W co aktualnie gracie?
Moderator: moderatorzy
- Akatosh
- zaufany użytkownik
Re: W co aktualnie gracie?
Wczoraj udało mi się skończyć Might and Magic: Clash of Heroes. Gra może nie jest jakoś mega trudna, ale cieszę się bardzo że przeszedłem, ponieważ podczas kampanii w wielu momentach miałem naprawdę spore trudności (może z tą koncentracją nie jest jeszcze tak tragicznie, jak mi się wydawało).
Teraz gram w Mount and Blade i muszę przyznać że gra wciąga jak diabli. Chyba żaden inny tytuł mnie tak nie wciągnął jak właśnie ten. Podejrzewam ze gra starczy mi na dobrych kilka tygodni, a w kolejce mam jeszcze powtórne przejście Wiedźmin 2: Zabójcy królów oraz Dragon Age: Początek, wiec na święta nie będę raczej nic kupował. A jeśli chodzi o Heroes V, to mój brat ma złotą edycję, a pożyczenie wersji pudełkowej chyba nie jest zadnym przestępstwem.
Teraz gram w Mount and Blade i muszę przyznać że gra wciąga jak diabli. Chyba żaden inny tytuł mnie tak nie wciągnął jak właśnie ten. Podejrzewam ze gra starczy mi na dobrych kilka tygodni, a w kolejce mam jeszcze powtórne przejście Wiedźmin 2: Zabójcy królów oraz Dragon Age: Początek, wiec na święta nie będę raczej nic kupował. A jeśli chodzi o Heroes V, to mój brat ma złotą edycję, a pożyczenie wersji pudełkowej chyba nie jest zadnym przestępstwem.
Gratulacje!Akatosh pisze:Wczoraj udało mi się skończyć Might and Magic: Clash of Heroes...
a w kolejce mam jeszcze powtórne przejście Wiedźmin 2: Zabójcy królów

"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
- Akatosh
- zaufany użytkownik
Trudno powiedzieć, myślę że jakoś w przedziale 40-50 godzin powinno wynieśc przejście gry. Gra ma 3 akty i z tego co pamiętam, to dwa ostatnie są krótsze od pierwszego (drugi - trochę, trzeci - sporo), w którym jesteś teraz, bo zakładam, że jesteś we Flotsam i okolicach i właśnie bijesz kejrana 

tak, szukam na niego sposobu...
Wasteland 2. Grałem w tą grę dziś 3 h i muszę przyznać, że okazała się fajną pozycją 

- Akatosh
- zaufany użytkownik
Też miałem olbrzymi kłopot z tą kreaturą, a frustracja i desperacja wynikająca z konieczności wczytywania co i rusz ostatniego save'a , zmusiła mnie do ostateczności, czyli ... zmiany poziomu trudności na łatwy (może to jest jakieś rozwiązanie dla Ciebie). Po walce ponownie ustawiłem sobie normalny i w dalszej cześći gry nie miałem już takich kłopotów jak z kejranem, pewne trudności były jeszcze podczas starcia z królobójcą pod koniec pierwszego aktu, ale kolejne akty to już luzik (pod warunkiem, rzecz jasna, ze wykonujesz wszystkie misje i sensownie rozwijasz postać)Ralf pisze:tak, szukam na niego sposobu...

- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Jedynke jest dla mnie znacznie lepsza i nie chodzi tu o grafikę, bo dwojka to już inna epoka, ale o glebie, wybory oraz ogolnie ciekawość fabuly. Swietny by bym remake jedynki w szatach dwojki, to by była iscie zabojcza gra.
Jestem na Kubuntu 14.10 Plasma 5 i nie gram, ponieważ nie ma gier na linuxa, takich które mnie interesują czyli MMORPG.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
To po co siedzisz na czyms tak dziwnym jak Linux?
Mam kontrolę nad systemem, ponieważ znam go od podszewki i umiem naprawić każdy problem jaki wystąpi.
- Akatosh
- zaufany użytkownik
Co do fabuły, to sie nie wypowiem, bo z powodu problemów poznawczych, obojętnie w która grę bym nie grał, to zawsze mi ona ucieka - albo nie jestem w stanie się na dłużej skoncentrować na dialogach, albo jeśli już uda mi się ta "sztuka", to po kilkudziesięciu sekundach prawie wszystko zapominam. Nie jest to zatem rzecz na którą w grach komputerowych zwracam szczególną uwagę.AntonPawlowicz pisze:Jedynke jest dla mnie znacznie lepsza i nie chodzi tu o grafikę, bo dwojka to już inna epoka, ale o glebie, wybory oraz ogolnie ciekawość fabuly. Swietny by bym remake jedynki w szatach dwojki, to by była iscie zabojcza gra.
Ale jeśli oba te tytuły miałbym porównywać pod innymi względami, to dwójka wydaje mi się bez dwóch zdań lepsza.
-> W "Zabójcy Królów" rzemieślnictwo jest z prawdziwego zdarzenia - sporo schematów, komponentów potrzebnych do stworzenia zbroi, oręży czy pułapek. Dla mnie ten aspekt rozgrywki jest bardzo ważny, ponieważ krafcenie itemków zawsze sprawiało mi masę radochy

