Czytam właśnie
Moderator: moderatorzy
Re: Czytam właśnie
Po wszystkich przeżyciach nie mogę skupić uwagi na żadnej książce :/
Może sam napisz książkę.
Po tych wszystkich przeżyciach
Po tych wszystkich przeżyciach
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
- Akatosh
- zaufany użytkownik
Rycerz Siedmiu Królestw Georga R. R. Martina. Trzy opowiadania osadzone w uniwersum znanym z cyklu powieści "Sagi pieśni lodu i ognia" tego samego autora. Jestem w trakcie czytania pierwszego.
Obcojęzyczne pozycje czytam tylko w oryginale, a polskich autorów jedynie przekłady na inne języki. Dlatego bez końca mogę to robić, ciągle wszystko mnie zaskakuje, jest całkowicie niezrozumiałe. Miało być w cytatach, a nie znalazłem wątku.
Anna Gruszka "Splątany warkocz Bereniki".
"Mówię, krzyczę, piszę. Czy warto było mącić ciszę?"
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
"Dwie kobiety" Doris Lessing. O zakazanej miłości i meandrach ludzkiej psychiki.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- Mickey
- zaufany użytkownik
- Status: pracuję
Właśnie skończyłem "Całą jaskrawość" Stachury, czytaną świetnie przez Olbrychskiego.
Teraz słucham "Świata wg Garpa" ale na razie nie specjalnie mi się podoba.
Poza tym skończyłem "Spotkałem szczęśliwych indian." Arkadego Fidlera, ( polecam ), oraz "Pracuj dla pieniędzy, projektuj dla przyjemności." , na temat freelancerki w zawodach "kreatywnych", bardzo dobra książka, jeśli ktoś chce wystartować z własną działalnością.
Teraz czytam "Zero zero zero" Roberto Saviano, zapowiada się bardzo ciekawie, ten człowiek ma świetne pióro, nie mówiąc już o tematyce którą porusza i jej znajomości.
Teraz słucham "Świata wg Garpa" ale na razie nie specjalnie mi się podoba.
Poza tym skończyłem "Spotkałem szczęśliwych indian." Arkadego Fidlera, ( polecam ), oraz "Pracuj dla pieniędzy, projektuj dla przyjemności." , na temat freelancerki w zawodach "kreatywnych", bardzo dobra książka, jeśli ktoś chce wystartować z własną działalnością.
Teraz czytam "Zero zero zero" Roberto Saviano, zapowiada się bardzo ciekawie, ten człowiek ma świetne pióro, nie mówiąc już o tematyce którą porusza i jej znajomości.
- Mickey
- zaufany użytkownik
- Status: pracuję
Acha i jeszcze "Kocia magia" - książka napisana przez Jacksona Galaxy, speca od kotów, o jego relacjach z tymi zwierzętami i wychodzeniu z ciężkich uzależnień. Polecam, bardzo fajna książka.
"Święto wiosny", zaczyna się obiecująco...
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Wszyscy Jesteśmy Nomadami-reportaż z podróży po Mongolii.Wydaje sie interesująca z poczatku,dużo ma fotografii w środku,napisana językiem lekkim,z humorem.
Doskonałe umiejętności interpersonalne -poradnik,pewne zagadnienia sa ciekawe.
Doskonałe umiejętności interpersonalne -poradnik,pewne zagadnienia sa ciekawe.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
No i sie nie pomylilem wartosciowe ksiazki.
Teraz mam do przeczytania:
Młode Chiny Krzysztof Kardaszewicz
Kształtowanie się nowoczesnej sztuki aktorskiej w Polsce Henryk Szletyński
A zaczne od PRL dla początkujących Jacek Kuroń Jacek Żakowski
Teraz mam do przeczytania:
Młode Chiny Krzysztof Kardaszewicz
Kształtowanie się nowoczesnej sztuki aktorskiej w Polsce Henryk Szletyński
A zaczne od PRL dla początkujących Jacek Kuroń Jacek Żakowski
- moi
- moderator
- Kontakt:
'Zrób mi jakąś krzywdę" Jakuba Żulczyka. Współczesny romans o miłości dorosłego mężczyzny do nastolatki, napisany obscenicznym, poetyckim językiem. Jeszcze się nie zdecydowałam, czy to dobra książka. Na pewno trzeba przeczytać, bo Żulczyk jest teraz "modny", więc warto wiedzieć, o co chodzi 
Pozdrawiam.m.

Pozdrawiam.m.
no koko koko Euro spoko moi
słowem, jak rozumiem, 'kontrowersyje' sieje powyższy autor. To może i dobrze, żo polaryzuje. Skoro temat gorący i język mięsisty, potem wiadomo czy kolejną knigę przeczytać czy wyrzucić w czeluście Odry.
A propos gorączki, nie tylko sobotniej nocy, ale także normalnego tygodnia pracy, podczas którego panie czytają jedną teraz topową knigę chyłkiem pod biurkami w korporacjach i z pąsowymi policzkami, co tu dużo mówić, wilgotnieją (i nie chodzi o 'mokre oczy')
już wiadomo o co chodzi... ale przed 'adremem' piosenka wprowadzająca:
https://www.youtube.com/watch?v=iDEZ7Afnkss
Baby wokół mnie, co po niektóre, powariowały. Grey i Grey. Zarywają nocki, dyskutują, robią 'maślane oczy' kiedy temat pojawia się 'na tapecie' podczas towarzyskich spotkań. Przyznaję się, że uległem i w celach poznawczych i ze zwykłej ciekawości co one tam widzą przeczytałem pierwszą część tego Greya.
Wrażenia...? Totalna załamka. Tam nic się nie broni. To wszystko nie ma charakteru. Jest przeraźliwie mdłe. Same zdania z przekładu angielskiego nie mają jakiegoś smaku, zapachu słów (mówiąc nieco poetycko). Zamiast tego jest instrukcja i banalna historia, która niczego nowego nie odkrywa. Miałem nikłą nadzieję, że jakieś osadzenie obyczajowo-społeczne będzie ciekawsze, w ostrzejszych kolorach. A tu 'flaki z olejem' nudy na pudy'. No i 'te sceny' mające być najciekawszymi, że tak powiem, 'doopy nie urywają' są przeciętne, bez jakiegoś napięcia. Dla mnie ta książka to jakiś podrasowany harlekin. Naprawdę mizerny. Ale dla moich znajomych kobiet, na szczeście nie wszystkich, użyte tam słowo 'sooka' z powodzeniem służy za grę wstępną. Nie rozumiem tego.
I jestem w kłopocie i dylemacie, czy mam kupować te kajdanki z wyprzedaży czy nie?

