SAMOBÓJSTWO(wasze przezycia i mysli)

Moderator: moderatorzy

cezary123
zaufany użytkownik

Re: SAMOBÓJSTWO(wasze przezycia i mysli)

Post autor: cezary123 »

Pewnie, że wierzę. Boski sens istnienia oznacza wyzwolenie z beznadziejnej sytuacji egzystencjalnej. Co by człowiek nie wymyślił do nadania sensu, nie przekracza to ram zakreślonych materią, śmiercią i ostatecznym końcem.
Tylko Bóg może zbawić świat na wieki przekraczając te bariery.
Kamil Kończak pisze:Grzesz, pij - dobry Bóg dał Ci spowiedź, która odpuści ci wszelkie grzechy - istny religijny supermarket
Grzechy i ich konsekwencje są urzeczywistniane tak samo jak dobro. Na pewno Boga nie da się oszukać.
Ale jak już komuś odpuści grzechy to przestają one istnieć. Pozostają jedynie konsekwencje. Człowiek może znowu liczyć na Dobro.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Ale Bóg nie odpuszcza grzechów - robi to ksiądz. Tak zresztą sami księża mówią " Ja odpuszczam Tobie grzechy".
Nie mówią " Bóg odpuszcza Twoje grzechy" albo " Wierzę, że Bóg odpuszcza Tobie grzechy". Popełniają jednak w ten sposób ogromny grzech bo stawiają się na równi z Jezusem, który miał moc uzdrawiania. Nie ma go już jednak na tym świecie a to co robią księża to pospolite, duchowe przestępstwo.

Rozumiem, masz prawo w to wierzyć. Było jednak na tym świecie wielu ludzi, w podobno beznadziejnej sytuacji - nie zrzucali oni jednak wszystkiego na Boga nie czekali na cud.
Ale jak już komuś odpuści grzechy to przestają one istnieć. Pozostają jedynie konsekwencje.
Masło maślane :) Sam sobie zaprzeczyłeś, teraz będziesz się musiał wspiąć na szczyty demagogii :)
Tym zdaniem powiedziałeś, że spowiedź ma takie samo znaczenie jak wygadanie się psychologowi z autorytetem czy przyjacielowi, znajomemu. Jest poczucie ulgi z powodu wygadania czyli "grzechy przestają istnieć" - to oczywiście tylko iluzoryczne poczucie, a konsekwencje czyli rzeczywisty bagaż grzechu wciąż pozostają.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
lepiej zasnąć
bywalec

Post autor: lepiej zasnąć »

.
Ostatnio zmieniony sob mar 02, 2013 10:07 pm przez lepiej zasnąć, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Warto szanować wszystkich ludzi, bez względu na to w co wierzą. Rozmowa wynikła spontanicznie.
Zawsze można napisać do moderatora a on przeniesie do innego wątku, nie powinno być problemu.
I nikt tu nikogo do niczego nie namawia. No może za wyjątkiem @Komańczy.
Ostatnio zmieniony pt mar 01, 2013 9:14 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:
Było jednak na tym świecie wielu ludzi, w podobno beznadziejnej sytuacji - nie zrzucali oni jednak wszystkiego na Boga nie czekali na cud.
Bo grzechem jest też marnowanie teraźniejszości pod pozorem czekania na lepsze czasy.
Tyle, że ja mówiłem też o sytuacji beznadziejnej zwanej przez ateistów śmiercią. Tylko Bóg może ją dla nas pokonać.

Kamil Kończak pisze: Masło maślane :) Sam sobie zaprzeczyłeś, teraz będziesz się musiał wspiąć na szczyty demagogii :)
To, co człowiek sam wybrał zostało nieodwracalnie urzeczywistnione. Nie da się odwrócić konsekwencji tych czynów. Odpuszczenie grzechów polega na wybaczeniu nam przez Boga tego co się stało.
Niestety tylko tyle, ale i to dobrze, bo człowiek wtedy może starać się poprawić i nie powtarzać tego grzechu.
Czasem dzięki temu częściowo sam odwraca też i konsekwencje tego co zrobił na przykład zadośćuczyniając krzywdzonym, albo zdrowiejąc, jeżeli grzeszył przeciwko sobie.
Awatar użytkownika
Paranoja
bywalec

Post autor: Paranoja »

piotr14 pisze:Szanuje ludzi którzy wierzą w Boga,jest to dla mnie nawet godne podziwu,ale nie podoba mi się nachalne przekonywanie kogoś do wiary.Chyba w co drugim wątku na tym forum przeplata się dyskusja na temat wiary,czasami mam wrażenie że to forum jest bardziej na temat Boga niż schizofreni.Nie chcę nikogo urażać,ale dla osób które nie wierzą jest to trochę irytujące.Chciałbym poczytać tematy np."Czy wierzysz w dobro,w miłość,jacy jesteśmy wobec innych ludzi...ale jestem pewien że i tak cała rozmowa sprowadzi się do:"Czy wierzysz w Boga".Ja wierze w ludzi,że warto być dla innych "Człowiekiem" ,i nie uważam się za gorszego ani lepszego od
kogoś kto wierzy w Boga,ja nie próbuje nikogo przekonywać do ateizmu i nie chce by inni wmawiali mi że "błądze" i powinienem się nawróćić.
szkoda, że nie ma na forum opcji klikania 'lubię to", bo akurat Twój post lubię i zgadzam się z nim absolutnie
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:
Kamil Kończak pisze:
Odpuszczenie grzechów polega na wybaczeniu nam przez Boga tego co się stało.
Teraz to jestem na prawdę w szoku, że wierzysz w coś takiego. Smutne to jest...

