Potrzebuje siły by zostać...albo odejść !
Moderator: moderatorzy
Re: Potrzebuje siły by zostać...albo odejść !
Może to być u niego chorobowe. Może być w depresji, frustracji i przez to chcieć pozałatwiać porachunki z dawnymi znajomymi. Wybuchy złości na wszystkich mogą być nerwicowe albo psychotyczne. Może też sam chcieć zdominować wszystkich łącznie z Tobą. Nie wiadomo czy będziesz w stanie mu pomóc.
W każdym razie lepiej zignorować, nie wkręcać się w jego świat i zająć się czymś pożyteczniejszym. Może to zaindukuje i u niego coś bardziej budującego.
W każdym razie lepiej zignorować, nie wkręcać się w jego świat i zająć się czymś pożyteczniejszym. Może to zaindukuje i u niego coś bardziej budującego.
.
Ostatnio zmieniony śr cze 07, 2017 1:52 pm przez Śnieżka, łącznie zmieniany 1 raz.
Stał się przestrzenią dla tamtych osób, osoby odeszły a w nim pozostały ich dalej kotłujące się ich duchy
Nieświadome procesy, to wszystko jak on ich widział i odczuwał i zapamiętał. Chce z nimi dalej wchodzić w interakcje a tak naprawdę prawuje się już tylko ze swoim umysłem i pamięcią. Jeżeli nie potrafi wybaczyć albo przerwać jakiś niedokończony proces, to przynajmniej niech kontroluje swój umysł tak, żeby nikt inny w nim nie miał prawa być tylko on sam. Taki prawdziwy jak chce sam. Pewnie też choroba tak działa. Nie jestem psychiatrą i nie wiem jak to by można wyleczyć.
A może poza tym problemem jest, że nie kocha nikogo? Miłość przecież wybacza i otwiera się na szczęście. Duża ilość nowych pozytywnych wrażeń, przeżyć i odczuć wypiera automatycznie te dawne przykre sprawy. Nowe środowisko, życie od nowa z nowymi siłami, entuzjazmem, itd... Musicie stworzyć bardziej intensywną miłość
Nieświadome procesy, to wszystko jak on ich widział i odczuwał i zapamiętał. Chce z nimi dalej wchodzić w interakcje a tak naprawdę prawuje się już tylko ze swoim umysłem i pamięcią. Jeżeli nie potrafi wybaczyć albo przerwać jakiś niedokończony proces, to przynajmniej niech kontroluje swój umysł tak, żeby nikt inny w nim nie miał prawa być tylko on sam. Taki prawdziwy jak chce sam. Pewnie też choroba tak działa. Nie jestem psychiatrą i nie wiem jak to by można wyleczyć.
A może poza tym problemem jest, że nie kocha nikogo? Miłość przecież wybacza i otwiera się na szczęście. Duża ilość nowych pozytywnych wrażeń, przeżyć i odczuć wypiera automatycznie te dawne przykre sprawy. Nowe środowisko, życie od nowa z nowymi siłami, entuzjazmem, itd... Musicie stworzyć bardziej intensywną miłość
.
Ostatnio zmieniony śr cze 07, 2017 1:52 pm przez Śnieżka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Ciężko coś doradzić gdy tak osoba jest odrealniona w swojej chorobie.Tu nawet ciężko zmienić pewne myślenie,nawyki zachowań.Są typowo chorobowe i może nawet głębokie na tyle,że w terapii ciężko przez to byłoby się przebić.A co on robi w życiu?pracuję?Czasem nierealna jest taka przemiana i trzeba zaakceptować osobę,taką jaka jest,to wymaga cierpliwości i dużo nerwów.Można też ucierpień psychicznie przy takiej osobie.Choroba też nie równa chorobie,są lżejsze przypadki co nie wymagają takiej troski,opieki,niestety patrzy się na nich przez pryzmat tych cięższych przypadków i wrzuca wszystkich do jednego wora pt"schizofrenia",bo nawet w tej chorobie można być sensowny i samodzielny.
.
Śnieżka pisze: szczerze to wątpię by cokolwiek znalazł i utrzymał
Śnieżka pisze:on nie umie odróżnić kaszy od ryżu
A w czym jest lepszy od Ciebie? A Ty gdzie i jak pracujesz?Śnieżka pisze:Ja bym tak nie potrafiła
Śnieżka skoro już żyjecie razem intymnie i emocjonalnie od dziewictwa, to żyjcie też razem zawodowo i rodzinnie. Wstańcie rano razem, umyjcie się, ubierzcie i idźcie razem robić to samo on i Ty. Obojętnie co. Wykonujcie te same czynności, na tych samych stanowiskach i w jednakowym zakresie obowiązków. Idźcie do Biedronki i sprawdźcie, kto lepiej, szybciej i silniej wykłada towary. Idźcie na studia i niezależnie od siebie zdawajcie te same trudne egzaminy z tego samego zakresu wiedzy. Tak trzeba z kobietami, które wyrobiły sobie jakieś szkodliwe mity na temat swoich klęczących adoratorów, kochanków a jeszcze czują niedosyt i przymierzają ich do swoich wyobrażeń o partnerze na zawsze i rodzinie. Wtedy zaczniecie zdrowo ze sobą konkurować i się okaże naprawdę, kto jest lepszy, zdolniejszy, bardziej twórczy itd. Wpakowaliście się razem w bagno i teraz tylko pogrążacie wzajemnie i umniejszacie nieuczciwie.
