Czy Koran jest arcydziełem szatana?

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".

Czy myślisz, że Koran to dzieło szatana (lub wielu złych duchów)?

Zdecydowanie tak lub tak, uważam, że Koran to nawet największy podstęp, trik i dzieło złego ducha (jednego lub większej ich liczby)
4
22%
Zdecydowanie tak lub tak, ale uważam, że są większe dzieła złych duchów niż Koran
2
11%
Nie
1
6%
Zdecydowanie nie
11
61%

Liczba głosów: 18

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: Czy Koran jest arcydziełem szatana?

Post autor: Catastrophique »

Alara pisze: sob kwie 24, 2021 6:16 pm Nie bój się piekła!
Dogmaty zostały wymyślone przez kościół, nie przez Boga!
Tez tak myślę.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Koran nie jest arcydziełem szatana. Jest dziełem Boga.

Post autor: Erratas »

Polskie tłumaczenie - Sura 107 - Wspomożenie - Al-Ma'un
1. Czy widziałeś tego,
który za kłamstwo uważa religię?
2. To jest ten,
który z pogardą odpycha sierotę,
3. który nie zachęca do nakarmienia biednego.
4. Biada modlącym się,
5. którzy są niedbali w swojej modlitwie,
6. którzy tylko chcą być widziani,
7. a odmawiają wspomożenia.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

Mam myśli, że Koran:

- głosi, że jakakolwiek dzisiejsza Biblia nie jest nieomylna,
- uczy, że tylko on jest podstawą i źródłem wiary prawdziwego muzułmanina i nie można wierzyć w sahih hadiths i że trzeba być "Quran-alone" (sunnici, szyici według tego podejścia mogą być uważani za bałwochwalców),
- "oznacza" swoją treścią, że np. obrzezanie czy chrzest nigdy nie należały do praktyk właściwych religii abrahamowych,
- uczy, iż za czasów Mahometa były prawdziwe teksty Tory i Ewangelii wśród ludzi (a dzisiejsze zdaniem Koranu są fałszem, bez dwóch zdań), bez względu na to, czy te teksty dotrwały do czasów dzisiejszych, czy nie,
- Mahomet nie był albo przynajmniej nie musiał być potomkiem Izmaela czy nawet Abrahama w prostej linii męskiej,
- nie było globalnego potopu w dziejach ludzkości, zwłaszcza w czasie, który wynikałby z biblijnej chronologii i takiego, który przeżyłoby tylko ośmiu ludzi (Noe, żona Noego, Sem, żona Sema, Cham, żona Chama, Jafet, żona Jafeta),
- żyjący dziś na świecie mężczyźni nie pochodzą wszyscy od Noego ani nawet jednego Adama(!) w prostej linii męskiej,
- przed opisanym w Koranie Adamem żyli już ludzie, a Adam i jego żona mieli, bądź przynajmniej mogli mieć, matkę i ojca (biologicznych),
- nie wierzy, że świat ma zaledwie kilka tysięcy lat czy że świat został stworzony w ciągu sześciu dni takich jak obecnie,
- uczy, że Ziemia nie jest nieruchoma i że jest ona w przybliżeniu kulista,
- podaje, że Ziemia została stworzona w ostatniej jednej trzeciej czasu od początku istnienia świata według teorii Wielkiego Wybuchu (cud naukowy wersetów 41:9-12),
- musi pochodzić z Mądrości Boga, bo zawiera mnóstwo bardzo złożonych i wyszukanych zależności, cudów liczbowych czy językowych.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Fragment artykułu opublikowanego na stronie: https://naszdziennik.pl/mysl/202149,naw ... ciola.html (z własnymi wyróżnieniami):
Mówi Ksiądz, że dusze muzułmanów znajdują się w poczwórnym więzieniu. Co je więzi?

– Po pierwsze – pycha. Muzułmanin już od kołyski dowiaduje się, że przynależy do najlepszej na świecie społeczności, że w związku z tym jest kimś lepszym od pozostałych, co rozwija w nim pychę i pogardę dla innych ludzi. Po drugie – lęk. Żyje w lęku, gdyż Allah jest według islamu kimś irracjonalnym, którego nie wiążą żadne zobowiązania. Kimś, kto niektórych ludzi stworzył, przeznaczając ich nieodwołalnie do piekła. Nie wiemy kogo, ale taki człowiek, choćby czynił dobro, pójdzie do piekła. Jeśli Allah przeznaczył kogoś do raju – ten człowiek tam trafi, choćby dopuszczał się zła. Muzułmanin dowiaduje się też, że wszyscy, którzy nie są muzułmanami, muszą trafić do piekła.