-> W dwójce mamy tez znacznie usprawniony system walki, co jest niezmiernie istotne jeśli przez znaczną część gry tłuczemy potwory, zarówno te zwykłe, będące obiektem wiedźmińskich zleceń jak i te w ludzkiej skórze.
-> Urozmaicane sposoby realizacji zleceń na potwory to też zaleta dwójki, podczas gdy w cześci pierwszej ograniczało się to do zatłuczenia określonej liczby potworów i dostarczenie pozyskanych z nich itemków.
Jedyne co przychodzi mi do głowy na plus dla jedynki to klimat, tyle że nie wiem czy to jest argument, bo klimat to chyba coś, co każdy odczuwa po swojemu, każdy ma inne upodobania jeśli chodzi o wizję swiąta gry czy preferencje dotyczace ścieżki dźwiękowej, bo w mojej ocenie właśnie te dwa czynniki składają się na klimat. Jeśli miałbym sklasyfikować gry na podstawie tego właśnie kryterium, to powiem szczerze że pierwsza część "Wiedźmina" ustapiłaby miejsca chyba tylko TES III: Morrowind (no ale to zadna ujma dla Wieśka, przegrać z takim przeciwnikiem), więc mimo pewnych mankamentów i tak uważam tę grę za co najmniej świetną

- Mickey
- zaufany użytkownik
- Status: pracuję
Namiętnie w Panzer General Online. Właśnie zrobili mnie oficerem sojuszu. Pierwszy awans chyba w moim życiu.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
A no to faktycznie super, a do gier w takim razie zaopatrz się w konsoleOrzeł pisze:Mam kontrolę nad systemem, ponieważ znam go od podszewki i umiem naprawić każdy problem jaki wystąpi.

- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
A ja takimi rzeczami w grach single się nie zajmuje, rzemieslnictwo jest dobre dla mnie w mmo, w takim Runes of Magic, to było cos, jeszcze się na tym zarabialo prawdziwa kase.Akatosh pisze:-> W "Zabójcy Królów" rzemieślnictwo jest z prawdziwego zdarzenia - sporo schematów, komponentów potrzebnych do stworzenia zbroi, oręży czy pułapek. Dla mnie ten aspekt rozgrywki jest bardzo ważny, ponieważ krafcenie itemków zawsze sprawiało mi masę radochya poza tym urozmaica w dużym stopniu rozgrywkę.
-> W dwójce mamy tez znacznie usprawniony system walki, co jest niezmiernie istotne jeśli przez znaczną część gry tłuczemy potwory, zarówno te zwykłe, będące obiektem wiedźmińskich zleceń jak i te w ludzkiej skórze.
-> Urozmaicane sposoby realizacji zleceń na potwory to też zaleta dwójki, podczas gdy w cześci pierwszej ograniczało się to do zatłuczenia określonej liczby potworów i dostarczenie pozyskanych z nich itemków.
Jedyne co przychodzi mi do głowy na plus dla jedynki to klimat, tyle że nie wiem czy to jest argument, bo klimat to chyba coś, co każdy odczuwa po swojemu, każdy ma inne upodobania jeśli chodzi o wizję swiąta gry czy preferencje dotyczace ścieżki dźwiękowej, bo w mojej ocenie właśnie te dwa czynniki składają się na klimat. Jeśli miałbym sklasyfikować gry na podstawie tego właśnie kryterium, to powiem szczerze że pierwsza część "Wiedźmina" ustapiłaby miejsca chyba tylko TES III: Morrowind (no ale to zadna ujma dla Wieśka, przegrać z takim przeciwnikiem), więc mimo pewnych mankamentów i tak uważam tę grę za co najmniej świetną
Dwojka faktycznie jest ladna bardzo i takie tam, ale jedno mnie drazni, ze owe sławne wybory sa wyłącznie pozorne, to bardzo przykre. Dokladnie to sprawdziłem i wyprobowalem wszelkie kwestie i drugi akt zawsze jest taki sam, a wydawalo by się, ze jest możliwość wyboru. Niezaleznie od tego jak się poprowadzi rozmowe z krolem i kto będzie gadal, to zawsze dochodzi do śmierci maga i wywolania wojny dusz wiec dla mnie jest to gruba sciema. W jedynce caly drugi akt mogl być inny z tego co pamiętam, czy trzeci, w zaleznosci od tego jak się zagralo w drugi. Dwojka jest dla mnie zwyczajnie nadeta choć nie rozdmuchana, a to by się akurat przydalo, bo jest za krotka, bo co to jest 14h dla rpga. Jedynka ma bite 80 godzin. Ale nie zebym się klocil, to tylko kwestia gustu. Walka tez mi się bardziej podobala z jedynki, bardziej taktycza, przypominajaca ta z newer wintera.
Morrowinda przeszedłem, fajna gra, Obliwiona tak samo, tez mi się bardzo spodobal. Skyrim najmniej, ale by był niczego sobie gdyby nie owe głupie jak dla mnie elementy skradankowe.
Ice Wind Dale II to było to, KOTOR, Baldurs II, bardzo milo wspominam. Ale dzisiejsze gry tez mi się podobają wcale nie mniej - Black Flag, Two Worlds 2, Far Cry 3, nowy Tomb Raider - swiat idzie do przodu, nie można pozostawać w tyle. Coraz bardziej prym obejmuje PS4, widać to już na każdym kroku. Zobaczymy co będzie za kilkanascia lat. Widze to jak w filmie Surogaci, bardzo prawdopodobna przyszlosc ludzkosci

