Co ostatnio oglądaliście?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Re: Co ostatnio oglądaliście?

Post autor: mei »

Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Memento
http://www.filmweb.pl/Memento

Najlepszy film Nolana, wyjątkowo udany, znacznie bardziej "ambitny" znaczy nowatorski i złożony, niż jego późniejsze skądinąd niezłe komercyjne twory, jak "DK" i na szczęście nie żadna tam cienka, zgrywająca kino z przesłaniem "Incepcja".
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Bruce Lipton - Nowa biologia

Film pokazuje wszystkie niedociągnięcia medycyny.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Azash1349
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 5791432

Post autor: Azash1349 »

Ja jestem w trakcie oglądania Japońskiej dramy "Litr Łez".

http://www.filmweb.pl/serial/Ichi+ritor ... 005-291214
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

"Avengers"

Film jest koszmarnie nudny i beznadziejny, ale Hulk wymiata w kilku sekwencjach, i można się pośmiać.

http://www.filmweb.pl/film/Avengers+3D-2012-371515
groszki
zarejestrowany użytkownik

Post autor: groszki »

think pisze:Nietykalni

Bardzo dobry komediodramat o bogatym arystokracie, który przyjmuje do pracy do opieki nad sobą czarnego chłopaka z nizin społecznych. Film na faktach. Fajna produkcja, można sie przy niej rozluźnić, pośmiać i nawet zreflektować ;)

http://www.filmweb.pl/film/Nietykalni-2011-583390
"Nietykalni"- historia o tym, jak prosty chłopak wnosi w puste, statyczne życie inwalidy prawdziwe wartości („ktoś powinien ustawić twoją córkę”), głębokie emocje („od razu widać, że chce się bzykać”) i odrobinę dynamizmu („gapisz się na ten obraz już 45 minut”), nie tracąc własnej tożsamości („nie będę nakładał mężczyźnie pończoch”). W gruncie rzeczy jednak opowiada o tym, że humanistyczna kultura – umiejętność poprawnego wysławiania się na temat zakazów parkowania, znajomość paru najczęściej reprodukowanych malowideł, rozpoznawanie tematów kilku szlagierów muzyki klasycznej – przydaje się zawsze i każdemu (fragment z "Chłopomania à la française" Marty Bucholc; polecam http://kulturaliberalna.pl/2012/04/24/b ... ietykalni/ )
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Po raz trzeci oglądnęłam "Za wszelką cenę" i po raz drugi "21 gram". Szczególnie ten drugi film trzeba oglądnąć co najmniej dwa razy, ze względu na technikę collage'u, jaka jest zmontowany i -związaną z tym- zawiłą narrację.

Oba filmy bardzo polecam.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

moi pisze:Po raz trzeci oglądnęłam "Za wszelką cenę" i po raz drugi "21 gram". Szczególnie ten drugi film trzeba oglądnąć co najmniej dwa razy, ze względu na technikę collage'u, jaka jest zmontowany i -związaną z tym- zawiłą narrację.
"Za wszelką cenę" - Nie lubię. Łopatologiczny, niespójny i przeceniany film.
"21 gramów" (częsty błąd) już nie pamiętam dobrze, ale Inarritu jest ogólnie dobry, więc zakładam, że i tym razem mu wyszło. Kiedyś podobał mi się, zdecydowanie. Zupełnie podobnie zmontowany, skonstruowany jest "Musimy porozmawiać o Kevinie". Również bardzo dobry.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Oglądnęłam ponownie "Imperium słońca" Stevena Spielberga. Klasyka. Polecam tym, którzy jeszcze nie oglądali.

Pozdrawiam.m.
______X
bywalec

Post autor: ______X »

.,
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 5:19 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

moi pisze:Po raz trzeci oglądnęłam "Za wszelką cenę" i po raz drugi "21 gram". Szczególnie ten drugi film trzeba oglądnąć co najmniej dwa razy (...)
moi pisze:Oglądnęłam ponownie "Imperium słońca" (...)
Przepraszam, że zwracam uwagę, ale powinno się pisać i mówić zamiast "oglądnąć", "oglądnęłam" - "obejrzeć", "obejrzałam". Ciągle się spotykam z tym błędem i bardzo mnie on razi.