Po trzecie – duszę muzułmańską więzi ignorancja – ponieważ islam, jako ostatnia z religii objawionych, jest w pełni doskonały, nie ma więc potrzeby interesować się czymkolwiek poza nim. Allah sam mówi, że wszystko jest wyjaśnione w Koranie. Nie ma więc po co zdobywać wiedzy – wystarczy Koran, a wszystko inne jest złe. Dlatego islam nie stworzył nauki ani literatury. Wszystko to, jeśli istnieje w krajach muzułmańskich, powstało dzięki talentom i kulturze ludów zislamizowanych, pomimo panowania islamu, a nie dzięki niemu.
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Post autor: Józef80 »

Osobiście to z religii akceptuje tylko szamanizm jak samorozwój. Wszystkie religie są zmyślone i oszukują. Wszystkie kłamią że jest coś nadprzyrodzonego, wiecznego. Pierwotnie stary wszechświat będzie wypełniony wyłącznie żelazem, bo to najtrwalszy z wszystkich pierwiastków. Religia twierdzi inaczej i nakazuje wiarę, zabrania innego myślenia pod groźbą potępienia.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.

(Wisława Szymborska)
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Moja "psychika" jest znacznie bardziej optymistyczna...

Kolejny fragment artykułu "Nawrócenie muzułmanów ważne dla Kościoła" opublikowanego na stronie: https://naszdziennik.pl/mysl/202149,naw ... ciola.html (z wyróżnieniami (własnymi)):
Wśród nas, katolików w krajach europejskich, zalewanych falami imigracji islamskiej, widać różne postawy względem przybyszów: z jednej strony uległość aż po schlebianie błędnym poglądom, z drugiej nienawiść nie tylko do błędu, ale i do jego nosicieli. Jaką postawę wobec wyznawców islamu chciałby Ksiądz zalecić?

– Jezus każe nam miłować nieprzyjaciół – mamy więc miłować muzułmanów, ale nienawidzić islamu. Kocham każdego muzułmanina jak siebie samego – dla miłości Bożej. Ale nienawidzę islamu z całego serca. Wielu osobom dziś umyka to rozróżnienie. Znam pewnego misjonarza w Algierii – misjonarza, czyli człowieka powołanego do nawracania! – który mi mówi: owszem, islam to rzecz diabelska, ale ja tego nie mówię, bo nie chcę sprawiać przykrości muzułmanom. Zupełny zamęt! Trzeba dobrze rozróżniać te dwie rzeczy: miłość do osób, a nie do ich błędów.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

A czy nowy i stary Testament jest dziełem szatana? :roll: .
Mamy prostą odpowiedź. Według mnie to każda religię można "podpiąć" pod dzieło Szatana....
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Post autor: Józef80 »

Dobrze że szatan nie istnieje, to ludzie wymyślają religię i jest ich tysiące. Każdy człowiek ma psychikę taką, że czuje obce byty jako swoją jaźń.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.

(Wisława Szymborska)
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Józef80 pisze: pt gru 17, 2021 1:38 pm Dobrze że szatan nie istnieje, to ludzie wymyślają religię i jest ich tysiące.
No I głównie z tego powodu tworzą się podziały między podziałami. Prześladowania, ataki na tle religijnym I inne," Feteszye "
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Uniwersalistyczny i liberalny koranizm

https://lampofislam.wordpress.com/categ ... nscendent/ - jedna ze stron z witryny (zawierającej dość dużo treści), która głosi liberalną i uniwersalistyczną interpretację Koranu. W tej wizji Koran nie jawi się jako arcydzieło Szatana - wręcz przeciwnie! Strona ta nie wierzy w to, że piekło trwa bez końca, nawet nie pojmuje piekła "literalnie". Strona ta nawet uznaje, że stosunek homoseksualny nie musi czy wręcz często nie jest grzeszny czy zły! Głosi unitarność, niepodzielność, jedność Boga, nie wierzy w Trójcę czy Wcielenie. Doktryna tej witryny jest wręcz jakby przeciwieństwem katolicyzmu (i powiedziałbym, że nawet islamu takich koranistów, jak Rashad Khalifa, wierzących w piekło bez końca, praktykujących modlitwę określaną przez nich jako salat).

