solian a zatrzymanie miesiączki

amisulprid

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: solian a zatrzymanie miesiączki

Post autor: moi »

Anton, jest sporo racji, w tym, co piszesz, ale co zrobić, w takich czasach żyjemy. Ma być szybko, wygodnie, bezboleśnie i miło. Z drugiej strony, chętnie sama skorzystałabym z opcji "wyłączenia" miesiączki za pomocą leków w przypadku jakiegoś ważnego wydarzenia, podczas którego chciałabym się czuć komfortowo. Ale zrobiłabym to raz, kilka razy, nie zaś non stop.

Co do mojej lekarki i jej wiedzy, to mój przepadek świadczy chyba jednak o tym, że pozbawienie się okresu może być zupełnie nieszkodliwe dla organizmu. Kobiety z wielu plemion pierwotnych, mieszkające w Afryce, Amazonii, itp prawie w ogóle nie miesiączkują - wydzielają kilka łyżeczek krwi jednorazowo, a jakoś nie chorują na torbiele i raka jajników.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Ale zauwaz, ze srednia dlugosc zycia wynosi tam 26 lat.
Skad mozesz wiedziec jakie nastepstwa owego faktu moga wystapic za okolo np 20 pare lat.
Tak jak mowisz, zyjemy szybko, umieramy mlodo, a moze wlasnie warto odrobine przychamowac, rozejrzec sie, pokontemplowac, zastanowic sie co tak naprawde jest wazne w zyciu czlowieka i jakie to zycie powinno byc!
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

AntonPawlowicz pisze:Ale zauwaz, ze srednia dlugosc zycia wynosi tam 26 lat.
Może w Afryce tak jest, na tych bardziej cywilizowanych obszarach, ze względu na epidemię AIDS. Plemiona, żyjące w Amazonii znane są ze swojej długowieczności.

Co do reszty, zgodzę się z Tobą: wszystko ma swoją cenę i czasami trzeba zastanowić się nad swoimi wyborami. Antykoncepcja hormonalna, choć tak bardzo wygodna, ma też swoje minusy i dlatego nie wolno jej stosować dłużej, niż dwa lata. Potem trzeba zrobić przerwę.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Post autor: coty »

Takie leki jak solian czy sulpiryd bardzo często i chyba najczęściej ze wszystkich neuroleptyków wywołują hiperprolaktynemie a co za tym idzie wtórny brak miesiączki ,mlekotok czy ginekomastie u mężczyzn.Brak miesiączki u kobiet na dłuższą metę nie jest stanem naturalnym i może doprowadzić do osteopenii lub osteoporozy.Torbiele czy to w piersiach czy na jajnikach mogą również być wynikiem zachwiania równowagi hormonalnej w organizmie chociaż nie zawsze.Ta hiperprolaktynemia powstała w wyniku brania solianu jest zawsze odwracalna po zaprzestaniu brania leku.Tylko zależy ile ma się zamiar brać ten solian bo wtedy trzeba rozważyć zyski i straty.mona li ty piszesz ze do września będziesz go brać więc może nie ma się co na zapas obawiać.Lekarz psychiatra powinien wypadku zaniku miesiączki lub mlekotoku zlecić oznaczenie poziomu prolaktyny i ewentualnie niektórzy psychiatrzy przy zbyt wysokim jej poziomie i pewności ze jest to objaw uboczny leku zlecają bromokryptyne,która pomaga unormować poziom prolaktyny,ale nie wszyscy lekarze ją przepisują dlatego że ona działa jako agonista dopaminergiczny to znaczy przeciwnie do neuroleptyków które są min. antagonistami dopaminy(pacjentowi mogą się nasilić objawy psychotyczne)ale to rzadko się zdarza jeśli dawka nie jest zbyt duża(bromergonu)
mona li porozmawiaj z lekarzem i może oznacz sobie poziom prolaktyny,możesz też porozmawiać ze swoim ginekologiem i wspólnie razem z oboma lekarzami rozważyć korzyści i straty wynikające z zażywania solianu.Leki zawsze są bronią obosieczną.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Fachowy post!
Pozdrawiam rowniez!
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Tak poprzez badanie krwi.Nie boli tak strasznie :wink:

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Bywa tak.Wiele zależy od tego kto pobiera krew.Są takie pielęgniarki ,które robią to tak delikatnie ze nie ma potem żadnych krwiaków czy siniaków.Oczywiście sam moment wkłucia nigdy nie jest przyjemny.Może miałaś pecha co do osoby która pobierała ci krew ostatnio.Zycze ci żeby tym razem obeszło się bez siniaków i nadmiernego bólu :)

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
małomówiąca
zaufany użytkownik

Post autor: małomówiąca »

Nienawidzę pobierania krwi, nie mogę go wprost znieść. Dlatego ostatni raz badałam się 10 lat temu :)
Awatar użytkownika
lilithu
zaufany użytkownik
Status: copywriter
Gadu-Gadu: 3275512
Kontakt:

Post autor: lilithu »

