dlaczego schizofrenia jest niewyleczalna? prosze o naukowe argumenty. lekarze nawet nie wiedz jak
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Re: dlaczego schizofrenia jest niewyleczalna? prosze o naukowe argumenty. lekarze nawet nie wiedz jak
Niestety nie mam żadnych źródeł .Wiem to od mojego lekarza- był ordynatorem .Sam zresztą jestem po czterdziestce i lecze sie juz tylko z depresji.Mam nadzieje ze nikogo nie wprowadzam w błąd.pozdr
Re: dlaczego schizofrenia jest niewyleczalna? prosze o naukowe argumenty. lekarze nawet nie wiedz jak
mama mojego kolegi jest po 60tce i choruje na schzofrenie (ma jej objawy)
Zanim nazwano schizofrenię schizofrenią (Kreppelin/ Bleuler, 19. wiek), była nazwa Dementia praecox, czyli otępienie wczesne. Przy pewnych formach alzheimera/ demencji starczej czy nawet parkinsonizmie lub chorobach tarczycy pojawiają się nawet omamy słuchowe..!
-
- zaufany użytkownik
Potwierdzam. Schizofrenia to choroba młodych. Byłem świadkiem jak mój lekarz rozmawiał z mężczyzną, który myślał, że ma schizofrenie przyszedł się przepadać. Na moje oko miał już ponad 60 lat. I lekarz mu powiedział, że po pierwsze nie do niego tylko do innego lekarza musi się udać. A po drugie jeśli miałby F20 to już od wieku młodzieńczego. Więcej szczegółów nie znam. Chorują młodzi w wieku koniec liceum/technikum a pierwszy rok studiów. Wtedy jest najtrudniejszy okres życia: matura, decyzje o przeprowadzkach itd. Inna kwestia,że mam osobę bliską w rodzinie która też choruje i ma już swój wiek. Przypuszczam że nie bierze leków, ale jakoś tam funkcjonuje. Mówię jakoś bo widzę u niej pewne problemy dysfunkcyjne dla F20... Schizofrenia jest zaleczalna, tak to ujmę.
-
- bywalec
- Status: Stara szkoła
Hmm widzę, że wątek się rozwinął.
Dziękuję więc za podpowiedzi.
Dziękuję więc za podpowiedzi.
A dlaczegóżby nie..? W sumie to każdy człowiek ma jakieś urojenia, fałszywe sądy, brak koherencji między uczuciami- myślami- słowami, z taką różnicą, że osoba z F20 ma inne tory myślenia, zahacza po drodze o jakieś prawie nieistotne szczegóły i budzi się w jakimś mentalnym rowie...
- falling up
- bywalec
Coś jak Alicja w krainie czarów. Przeżywasz przygodę i budzisz się starszy.klucz żurawi pisze: ↑pt wrz 17, 2021 5:27 am No, ja też poczułem nadzieję. Bo zostało mi 8 miesięcy do 40-tki.
Też chętnie o tym przeczytam.
każdy czerwony napój ma barwinik=witamine "Ha"
*
prefix.
*
prefix.