Koniec offtopu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Dobrze prawisz, o mowę ojczystą trzeba dbać :)
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Macie racje, rzeczywiście użyłam wyrażenia potocznego. Zasugerowałam się tytułem wątku.
Aczkolwiek nie jest to błąd. Jest to wyrażenie potoczne, regionalne, ale dopuszczalne. Co więcej - nie mniej poprawne niż ogólnopolskie "obejrzeć" i "obejrzałam":

http://www.sjp.pl/ogl%B1dn%B1%E6
Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski pisze:
Oglądnąć to regionalny, zwłaszcza małopolski wariant czasownika obejrzeć. W dobie masowej i szybko dostępnej informacji formy regionalne mogą dotrzeć wszędzie, stąd może Pana wrażenie, że oglądnąć słychać dziś coraz częściej. Regionalizmy nie są błędami, trzeba tylko uważać, aby nie stały się przyczyną nieporozumień w kontaktach ponadregionalnych. W wypadku czasownika oglądnąć groźba taka chyba nie istnieje
Czy można używać słowa oglądnęłam? Wiem, że forma oglądnąć jest poprawna, ale czy w formie dokonanej też?

Oglądnąć to małopolski regionalizm, a oglądnęłam to jedna z jego form w czasie przeszłym. Obie formy są dokonane i obie poprawne. Nie mniej poprawne niż ogólnopolskie obejrzeć i obejrzałam.
Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski pisze:Tak, oglądnąć to regionalizm małopolski. Ale regionalizmy nie są niepoprawne. Tych mniej znanych należy unikać w komunikacji ponadregionalnej ze względu na groźbę nieporozumienia. Bardziej znane – takie jak oglądnąć – mogą być używane wszędzie bez ograniczeń.
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj ... %E6&kat=18

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
think
zaufany użytkownik

Post autor: think »

Kurcze, nie wiedziałam że "oglądnąć" pochodzi od "obejrzeć", co prawda to jest wariant, ale zawsze. Człowiek uczy się całe życie ;). Mnie nie razi ani jedno ani drugie :) Takie naturalne wydaje się: "bedę ogladać ten film" bo inaczej sie nie da powiedzieć, wiec tutaj "oglądać" nie bedzie błędem, więc dlaczego "oglądnąć" miało by być?
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Prawdę mówiąc i tak wszystko reguluje uzus społeczny. Językoznawcy zarządzili kiedyś, by poprawna była forma "keczap", "videoodtwarzacz", a i tak wszyscy mówią "keczup" i "video" (dziś już tego ostatniego wyrażenia się nie używa, bo są płyty CD i DVD). Wygrywa ten wyraz, który ma szerszy zasięg społeczny. Być może kiedyś "oglądnąć" wyprze formę "obejrzeć".

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
think
zaufany użytkownik

Post autor: think »

Właśnie obejrzałam Kłamstewka / Beautiful lies (2010).
Komediodramatyczny romans z Audrey Tatou
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

moi pisze:Wygrywa ten wyraz, który ma szerszy zasięg społeczny. Być może kiedyś "oglądnąć" wyprze formę "obejrzeć".
A może jest tak, że "obejrzeć" już wyparło "oglądnąć"? :lol:

Mnie jako Wielkopolanina "oglądnąć" bije po oczach, ale wiem, że to nie błąd...
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

Podobało się? Parę lat temu trafiłem to w dkfie i byłem w sumie zachwycony, jaki ładny i dojrząły debiut popełniła Labaki. Sensualne, subtelne kino - coś jakby żeńska wersja Almodovara, bez epatowania homoerotyzmem (co oczywiście na plus :P).
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

"To nie tak jak myślisz, kotku" (2008)
http://www.filmweb.pl/film/To+nie+tak+j ... 008-475684

Głupkowata komedia. Pierwsza połowa do zniesienia, druga wieje nudą. Są cycki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filmy”