schizofrenia paranoidalna

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Mariii
zaufany użytkownik

Re: schizofrenia paranoidalna

Post autor: Mariii »

szwed pisze:w pewnych sytuacjach samobójstwo jest o'k .
szwed pisze:Wydaje mi się , że czasami samobójstwo nie jest aktem desperacji czy też chęcią ucieczki przed problemami życiowymi .Wręcz odwrotnie jest aktem dojrzałym . Ja tak do tego podchodzę .
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
szwed
zarejestrowany użytkownik
Status: Rencista

Post autor: szwed »

Marii , a cóż powiesz np. na temat naszej dumnej młodzieży (i nie tylko) czasu II wojny światowej , która wolała popełnić samobójstwo niż sprzedać kolegów Niemcom .
No przecież takich przykładów są setki .
Czy nie jest to właśnie akt odpowiedzialności a nie tchórzostwa .
Ariel124 nie popełniaj samobója . Bardzo Cię proszę , bo mnie znowu skarzą na pobyt w zakładzie zamkniętym .
Żarty żartami , próbuję zająć Cię czymś Arielku , poza tym ..........sam się dzisiaj strasznie nudzę .
A tu jest może , bo jestem od niedawna na tym forum , jakiś dział dla samobójców ?
Mnie np. psychiatra jak miałem 22 lata po drugiej próbie samobójczej powiedział ".....Panie zrób Pan to raz a porządnie i nie zawracaj dupy " .
Czyżbym też powinienem Go oskarżyć o namawianie do samobója .
Jakieś strasznie ugrzecznione to forum i jak zwykle "baby" próbują nim rządzić .
Co za świat .
Ariel - nie ufaj nigdy kobiecie !
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Mariii pisze:
szwed pisze:w pewnych sytuacjach samobójstwo jest o'k .
szwed pisze:Wydaje mi się , że czasami samobójstwo nie jest aktem desperacji czy też chęcią ucieczki przed problemami życiowymi .Wręcz odwrotnie jest aktem dojrzałym . Ja tak do tego podchodzę .

W powyższych cytowanych wypowiedziach Szweda nie znajduję zachęcania kogokolwiek do samobójstwa. Wyraża jedynie swoją opinię na temat, nie dogmatyzuje, że żyć należy ponad wszelką cenę, jaką przychodzi płacić. Mogę zrozumieć przewrażliwienie w tej kwestii, w końcu to forum odwiedzają osoby często bardzo wrażliwie i w różnym stanie psychicznym. Jednak zarzucanie komuś czegoś, czego nie zrobił (zachęcania osoby x do konkretnego czynu) i straszenie przy tym odpowiedzialnością karną to więcej niż przesada.
Damian77777
zaufany użytkownik

Post autor: Damian77777 »

Juz nie przesadzajcie że za napisanie czegoś takiego by go zaskarżyli jakby chłopak sobie coś zrobił.To internet i każdy może sobie pisać co chce bez przesady.Jak codziennie wbijam na czaty WP na nicku ChoryUmyslowo to odrazu mi piszą na priv żebym skonczył ze sobą i szedł się powiesić i co mam ich zaskarżyć albo Policja ich namierzy po IP ???? Pffffffff
To internet i każdy może pisać co chce już nie przesadzajcie Szwed wyraził tylko swoją opinie od której jednak mógł sie powstrzymać zdecydowanie bo była nie na miejscu ale straszenie że mogliby go zamknąć za to do zakładu jest niedorzeczne.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Damian77777 pisze:To internet i każdy może pisać co chce
No właśnie nie, tylko ludziom się tak wydaje.
Obrazek
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Petruccio pisze:
A właśnie tak, Schizofrenia jest ponad prawem! :lol:
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Schizo pisze:
Petruccio pisze:
A właśnie tak, Schizofrenia jest ponad prawem! :lol:
Nie jest. Można być zdiagnozowanym schizofrenikiem (czyli posiadającym "żółte papiery", jak to kiedyś mawiano, i to z tych mocniejszych, było nie było), a i tak kiedy popełnisz czyn zabroniony (wykroczenie, przestępstwo) dopiero ewentualnie biegły sądowy będzie ustalał (a na podstawie tego sąd orzekał), czy w chwili popełnienia czynu było się świadomym tego. Poza tym fakt posiadania takich papiruf o niczym nie przesądza. W szpitalu na obserwacji mogą delikwenta uzdrowić albo po prostu postawić trafną diagnozę - zdrowy, może trochę zaburzony, ale nie chory psychicznie :D
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Wspaniale pisze:...a i tak kiedy popełnisz czyn zabroniony (wykroczenie, przestępstwo) dopiero ewentualnie biegły sądowy będzie ustalał (a na podstawie tego sąd orzekał), czy w chwili popełnienia czynu było się świadomym tego...
A czytałeś o co im poszło? :) O sądach mi nie musisz mówić (miałam 2 sprawy).

