Sny

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Re: Sny

Post autor: zigi »

Schizo pisze:A o czym Jung pisał według ciebie? :)
A co powiesz, jeśli zdradzę Ci tajemnicę że mam sny w których mogę znaleźć archetypy o których pisał Jung?...

Dla mnie Jung jest autorytetem jeśli chodzi o zrozumienie ludzkiej psychiki, a przynajmniej ja sam znalazłem w jego "doktrynie" wiele kwestii dzięki którym rozwikłałem motywy swojego zachowania.

Jeśli chodzi o Freud'a, to Jung nigdy nie uznał jego poglądów. W książce "Myśli, sny, wspomnienia" jednoznacznie Jung dał do zrozumienia że poglądy Frud'a były dla niego jedynie wskazówką. Myśle że Jung w pewnym momencie znalazł kogoś kto analizował podobne problemu ludzkiej psychiki, ale nigdy nie uznał poglądów Freud'a w całości, ponieważ według niego motorem napędowym ludzkiej psychiki miał być popęd seksualny...
Ostatnio zmieniony wt wrz 03, 2013 8:36 pm przez zigi, łącznie zmieniany 2 razy.
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

zigi pisze:Dla mnie Jung jest autorytetem jeśli chodzi o zrozumienie ludzkiej psychiki
Brak pomysłu na własną psychozę? :wink: viewtopic.php?f=95&t=14230
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Post autor: zigi »

Schizo pisze:
zigi pisze:Dla mnie Jung jest autorytetem jeśli chodzi o zrozumienie ludzkiej psychiki
Brak pomysłu na własną psychozę? :wink: viewtopic.php?f=95&t=14230
W moim przypadku to szukanie odpowiedzi na motywy własnego zachowania... i uwierz myślami cofam się bardzo daleko wstecz i na każdym etapie swoich poszukiwań znajduje kwestie o których pisał C.G.J.

A jeśli chodzi o Junga to faktem jest, że cierpiał on na psychozę podobnie jak Freud na nerwicę, co nie znaczy że ich wkład w zrozumienie ludzkiej psychiki możemy umieścić w koszu.

Chodzi mi o podstawy jego "doktryny" takie jak:
- typy osobowości
- sny
- anima i animus
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

zigi pisze:A jeśli chodzi o Junga to faktem jest, że cierpiał on na psychozę podobnie jak Freud na nerwicę, co nie znaczy że ich wkład w zrozumienie ludzkiej psychiki możemy umieścić w koszu.
Co takiego wniósł Freud, oprócz odkrycia swoich własnych kompleksów jakie zapewne wmawiał wszystkim pacjentom? :)
zigi pisze:Chodzi mi o podstawy jego "doktryny" takie jak: - typy osobowości
Jung nie wymyślił testu 16 typów osobowości, to na podstawie jego teorii [procesy: Se, Si, Ne, Ni, Te, Ti, Fe, Fi] później stworzono pop-psychologiczny test MBTI. Połowa rozwiązujących ten test ponownie po kilku tygodniach ma już inny "typ osobowości".
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Można potraktować 16 typów osobowości jako graczy których polem rozgrywki jest umysł i opracować model matematyczny psychiki.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

Ta cała teoria Freuda że popęd seksualny jest głównym motorem zachowań ludzi wygląda mi na jego projekcję. Widocznie sam miał obsesję na punkcie seksu, myślę że w tamtych czasach kiedy seks był domeną tabu, mogło to być dla psychologów interesujące.

Natomiast ja się spotkałem z taką prostą teorią, która mówi że wszystkie żywe stworzenia mają dwa cele. Przeżycie i replikację i wszystkie nasze zachowania są temu podporządkowane. Myślę że to jest bardziej trafna teoria, niż że tylko chodzi o seks.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Mickey pisze:Natomiast ja się spotkałem z taką prostą teorią, która mówi że wszystkie żywe stworzenia mają dwa cele. Przeżycie i replikację i wszystkie nasze zachowania są temu podporządkowane. Myślę że to jest bardziej trafna teoria, niż że tylko chodzi o seks.
Stworzyły nas geny. To one są motorem ewolucji. Jesteśmy tylko - podobnie jak rośliny i zwierzęta - maszynami przetrwania powołanymi do życia przez geny. Mamy zapewnić genom jak najlepsze możliwości tworzenia ich następnych kopii. Oto przesłanie - jakże okrutne - Samolubnego genu, najsłynniejszej książki Richarda Dawkinsa, profesora biologii na Uniwersytecie Oxfordzkim, autora wydanych w Polsce: Ślepego zegarmistrza (1994) i Rzeki genów (1995). Samolubny gen wciąż utrzymuje się na czołówkach list bestsellerów popularnonaukowych na świecie, książkę przetłumaczono już na dwadzieścia języków. - http://lubimyczytac.pl/ksiazka/143057/samolubny-gen

