Dlaczego Bóg jest złośliwy, mściwy i wredny ?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Re: Dlaczego Bóg jest złośliwy, mściwy i wredny ?
A próbowałeś iść do psychoterapeuty z psychologii głębi żeby razem z nim porozmawiać z bogiem żeby ci się polepszyło ? Może to jest jakieś wyjście.
Bóg jest strasznie mi fajne i dobrze że rozumie co znaczy niebieski ojciec. Każdy kto kocha go prawdziwą miłością mieć łatwiej będzie
- Chwast
- zaufany użytkownik
- Status: Mój kotunio filemon
Bogiem jest Bóg starego testamentu jehowa a według gnostyków jehowa albo samael. Nowy testament został napisany (wlasciwie calkowicie przerobił teksty gnostyckie) przez cesarza rzymu nie pamiętam którego chyba konstantyn w celu uspokojenia żydów i ruchów gnostyckich w imperium. Chodzilo mu o stworzenie jednolitej religi w całym cesarstwie. Bóg nowego testamentu jest miłościwy ale wykreowany. Natomiast Bóg starego testamentu jehowa jest surowy mściwy odpowiada za potopy, spalił żywcem Lota i zamienił go w słup soli, a także odpowiada za zniszczenie sodomy i gomory
Gnostycy nazywaja go także demiurgiem, spaczeniem, które uwięził dusze ludzkie w tym świecie i używa je jako moc kreatywności i intencjonalności której nie posiada. Gnostycy pisali, że Demiurg i archonxi nie sa najwyższa siłą jaka istnieje, tylko są to uzurpatorzy, pasozytnicza rasa o wysoce rozwinietej technologii. A najwyższą istotą jest absolut który po stworzeniu podstaw i wprawieniu w ruch nie ingeruje już w dalsze losy swoich kreacji.
Biblia zaczyna sie słowami: jestem, kim jestem. Natomiast jest to wersja zredagowana i przerobiona, w oryginalnej gnostyckiej wersji brzmi: jestem? Kim jestem?
Gnostycy nazywaja go także demiurgiem, spaczeniem, które uwięził dusze ludzkie w tym świecie i używa je jako moc kreatywności i intencjonalności której nie posiada. Gnostycy pisali, że Demiurg i archonxi nie sa najwyższa siłą jaka istnieje, tylko są to uzurpatorzy, pasozytnicza rasa o wysoce rozwinietej technologii. A najwyższą istotą jest absolut który po stworzeniu podstaw i wprawieniu w ruch nie ingeruje już w dalsze losy swoich kreacji.
Biblia zaczyna sie słowami: jestem, kim jestem. Natomiast jest to wersja zredagowana i przerobiona, w oryginalnej gnostyckiej wersji brzmi: jestem? Kim jestem?
blablabla
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Od jakiegoś czasu przynajmniej jeśli myślę o Bogu, odnoszę to do tego kawałka
gówno w proszku na kijoszku
-
- bywalec
- Status: Pracujący
- Gadu-Gadu: 78004251
Jezus Chrystus zapłacił za każdy Twój grzech i to jest prawda przyjmij to i żyj
Jezus Chrystus jest królem i zapłacił za każdy mój grzech
-
- bywalec
Piotr pobawimy się w szopkę ty ja przebrani za Jezusa i najświętsza panienke
-
- zarejestrowany użytkownik
Pumba, też tego nie rozumiem. Żle się dzieje, a mogło być tak dobrze. Też kiedyś się interesowałem podróżami, grami komputerowymi, wiadomościami ze świata. Miałem pasje, chciałem żyć. No teraz już nie. Wszystko się po*ebało.
Masz plusa za gry RPG!
Masz plusa za gry RPG!
Udawaj niedostępny bo kanapka na to leci xDkanapkaaaaa pisze: ↑sob cze 10, 2023 6:31 am Piotr pobawimy się w szopkę ty ja przebrani za Jezusa i najświętsza panienke
- Katastrofa
- bywalec
Boga nie ma! Gdyby on był to dzięki kościołowi byłby dobrobyt i luxus oraz High life.
Aman jest dobry stan i perspektywy boskiej mocy w trybie natychmiastowym to bardzo ważne jest
to tak nie dziala. kosciol moze jedynie jednoczyc ludzi w imie Boga jedynego oraz nawolywac do czynienia dobra. do zycia w wierze i dbania o swoja niesmiertelna dusze. reszta nalezy do czlowieka jakich wyborow dokona i jakie podejmie decyzje. czy opowie sie po stronie zla czy tez dobra i jak bedzie o tym swiadczyl swoja postawa zyciowa
tyle zla jest wokol bo tylu ludzi wybiera zlo w miejsce dobra. Bog czy kosciol to nie maja nic do rzeczy, bo to jest wlasnie wolny wybor ktory czlowiek otrzymal od Boga
przeciez nawet w najwspanialeszej modlitwie jaka jest Ojcze Nasz, modlimy sie: "Przyjdz krolestwo Twoje, badz wola Twoja, jako w niebie tak i na ziemi!" Oznacza to, ze niestety wciaz nie ma Krolestwa Bozego ani woli bozej tu na ziemi i nawet tam w niebie. Zly poczyna w najlepsze
tyle zla jest wokol bo tylu ludzi wybiera zlo w miejsce dobra. Bog czy kosciol to nie maja nic do rzeczy, bo to jest wlasnie wolny wybor ktory czlowiek otrzymal od Boga
przeciez nawet w najwspanialeszej modlitwie jaka jest Ojcze Nasz, modlimy sie: "Przyjdz krolestwo Twoje, badz wola Twoja, jako w niebie tak i na ziemi!" Oznacza to, ze niestety wciaz nie ma Krolestwa Bozego ani woli bozej tu na ziemi i nawet tam w niebie. Zly poczyna w najlepsze
- RSHFunkster
- zaufany użytkownik
- Status: zdrowy
- Kontakt:
Najpierw ludzie nie słuchają się Boga, a potem gdy przychodzą konsekwencje, to nazywają go wrednym.
F29
- amigo
- zaufany użytkownik
Czesto ludzie nie korzystaja z pomocy boga. Ale jak cos sie dzieje to wolaja o pomoc boga.- ''Jak trwoga, to do boga''