Neuroleptyki uszkadzają mózg- nieznane fakty naukowe

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik
Status: Rencista

Re: Neuroleptyki uszkadzają mózg- nieznane fakty naukowe

Post autor: Bratnia dusza »

agat pisze: wt sty 23, 2018 5:19 pm A ja ostatnio próbuję odstawić jeden z leków i mi się nie udaje. Dostaję takich objawów, które sprawiają, że nie mogę pracować. Chcę pracować. Wpadam w taki wir, że wracam do leku, ale w małej dawce. Pomaga. Mam wrażenie, że jestem w cholernym więzieniu leków, że wpadłam w to bez odwrotu. To wszystko jest podszyte dużym lękiem przed brakiem możliwości uwolnienia. (O)błędne koło. Przestaję mieć nadzieję, że mi się uda a jeszcze niedawno wierzyłam bardzo, że będę bez leków. Może to jeszcze nie ten moment? Potrzebuję nadziei.
To tak właśnie jest, ze tylko w pełnej remisji da się odstawić leki. Kiedy "coś" jednak jest aktywnego lub nieaktywnego w naszych głowach, to nie ma możliwości z sukcesem odstawić. Można tylko szukać leku zamiennika co najmniej szkodzi i czekać na lepsze czasy?

Tak jak pisałem już wcześniej - dobrze wiedzieć ze szkodzą, ale nie zawsze jest wybór. Wyboru nie ma podczas ostrej fazy naprzykład
- jak mogę im przebaczyć?
- gdybyś ich nie potępił nie musiałbyś przebaczać

de mello - minuta mądrości
agat
bywalec

Post autor: agat »

To tak właśnie jest, ze tylko w pełnej remisji da się odstawić leki. Kiedy "coś" jednak jest aktywnego lub nieaktywnego w naszych głowach, to nie ma możliwości z sukcesem odstawić. Można tylko szukać leku zamiennika co najmniej szkodzi i czekać na lepsze czasy?

Tak jak pisałem już wcześniej - dobrze wiedzieć ze szkodzą, ale nie zawsze jest wybór. Wyboru nie ma podczas ostrej fazy naprzykład

Bratnia dusza dzięki za odpowiedź. No właśnie mam jazdy gdy odstawiam. Biorę już jednak jakiś czas i się uspokoiło. Mogę funkcjonować normalnie. Coś tylko czasem się przebija do świadomości. Widocznie nie jestem w remisji tak jak sądziłam a dobry efekt funkcjonowana zawdzięczam lekom. Jednak. Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik
Status: Rencista

Post autor: Bratnia dusza »

agat pisze: wt sty 23, 2018 8:06 pmBratnia dusza dzięki za odpowiedź. No właśnie mam jazdy gdy odstawiam. Biorę już jednak jakiś czas i się uspokoiło. Mogę funkcjonować normalnie. Coś tylko czasem się przebija do świadomości. Widocznie nie jestem w remisji tak jak sądziłam a dobry efekt funkcjonowana zawdzięczam lekom. Jednak. Pozdrowienia.
Tak, potrzeba czasu i można wiele zyskać. Również pozdrawiam i zdrowia życzę
- jak mogę im przebaczyć?
- gdybyś ich nie potępił nie musiałbyś przebaczać

de mello - minuta mądrości
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Ja tylko podałem źródła do naukowych badań, pewnej bardzo znanej amerykańskiej psychiatry, która wykazała, że leki niszczą mózg. Wykazała też, że ludzie z psychozą w krajach biedniejszych, gdzie nie było dostępu do leków, przechodzili psychozę o wiele łagodniej. Mało dowodów? Co do zwodniczego działania leków i specyficznego mechanizmu, który powoduje zaostrzenie psychoz w wyniku brania leków też podałem. Także podałem linki do badań dwóch lekarzy. Wybór jak zawsze należy od człowieka.

Ale na tym forum można wałkować temat przez tysiąc lat - u niektórych zatrybi a u niektórych nie.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Pikolo
zaufany użytkownik

Post autor: Pikolo »

Zatrybia te wnioski naszczescie poznalem przed twoja wypowiedzia i sam sobie swietnie radze od wielu lat.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Kamil Kończak pisze: pt gru 29, 2017 1:07 pm Polecam artykuł z der Spiegel na temat badań odnośnie szkodliwości psychotropów. Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że psychiatrzy wmawiają pacjentom, że wszelkie negatywne objawy to efekt ich choroby.

To badanie temu zaprzecza, jednak prawda napotyka na ogromne zyski koncernów. Przemysł psychiatryczny twierdzi, że schizofrenia to choroba mózgu, choć nie ma na to dowodów - dowody są za to na namacalne spustoszenia w mózgu jakie wywołują leki.