Ja biorę Solian dopiero od paru lat, wraz z Klozapolem. Ale przyjmuję bardzo dużą dawkę, prawie największą bo aż 800mg/dobę. Dzięki temu, ku mej ogromnej radości, okres miewam max raz na pół roku, a zdarzyło się i raz na rok. Badałam się ginekologicznie i podobno jest wszystko wporzadku, zreszta tu również znalazłam wypowiedzi potwierdzające brak szkodliwego wplywu tych skutków ubocznych na organizm - tak więc cieszę się tym "ubocznym" niejako stanem i wolnością od tego "upośledzenia" kobiecego heheh ;P Tak skutek uboczny przy zażywaniu Solianu jakim jest zatrzymanie miesiączki bierze się stąd, iż lek działa na przysadkę i wpływa na produkcję hormonu - prolaktyny. Przy większych dawkach, z tego tytułu może wystąpić skutek uboczny w postaci mlekotoku, jak u kobiet w ciąży tylko lżejszy nieco, zresztą u mnie przez krótki czas, na początku brania leku także wystąpił. A przyjmowania dodatkowo jeszcze hormonów by uregulować ten okres - gorąco odradzam, zwłaszcza że u nas dostepne są hormony "dziadowskie" - bardzo szkodliwe i niebezpieczne heh!
Ja akurat, dość zadowolna jestem z tego skutku ubocznego, gdyż "okres" i związane z nim aspekty różne był dla mnie zawsze grubą nieprzyjemnością i źródłem ogromnego dyskomfortu, więc zmiany leku absolutnie nie planuję. Tym bardziej, że od kiedy zażywam Solian, wróciłam znów do świata żywych, mogę myśleć, tworzyć i ŻYĆ!! Zostaje dlatego przy Solianie i byle jak najdłużej!!
"Śnij w kręgach. Tańcz w ciszy. Wsłuchaj się w wewnętrzny rytm życia. Tonąc w niegaszonym wapnie, łaknij. Nie ustawaj w walce,nie zatrzymuj w tańcu, bo nie usłyszysz muzyki."
W. Wharton
Czy ja wierzę?? nie ja nie wierzę, ja myślę...
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

O tak, solian to cudowny lek, ktory pomaga normalnie zyc :)
Awatar użytkownika
paulus
zaufany użytkownik

Post autor: paulus »

fizia, więc minęła Ci senność po solianie? Czujesz się lepiej?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Paulus to chyba przez depresje mialam sennosc ale juz nie mam. Teraz czuje sie swietnie znowu:)
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Od niedawna biorę serdolect. Wcześniej brałam solian w końskich dawkach i mam podwyższony poziom prolaktyny- z tego powodu spóźnia mi się miesiączka.

Co jest winne, solian który brałam przez około dwa miesiące, a miałam na nim okres, czy serdolect brany od niedawna? :mrgreen:
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Czytalem na ten temat. Istnieje mozliwosc, ze to sie unormuje gdy zmniejszysz dawke do podtrzymujacej. Bardzo duze prawdopodobienistwo, ze zaburzenie wystapilo jednak po tych dwielkich dawkach solianu, to jest jeden ze skutkow ubocznych tego leku przy wiekszych dawkach poczynajac od 400mg. W takim razie powinno sie samo unormowac na nowym leku. Z drugiej strony to nic strasznego ponoc, wiele dziewczyn chwali sobie owy stan rzeczy - niema potrzeby wydawania pieniedzy na srodki antykoncepcyjne :)
Awatar użytkownika
lilithu
zaufany użytkownik
Status: copywriter
Gadu-Gadu: 3275512
Kontakt:

Post autor: lilithu »

jojo pisze:Od niedawna biorę serdolect. Wcześniej brałam solian w końskich dawkach i mam podwyższony poziom prolaktyny- z tego powodu spóźnia mi się miesiączka.

Co jest winne, solian który brałam przez około dwa miesiące, a miałam na nim okres, czy serdolect brany od niedawna? :mrgreen:
jojo z tego co mi wiadomo, to raczej skutek uboczny po Solianie, który bardzo czesto zreszta wystepuje po wiekszych dawkach - nawet w ulotce jest tam wymieniony. Serdolect nie wywoluje raczej takich skutków ubocznych. Bralam zrestza kiedys Serdolect przez dosc dlugi czas i ngdy takich objawow u mnie nie dawal. A obecnie biore wlasnie juz dlugo konska dawke Solianu (800mg/d) plus Klozapol i po tej dawce Solianu właśnie - i prolaktyna i prawie brak okresu, zreszta pisalam juz tu wczesnie - mozesz poczytac. Ale to nie stwarza zwykle zagrożenia zdrowia i ewentualnie mozna hormony skontrolowac. No chyba zeby calkiem juz okres zanikl to lepiej sie udac do ginekologa przebadac no i pomyslec o zmianie leku. pzdr
"Śnij w kręgach. Tańcz w ciszy. Wsłuchaj się w wewnętrzny rytm życia. Tonąc w niegaszonym wapnie, łaknij. Nie ustawaj w walce,nie zatrzymuj w tańcu, bo nie usłyszysz muzyki."
W. Wharton
Czy ja wierzę?? nie ja nie wierzę, ja myślę...
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Okazało się, że okresu nie miałam z powodu końskich dawek solianu.

Miałam go i na serdolect i na rispolept.

Ciekawa jestem, czy będę mieć go na solianie, którego biorę 400 mg... :mrgreen:
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Ja na 400mg solianu mam mlekotok.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Biorę solian w dawce 2x 200 mg i nie wystąpiło u mnie zatrzymanie miesiączki.

Czyli ten skutek uboczny, może być zależny od dawek leku, w moim przypadku od 400 w górę.

A w szpitalu wmawiali mi, że solian mi szkodzi. :twisted:
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Niestety, okres mi się spóźnia, a nadal biorę 2x 200 mg solianu.

Jestem tym załamana...

Miesiąc temu miałam jeszcze regularnie okres, a teraz on się opóźnia. :(
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

To efekt uboczny solianu. Minie, jeśli odstawisz lek. Nie jest to groźne dla organizmu, ma raczej znaczenie psychologiczne.

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „solian”