Btw. Niestety ze schizolami i paranoikami tak bywa. :mrgreen:
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Wspaniale pisze:W szpitalu na obserwacji mogą delikwenta uzdrowić albo po prostu postawić trafną diagnozę - zdrowy, może trochę zaburzony, ale nie chory psychicznie :D
Niestety jakoś tak się składa, że często, kiedy podają informacje o brutalnej zbrodni oskarżają najpierw o szaleństwo (lub próbują w ten sposób bronić), ktoś dostaje kilka różnych diagnoz psych. a później nagle okazuje się "zdrowy" i trafia do więzienia. :twisted: Jak ktoś jeszcze wierzy w "trafne diagnozy psychiatryczne" i "sprawiedliwe sądy" to na pewno zdrowy nie jest. :D

ariel124
zaufany użytkownik

Post autor: ariel124 »

Duzo myslałem i doszedłęm do wnisoku ze nie opłaca sie popełniac samobójstwa musze sie tylko czyms zajac a to coraz lepiej wychodzi mi . Dzisaij mam wizyte u lekarza to moze zmieni mi tabsy na inne i sie lepiej poczuje
DZieki za wypowiedzi pomagacie bardzo :D
Blanka
zaufany użytkownik

Post autor: Blanka »

ariel124 pisze:Duzo myslałem i doszedłęm do wnisoku ze nie opłaca sie popełniac samobójstwa musze sie tylko czyms zajac a to coraz lepiej wychodzi mi . Dzisaij mam wizyte u lekarza to moze zmieni mi tabsy na inne i sie lepiej poczuje
DZieki za wypowiedzi pomagacie bardzo :D
To bardzo dobra wiadomość :) Pewnie, że nie ma co się zabijać, bo i tak przyjdzie nam czas odejść. Może w końcu uda się dobrze dobrać lek i będzie stopniowo coraz lepiej. Trzymam kciuki Ariel !
Wspaniale pisze: Idealistyczne :) Ale proza życia jest taka, że kiedy zaczynają się schody lub zaledwie na horyzoncie może wyrosnąć pagórek, "kochający na całe życie" zaczynają zbierać swoje manatki i zwiewać. Nawet na tym forum pisały kobiety (chyba nigdy mężczyźni w tym tonie i z takimi pytaniami), które przerażone wizją życia z chorym na schizofrenię, z którym planowały dziecko, teraz wątpią w sens takiego związku, bo chłop jest po to, by zarabiał, a nie żebym ja na chłopa i dziecko zarabiała.
Ale uogólniasz Wspaniale. Może znajdź jeszcze na tym forum kobiety, które robią dokładnie odwrotnie i zapewniam Cię, że nie maja łatwo :(
Awatar użytkownika
mlody92
bywalec

Post autor: mlody92 »

Cześć Ariel ja jestem w twoim wieku, i też mi dosyć trudno od dwóch lat leczę się neuroleptykiem, jest niby okej, ale wciąż mam lęki czy depresje sam nie wiem, ale czuję że jest coraz lepiej, zacząłem już pracować już pół roku temu no trochę ponad od tamtej pory było tylko lepiej przedtem ciężko było mi się zmobilizować, żeby cokolwiek zrobić mówię cokolwiek bo ciężko było mi posłać łóżko za sobą, a co dopiero wyjść do ludzi, spotkasz na pewno kogoś kto cię doceni i będzie chciał spędzać z tobą czas, ja coraz częściej wychodzę z domu i to też ci polecam, pozdrawiam i zdrówka życzę heya : )
Dezyderiusz
Status: Kierownik

Post autor: Dezyderiusz »

Ja choruję na schizofrenię paranoidalną od urodzenia gdy miałem 20 lat zaczęły się ostre ataki paranoi od 5 lat biorę regularnie leki i nie mam psychoz ale moje życie to totalne dno... Mam strasznie słabą pamięć (po lekach poprawiających pamięć mdleje dlatego ich nie biorę) mam problemy z myśleniem i poprawy też nie widać... Nie mam znajomych, nie potrafię nawiązywać kontaktów z ludźmi jedyne co robię to pracuje i chodzę na siłownię i to też jest ciężkie dla mnie a lekarze jedyne co mówią to życzą mi zdrowia bo w niektórych przypadkach jak w moim raczej nie ma nadzieji na poprawę
Awatar użytkownika
Xoredas
zaufany użytkownik
Status: Brak

Post autor: Xoredas »

Ryszard pisze: ndz kwie 17, 2011 6:27 pm
fryderyk pisze:
Ryszard pisze:Masz paranoidalną, tez to miałem i IDENTYCZNE objawy. Po sześciu latach wyszedłem z tego i od 20 lat jestem zupełnie ZDROWY.
Słuchaj lekarzy - to najważniejsze, sam nie dasz rady.