Smutne jest także to, że pomimo badań na szkodliwość leków, psychiatria zapewne wykorzystuje fakt spustoszeń w mózgu jako efekt choroby a nie leków. W świecie w którym prawda zdominowana jest przez dyktat firm farmaceutycznych - biedny człowiek najczęściej trafia do psychiatry - wierząc iż ta mu pomoże - i od razu staje się trybikiem w machinie farmaceutycznej, która efekty leków może przypisać chorobie, tworząc w ten sposób swoje kłamliwe dogmaty. Oczywiście uzasadniające branie leków.

Pomijając fakt, iż wg badań amerykańskiej psychiatry - leki niszczą mózg i wyraźnie osłabiają inteligencję - dowiedziono że w krajach takich jak Indie, Nigeria, ludzie chorzy na schizofrenie radzili sobie o wiele lepiej bez leków a ich choroba miała łagodniejszy przebieg.

Niestety - w przypadku ludzi biorących leki działa dokładnie ten sam mechanizm, jak w przypadku religii - żerowanie na strachu a to jest potężna broń. Ludzie boją się odstawić lek, bo nieustannie karmieni są strachem pomimo racjonalnych przesłanek, dowodów które mogłyby im pomóc się z tego strachu wyzwolić.

Z psychiatrią jest też podobnie jak z religią - także z innego powodu. Np. co innego powie papież Franciszek na temat prawd wiary, stosunku bliźniego do bliźniego a co innego robi nasz rodzimy kler, za nic mając wytyczne papieża - dla własnych korzyści oczywiście. I tak samo jest z badaniem znanej amerykańskiej psychiatry - jak głos wołającego na puszczy.

Amerykańska psychiatra, Nancy Andreasen zbadała z kolei mózgi ponad 200 pacjentów ze schizofrenią z pomocą tomografii komputerowej i stwierdziła, że ich mózgi uległy wyraźnemu skurczeniu. Wyraźnie widać było przy tym, że im dłużej stosowali oni leki, tym wyraźniejsze były szkody w strukturze mózgu. W zeszłym roku badania, przeprowadzone na 965 pacjentach ze schizofrenią, potwierdziły to spostrzeżenie. Autorzy podsumowali: „U pacjentów, którzy stosowali leki, stwierdzono więcej strukturalnych anomalii w określonych regionach mózgu”

Ten ubytek tkanki nerwowej zdaje się zawężać zdolności poznawcze pacjentów. Stają się więc wyraźnie głupsi, a przy tym wcale nie pozbywają się swoich schizofrenicznych zaburzeń. Czy więc w określonych przypadkach nie lepiej byłoby całkowicie zrezygnować z leków?

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... mozgu.read

W tym linku za to dawniejsze badania mówiące o tym jak leki mogą wywoływać, utrzymywać psychozę - http://nowadebata.pl/2011/12/14/o-lekac ... d-choroby/

Tozaryna i inne typowe antypsychotyki blokują od 70 do 90 % wszystkich receptorów D2 w mózgu. Aby skompensować tę blokadę, neurony postsynaptyczne [przyjmujące informację – przyp.aut.] zagęszczają występowanie receptorów D2 o co najmniej 30%. W ten sposób mózg staje się „nadwrażliwy” na dopaminę, wyjaśniali Chouinard i Jone. A uważa się, że neuroprzekaźnik ten pośredniczy w powstawaniu psychoz. „Neuroleptyki wywołują nadwrażliwość na dopaminę, która prowadzi zarówno do objawów dyskinezy jak i psychozy”, pisali badacze. „W konsekwencji u pacjentów, u których wystąpiła taka nadwrażliwość, nawroty objawów psychozy spowodowane są innymi czynnikami aniżeli wyłącznie rozwojem samej choroby.”
Drugi link nie działa. Każdy powinien to dać swojemu psychiatrze.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Ciekawą książkę napisała ta amerykańska psychiatra:

Fascynujący mózg. Walka z chorobami psychicznymi w epoce genomu

Nancy C. Andreasen

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4803770 ... oce-genomu

Podobno zainteresowała się psychiatrią i została lekarzem po tym jak jej córka się rozchorowała. Dosyć mocne i prawdziwe takie osobiste motywacje.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Co do szkodliwości neuroleptyków - jak ktoś zna dobrze budowę i funkcjonowanie mózgu, zajmuje się tym, to pewnie też i jest w stanie przeprowadzić badanie wpływu tych substancji chemicznych na niego.
Coś więc musi w tym być.
Pikolo
zaufany użytkownik

Badanie łatwo przeprowadzić nawet na sobie. Ja jak odstawialem leki sam to notowałem sobie działanie coraz to mniejszych dawek na mój organizm. Chciałem to pokazac mojemu psychiatrze. Nawet na to nie chciał zerknąć ogulnie miał to samo wiecie gdzie...
15mg Apirazolu powoduje nienaturalny chód i mocna nadpobudlowosc ruchową. Oraz otepienie czujesz się jak na silnym kacu+ depresja.
7,5 mg zmniejsza się nadpobudliwości ruchy stają się trochę bardziej naturalne otepienie zostaje i depresja.
3,25 ruchy są już naturalne zmniejszone "nadpobudliwości prawie brak" otepienie prawie mija całkowicie. Zostaje natomiast depresja.

