Książki i filmy o chorobie psychicznej

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Re: Książki i filmy o chorobie psychicznej

Post autor: antygratis »

Naboer / Drzwi obok
http://www.filmweb.pl/film/Drzwi+obok-2005-247980

Film o facecie popadającym w obłęd, całkiem niezły
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

"Przez ciemne zwierciadło" (reż. Richard Linklater, na podst. powieści Philipa K. Dicka) - pierwowzoru książkowego niestety nie znam, ale film znakomity. Wydaje mi się, że spośród wszystkich widzianych przeze mnie filmów traktujących o chorobie psychicznej, to właśnie ten najlepiej oddaje istotę schizofrenicznego rozszczepienia (Mogę się oczywiście mylić. Jeśli jest na forum osoba znająca głębiej zagadnienie i ów film, niech mnie wyprowadzi z błędu.). Ze względu na narkotykowo - paranoiczne klimaty, oniryzm, luźne potraktowanie logiki akcji czy szeroko pojętą poetykę obrazu, rzecz bardzo zbliżona do "Nagiego Lunchu" Burroughsa i ekranizacji jego książki dokonanej przez Cronenberga, choć tu na pierwszy plan wysuwało się nasyłanie myśli czy urojenia odnoszenia - filmowa i książkowa "aneksja" (Jak w poprzednim nawiasie.). Film w zasadzie z tylko jedną wadą jak dla mnie - wydaje mi się, że troszkę zaszkodziła mu animacja filmowego świata oraz, zwłaszcza, postaci aktorów. Rozumiem, że taka forma ułatwiła znacznie ukazanie kombinezonów ukrywających tożsamość, ale trochę psuje to efekt ostateczny i chętniej zobaczyłbym "żywych" aktorów. Obsada znakomita i mówiąca sama za siebie: Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Winona Ryder, Woody Harrelson. Film dość ciężki, pesymistyczny i na swój sposób straszny, ale wydaje mi się, że nie do końca. Warto zwrócić uwagę na motyw małych niebieskich kwiatków. ;) Polecam. :)
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

W KRAINIE TRAW pisze:"12 Małp" Gillama
Nie powiedziałabym, że to film o chorobie psychicznej. Jedynie jeden z wątków dotyczy choroby psychicznej. Nie zostało to nazbyt wyeksponowane w filmie.

Pozdrawiam.m.
zbysz40
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: zbysz40 »

Polecam Teatr TVP - spektakl Kuracja - Wojtka Smarzowskiego z 2001 roku
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

moi pisze:
W KRAINIE TRAW pisze:"12 Małp" Gillama
Nie powiedziałabym, że to film o chorobie psychicznej. Jedynie jeden z wątków dotyczy choroby psychicznej. Nie zostało to nazbyt wyeksponowane w filmie.

Pozdrawiam.m.
A moim zdaniem coś jest na rzeczy. Podobnie jak w przytaczanym w "12 małpach" "Vertigo".
Nawet swego czasu pojawiła się szeroko dyskutowana analiza "12 małp" idąca tym tropem.

Analiza:
http://www.film.org.pl/prace/12_malp.html
Suplement do analizy:
http://www.film.org.pl/prace/12_malp_suplement.html
Kontranaliza:
http://www.film.org.pl/prace/12_malp_polemika.html
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Możliwe, ale tak jest zawsze w przypadku utworów pojemnych znaczeniowo: jest możliwa wielość interpretacji i każda będzie na swój sposób prawomocna. Nie zaprzeczam, że jest to możliwe i w przypadku "12 małp". Dla jednych to będzie \film o przenoszeniu się w czasie i walce z epidemią, a dla innych - wytwór chorego umysłu, studium choroby psychicznej. Dla mnie jednak to raczej film katastroficzny z gatunku SF.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

W sumie, wczoraj ponownie zapoznałem się z tą analizą i wydaje mi się ona mało przekonująca. Myślę, że Gilliam specjalnie umieścił w filmie kilka wspomnianych przez analityka scen, aby film "pogłębić", zmylić widza. Takie gubienie tropów/rozbijanie punktu widzenia na film jest w sumie czymś normalnym w kinie, zwłaszcza w odniesieniu do nurtu postmodernistycznego, do którego zaliczyć można niektóre twory Gilliama. Trochę naiwna ta analiza - pachnie od niej rewelacją i monopolem na prawdę. :)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Niestety, niewiele znam filmów tego reżysera: Fisher King, Las Vegas Parano, Nieustraszeni bracia Grimm i filmy z Pythonami. Każdy jest inny, trudno mi powiedzieć, czy "mylenie tropów", o którym piszesz jest czymś charakterystycznym dla jego twórczości. Posługujesz się pojęciem "postmodernizm", ale ja uważam, ze zbyt się nadużywa tego pojęcia: to worek, do którego można wszystko wrzucić, bo tu wszystko pasuje.
Choć z drugiej strony nastrój dekadencji, efekty techniczne, uroda plastyczna tych filmów i odwoływanie się do kultury masowej przekonują, że tak może być istotnie.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