Nie wiem tylko, jakie jest stanowisko tego koranisty (czy tych koranistów) odnośnie obowiązku poszczenia w ramadanie. Moją "psychikę" najbardziej może martwić odnośnie tej strony to, czy nie uważa ona, że trudny i nieprzyjemny post w ramadanie to obowiązek monorealisty (kogoś, kto wierzy, że jest tylko jeden niepodzielny, prosty byt boski, Absolut, Unconditional Reality, ale nie można o Nim powiedzieć tego, że jest osobą - jest Kimś zupełnie innym niż jakiekolwiek stworzenie, Kimś absolutnie wyjątkowym)...

Moja "psychika" myśli, że ta witryna może głosić prawdziwą wiarę, a cuda Koranu to znak od Absolutu mający potwierdzić jego autentyczność. Ta interpretacja Koranu się wręcz podoba mojej "psychice"...
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Post autor: Chłopiec Papuśny »

Sama strona nie może uznawać, co najwyżej ludzie siedzący i piszący te treści. Ale to szczegół. 😄
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Znalazłem jeszcze takie strony związane z tematyką Koranu czy islamu:

https://quranguideblog.wordpress.com/20 ... -of-quran/ - FASTING IN RAMADAN IN THE LIGHT OF QURAN. Jedno ze zdań z tego tekstu: Similarly, the interpretation of verse 2:187 has been twisted to bring pagan hunger fasting into Islam from dawn to dusk.

https://ismailignosis.com/2014/03/27/he ... ce-of-god/ - “HE WHO IS ABOVE ALL ELSE”: THE STRONGEST ARGUMENT FOR THE EXISTENCE OF GOD
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

Post autor: alf »

Dlaczego ciągle myśłisz o tym Koranie?
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Może przede wszystkim dlatego, że z jego tekstem związanych jest mnóstwo "synchroniczności" matematycznych i językowych, niekiedy naprawdę złożonych. Ktoś może pomyśleć, że tylko wszechmogący Bóg mógł napisać tę księgę, skoro są tam takie niesamowite zależności.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

PISMO ŚWIETE jest arcydziełem pochodzi od samego Boga
napisane przez prorokow
przeczytaj i sprzedalo sie w najwiekszej liczbie egzemplarzy w historii na swiecie
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Nawet uniwersalizm może być opierany na Koranie

Nie chcę być dla kogokolwiek zgorszeniem!!!

1. https://lampofislam.wordpress.com/ - z tego, co mi się (pewnie) właściwie wydaje, jest to uniwersalistyczna witryna opierająca naukę na Koranie. Ma wręcz "lewicowe" poglądy, przynajmniej w niektórych kwestiach.

https://lampofislam.wordpress.com/2016/ ... s-to-hell/ - How rejection of Oneness and Transcendent leads to fire

https://lampofislam.wordpress.com/2016/ ... rnal-hell/ - Will God send disbelievers to eternal hell?

2. https://tentmaker.org/ - witryna uniwersalistyczna opierająca swoją doktrynę na Biblii.

https://www.tentmaker.org/Dew/Dew8/D8-W ... hurch.html - The World--A Reflection of the Church. The Sin of Adultery. By Gary Amirault

https://www.tentmaker.org/books/Absolut ... hrist.html - Absolute Assurance in Jesus Christ. Four Views of the Salvation of Our God. By Charles Slagle

