To znaczy, że po psychozie nie jest się już tą samą osobą. Świat jest inny, odbieranie rzeczywistości jest inne.przegłosowany pisze:Co to znaczy w ogóle "zniszczona osobowość"?mamuska pisze:Psychoza nie zniszcyla mi osobowosci ani relacji z ludzmi.
Jak długo brać leki?
Moderator: moderatorzy
Re: Jak długo brać leki?
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
nie wiem ja nie jestem taka jak bylam. Kompletnie nie interesuje sie juz ezyoteryka, karty tarota pocielam zniszczarka, nie chodze juz wogole do kosciola. No i czuje sie zmeczona tym przez co przeszlam.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Mocno postawione. Wygląda jakby z pozytywnie nastawionych, pewnych siebie, przebojowych ekstrawertyków za pstryknięciem palców pozostały zgliszcza.mei pisze:To znaczy, że po psychozie nie jest się już tą samą osobą. Świat jest inny, odbieranie rzeczywistości jest inne.

Moim zdaniem jest tak. Często traci się kontakty, obniża się samoocena, wiara we własne zdolności, zwiększa się poziom lęku, osoba czuje się napiętnowana społecznie, z przypiętą łatką.... itd. długo by wymieniać. Ale to nie znaczy, że cała osobowość została zmieniona czy zniszczona. To by znaczyło, że w trakcie psychozy następują drastyczne i nieodwracalne zmiany w mózgu, a tego zdaje się nikt nie dowiódł. wiadomo, trauma, stres odciska jakieś piętno na psychice ale ZNISZCZENIE OSOBOWOŚCI?
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 12:55 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
Od 23 sierpnia nie biorę leków psychiatrycznych. Odstawiłam pod opieką lekarza po 2,5 roku od psychozy. Boję się nawrotu, ale ufam sobie i obserwuję siebie. Od kilku dni zastanawiam się czy moje myślenie nie staje się patologiczne- więcej rozmyślam i analizuję. Stosuję metody, których uczono mnie na psychoedukacji.
Ktoś tu pisał o tym, że psychoza niszczy osobowość. Całkowicie się z tym zgadzam. Mama mówiła lekarzowi, że nie jestem tym samym człowiekiem, a ja przerażona pytałam jej czy mam osobowość? Wiele wysiłku włożyłam w to żeby poczuć się kimś, aby cegiełka po cegiełce wszystko odbudować. Nie chce znowu tego stracić.
Jak się czuję po doświadczeniu, które było wg lekarzy epizodem schizofrenii? Zmęczona życiem. Mam 15% szansy, że to się nie powtórzy, to bardzo mało, ale jestem dobrej mysli.
I od 1,5 roku dobrze funkcjonuję- wróciłam na studia, ostatnio sprzedałam obraz, który zawiśnie w apartamencie w Brazylii
No i prawdopodobnie będę miała wystawę indywidualną
Ktoś tu pisał o tym, że psychoza niszczy osobowość. Całkowicie się z tym zgadzam. Mama mówiła lekarzowi, że nie jestem tym samym człowiekiem, a ja przerażona pytałam jej czy mam osobowość? Wiele wysiłku włożyłam w to żeby poczuć się kimś, aby cegiełka po cegiełce wszystko odbudować. Nie chce znowu tego stracić.
Jak się czuję po doświadczeniu, które było wg lekarzy epizodem schizofrenii? Zmęczona życiem. Mam 15% szansy, że to się nie powtórzy, to bardzo mało, ale jestem dobrej mysli.
I od 1,5 roku dobrze funkcjonuję- wróciłam na studia, ostatnio sprzedałam obraz, który zawiśnie w apartamencie w Brazylii

-
- zarejestrowany użytkownik
Masz może jeszcze dostęp do swojego konta ?