Ze schizofrenii na schizoafekt
Moderator: moderatorzy
Re: Ze schizofrenii na schizoafekt
To znaczy nie wiem o jaki typ halucynacji chodzi (wzrokowych nigdy nie miałem) ja mogę opisać jakie mam odczucia. Wydaje mi się, że można to zaliczyć do objawów wytwórczych.
Przypadek? Nie sądzę! "Yyyy tego się trzymam" 

Według mojej wiedzy owszem, mogą się zdarzyć halucynacje, ale są one innego typu, niż w schizofrenii. O to mi chodzi.
No more death
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
W czystej schizofrenii nastrój nie powinien mieć wpływu na urojenia i halucynacje.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Dokładnie!JagodowyWilkołak pisze:W czystej schizofrenii nastrój nie powinien mieć wpływu na urojenia i halucynacje.
No more death
A jest coś takiego jak czysta schizofrenia? Przecież zaburzenia zmieniają swój obraz. Nie są jakąś stałą.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Autyzm w schizofrenii ogranicza odczuwanie emocji, aby zrozumieć ten aspekt choroby można poczytać o Zespole Aspergera do którego jest podobny.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Zaburzenia zmieniają swój obraz - ale w odniesieniu do konkretnej osoby.
Kryteria diagnozy pozostają te same - klasyczne, czyste.
Kryteria diagnozy pozostają te same - klasyczne, czyste.
No more death
Tylko że kilku lekarzy może dać inne diagnozy jednej osobie.oiselle pisze: Kryteria diagnozy pozostają te same - klasyczne, czyste.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
I właściwie zrobiła się rozmowa dla rozmowy. A problem był taki:
mam od wielu lat diagnozę schizofrenii paranoidalnej,
jednak przez ostatni rok mam coraz bardziej rozchwiane problemy afektywne
Jesteś przykładem, że zaburzenia nie stoją w miejscu.czy komuś z was zmieniono diagnozę ze schizofrenii na psychozę schizoafektywną?
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
Tak, jestem przykładem, że zaburzenia mogą się zmieniać, ale to nie oznacza, że kryteria diagnozy się zmieniają. Schizofrenia to schizofrenia, CHAD to CHAD itd.
A to, że u różnych lekarzy różną diagnozę można usłyszeć znaczy, że nie ma np. wszystkich klasycznych objawów danej choroby.
Ja osobiście jestem przeciwnikiem stawiania diagnoz według schematu klasycznych objawów, zresztą często lekarze naciągają te diagnozy dla różnych celów.
[tyle poza tematem]
A to, że u różnych lekarzy różną diagnozę można usłyszeć znaczy, że nie ma np. wszystkich klasycznych objawów danej choroby.
Ja osobiście jestem przeciwnikiem stawiania diagnoz według schematu klasycznych objawów, zresztą często lekarze naciągają te diagnozy dla różnych celów.
[tyle poza tematem]
No more death
Można mieć kilka ef jednocześnie. Nie praktykuje się chyba wpisywania kilku diagnoz, ale uznanie współwystępowania diagnoz istnieje.oiselle pisze:Tak, jestem przykładem, że zaburzenia mogą się zmieniać, ale to nie oznacza, że kryteria diagnozy się zmieniają. Schizofrenia to schizofrenia, CHAD to CHAD itd.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
jak byla ostatnio w szpitalu, to jedna dziewczyna miala chad jako podstawowa diagnoze. byla w stanie manii z objawami psychotycznymi, miala glosy i silne urojenia. bardzo sie meczyla zanim lekarze ustawili jej leki na tyle zeby zmniejszyc objawy. bardzo mi bylo jej zal. te wszystkie diagnozy i objawy to troche umowna sprawa. zrobili liste icd-10 zeby to jakos usystematyzowac ale w praktyce to nie ma za duzego pokrycia. pozdrawiam.
Я завжди хочу бути поряд з тобою
- devil89
- zaufany użytkownik
- Status: Anioł Stróż
ja jestem takim przypadkiem
"Nieważne jak zaczynasz ważne jak kończysz..."
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Na schizoafektywne bierze się więcej leków, zarówno stabilizatory nastroju jak i neuroleptyki.
Zgadzam się, kara. Wszystkie diagnozy są płynne i jedna przechodzi w drugą. Diagnozuje się tę chorobę, w której są dominujące objawy.

- AleksandraK
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Albo taką, w której są refundowane leki.
Sprawa u mnie ma się tak, że biorę więcej leków. Aktualnie: Klozapol, Amisan, Setaloft, Lamotrygine.
Problemem jest to, że nie mam refundacji na lamotrygine, refundacja jej jest na epilepsje.
Problemem jest to, że nie mam refundacji na lamotrygine, refundacja jej jest na epilepsje.
No more death
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
Wiem, ze mialam dwq razy w zyciu manie. A najgorsza byla po mieszance lekow.
Milosc to iluzja
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Bardzo wspólczuję koleżanko.oiselle pisze: refundacja jej jest na epilepsje.

Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.