Nie chcę grzeszyć, ale powyższe teksty są uniwersalistyczne (nie wierzą w to, że ktoś będzie wiecznie potępiony). Ani katolickie, ani głoszące inne nieuniwersalistyczne poglądy oparte na Biblii czy Koranie. Anihilacja jest mniej straszna niż cierpienie bez końca, ale i tak nieskończenie zła. Mojej "psychice" z logiki wynika, że wszyscy będą zbawieni bez końca, w rozkoszy, wygodzie i bez nieprzebaczonej winy.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

https://thetruthisfromgod.com/2020/01/2 ... 20-part-2/ (niewielki fragment):
People today tell themselves that they are doing nothing wrong with responding legitimately to the harm they have suffered, they do not realize that by doing this, they are only bringing evil into them. They say to themselves “the government is stealing from me, I am going to steal the government“, or “everyone uses this scheme, I will do the same“, like schemes to get reimbursed for sunglasses through insurances, or the rental of false furnished apartments in order not to pay tax on it. People do not realize that by doing this, they are committing a sin and bringing evil into them. It is not because the vast majority of men on this earth are criminals that we should behave like them. Because, all these criminals will very soon be destroyed by God and join the eternal hell, then those who will have imitated them will share the same fate as them. Today, this world is so evil that the believer must limit his interactions with the people of this despicable society to a minimum, in order to protect himself from their evil. God tells us that if we obey His precepts, then He will make sure that the evil of others does not fall on us, but only on the wicked, and God will thus make us fall through the cracks. We do not respond to evil with evil, but rather we deviate from it in order to protect ourselves from it and not let it enter us.
Witryna thetruthisfromgod.com ROBI NA MNIE WIELKIE WRAŻENIE! Nie chcę kogokolwiek zachęcać do grzechu! Strasznie "boję się" piekła!!!
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Fragment znajdujący się pod koniec tekstu na stronie https://thetruthisfromgod.com/2020/02/0 ... 20-part-3/ (te stwierdzenia wyglądają na interesujące):
The United States is the most violent country in the world, either through the number of weapons circulating there, including war weapons which are authorized for the general public, or through the impressive number of homicides. As for their prisons, they are overflowing with prisoners and have become a real business for the elites. The United States is the least tolerant country in the world, at the slightest error you can find yourself behind bars for decades, or even for several lifetimes if that were possible. The United States is the least supportive country in the world, the rule which reigns there is based on every man for himself and the law of the jungle, without any form of generosity or solidarity between people. Indeed, the number of homeless continues to increase exponentially, without the slightest aid system to rehabilitate them, but on the contrary, most states prohibit begging, condemning those who have been excluded to die silently.
Mojemu rozumowi wiele wskazuje na to, że ta koranistyczna witryna głosi prawdziwą wiarę (i że np. katolicyzm to wielkie zło)...

"Strasznie" "boję się" piekła!!! Strasznie "boję się" braku wiecznego zbawienia!!!
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Fragment z https://thetruthisfromgod.com/2020/02/2 ... 20-part-7/, z którym to akurat "psychika" się zgadza:
No reproach can be made against God, because God is simply blameless. It is not God who imposed this terrestrial test on us, but it was we who decided to experience our own choices.
Pojedyncze zdanie z tego tekstu, z około trzech czwartych jego części - ciekawe:
The people of this world have decreed that God, His messengers, and His books were a mere invention of men.
"Psychika" uważa, że "Bóg, oczywiście, nie jest wynalazkiem człowieka, lecz księgi mające pochodzić od Boga i posłańcy mający pochodzić od Boga albo nie istnieli (np. są wymysłem upadłych aniołów), albo byli "narzędziami Diabła (czy jego aniołów)" czy też są "wymysłami złych ludzi"!"
Jeszcze jeden fragment:
God has become a simple matter of belief, as one would have the right to believe or not in Santa Claus. Now, God is real whether we believe in Him or not. This article basically says that the Books of God are not divine, but are mere books of men, the messengers of God are mere men like others and that God does not speak through them, and that God is only a mere human invention. You understand now why the destruction of this world is now inevitable?
Zielone - "psychika" się zgadza. Fioletowe - "psychika" się nie zgadza.

Według "psychiki" NIE MA the Books of God.

Inne zdanie z tekstu Yosa (Yosra), z którego pochodzą wcześniejsze cytaty w tym poście:
God will destroy through world war 3, men, women, children, babies, old people, and animals.
Cainon
bywalec

Post autor: Cainon »

Jesteście debilami i zasługujecie, by znaleźć się w piekle.

PS (Szatan kazał mi to Wam przekazać)
PPS (I żebyście odjebali się od Islamu)
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”