Doskonały i miłosierny Bóg nie musi nam niczego wybaczać, ponieważ krzydzimy samych siebie.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Jak nie musi wybaczać, jak tym samym krzywdzimy Jego samego? Szczególnie po Chrystusie, który stał się dla nas człowiekiem. To Jemu czynimy największą krzywdę.
lepiej zasnąć
bywalec

.
Ostatnio zmieniony sob mar 02, 2013 10:04 pm przez lepiej zasnąć, łącznie zmieniany 1 raz.
cezary123
zaufany użytkownik

piotr14 pisze:A świstak siedział i zawijał je w sreberka...
piotr14 pisze:Chciałbym poczytać tematy np."Czy wierzysz w dobro,w miłość,jacy jesteśmy wobec innych ludzi...ale jestem pewien że i tak cała rozmowa sprowadzi się do:"Czy wierzysz w Boga".Ja wierze w ludzi,że warto być dla innych "Człowiekiem"
A tu przed chwila właśnie powtórzyłeś podobnie to co o ludzkości Chrystus Bóg. :P
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:Jak nie musi wybaczać, jak tym samym krzywdzimy Jego samego? Szczególnie po Chrystusie, który stał się dla nas człowiekiem. To Jemu czynimy największą krzywdę.
...

the formless."

lepiej zasnąć
bywalec

.
Ostatnio zmieniony sob mar 02, 2013 10:04 pm przez lepiej zasnąć, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Inteligencja tu nie ma nic do rzeczy - niektórzy wychodzą z założenia, że im bardziej mętnie tym mądrzej :)

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Mamy prawo wierzyć lub nie wierzyć w co chcemy. Każdy pisze ze swojego punktu widzenia i swoich przekonań.
Ostatecznie i tak jesteśmy wszyscy równi i tak samo ważni.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:
Ostatecznie i tak jesteśmy wszyscy równi i tak samo ważni.
To chyba jedyna prawdziwa rzecz jaką ostatnio napisałeś w tego typu rozmowach :)

the formless."

komańcza
zarejestrowany użytkownik

Post autor: komańcza »

Kamil Kończak pisze:Warto szanować wszystkich ludzi, bez względu na to w co wierzą. Rozmowa wynikła spontanicznie.
Zawsze można napisać do moderatora a on przeniesie do innego wątku, nie powinno być problemu.
Masz rację@ - Komańcza jest wyjątkiem dla @Kamila
komańcza
zarejestrowany użytkownik

Post autor: komańcza »

Paranoja pisze:
komańcza pisze:Cholera ,Paranoja ja też za cholerę nie umiem sobie wyobrazić ,jak działają te cholerne komputery,tel.komórkowe ,satelity itp
tylko, że różnica pomiędzy Bogiem a komputerami, tel. kom czy innymi urządzeniami polega na tym, że one istnieją, możesz je dotknąć, powąchać, czy zobaczyć, a boga nie.
Obecność Boga można jedynie czuć .
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

komańcza pisze:
Kamil Kończak pisze:Warto szanować wszystkich ludzi, bez względu na to w co wierzą. Rozmowa wynikła spontanicznie.
Masz rację@ - Komańcza jest wyjątkiem dla @Kamila
Ehh, wcale nie uważam, że nie szanujesz poglądów innych, żle zrozumiałeś. Nie uważam aby zachęcanie do pójścia do Kościoła było brakiem szacunku dla kogoś.

the formless."

Awatar użytkownika
Paranoja
bywalec

Post autor: Paranoja »

komańcza pisze:
Paranoja pisze:
komańcza pisze:Cholera ,Paranoja ja też za cholerę nie umiem sobie wyobrazić ,jak działają te cholerne komputery,tel.komórkowe ,satelity itp
tylko, że różnica pomiędzy Bogiem a komputerami, tel. kom czy innymi urządzeniami polega na tym, że one istnieją, możesz je dotknąć, powąchać, czy zobaczyć, a boga nie.
Obecność Boga można jedynie czuć .
no a ja nie czuje nijak
cezary123
zaufany użytkownik

Paranoja pisze:no a ja nie czuje nijak
Między innymi przez samą siebie. Nie sądzisz chyba, że On "gdzieś jest" a tylko u Ciebie Go brakuje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „autoagresja”