Jeżeli naprawdę jest niepełnosprawny to trzeba rehabilitować aż stanie się mistrzem a nie z góry coś sobie zakładać, bo akurat byłaś z nim blisko, znacie się jak łyse konie i można go z góry zdominować i mieć pretensje. On okaże się lepszy jak przestanie przed Tobą klęczeć i dawać Ci fory jako swojej kochance nieszczęsnej. Niestety taka prawda.
Jeżeli się mylę, to i tak nic nie stracisz. Ale udowodnij w uczciwym sprawdzeniu.
Jeżeli jest chory naprawdę, to nic nie pomoże takie Twoje depresyjne narzekanie. Jeżeli nie, to znaczy, że słabo go kochasz.
Skoro chcesz mu pomóc w tej pracy nieszczęsnej i wzbogaceniu się przynajmniej na tyle, żeby dobrze sobie żył, z Tobą czy z inną, czy sam.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Nie chodzi zawsze o ten sam poziom,tylko podobny i by się uzupełniać.Przecież są przypadki takie co no nie Cezary?:)
Mi mówiły jaskółki, że niedobre są spółki. Już konkurencja jest uczciwsza. Szczególnie niektóre kobiety wykorzystując bliskość i brak dystansu w sprawach wszelakich uzupełnienie traktują jako pretekst do pokazania swoje wyższości a partnera pogrążają jak się da. W końcu okazuje się, że ona to 90% a partner zaledwie 10% tej wspólnoty. I nie udowodnisz, że jest inaczej, bo wszystko wynika ze spraw osobistych zamkniętych w zaciszu ich prywatnej znajomości. To, co zaproponowałem, jest uczciwe dla mężczyzny i każdej uprzedzonej i lekceważącej partnerce mina pewnie zrzednie.Tup pisze:Nie chodzi zawsze o ten sam poziom,tylko podobny i by się uzupełniać.Przecież są przypadki takie co no nie Cezary?:)
Mi na przykład nie jest potrzebne żadne uzupełnianie przez partnerkę, żeby potem nie wyszło, że to, co ja wnoszę do spółki, ona i tak by zrobiła lepiej, a tego czego nie robię, to powinienem dla niej właśnie robić jakimś cudem itd. Niech partnerzy robią niezależnie a wtedy przynajmniej obiektywny całkowity dochód związku, zarobiony w świecie, wpłynie z dwóch źródeł i będzie dwa razy większy.
A, chce uciec do Anglii. Trzeba było tak od razu.Śnieżka pisze:On mi mowi,ze w Anglii mu sie dobrze pracowało,że chciałby tam wrócić.
A Ty masz jakieś wątpliwości co do tej jego decyzji? Nie chcesz, nie możesz tam z nim pojechać?
To nie wątp. Jeżeli nie z miłości, wiary w niego, to przynajmniej ze zwykłej uczciwości. To twojemu byłemu schizofrenikowi nic nie pomaga a szkodzi jak tylko można. Nie zakłada się niczego z góry. Wcale nie musisz z nim być. Musi być minimum miłości też i z Twojej strony, jeżeli już nie jakaś wielka i intensywna i uszczęśliwiająca.Śnieżka pisze: szczerze to wątpię
Ja bym z kobietą, która nie wierzy we mnie od razu zerwał.
A zdajesz sobie sprawę jak się czuł ten z którym byłaś dwa lata? Zostawiłaś go dla gorszego.Trwało to kolejno ponad 4 lata.Ja w tym czasie,długo dochodziłam do siebie w końcu poznałam faceta z którym byłam 2 lata i którego ....zostawiałam,bo mój ex zechciał do mnie wrócić !
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Związek to taka spółka czy chcesz tego czy nie.Terapeutka mówiła,o takiej elastyczność w pomaganiu sobie w obowiązkach.Jeżeli jedna strona zacznie wykorzystywać osobę nic nie dając od siebie,to jest to toksyczne.Wsparcie też musi być wzajemne.Związki są przeróżne,to nie tylko bankier z bankierem itp,nie wiem czy wiesz co mam na myśli i nie wiem czy znasz historie takich związków.I wcale one nie są aż tak nieszczęśliwe jak Ci się wydaję Cezary.Często związki są toksyczne z innych powodów.Podobieństwo,to nie skrajność tak dla ścisłości.Jeżeli ktoś ma duży problem z sobą,to powinien go załatwić jeszcze zanim chce wejść w związek(terapia).Chyba,że trafi na osobę dojrzalszą i wyrozumiałą.