Całkowicie odstawione leki uczucie silnej depresji mija.
Mowie lekarzowi ze od najmniejsze dawki 3,25 apirazolu dostaje depresji to on mi na o włączymy antydepresanty.
Logika psujemy kolo aby naprawic koło
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Baju baju cóz za historia ;).
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Amannn pisze: sob lip 23, 2022 9:49 pm Drugi link nie działa. Każdy powinien to dać swojemu psychiatrze.
Doprawdy dziwne, ze nie dziala ;).
Tak, trzeba to dac komus ze zdrowym rozsadkiem zeby wywalil to antypsychiatryczne szkodliwe cholerstwo w diabły.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Kamil Kończak pisze: pn maja 07, 2018 1:38 am Ja tylko podałem źródła do naukowych badań, pewnej bardzo znanej amerykańskiej psychiatry, która wykazała, że leki niszczą mózg. Wykazała też, że ludzie z psychozą w krajach biedniejszych, gdzie nie było dostępu do leków, przechodzili psychozę o wiele łagodniej. Mało dowodów? Co do zwodniczego działania leków i specyficznego mechanizmu, który powoduje zaostrzenie psychoz w wyniku brania leków też podałem. Także podałem linki do badań dwóch lekarzy. Wybór jak zawsze należy od człowieka.

Ale na tym forum można wałkować temat przez tysiąc lat - u niektórych zatrybi a u niektórych nie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Taki poziom idiotyzmu i demagogii powinien byc karany bo jest BARDZO szkodliwy.
Pikolo
zaufany użytkownik

Badanie łatwo przeprowadzić nawet na sobie. Ja jak odstawialem leki sam to notowałem sobie działanie coraz to mniejszych dawek na mój organizm. Chciałem to pokazac mojemu psychiatrze. Nawet na to nie chciał zerknąć ogulnie miał to samo wiecie gdzie...
15mg Apirazolu powoduje nienaturalny chód i mocna nadpobudlowosc ruchową. Oraz otepienie czujesz się jak na silnym kacu+ depresja.
7,5 mg zmniejsza się nadpobudliwości ruchy stają się trochę bardziej naturalne otepienie zostaje i depresja.
3,25 ruchy są już naturalne "zmniejszone nadpobudliwości prawie jej brak" otepienie prawie mija całkowicie. Zostaje natomiast depresja.

Całkowicie odstawione leki uczucie silnej depresji mija.
Mowie lekarzowi ze od najmniejsze dawki 3,25 apirazolu dostaje depresji to on mi na o włączymy antydepresanty.
Logika psujemy kolo aby naprawic koło
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

"Napiszę drugi raz, może ktoś uwierzy" ;).
Pikolo
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: ndz lip 24, 2022 12:04 am Taki poziom idiotyzmu i demagogii powinien byc karany bo jest BARDZO szkodliwy.
Nie boisz sie, ze sam zostaniesz ukarany? :)
Pikolo
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: ndz lip 24, 2022 12:39 am "Napiszę drugi raz, może ktoś uwierzy" ;).
Kto chce uwierz a kto nie jego sprawa.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Pikolo pisze: ndz lip 24, 2022 12:49 am
Catastrophique pisze: ndz lip 24, 2022 12:04 am Taki poziom idiotyzmu i demagogii powinien byc karany bo jest BARDZO szkodliwy.
Ani trochę, bo ja zdaje sobie w pełni sprawę z tego co przekazuje innym. Może Ty też co nie najlepiej o Tobie świadczy.
Pikolo
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: ndz lip 24, 2022 12:56 am
Ani trochę, bo ja zdaje sobie w pełni sprawę z tego co przekazuje innym. Może Ty też co nie najlepiej o Tobie świadczy.
Dlaczego tak uważasz że nie najlepiej?
Pikolo
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: ndz lip 24, 2022 12:56 am
Sadzisz ze ludzie nie powinni mieć prawa sami decydować o swoim życiu?
Zablokowany

Wróć do „leki, terapie”