Ja z chęcią pograłbym w FF XIV, ale trzeba wykupić abonament, niestety. Seria Final Fantasy to jedna z moich ulubionych serii gier (zaraz po Gothicu) więc nieograniczona ilość czasu, nie zważając na fabułę zapowiadałaby się przepysznie.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Pewnie kiedyś zlikwidują abonament jak we wszystkich MMO ostatnich czasów i przejdą na mikroplatnosci
Wtedy chetnie zagram, będę ubolewal tylko nad brakiem pl.

Wtedy chetnie zagram, będę ubolewal tylko nad brakiem pl.
Nie grałem w FF XIV. Grafika ładnie się prezentuje ale wszelkie abonamenty mnie odstraszają! Żałuje bardzo bo chętnie bym sobie pograł w WOW. No ale co zrobić? Jeśli chodzi o serię FF to zachęcam do śledzenia informacji o Final Fantasy XV. Ma wyjść w 2015 roku a trailer wygląda bardzo obiecująco. Grafika powala z otwartym światem. System turowy został zlikwidowany.
To dobrze czy źle? Jak sądzicie?
- Akatosh
- zaufany użytkownik
Mnie również abonamenty odstraszają, ja zresztą w ogóle nie gram w multiplayery ale jeśli już miałbym wybierać to raczej free to play z mikropłatnościami. Szwagier gra od dobrych kilku lat z drobnymi przerwami w World of Warcraft i zauważył ze w produkcji Blizzarda atmosfera jest niebo lepsza niż na przykład w World of Tanks, w który również gra i który jak zapewne wiecie jest darmowy. Wynika to chyba z tego, że we free to play z reguły gra więcej gimbazy, a przedstawiciele tej grupy są zazwyczaj skłonni do permanentnego przeklinania, ubliżania innym itp co zdecydowanie psuje atmosferę.
Własnie zacząłem grać w Wiedźmina 2 i się zastanwiam nad sensem dalszego grania, może z dialogów z postaciami rozumiem z 10% treści, reszta ucieka, a fabuła w tej grze jest przecież kluczowa
Zazdroszczę wam, żę macie tę możliwość, żeby czerpać przyjemność ze śledzenia fabuły. Też bym *słowo niedozwolone* tak chciał! Zazdrość jest podobno cieżkim grzechem, ale ja *słowo niedozwolone* nie potrafie inaczej reagować na tę umysłową niemoc 
Własnie zacząłem grać w Wiedźmina 2 i się zastanwiam nad sensem dalszego grania, może z dialogów z postaciami rozumiem z 10% treści, reszta ucieka, a fabuła w tej grze jest przecież kluczowa

Wszystko zależy jak to będzie wyglądało w praktyce. Oby nie utrudnili zabawy zbyt bardzo i oby tryb akcji był grywalny. Widziałem urywki z gry. Grafika jak zawsze nieziemska, cudowny, otwarty świat z pięknym krajobrazem. Według mnie od XIII zmierzali w kierunku pozbycia się turowości, już tam wyglądało to zupełnie inaczej niż w poprzednich odsłonach. Dostajemy także jednego z najciekawszych bohaterów w historii sagi, czyli księcia Noctisa. Bez liniowości gra może odnieść ogromny sukces i przywrócić splendor chwały jakże fantastycznej serii. W Polsce gra nie jest zbyt popularna i nigdy nie doczekała się oficjalnego tłumaczenia, więc 14 zapewne także nie będzie go miała jeżeli przejdzie na tryb free. Sorry AntonRalf pisze:Nie grałem w FF XIV. Grafika ładnie się prezentuje ale wszelkie abonamenty mnie odstraszają! Żałuje bardzo bo chętnie bym sobie pograł w WOW. No ale co zrobić? Jeśli chodzi o serię FF to zachęcam do śledzenia informacji o Final Fantasy XV. Ma wyjść w 2015 roku a trailer wygląda bardzo obiecująco. Grafika powala z otwartym światem. System turowy został zlikwidowany.

Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski