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/Aripiprazole
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Tu jest informacja na temat nowego leku, chyba pochodnego Abilify. Nazywa się Brexipriprazole. Jest on w fazie testowej. Chyba ostatniej. Produkuje go właśnie Otsuka. Nie ma jeszcze nazwy handlowej.

http://www.otsuka.com/en/rd/pharmaceuti ... ancial=246
nic
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Po Abilify tyle się spodziewano, jak po większości nowych neuroleptyków, Solianie choćby, będzie refundowany, w cenie niewiele ponad 3 złote za opakowanie. Teraz kiedy od lat bardzo wielu go przetestowało na sobie już wiadomo, że to żaden złoty środek pozbawiony skutków ubocznych, żadna 'zdrowa' amfa pobudzająca do życia, a przy tym znosząca grajdołki.
pali-kot

Post autor: pali-kot »

Witam wszystkich
Ja biorę ten lek od około 2 miesięcy,dawka 15 mg,spadła mi waga około 7 kg i śpię krócej,budzę się codziennie o 5..6 rano ale śpię jednym ciągiem,nie wstaję w nocy,jestem lekko oszołomiony po około 2 godzinach od przyjęcia leku mam lekki stan zwiększonej wrażliwości/lęku ,poza tym biorę na noc 7,5 mg zelasty(lekarz zmniejszył mi z 10 mg).Ogólnie jestem zadowolony z leku bo wiadomo że nie ma cudownej tabletki i dużo też zależy od nas.
yo
bywalec

Post autor: yo »

Dawka 15 mg: spanie średnio 16h/dzień,apetyt którego nie mogłam powstrzymać,zmęczenie - pamiętam,że jak nie spałam,próbowałam coś porobić w necie np poczytać artykuły i wytrzymałam max.15-20 minut.
Dawka 7,5 mg: nieostre widzenie, akatyzja, czas wytrzymania przy komputerze:30 minut,apetyt ciąg dalszy.
Reasumując: najgorzej wspominany przeze mnie lek. Unicestwiacz wręcz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „abilify”