moi pisze:Każdy jest inny, trudno mi powiedzieć, czy "mylenie tropów", o którym piszesz jest czymś charakterystycznym dla jego twórczości. Posługujesz się pojęciem "postmodernizm", ale ja uważam, ze zbyt się nadużywa tego pojęcia: to worek, do którego można wszystko wrzucić, bo tu wszystko pasuje.
Mylenie tropów, inaczej wielość interpretacji, inaczej rozbicie punktu patrzenia na film. To jest charakterystyczne dla postmodernistów tj. Haneke czy Coenowie. Wydaje mi się, że przynajmniej elementy postmodernizmu występują również w "Pythonach" (to jest oczywiste), "Brazil", "Las Vegas Parano" i "12 małpach" właśnie. W "12 małpach" jest również nawiązanie do innego filmu, "Vertigo", czyli cytat, intertekstualność, a więc to z czym się zwykło postmodernizm wiązać. Nie wiem czy "cytat" jest wystarczającym wyznacznikiem postmodernizmu, bo jeśli byłby, to za postmodernizm mogłaby uchodzić każda parodia. Musi zajść szereg różnych czynników. A "Pythoni" są postmodernizmem dość oczywistym, bo są cali złożeni z różnych nawiązań.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nie oglądałam "Vertigo", więc -z powodów oczywistych- nie zauważyłam tych nawiązań. Co do "Pythonów" zgadzam się - to postmodernistyczna zabawa formą i treścią.

Z pewną taką nieśmiałością muszę przyznać, że kiepski ze mnie kinoman, więc moje oceny są dość powierzchowne. Nie znajdziesz we mnie partnera do tej dyskusji, niestety :oops:

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

moi pisze:Z pewną taką nieśmiałością muszę przyznać, że kiepski ze mnie kinoman, więc moje oceny są dość powierzchowne. Nie znajdziesz we mnie partnera do tej dyskusji, niestety :oops:
Jestem przekonany, że Twoje oceny nie są powierzchowne. ;) I pomimo odmiennych zainteresowań, mam jednak nadzieję, że znajdę. :)
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Słyszeliście o tym nowym, ponoć bardzo ciekawym filmie o no-właśnie-nie-wiem-czy-schizofreniku "Take Shelter"?
Trejla:

http://www.filmweb.pl/film/Take+Shelter-2011-607536
kuzynboba
zarejestrowany użytkownik

Post autor: kuzynboba »

Polecam stronę http://hityfilmowe.com/articles.php?cat_id=8 tam znajdziesz każdy rodzaj filmu a obejrzysz gratis :)
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

A tu pełna lista

List of films featuring mental illness
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fi ... al_illness

i tu jeszcze kilka
http://en.wikipedia.org/wiki/Mental_illness_in_film

sporo tego
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

mona li pisze:Obejrzałam trajlera do filmu "Take Schelter" - myślę, że będzie fajny ten film.
Oglądałem. Jest fajny. :)
mona li pisze:Ja z kolei mam tendencję do przypisywania muzykom zaburzeń psychotycznych i innych podobnych;p
Też mam, mam nawet pewne typy, ale nie napiszę publicznie, bo to chyba nieładnie. ;p

Witkacego czytałem te jego "Narkotyki". Strasznie ćpał.
mona li pisze:"Rok 1984" to już masakra
To jest masakra (na podst. Dicka, który jak się twierdzi cierpiał na schiz. paranoidalną)
http://www.filmweb.pl/film/Przez+ciemne ... 006-121935
Albo to (na podst narkomana Burroughsa):
http://www.filmweb.pl/Nagi.Lunch

W sumie to dość podobne filmy.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

A ja Dicka też znam bardzo tak sobie. Bardziej z filmów.

A narkotykami można sobie zrobić dowolną chorobę psychiczną, która bywa że może się utrwalić. I Witkiewicza też nie znam jakoś super, ale "Narkotyki" (i "Szewców", ale to nie jest istotne) akurat znam. Miał mega poważne podejście do kwestii wprowadzania się w różne stany - jakby eksplorował różne światy, ontologicznie istotne. Po takich zabawach raczej się nie jest takim samym człowiekiem, jak wcześniej. Sam pomysł, że wkroczenie Rosjan równa się końcowi świata i trzeba z tego tytułu popełnić samobójstwo jest już samo w sobie dość wyjątkowe.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Z "Take Shelter" jako chyba z pierwszego filmu wynika (i słusznie), że chory może zachować częściową, a nawet sporą świadomość tego, że coś się z nim dzieje, zaczyna wariować. A mimo tego nie panuje nad sobą.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

mona li pisze:Jest gdzieś na necie do oglądnięcia ten film?
No jest, oczywiście (wysłałem Ci pw). W kinie nie uświadczysz. ;) DVD też szybko nie wypuszczą (jeśli w ogóle).
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

A nie no, nie wydaje mi się, chcą nawet. ;) Można by mnożyć przykłady, ale sięgnę po taki ostatni tylko, "Wyspę tajemnic".
Ten akurat konkretny jest jakiś niedopromowany, bo to kino niszowe z jUSA.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Oglądałem Wyspę... nawet fajny film.

A dzis kupiłem ksiazke dzien w którym umilkły głosy ;p
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”