Awatar użytkownika
fuKs
bywalec

Post autor: fuKs »

Schizo pisze:
Mickey pisze:Natomiast ja się spotkałem z taką prostą teorią, która mówi że wszystkie żywe stworzenia mają dwa cele. Przeżycie i replikację i wszystkie nasze zachowania są temu podporządkowane. Myślę że to jest bardziej trafna teoria, niż że tylko chodzi o seks.
Stworzyły nas geny. To one są motorem ewolucji. Jesteśmy tylko - podobnie jak rośliny i zwierzęta - maszynami przetrwania powołanymi do życia przez geny. Mamy zapewnić genom jak najlepsze możliwości tworzenia ich następnych kopii. Oto przesłanie - jakże okrutne - Samolubnego genu, najsłynniejszej książki Richarda Dawkinsa, profesora biologii na Uniwersytecie Oxfordzkim, autora wydanych w Polsce: Ślepego zegarmistrza (1994) i Rzeki genów (1995). Samolubny gen wciąż utrzymuje się na czołówkach list bestsellerów popularnonaukowych na świecie, książkę przetłumaczono już na dwadzieścia języków. - http://lubimyczytac.pl/ksiazka/143057/samolubny-gen
Gen jest po to żeby żyć i po śmierci, a dr. prof. rozszerzył to na książkę szalonego naukowca ;>?
Jedni są głusi, inni słyszą głosy.
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik
Status: Trójca
Gadu-Gadu: 48512284

Post autor: Erika_Kohut »

Znow snil mi sie Hitler. Byl oboz, ktory byl wojskiem, wiezieniem i szpitalem w jednym. I niektore nazwiska ze spoleczenstwa byly tam zapisane, bobyla zbiorka ludzi. Byly tam lozka metalowe i tabliczki na nich. Nie mialam wyjscia z sytuacji zyciowej, wiec zostalam skazana na branie lekow neuroleptykow w tym obozie. To byly jakies silne leki. Na tabliczkach na lozkach byly zdjecia kobiet przed i po braniu lekow. Stosowano tez przymusowa terapie psychoanalityczna. Te leki zabieraly dusze i przeznaczenie i tozsamosc, indywidualizm, dojrzalosc, zdrowie.

Nie wiedzialam jak uciec z tego snu, bo nie czulam woli i siebie. Czulam tylko zagarniecie i bol i wielki smutek i koniec czegos bezpowrotny. Obudzilam sie na zawolanie a ten sen trwal nadal i trwa. Czuje go w szyi i plucach. Ktos rozdziera mi serce, w tym ja sama. Czuje smierci w duszy i nie mmoge jesc...
Milosc to iluzja
Awatar użytkownika
Nobody
zarejestrowany użytkownik
Gadu-Gadu: 4131980

Post autor: Nobody »

Ostatnio bardzo często śni mi się że ktoś / coś chce mnie zabić. Jak już ma to się stać to się budzę
Raz w ciągu jednej nocy miałam dwa takie sny
Czuję jak niewidzialna pętla zaciska moją szyję..
Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik
Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
Gadu-Gadu: Czarnokrwista

Post autor: Francesco »

Podobnie, ktoś mnie często gonił w śnie i wyglądało, że coś chce zrobić.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik

Na sny ma wpływ wiele czynników... nawet to jak przyrządzamy sobie jedzenie.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
Awatar użytkownika
Nobody

Wiem
Ale najczęściej nic mi się nie śni a jak już się przyśni to nic przyjemnego
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

to chyba zależy od stanu umysłu w dzień przed snem
to co ma nas wpływ pojawia się w śnie

ja miałem znowu złożony sen bardzo
nic
Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik

Dla mnie bardziej duchowe było rozmawianie..... czy raczej słyszenie tego o co prosi sosna w moim śnie. Niż śnienie ludzi czy to już nieżyjących czy żywych.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Post autor: Chłopiec Papuśny »

Ja lubię śnić. Nawet gdy te sny są krotkotrwałe.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

w snach podobno nie różnimy się od życia na jawie, to my, ci sami, w tymże większe ograniczenia są w czasie poza snem
nic
Awatar użytkownika
Nobody

I kolejna noc budzenia się co chwilę
Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik

No ja też dzisiaj koło 4 godziny się obudziłam ze snem (choć dzień spędziłam aktywnie to powinnam spać). Czasem to jeszcze koło 2. A czasem mam normalne noce całe przespane.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
Awatar użytkownika
Nobody

No ja 3 razy się budziłam z czego przed ostatnim razem też coś mi się śniło dziwnego
ODPOWIEDZ

Wróć do „pamięć, sen”