Powodzenia,
Ryszard były schizofrenik paranoidalny
Możesz napisać dzięki czemu Ci się udało wyjść z tej choroby ?
Brałeś przez 6 lat leki ?
Tak, brałem leki przez 6 lat ... i biorę przez kolejne już 20 lat. Oczywiście tylko dawkę śladową która zabezpiecza przed nawrotem a zupełnie nie przeszkadza w normalnym życiu.
Na pewno trzeba słuchac lekarza. Moja była ś.p. doktor miała 30 letni staż i z perspektywy czasu mysle że genialnie mnie leczyła, przez 5 lat dawała mi rózne leki które kompletnie nie działały, po czym podała mi decydujący lek który w ciągu 12 miesięcy wyprowadził mnie z choroby, myslę że gdyby z to zrobila wczesniej to szanse na wyprowadzenie mnie ze schizy byłyby marne, byc może nigdy bym nie wyzdrowiał.

Moim zdaniem schizo trzeba po prostu odchorować, niecierpliwość, żądanie przez chorego natychmiastowej zmiany leku i oczekiwanie że ten kolejny musi przynieśc poprawę natychmiast, to najczęstszy błąd chorego.

Myśle, że przy cięzkiej schizie (taką miałem), chory doskonale wie że jest chory i nie ma tu najmniejszego problemu ze zrozumieniem potrzeby leczenia.

Życze wszystkim powodzenia, ze schizy można wrócic do 100% zdrowia, czego jestem przykładem.

Ryszard

P.S.
Dzięki czemu udalo mi sie wyjść ?
Mój obecny lekarz stwierdził że sam sie wyleczyłem, że wyszedłem ze schizy dzieki powrotowi do normalnego życia sprzed choroby, do pracy która bardzo lubiłem i która byla moja pasją - cięzko było, nie jest łatwo wrócic do normalnych zajęc sprzed choroby, ale wysiłek i upór jest tu decydujący, i to mi sie udało.
Gdyby w czasie aktywnej schizo ktokolwiek mi powidział że z tego można wyjść, bez watpienia uznałbym go za idiotę, no bo jak mozna wyjść kiedy przez 4-5 lat nie ma sie żadnego kontaktu z otoczeniem, nie potrafi sie normalnie ruszać, mówic a nawet mysleć, a jednak ... mnie sie udalo, zatem pewne jest że wielu chorym sie udalo w przeszłości i uda w przyszlosci, czego wszystkim życzę.
Ja miałem kamery ,obgadywanie,teraz mam rozmowy w główie mimi że jestem na leku, ale jak czytam cośw internecie lub jestem skupiony w czystke w główie.
Łukaszek

Post autor: Łukaszek »

Hej ja jestem tak na codzień zupełnie normalny, nic po mnie nie widac. Ale przeszedłem podczas psychozy straszne tortury, halucynacje, i tak wogole to karierę myslalem ze Bede robił. Wyszedłem ze szpitala i dopiero teraz zacząłem wszystko normalnie postrzegać. :|
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

Tez tak mam ze po mnie nic nie widac, nikt z mojej rodziny by nie pomyslal ze choruje.
Awatar użytkownika
CiotkaDzidka
Status: renta

Post autor: CiotkaDzidka »

Moja psychiatra powiedziała, że zwykły szarak nie zobaczy we mnie choroby. Dopiero doświadczony psychiatra zauważy rozpad osobowości.
Łukaszek

Ja tak o fuck przecież ja piłem i tym podobne a cały świat jest o mnie co ja teraz zrobię :D :| . A tak na poważnie to przeszło mi to została tylko taka mgła na ścianach i na suficie czyli nie najgorzej w porównaniu z tym co było. Ale wiesz co dostałem lekcje taka ze nie wiem teraz bede korzystal z zycia umiejetnie i nie marnowal zadnego ladnego dnia :D. A wy nie pijcie bo będziecie gadać z telewizorem!
Łukaszek

I jeszcze jedno przeczytajcie sobie objawy schizofreni paranoidalnej na internecie i poruwnajcie to ze swoimi moze to was obudzi!!
AnyG

Post autor: AnyG »

Hej Ta choroba to nie wyrok. Dasz radę wierzę w Ciebie. Choruję od 7 lat i wiele przeszłam. Też biorę abilify. Cierpliwości i proszę Cię o jedno nie rezygnuj z leczenia nawet jak są gorsze chwile. Zobaczysz będzie lepiej powrót do życia jest możliwy. Wiem po sobie cieszę się z życia, pracuję, robię to co kocham. Zapraszam do kontaktu mailowego jak chcesz pogadać, napisz: sidakadron@gmail.com. Możemy też pogadać przez telefon. Odezwij się nie jesteś sam. Też miałam myśli samobójcze itd. ciężkie doły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”