Bezpieczeństwo danych, czy komputer podsłuchuje etc. ?

dział techniczny, tu proszę kierować pytania i uwagi do administratora i moderatorów

Moderator: moderatorzy

Gość

Post autor: Gość »

dzięki - teraz już ok
ikim*

Post autor: ikim* »

a jednak nie
xena
zaufany użytkownik

do NINY2

Post autor: xena »

Nina2 pisze:W tym samym czasie padlo sasiednie forum o schizofrenii i prawdopodobnie wszystkie wpisy przepadly, a niektore byly piekne i cenne (wsrod tych starszych).
ja tez bylam uzytkowniczka schizofrenia.info ale pod innym nickiem ;)
ponoc problemem bylo przeciazenie ze wzgledu na wielki naplyw forumowiczow w listopadzie 2005. Forum padlo i przepadlo.
Czy sa tu jacys jeszcze ludzie ze schizofreni.info?
pozdrawiam
xena
zaufany użytkownik

Post autor: xena »

A to nie wiedziałam, ze tam cenzura byla. Moze za krótko tam bylam. W kazdym razie tu jest fajnie :)
Gość

Wiktoria pisze:Ja byłam, ale odeszłam sama po niedługim czasie. Nie lubie cenzury i chamstwa. Opisuje to w swoch postach kiedy jeszcze nie byłam zarejestrowaną.
Gość

Wiktoria pisze:Ja byłam, ale odeszłam sama po niedługim czasie. Nie lubie cenzury i chamstwa. Opisuje to w swoch postach kiedy jeszcze nie byłam zarejestrowaną.
Gość

Wiktoria pisze:Ja byłam, ale odeszłam sama po niedługim czasie. Nie lubie cenzury. Opisuje to w swoch postach kiedy jeszcze nie byłam zarejestrowaną.
Gość

Co chcesz przez to powiedzieć/zapytać(?) wiktorii?!
Gość

Będę trzecim? Gościem, co włączy sie do tej ciekawej "dyskusji" :D

zachęcam gorąco - może ktoś jeszcze...
k4m1l
bywalec

Post autor: k4m1l »

Zamiast sie tu "Gościc" mogli bysce sie zarejestrowac:P to by troszke ułatwialo dyskusje:P
Better to ask a dumb question, then to not ask it and stay dumb.
ostatni Gość

Post autor: ostatni Gość »

widzisz k4m1l, tylko coś to forum nie chce mnie zalogować
k4m1l
bywalec

Post autor: k4m1l »

moze cos z przegladarka?? sprubuj Opery From: ftp://ftp.task.gda.pl/pub/opera/win/853 ... nen853.exe albo Fire Foxa
Better to ask a dumb question, then to not ask it and stay dumb.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

ostatni Gość pisze:forum nie chce mnie zalogować
czy masz włączone cookies (ciasteczka) ? Jaką przeglądarkę używasz ? Czy masz dostęp przez jakieś proxy ? Jakich DNSów używasz ? Zrestartuj komputer jeśli to windows.
Pisz na priva co pojawia się na ekranie, podaj także swój IP, to ułatwi mi śledzenie logów.
Gość

dzięki Zbyszku za troskę, doceniam - u mnie wyglada, że jest wszystko oki, problem mam tylko z Twoim forum - ale nie przejmuj sie tym - to mało ważne - i przepraszam za zaśmiecani ci tematu
test
zarejestrowany użytkownik

Post autor: test »

wszystko dziala, nie rozumiem
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

dziś w nocy i rano mieliśmy nową poważniejszą próbę włamania. jednak teraz system jest przeze mnie dokładnie obserwowany. na razie wyłączyłem dostęp dla pewnych IP ze Szwajcarii.
Mamy już listę ponad 200 IP, lub całych zakresów IP, które próbowały nadużyć. Jak pisałem najwięcej jest dalekowschodnich, którzy z pewnością nie potrafią nawet przeczytać czego nasze forum dotyczy ! Dlatego proszę nie obawiać się żadnych kłopotów. Największy kłopot jaki może pojawić się dla użytkownika może polegać na tym, że forum będzie jakiś czas wyłączone.

W tym kontekście przepraszam za półgodzinną przerwę dziś przed południem.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Bezpieczeństwo danych: czy komputer podsłuchuje ?

Komunikacja przez Internet tak daleko odbiega od znanych form, że nawet wśród zdrowych wzbudza czasami różne podejrzenia. Przykładowo ostatnie zmiany w prawach dostępu do forum mogą poprzez powstałą dezorientację wzbudzać podejrzenia, a w następstwie wręcz lęki.

