Katechizm o masturbacji

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: Katechizm o masturbacji

Post autor: Kamil Kończak »

zbyszek pisze::) Tak, zgoda, mój argument wydaje się mieć tą lukę, która opisałeś. To trochę zależy od wizji społeczeństwa jaką mamy. Mnie się wydaje, że na świecie żyje tylu ludzi, posiadających tak różne nastawiania i systemy ocen, że nie da się objąć ich jednym podsumowaniem moralnym.

Uważam,że ktoś kto pozostaje w związku z drugą osobą i masturbuje się zachowuje się nie w porządku wobec drugiej osoby.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

irish24 pisze:Masturbacja jest szkodliwa i nie ma to nic wspólnego z moralnością...
Medycyna (seksuologia) nie widzi w masturbacji niczego złego.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Dlaczego nie może napisać co sam pan myśli na temat masturbacji tylko powołuje się na zdanie medycyny.Ja nie napisałem wprost,że masturbacja jest szkodliwa.Napisałem,że wszystko musi mieć swój umiar.Napisałem,że w schizofrenii napewno jest szkodliwa na co podałem argumentację.

the formless."

Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

irish24 pisze:Ja nie napisałem wprost,że masturbacja jest szkodliwa
irish24 pisze: Masturbacja jest szkodliwa i nie ma to nic wspólnego z moralnością.
Zbyszek pewno jest trochę zdezorientowany i nie wie z którym stwierdzeniem polemizować :)
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Miałem na myśli to,że masturbacja nie jest główną przyczyną schizofreni,napewno nie paranoidalnej.Jednak jest jednym z elementów w schizofrenii prostej albo może prowadzić do depresji.Oczywiście jak napisałem wszystko w zdrowych dawkach jest do przyjęcia.

the formless."

Awatar użytkownika
savior
bywalec
Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł

Post autor: savior »

Dla mnie jest to poważny problem, bo robię to często, a nie mam dziewczyny, Wydaje mi sie że bycie singlem jest tu zarówno skutkiem jak i przyczyną - koło się zamyka, jak je przerwać?
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

irish24 pisze:... masturbacja ... jest jednym z elementów w schizofrenii prostej ...
Nie widzę po temu powodu. To trochę podobnie jak siedzenie zbyt długo przed TV lub przed ekranem komputera. Czy to szkodzi zdrowiu ? - Moim zdaniem jednak nie. Oficjalna medycyna także nie wymienia masturbacji jako elementu schizofrenii prostej.
Odwrotnie myślę, że brak zaspokojenia seksualnego może negatywnie odbić się na psychice.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

To jest moje zdanie.Pisał nawet o tym Kęmpiński.Masturbacja to zagłębianie się w swoje Ja.Pisze nawet o tym Lew-Starowicz.Jeśli pan nie wie czym jest schizofrenia prosta to niech się pan proszę nie wypowiada.Nadmierna masturbacja prowadzi do depresji,do uczucia pustki,do utraty energii,do obniżenia poziomu dopaminy.Sam seks przecież doprowadza do obniżenia poziomu dopaminy a masturbacja to mechaniczne zaspokojenie,do uwrażliwienie na świat wewnętrzny.

the formless."

Awatar użytkownika
savior
bywalec

Rozumiem Cię Irish24 - to tak jak energia seksualna, która wymieniasz się z partnerem/ką, dajesz i bierzesz; a masturbacja - nie wiadomo w sumie co robisz, na początku przyjemne, ale potem czuje się stan przesytu i niespełnienia, czujesz się źle, przynajmniej ja tak mam. Hmmm, dobrze byłoby znaleźć sobie kochankę(ale nie taką z ogłoszeń, te prawie zawsze szukają sponsora, dla mnie to tyle samo co prostytucja), albo dziewuchę na dłuższy związek. Tym bardziej, że na solianie nie jestem impotentem. :D
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Tak tylko w miłości z partnerem kierujesz swoją energie na zewnątrz,w masturbacji do siebie.To dialog ze samym sobą.Ja wiem,że masturbacja w dużym stopniu mnie zniszczyła,także mogę się wypowiedzieć o jej szkodliwym działaniu.Moim zdaniem w schizofrenii prostej zachodzi duża korelacja z masturbacją i piszą o tym lekarze.

the formless."

Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

savior of the damned pisze:dlatego celibat ksiezy to głupota, ksiądz też człowiek i zadupczyć ma prawo.
celibat wprowadzono przez pazerność kościoła, aby potencjane dzieci książy nie dziedziczyły majątków, nie pamiętam w którym wieku to było.

Nie tylko kwestią są pieniądza choć są głównym powodem.Gdyby kościół zniósł celibat straciłby mandat moralny do głoszenia swojej polityki odnośnie cielesności człowieka.

the formless."

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

irish24 pisze:... Gdyby kościół zniósł celibat straciłby mandat...
Niektórzy uważają odwrotnie, że ktoś komu brak własnych doświadczeń nie powinien się wypowiadać, bo mówi o abstrakcjach.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

zbyszek pisze:
irish24 pisze:... Gdyby kościół zniósł celibat straciłby mandat...
Niektórzy uważają odwrotnie, że ktoś komu brak własnych doświadczeń nie powinien się wypowiadać, bo mówi o abstrakcjach.

Pan źle zrozumiał moją wypowiedź i niech pan nie będzie naiwny...Kościół nie ma doświadczenia w sprawach seksualności?W tym właśnie jest pies pogrzebany,że ma te doświadczenia i to duże.Ja mówię o faktach a nie ślepej wierze w krystaliczność postaw.Problem polega na ogromnej hipokryzji kleru,jednak sami zapędzili się w tą ślepą uliczkę.To działa na takiej samej zasadzie jak domniemanie o niewinności.Problemem nie jest abstrakcja tylko hipokryzja.

the formless."

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Możliwe.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

Kate(s)chizm :twisted:
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

zbyszek pisze:Bardzo duży procent społeczeństwa, chyba 80 % mężczyzn i 50 % kobiet zaspokaja się samemu. Tłumaczenie, że oni wszyscy są niemoralni zakrawa na bezczelność.
Ja mysle że kościół katolicki nie ma zadnego interesu w tym że zabrania masturbacji a jego nauka jest niezmienna ze wzgledu na słowa Jezusa z ewangelii św Mateusza "kazdy kto pożądliwie spoglada na kobiete już w swoim sercu dopuścił się z nią cudzołóstwa".Biblia jest fundamentem katechizmu to laickie środowiska próbują wywrzeć presje na zmiane katechizmu podpierając się wygodnictwem zwykłych
ludzi i sondazami które pokazują raczej skale problemu a nie promocje tzw "normalności".Gdyby kosciół uległ w tej kwestii przestałby po prostu spełniać swoją funkcję...poleciałby z prądem jak większosc ludzi.Masturbacja dla mnie jest zwykłym egoizmem.masturbacja wyklucza druga osobe z daru sexualności jaką dostaliśmy od Boga.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Kościół dlatego tyle gada o seksualności bo sam ma z tym ogromny problem.Ktoś kto się masturbuje nie musi patrzeć na inne kobiety.Masturbacja niczego nie wyklucza.Podam przykład.Jest osoba,która nie ma ochoty pójść z pierwszą lepszą do łóżka.Chce aby była to osoba,którą kocha.Rozumiem,że według Ciebie nie powinna rozładowywać swojego napięcia seksualnego do momentu aż znajdzie swoją drugą połowę?

the formless."

Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

No niby nie musi patrzec, ale jak ma przed oczyma ladne sztuki z Hustelra, to chyba przyjemniej i szybciej idzie :lol:
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Nawiązywałem tylko do retoryki Bigosa.Uważam,że we wszystkim trzeba mieć umiar.Ja go nie miałem.

the formless."

Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

Irish pisze:Kościół dlatego tyle gada o seksualności bo sam ma z tym ogromny problem.Ktoś kto się masturbuje nie musi patrzeć na inne kobiety.Masturbacja niczego nie wyklucza.Podam przykład.Jest osoba,która nie ma ochoty pójść z pierwszą lepszą do łóżka.Chce aby była to osoba,którą kocha.Rozumiem,że według Ciebie nie powinna rozładowywać swojego napięcia seksualnego do momentu aż znajdzie swoją drugą połowę?
jeżeli postawisz sobie za cel samo napiecie sexualne to jaką zasługę bedziesz miał nawet gdy znajdziesz sobie tę drugą połówkę ?
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
ODPOWIEDZ

Wróć do „psychopatologie ideowe”