Czy schizofrenicy powinni decydować się na dziecko...
Moderator: moderatorzy
Re: Czy schizofrenicy powinni decydować się na dziecko...
Czyli jedyne jak można ograniczyć prawdopodobieństwo zaistnienia schizofreni u swoich dzieci to mieć zdrowego partnera, ale decyduje zawsze miłość...a zarazem chroni dzieci przed stresem w okresie prenatalnym, dzieciństwie, dorastaniu...
Czytam to i czytam...
U mnie linia męska jest zagrożona, że tak powiem- no i jak tu niby nie dziedzicznie- skoro moj dziadek, jego syn ( moj ojciec) i jego syn ( moj brat)????
A ja mam synów i się boję......
U mnie linia męska jest zagrożona, że tak powiem- no i jak tu niby nie dziedzicznie- skoro moj dziadek, jego syn ( moj ojciec) i jego syn ( moj brat)????
A ja mam synów i się boję......
Od piekła I nieba oddziela nad tylko życie-najkrótsza rzecz na świecie. .
-
- zbanowany
- Kontakt:
Nie powinni tak samo jak byli narkomańce i ludzie popijający alkohol oraz palący papierosy! DNA się zmienia i choroby powodują używki und dzieci kopiują zachowania rodziców wyniesione z domu! Zagłada idzie! Tylko ruchanie na antykoncepcji pozostaje! Adoptować też nie ma sensu dziedziaków u tych ludzi! I tyle! Po sprawie! Nie wszyscy muszą się rozmnożyć i rodzicami być! Najpierw leczenie i potem rozrywka und zabawa, aż do śmierci! Pracować wielu nie chce to do partii politycznych już gotowych się podłączają! Łatwy geld! Easy money und harosze dziengi! Koledzy moi zdrowi jak konie bez bracy w blokach gniją! Tylko do urzędu pracy chodzi papiery podpisywać! Arbajtu u nas HET! A jak do pracy, czy na studia pójdziesz to się rozpijesz z tymi menelami drogi czytelniku! I tak wszyscy poumierami i ciula grób z pracy jego ulubiona ekipa udekoruje! Gromnica spłonie i z kropidła skapnie waser vel water aka woda!
Zapraszamy wszystkich na nasz czat!
http://www.pieknyumysl.com
Z nami nie przegrasz! Z nami zawsze wygrasz!
http://www.pieknyumysl.com
Z nami nie przegrasz! Z nami zawsze wygrasz!
Ty gadasz jak mistrz Joda hahanarkotyk666 pisze:Nie powinni tak samo jak byli narkomańce i ludzie popijający alkohol oraz palący papierosy! DNA się zmienia i choroby powodują używki und dzieci kopiują zachowania rodziców wyniesione z domu! Zagłada idzie! Tylko ruchanie na antykoncepcji pozostaje! Adoptować też nie ma sensu dziedziaków u tych ludzi! I tyle! Po sprawie! Nie wszyscy muszą się rozmnożyć i rodzicami być! Najpierw leczenie i potem rozrywka und zabawa, aż do śmierci! Pracować wielu nie chce to do partii politycznych już gotowych się podłączają! Łatwy geld! Easy money und harosze dziengi! Koledzy moi zdrowi jak konie bez bracy w blokach gniją! Tylko do urzędu pracy chodzi papiery podpisywać! Arbajtu u nas HET! A jak do pracy, czy na studia pójdziesz to się rozpijesz z tymi menelami drogi czytelniku! I tak wszyscy poumierami i ciula grób z pracy jego ulubiona ekipa udekoruje! Gromnica spłonie i z kropidła skapnie waser vel water aka woda!
Schizofrenicy powinni decydować się na dziecko z tych samych powodów, dla których decydują się na dziecko wszyscy ludzie.
Rodzice są tylko sługami tego nowego życia, tej nowej osoby a nie właścicielami. Jeżeli potrafią realnie się na coś takiego zdobyć, to ich miłość do siebie i dziecka wydać może na świat nowego człowieka.
Rodzice są tylko sługami tego nowego życia, tej nowej osoby a nie właścicielami. Jeżeli potrafią realnie się na coś takiego zdobyć, to ich miłość do siebie i dziecka wydać może na świat nowego człowieka.
Powiem Ci, że ja wciąż mam w głowie poczucie winy, że mogłam kogoś unieszczęśliwić- odetchnę za jakieś 25lat;)cezary123 pisze:Schizofrenicy powinni decydować się na dziecko z tych samych powodów, dla których decydują się na dziecko wszyscy ludzie.
Za 25 lat psychiatria dowiedzie być może, że żadne dziedziczenie schizofrenii nie istnieje, tylko statystyka i przypadek, a przede wszystkim wpływ czynników środowiska i wychowania.
No oby! mogłaby dowieść szybciej;) jak dla mniecezary123 pisze:Za 25 lat psychiatria dowiedzie być może, że żadne dziedziczenie schizofrenii nie istnieje, tylko statystyka i przypadek, a przede wszystkim wpływ czynników środowiska i wychowania.
