mała ankieta o przyczynach

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: mała ankieta o przyczynach

Post autor: zbyszek »

dan pisze:... namiar na to badanie
Jak zwykle odwołuję się do książki Birchwooda i Jacksona pt. "Schizofrenia". Aby sprawdzić, czy istnieje "schizofrenogenna rodzina" determinująca rozwój choroby u dziecka wzięto pod uwagę rodziców, którzy sami chorowali i z tego powodu przekazują dziecku podatność genetyczną. W badaniach Kerry'ego (Kety, Rosenthal, Wender, Schulsinger, Jackobsen, 1975) wyłowiono dzieci takich właśnie chorych rodziców, które zostały w pierwszym miesiącu po urodzeniu adoptowane przez zdrowe rodziny. Porównując to z grupą dzieci od zdrowych rodziców okazało się, że ryzyko choroby już obciążonych genetycznie wcale się nie zmienia, gdziekolwiek one by nie były wychowywane, a przecież jeśli wychowanie miałoby jakiś wpływ to musiałoby to te badanie uwidocznić. Nie znaczy to jednak, że proces socjalizacji nie odgrywa żadnej roli w wyzwalaniu schizofrenii. Badania podkreśliły tylko, że rodzina nie jest samoistnym czynnikiem. Później badano sposób wyrażania emocji w rodzinach. Badania przeprowadzili Bebbington i Kuipers, a potem sam Birchwood wielokrotnie publikował na ten temat i w sumie hipoteza oziębłej matki jako samoistnej przyczyny choroby upadła. Badań dokładnie takich, jak opisałem kilka postów powyżej jednak nie znalazłem.

Obecnie mamy obraz, zgodnie z którym pochodzenie jest genetyczne, a rodzina tylko wyzwala z tych skłonności rzeczywistą chorobę. Parafrazując pisałem, że rodzina "nie jest przyczyną lecz miejscem", w którym powstaje schizofrenia.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

coty pisze:... nie wszystkie osoby żyjące w zaburzonych rodzinach maja schizofrenie
Prawda. Wszystkie mają zaburzoną osobowość, ale nie wszystkie konkretnie schizofrenie.
zbyszek pisze:... hipoteza oziębłej matki jako samoistnej przyczyny choroby upadła.
I słusznie, była ona zbyt prosta. Uważam, że na wystąpienie schizofrenii składa się wiele czynników i niektóre z nich muszą wystąpić jednocześnie. Pytanie, jakie to dokładnie czynniki. Myślę, że takie badanie jest dość kłopotliwe w wykonaniu. Już sam termin "patologia" w psychiatrii i psychologii budzi wiele kontrowersji. No, ale zawsze mogło mi coś umknąć. Dzięki za odpowiedź.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Post autor: coty »

...
Ostatnio zmieniony pt sie 26, 2011 11:51 am przez coty, łącznie zmieniany 1 raz.
po to cię mam
zaufany użytkownik

Post autor: po to cię mam »

Kiedyś widziałem jak zdrowe pisklaki atakowały takiego chorego, zadziobały go. Podobnie jest z chorymi na schizofrenię, nie potrafią się bronić własnym językiem. :( Dodam jeszcze, że raz na juvenaliach strasznie obito mi gębę, to mogło mieć jakiś wpływ. Gdzieś przeczytałem że schizofrenia to choroba spowodowana odmienną budową i funkcjonowaniem mózgu, nie wiem czy to prawda.
wcześniejszy login: very calm
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

very_calm pisze:Gdzieś przeczytałem że schizofrenia to choroba spowodowana odmienną budową i funkcjonowaniem mózgu, nie wiem czy to prawda.
Choroba może być spowodowana odmienna budową mózgu, ale nie jest to jakiś sztywny wymóg.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

very_calm pisze:Kiedyś widziałem jak zdrowe pisklaki atakowały takiego chorego, zadziobały go. Podobnie jest z chorymi na schizofrenię, nie potrafią się bronić własnym językiem. :(
Ja nie wiem czy mam schizofrenię, ale wydaje mi się, że coś w tym jest. Też zawsze czułem się bezbronny i bezsilny wobec pewnych typów ludzkich, a zwłaszcza ludzi w stadzie. Sęk w tym żeby takich dziobaków omijać. Obecnie brak takich w moim życiu, ale po drodze napatoczyło się ich kilka i myślę, że wywarli spory wpływ na moją równowagę psychiczną.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
po to cię mam
zaufany użytkownik

Zgadzam się z tobą Zbyszku całkowicie, rodzina nie jest przyczyną schizofrenii. Tak trzeba myśleć, bo inaczej pojawią się pretensje i roszczenia, a w skrajnej postaci agresja względem rodziny.
Mariii
zaufany użytkownik

Post autor: Mariii »

