Tak, obchodzi nas to, co inni mają do powiedzenia. Po to istnieje to forum.Schizo pisze:Myślisz, że kogoś to obchodzi?Flamaster pisze:Może kogoś tu urażę aczkolwiek uważam, że...
Pozdrawiam.m.
Moderator: moderatorzy
Tak, obchodzi nas to, co inni mają do powiedzenia. Po to istnieje to forum.Schizo pisze:Myślisz, że kogoś to obchodzi?Flamaster pisze:Może kogoś tu urażę aczkolwiek uważam, że...
Jak widać po postach niektórych "chorych" to razi ich czyjeś pisanie, że "jak ktoś ma schize to nie powinien mieć dzieci". Każdy chory powinien zadecydować o tym sam - tego już nie zacytowałaś.moi pisze:Tak, obchodzi nas to, co inni mają do powiedzenia.Schizo pisze:Myślisz, że kogoś to obchodzi?Flamaster pisze:Może kogoś tu urażę aczkolwiek uważam, że...
Popieram.cezary123 pisze:A ja powiem krótko na zdrowy rozum. Chorzy nie powinni mieć dzieci, dopóki nie nastąpi stabilna kilkuletnia remisja. Nie jest tak jak człowiek by chciał, lecz jest jak jest.
Lekarze, sądy rodzinne i "zdrowe" otoczenie też wiedza swoje i wszyscy kierują się przede wszystkim dobrem dziecka.
Wniosek : kobiety chcą mieć dziecko z ukochanymi, to niech wszyscy dopilnuja swojego zdrowia a szczęście rodzinne będzie im wtedy dodane
Tak jak pijakowi nikt nie zabroni tak też nikt nie zabroni schizofrenikowi. To kwestia odpowiedzialności i świadomości każdego człowieka. Chcecie mieć dzieci? Ok. Tylko najlepiej od razu sześcioro, żeby mógł zadziałać bożek statystyki i wielkich liczb. Może wtedy jedno lub dwoje będzie całkowicie normalnych.cezary123 pisze:Schizofenicy powinni mieć prawo posiadać dzieci. Jak mogą, dadzą radę i chcą.
Życie jest jedno.
Nic mi nie wiadomo, o tym aby był jakiś formalny zakaz.
A jakiś pijak, który będzie płodził siedmioro aby tylko brać świadczenia rodzinne?
Takie zjawiska zdarzają się od wieków w milionach rodzin na całym świecie.
Też epigenetyka winna?
No może wystarczycezary123 pisze:Wystarczy żeby byli przynajmniej trochę normalniejsi od nas - rodziców.
No tak skoro do osiągnięcia spełnienia w życiu potrzebne są komuś dzieci, to niech je ma. Myślałem po prostu, że rozmawiamy o tym jak powinien zachować się odpowiedzialny człowiek. Ale jak tak to proszę bardzo. Są różne nieodpowiedzialne zachowania za które nie zostanie się ukaranym. Palenie papierosów, głosowanie na polityków-debili, dawanie przez matkę piersi dziesięciolatkowi do ssania itd. Pewien niesmak zostaje jednak jak się czyta argumenty typu "życie jest jedno". Tak pewnie myślał też Hitler napadając na Polskę, albo Travolta łapiąc swojego masażystę za drążek.cezary123 pisze:Schizofrenicy, podobnie jak wszyscy ludzie, powinni zdawać sobie sprawę, że jeżeli nie zdecydują się na dzieci, nie będą mieli ich nigdy! Życie jest jedno.
Nie wiem czy ktoś potrafiłby wziąć na siebie odpowiedzialność za tak osobiste sprawy człowieka.
Jeżeli choroba jest zaleczona, to myślę, że nie ma jakiegoś ostatecznego zakazu aż do śmierci.
Nie ma stuprocentowego dowodu na dziedziczenie schizofrenii.
Hehe :-)sophie pisze:Kazdy schizofrenik powinien sie starac