Zaniepokojonych mogę przynajmniej zapewnić, że jeśli już ktoś tu podgląda, manipuluje, etc. to mogę być tylko ja sam. Serwer z forum znajduje się w moim mieszkaniu, 10 cm od biurka, przy którym właśnie siedzę. Nikt inny oprócz mnie nie ma do niego praw dostępu, ani nie zna hasła. W razie podejrzeń wyłączam po prostu wszystko, sprawdzam i startuję od nowa. W ten sposób przynajmniej za wszelkie możliwe nadużycia odpowiada tylko jedna osoba.

Jednak ogólny problem obaw komunikacji na tym forum pozostaje nierozwiązany. To z tego powodu otwarty musi pozostać dostęp bez rejestracji. Zarejestrowanych użytkowników proszę o nie używanie go w innych celach.

Proszę o państwa uwagi jakie sytuacje mogą wywoływać poczucie dezorientacji i obaw. Być może uda się je unikać.
Ostatnio zmieniony pt lut 09, 2007 11:31 am przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tom76
zaufany użytkownik

podsłuch,poufność,,wiarygodność

Post autor: tom76 »

Uważam że są informacje które nie powinny być nie ujawniane osobom trzecim.Chodzi mi o to gdy ktoś komuś na przykład mówi w prywatnych wiadomościach coś i chce by to było poufne gdyż sama nazwa mówi prywatne to prywatne.Ja osobiście się z taka praktyka nie spotkałem na forum ale w razie czego wolę coś o tym napisać bo to jest ważne.

1.Gdy ze sobą koresondują dwaj użytkownicy na PW
W tej sytuacji nie wolno dawać do wglądu dostępu do tych postów administratorowi.Chodzi mi o zawarta tam treść:adresy,telefony,plany bo po co administrator ma obarczać swoje sumienie czyimiś zamiarami i tropić się jak komuś pomóc jeżeli trzeba?

2.Gdy ze sobą korespondują uzytkownik z administratorem na PW
W tej sytuacji tak samo administrator jest zobowiązany do pełnej poufności tzn.nie wolno mu rozpowiadać tego czego zabrania mu użytkownik.Jedyne co może zrobić administrator to w sposób maksymalnie nie wskazujący o kogo chodzi wyrazić swoje zdanie na forum nie pokazując na nikogo palcem.
Przecież nawet najbardziej szczere słowa na PW nie mają tak wielkiej siły oddziaływania jak to samo napisane na forum.

Myślę że Zbyszek bardzo dobrze kieruje forum jeśli chodzi o treść jego postów,możliwości zakładania nowych wątków i wprowadzając bramki dostępu tzn.chodzi mi o to że goście słusznie mają mniejsze możliwości dostępu do wszystkich wątków(bo wiadomo że wsród gości może się pojawiać ktoś zły i złośliwy)

Życzę Zbyszkowi powodzenia i tego by karzdego dnia mógł z czystym sumieniem iść spać.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

cześć Marek, moderatorzy ( obecnie jest nim tylko Bardo) nie moga czytać cudzych PM.
Tylko ja mam możliwość dowolnego przeglądania całej bazy danych, potrzebują to choćby do robienia kopii zapasowych, reperowania gdy coś się zawali, etc. lecz jeszcze nie zdarzyło mi się czytać cudze PM, bo nie mam na to nawet czasu.

Jedyną prywatną informacją, którą czasami przeglądam jest tzw. IP, czyli numer komputera, z którego ktoś pisze posty. To jedyny sposób identyfikacji skąd pochodzi dany post, jaki dopuszcza sam protokół IP Internetu. Przeglądam IP postów ze spamem komercyjnym, a także IP przy próbach ataków na forum podawane w dzienniku. To umożliwia określenie z jakiej sieci pochodzi dany post. Na tej podstawie wyłączyłem sporo sieci dalekowschodnich, głównie z Korei i Chin. Co Chińczycy szukają na naszym forum ? Po prostu mają źle zabezpieczone komputery i są celem łatwych włamań. Umożliwia to włamywaczom np. z Polski operując z jakiegoś peceta w Korei podejmowanie dalszych prób włamania np. na nasze forum.
Obecnie lista podsieci tj. całych zakresów IP wyłączonych z dostępu ma ponad 500 wpisów !
Awatar użytkownika
Emocja
zaufany użytkownik

Re: Bezpieczeństwo danych, czy komputer podsłuchuje etc. ?

Post autor: Emocja »

komputer nie pdsluchuje,miewalam takie azy ze mam tu cos zalozone by mnie sledzic,po tym jak kumpel mi kompa naprawial,w dzien zaslanialam o szmata,bo bylm przekonana,ze cos mi zalozyl i kamere by sledzic kazdy moj ruch,minelo takim natezeniu co nie oznacza z nie mam takich mysli i sie nakream
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „o tym forum”