Widocznie dla lepszego. Nikt nie rządził uczuciami Śnieżki.alf pisze: dla gorszego.
Ciekawe, kto bardziej prosił o możliwość reaktywacji miłości. (potem ta bardziej zakochana strona jest pod butem tej łaskawej, która zgodziła się na zmartwychwstanie związku i niech tylko będzie coś nie tak, to ...)
Miłość musi być czysta i bez łaski.
Teoria. Ciekawe, czy terapeutka ma szczęśliwe, wierne małżeństwo i z jakim stażem. A w praktyce jest tak, że kochają się i szanują tylko konkurenci. Czasem nawet kupują produkty konkurenta, bo są lepsze niż swojeTup pisze:Związek to taka spółka czy chcesz tego czy nie.Terapeutka mówiła,o takiej elastyczność w pomaganiu sobie w obowiązkach.
Konkurencja daje też najlepsze efekty, jeżeli chodzi o rozwój partnerów i całkowity dorobek ich miłości. W socjalizmie każdy miał budować dobro wspólne - nie budował naprawdę nikt. Każdy oglądał się na drugiego. Dopiero jak niezależne podmioty zaczęły tworzyć coraz doskonalsze wartości, aby to ich wybierano, zaczęła się konkurencja, to zaczął się rozwój i mamy bogactwo. Tam, gdzie działało to wiele lat - mamy dobrobyt, do którego uciekają różne kobiety i Polacy.
Miłość to ciężka sprawa i naprawdę nikt nie wie jak do tego ideału dojść. Nie wystarczą podróbki miłości. Jest ona takim cudem, że niedoskonałym ludziom trudno ją poznać.
Powinien odpowiedzieć "Czuję się doskonale dzięki temu, że jesteś, pytasz, dzięki Twojej miłości, kocham Cię!"Śnieżka pisze:Potrzebuje siły by zostać...albo odejść !Śnieżka pisze:Śnieżka pisze:Zapytałam się go dziś jak się czuje a on mi odpowiedział:
Wtedy nie byłoby "na siłę" ?
Miłość to tajemnica.
To zbyt osobista Twoja sprawa.
Szkoda, że choroba wszystko psuje. Rozumiem Twoje wątpliwości co do wspólnego życia z nim dalej.
Szukajcie pomocy u psychiatrów, terapeutów, psychologów. Wszystko można leczyć, oczyścić i udoskonalić w sobie i w życiu.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Jej staż to jakieś prawie 40lat około.Było wierne,ale nieszczęśliwe przez chorobę męża,miał schizoafekt i ta według Ciebie "teoria"nie była właśnie przez to spełniona i dlatego nieszczęśliwa.Powiedziała,że drugi raz by się na to nie zdecydowała.Mówiła kiedy syn potrzebował ojca jego nie było.Co Ty na to?
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
W ogóle co Ty gadasz porównujesz związek do ustroju?to tak jakby mówić o jedzeniu i polityce.
Bo praktyka powstaje nie z "nie wiadomo skąd", nie celowo, nie złośliwie, a właśnie z takich najprostszych zdarzeń losowych. Potem cały szereg nieodwracalnych wydarzeń, zwykłych konieczności losu tworzy historię życia. Raz dobrą, raz złą i nieprzewidywalną. Nikt niczego nie planuje ani teoretycznie nie jest w stanie obliczyć.Tup pisze:Jej staż to jakieś prawie 40lat około.Było wierne,ale nieszczęśliwe przez chorobę męża,miał schizoafekt i ta według Ciebie "teoria"nie była właśnie przez to spełniona i dlatego nieszczęśliwa.
No to terapeutka ma też praktykę.
A nie, to takie gadanie kobiety nakręcanie instynktem macierzyńskim. Sądzę, że to ona potrzebowała męża a jego nie było i tylko zastawia się dzieckiem. Dzieci wychowuje się dla świata a z partnerem jest się dla siebie nawzajem i po to się wybiera. Gdyby to jej syn zachorował, to by też się nie zdecydowała? Takie jest życie, trzeba trwać, rozwijać się i działać. Związek dwojga ludzi to ich osobista sprawa.Tup pisze: Powiedziała,że drugi raz by się na to nie zdecydowała.Mówiła kiedy syn potrzebował ojca jego nie było.Co Ty na to?
W każdym razie na wszelki wypadek trzeba dbać o siebie,stawać się samowystarczalnym a nie powierzać swojego losu w ręce jakiejś miłości i drugiego człowieka. Trzeba przyzwyczajać się do samodzielności i szczęścia samego siebie, to i w związku będzie potem jakoś lepiej i łatwiej. Nikt na nikim nie będzie się wieszał a potem nie przejedzie się na drugiej osobie i nie zawiedzie. Miłość to tylko dodatek do życia i to nieobowiązkowy