A propos gorączki, nie tylko sobotniej nocy, ale także normalnego tygodnia pracy, podczas którego panie czytają jedną teraz topową knigę chyłkiem pod biurkami w korporacjach i z pąsowymi policzkami, co tu dużo mówić, wilgotnieją (i nie chodzi o 'mokre oczy')

już wiadomo o co chodzi... ale przed 'adremem' piosenka wprowadzająca:
https://www.youtube.com/watch?v=iDEZ7Afnkss
Baby wokół mnie, co po niektóre, powariowały. Grey i Grey. Zarywają nocki, dyskutują, robią 'maślane oczy' kiedy temat pojawia się 'na tapecie' podczas towarzyskich spotkań. Przyznaję się, że uległem i w celach poznawczych i ze zwykłej ciekawości co one tam widzą przeczytałem pierwszą część tego Greya.
Wrażenia...? Totalna załamka. Tam nic się nie broni. To wszystko nie ma charakteru. Jest przeraźliwie mdłe. Same zdania z przekładu angielskiego nie mają jakiegoś smaku, zapachu słów (mówiąc nieco poetycko). Zamiast tego jest instrukcja i banalna historia, która niczego nowego nie odkrywa. Miałem nikłą nadzieję, że jakieś osadzenie obyczajowo-społeczne będzie ciekawsze, w ostrzejszych kolorach. A tu 'flaki z olejem' nudy na pudy'. No i 'te sceny' mające być najciekawszymi, że tak powiem, 'doopy nie urywają' są przeciętne, bez jakiegoś napięcia. Dla mnie ta książka to jakiś podrasowany harlekin. Naprawdę mizerny. Ale dla moich znajomych kobiet, na szczeście nie wszystkich, użyte tam słowo 'sooka' z powodzeniem służy za grę wstępną. Nie rozumiem tego.
I jestem w kłopocie i dylemacie, czy mam kupować te kajdanki z wyprzedaży czy nie?

Greya nie czytałam i jakoś nie bardzo mi się chce, ale dzięki książce i filmowi powstało trochę całkiem przyjemnych piosenek. 

Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
To prawda.mei pisze:ale dzięki książce i filmowi powstało trochę całkiem przyjemnych piosenek.

A nawiązując do wspomnianej tematyki książek, dużo lepiej moim zdaniem radzą sobie polskie autorki. Np. Anna Gwóźdź i książka "Sara". Erotyka nie jest tu na pierwszym planie, ale gorących momentów nie brakuje i czyta się całkiem przyjemnie.
"Mówię, krzyczę, piszę. Czy warto było mącić ciszę?"
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
III KARMAPA RANGDZIUNG DORDŻEDla buddystów z Zachodu medytacji w pozycji siedzącej wydaje się być jedynie ważną; przez
praktykę rozumieją głównie takie medytowanie. Jest to wprawdzie przydatne, ale jednak
niewystarczające. Budda przekazał bowiem wiele nauk oraz różne metody medytacji:
● nad nietrwałością i przemijalnością wszystkiego oraz cierpieniem samsary;
● nad rozumieniem pustki i z tego wynikającym współczuciem oraz miłością do wszystkich
istot bez wyjątku;
● nad tym, jak samemu poznać umysł – pracując nad własnymi uczuciami i emocjami
Już choćby ta mnogość ukazuje, dlaczego nie wystarcza samo siedzenie w medytacji – ciało może
wprawdzie medytować, ale nie umysł, nad którym nie mamy kontroli. Rangdziung Dordże uczył,
na czym ma polegać praca nad umysłem; wyjaśnia, czym jest umysł, jak działa i jakie są jego
reakcje. Dopiero kiedy nauczymy się tego, możemy naprawdę skutecznie medytować. Bez względu
na to, gdzie żyjemy i jak pracujemy, najważniejsze jest poznanie umysłu i sposobu jego działania.
Mniej istotne jest miejsce naszego pobytu lub to, czy jesteśmy osobą świecką, czy też mnichem lub
mniszką.
Świadomość Zwyczajna Świadomość Przebudzona
Rdzenny tekst tybetański z komentarzami lamów: THRANGU RINPOCZE, TENGI RINPOCZE, SZAMARA RINPOCZE
nic
"Cel Snajpera" Chris Kyle - postanowiłem przeczytać tę książkę po obejrzeniu filmu "Snajper". Jeśli ktoś ma ochotę na solidną dawkę męskiej przygody i klimat wojny to polecam! Mi jak najbardziej przypadła do gustu i czytam z uwagą 

My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
- Słonecznik1
- bywalec
Wiktor Suworow - Ostatnia Republika
- moi
- moderator
- Kontakt:
"Zmiany" Guana Moye. Znakomity przykład, jak pisać o Chinach, z ominięciem cenzury.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.