Jak długo brać leki?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Re: Jak długo brać leki?

Post autor: mei »

przegłosowany pisze:
mamuska pisze:Psychoza nie zniszcyla mi osobowosci ani relacji z ludzmi.
Co to znaczy w ogóle "zniszczona osobowość"? :shock:
To znaczy, że po psychozie nie jest się już tą samą osobą. Świat jest inny, odbieranie rzeczywistości jest inne.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
mamuska
zaufany użytkownik

Post autor: mamuska »

nie wiem ja nie jestem taka jak bylam. Kompletnie nie interesuje sie juz ezyoteryka, karty tarota pocielam zniszczarka, nie chodze juz wogole do kosciola. No i czuje sie zmeczona tym przez co przeszlam.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

mei pisze:To znaczy, że po psychozie nie jest się już tą samą osobą. Świat jest inny, odbieranie rzeczywistości jest inne.
Mocno postawione. Wygląda jakby z pozytywnie nastawionych, pewnych siebie, przebojowych ekstrawertyków za pstryknięciem palców pozostały zgliszcza. ;)

Moim zdaniem jest tak. Często traci się kontakty, obniża się samoocena, wiara we własne zdolności, zwiększa się poziom lęku, osoba czuje się napiętnowana społecznie, z przypiętą łatką.... itd. długo by wymieniać. Ale to nie znaczy, że cała osobowość została zmieniona czy zniszczona. To by znaczyło, że w trakcie psychozy następują drastyczne i nieodwracalne zmiany w mózgu, a tego zdaje się nikt nie dowiódł. wiadomo, trauma, stres odciska jakieś piętno na psychice ale ZNISZCZENIE OSOBOWOŚCI?
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

Post autor: Agata M »

.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 12:55 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
lady
zarejestrowany użytkownik

Post autor: lady »

Od 23 sierpnia nie biorę leków psychiatrycznych. Odstawiłam pod opieką lekarza po 2,5 roku od psychozy. Boję się nawrotu, ale ufam sobie i obserwuję siebie. Od kilku dni zastanawiam się czy moje myślenie nie staje się patologiczne- więcej rozmyślam i analizuję. Stosuję metody, których uczono mnie na psychoedukacji.
Ktoś tu pisał o tym, że psychoza niszczy osobowość. Całkowicie się z tym zgadzam. Mama mówiła lekarzowi, że nie jestem tym samym człowiekiem, a ja przerażona pytałam jej czy mam osobowość? Wiele wysiłku włożyłam w to żeby poczuć się kimś, aby cegiełka po cegiełce wszystko odbudować. Nie chce znowu tego stracić.
Jak się czuję po doświadczeniu, które było wg lekarzy epizodem schizofrenii? Zmęczona życiem. Mam 15% szansy, że to się nie powtórzy, to bardzo mało, ale jestem dobrej mysli.
I od 1,5 roku dobrze funkcjonuję- wróciłam na studia, ostatnio sprzedałam obraz, który zawiśnie w apartamencie w Brazylii :) No i prawdopodobnie będę miała wystawę indywidualną
Ewelina123456
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Ewelina123456 »

Masz może jeszcze dostęp do swojego konta ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”