Przeczytaj, co napisał Zbyszek.
zbyszek pisze: a rodzina tylko wyzwala z tych skłonności rzeczywistą chorobę. Parafrazując pisałem, że rodzina "nie jest przyczyną lecz miejscem", w którym powstaje schizofrenia.
Znasz słynne przysłowie "po nitce do kłębka"!?
Rodzina jest jednym z czynników, a jeśli jest ich większa, wystarczająca ilość, przeradzają się w choroby.
very_calm pisze:Gdzieś przeczytałem że schizofrenia to choroba spowodowana odmienną budową (...) mózgu
Skąd to wytrzasnąłeś!?
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Rzeczywiście znaleziono nieznaczne różnice w budowie mózgu osób ze schizofrenią i zdrowych, lecz nic nie wiadomo o tym, czy to przyczyna, czy skutek.
po to cię mam
zaufany użytkownik

Mój brat w internecie wyczytał, że w mózgach osób chorych na schizofrenię jest więcej grzybów (produkują coś jakby LSD), ale ja się z tym nie zgadzam. Robiono badania krwi i nie wykryto toksyn. Przyczyna tej choroby jest taka, że nie wiadomo jaka jest. Jak ktoś to rozszyfruje będą lepsze leki i dostanie Nobla przez 10 lat z rzędu. :D
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

mariii pisze:
very_calm pisze:Gdzieś przeczytałem że schizofrenia to choroba spowodowana odmienną budową (...) mózgu
Skąd to wytrzasnąłeś!?
Z tego, co czytałem to głównym znakiem jest tzw. powiększenie komór. Ale jakich komór i z "czym to się je", nie wiem, bo aż tak się nie znam. Ale zmiany w mózgu to nie tylko w schizofrenii. Określone obszary w mózgu może uszkodzić stres i wtedy się mówi o ZSP. Podobnie stres, przykrości doświadczane w dzieciństwie - kształtuje mózg i powoduje późniejsze zaburzenia, nerwice i różne inne. Nie tylko w chorobach, prawdopodobnie we wszystkich zaburzeniach zachodzą jakieś zmiany, przy zaburzeniach osobowości także np. czytałem kiedyś o zmianach w mózgu u ludzi z borderline - były naprawdę spore (np. zmniejszony hipokamp) i obejmowały wiele z obszarów mózgu. Szło się naprawdę wystraszyć. Szukałem i nie potrafię teraz tego znaleźć, ale jak ktoś mi nie wierzy na słowo, to mogę jeszcze pogrzebać w książce i w necie i przytoczyć dane w temacie.
very_calm pisze:Mój brat w internecie wyczytał, że w mózgach osób chorych na schizofrenię jest więcej grzybów (produkują coś jakby LSD), ale ja się z tym nie zgadzam.
:lol:
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
po to cię mam
zaufany użytkownik

Cieszę się stary, że masz dobry ubaw na tym forum, a czytałeś w niechcianych postach co zrobić z hostiami?
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Very_calm pisze:Cieszę się stary, że masz dobry ubaw na tym forum, a czytałeś w niechcianych postach co zrobić z hostiami?
Mam dobry ubaw? Nie rozumiem. :shock:
Czytałem jakieś posty o tym, że ktoś chciał hostie nasączyć w LSD i miało być to założenia zabawne (taki był tytuł wątku), ale CO TO MA DO RZECZY?
Teoria halucynogennego grzyba w mózgu brzmi, no sorry, ale brzmi jak brzmi. Ty zdaje się też nie dajesz w nią wiary.
Nie rozumiem. Wkurzyłem Cię swoja wypowiedzią?
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

.
Ostatnio zmieniony sob sty 05, 2013 10:13 pm przez Zagubiona we mgle, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fart
zaufany użytkownik

Post autor: fart »

U mnie był to niedobór lodów co spowodowało przegrzanie neuronów
neuroleptyki profilaktyczne
Awatar użytkownika
asthar
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: asthar »

Ja jadłam w dzieciństwie zbyt mało słodyczy przez co mój organizm nie wytwarza serotoniny, ponadto nienoszenie czapki spowodowało słyszenie aniołów i duchów.

Ta dyskusja nie ma sensu.
Nie jesteśmy lekarzami 60% treści tego wątku to domniemania i pseudonaukowy bełkot.
po to cię mam
zaufany użytkownik

Wygląda na to, że ilu chorych tyle przyczyn. Tych przyczyn nawet więcej.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

.
Ostatnio zmieniony sob sty 05, 2013 10:13 pm przez Zagubiona we mgle, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Asthar pisze:Nie jesteśmy lekarzami 60% treści tego wątku to domniemania i pseudonaukowy bełkot.
Oczywiście masz rację. Przyczyn schizofrenii nie da się przecież określić przez ankietę. Cały wątek jest trochę postawiony na głowie.
Awatar użytkownika
asthar
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: asthar »

trochę? :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”