Ja choruje na schizofrenie ok 10 lat. Teraz zastanawiam sie nad zalozeniem rodziny i urodzeniem dziecka. I tu pojawiaja sie obawy. Jestem na lekach-Aurex rano i Zalasta wieczorem, plus Antarax kiedy czuje sie gorzej. Ciaza bedzie oznaczala odstawienie lekow-i tego sie boje, bo nawet na lekach pojawiaja sie leki i dziwne odczucia, czarne mysli itp. Wiec jakbym mogla funkcjonowac bez lekow przez rok? Czy ktos byl w takiej sytuacji?
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Napisz do Zbyszka, administratora tego forum. Jego żona brała leki przez calą ciążę. Dziecko urodziło się zdrowe, dziś są szczęśliwymi rodzicami.
Myślę, że można tak dobrać leki, by były one bezpieczne dla dziecka w czasie ciąży.
Pozdrawiam.m.
Myślę, że można tak dobrać leki, by były one bezpieczne dla dziecka w czasie ciąży.
Pozdrawiam.m.
To by bylo super-bo nie wiem czy bym byla wstanie przetrwac bez lekow! Dzieki za nadzieje!
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go.
Ale nie dodałaś, co się działo z żoną Zbyszką wtedy i co się dzieje nadal....moi pisze:Napisz do Zbyszka, administratora tego forum. Jego żona brała leki przez calą ciążę. Dziecko urodziło się zdrowe, dziś są szczęśliwymi rodzicami.
Pozdrawiam.m.
Ciąża czasem b. mocno obciąża! i choroba wraca ze zdwojoną siłą. Mam koleżankę, której ciąża bardzoo źle posluźyła i choroba jej się mocno bujnęła.
Jej dziecko ma 4 lata a ona krępuje jej nóżki i wmawia, że jest chora- i nie moze iść do przedszkola, bo ją zabiją itd.
Za męże,m biega z nożem. Nie leczy się teraz- jest w zbyt ciężkim stanie już by to przyjąć do wiadomości.
To jednak fajnie, że nie zdecydowałem się jeszcze z nikim na małżeństwo i dzieci.
Jakie to wszystko skomplikowane. Jak ktoś wydobrzeje, to druga osoba na coś zapadnie i na odwrót.
Byliśmy wszyscy zdrowymi nastolatkami i wtedy wszystko wydawało się takie przejrzyste i pełne fascynujących nadziei.
A tu życie...
Jakie to wszystko skomplikowane. Jak ktoś wydobrzeje, to druga osoba na coś zapadnie i na odwrót.
Byliśmy wszyscy zdrowymi nastolatkami i wtedy wszystko wydawało się takie przejrzyste i pełne fascynujących nadziei.
A tu życie...
Nie muszą obydwoje być chorzy- u moje koleżanki on jest zdrowy. No ale jej odbiło całkiem....
Hormony, stres robią swoje. Pogorszyło się po ciąży i nie wróciła do równowagi już.
Hormony, stres robią swoje. Pogorszyło się po ciąży i nie wróciła do równowagi już.
Ja planuję dziecko z mężem. Ja mam schizofrenię a mąż depresję. W poniedziałek idziemy do lekarza zapytać jak będzie wyglądało nasze życie w ciąży. Czy będę musiała odstawiać leki? Bez leków jestem albo agresywna, albo śpię całą dobę.
Dziś czytam cały dzień o naszych chorobach i boję się coraz bardziej. Czy lekarz może zabronić nam mieć dzieci?
Dziś czytam cały dzień o naszych chorobach i boję się coraz bardziej. Czy lekarz może zabronić nam mieć dzieci?
Po wypowiedziach na tym watku zastanawiam sie czy warto miec dziecko-co wybrac-wlasne zycie czy zycie nowonarodzonej istoty! Duzo wypowiedzi daje do zrozumienia ze schizofreniczki nie doswidczaja ciazy korzystnie, ze ich stan sie pogarsza po odstawieniu lekow i ze juz nie potrafia dojsc do rownowagi po porodzie! Wiec czy warto????
- moi
- moderator
- Kontakt:
Ja za to ciążę zniosłam rewelacyjnie. Przez cały okres jej trwania nie brałam leków.fheng pisze: Ciąża czasem b. mocno obciąża! i choroba wraca ze zdwojoną siłą. Mam koleżankę, której ciąża bardzoo źle posluźyła i choroba jej się mocno bujnęła.
Pozdrawiam.m.
No i super:) tylko nie każdy tak ma
- moi
- moderator
- Kontakt:
Ale nie każdy też zwraca się w psychozie przeciwko swoim bliskim. Nie każda tez kobieta chora źle zniesie ciążę. Zdrowa może zachorować na skutek depresji poporodowej i innych rzeczy, a chora czuć się w ciąży i okresie połogu wyśmienicie. Nie ma tu reguły.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Dziś moja pani doktor mi powiedziała, że nie mogę zajść w ciążę na Zypsili. Tzn. mam wszystko robić, żeby nie zajść. A my z mężem bardzo byśmy chcieli już dziecka... Lekarz powiedział, że mam jeszcze rok poczekać i wtedy zdecydujemy. Jeśli nie będzie żadnego szpitala ani nawrotu choroby to może nawet prędzej będziemy mogli się postarać o dziecko.
A ja miałam taką wielką nadzieję, że już będziemy rodzicami.
A ja miałam taką wielką nadzieję, że już będziemy rodzicami.