Schizofrenia prosta-nowy na forum

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Awatar użytkownika
fart
zaufany użytkownik

Re: Schizofrenia prosta-nowy na forum

Post autor: fart »

Ja też miałem taką diagnozę prostaka, ale to zbyt proste
neuroleptyki profilaktyczne
imhotep
bywalec

Post autor: imhotep »

fart pisze:Ja też miałem taką diagnozę prostaka, ale to zbyt proste

Czemu tak uważasz??
Awatar użytkownika
fart
zaufany użytkownik

Post autor: fart »

imhotep pisze:
fart pisze:Ja też miałem taką diagnozę prostaka, ale to zbyt proste

Czemu tak uważasz??
Czasem odczuwam pokusę żeby się po wydurniać. Jeśli chodzi o diagnozę to może jest trafna, może nie, nie jestem kompetentny ani dostatecznie obiektywny żeby to ocenić. Psychiatra mówi że też ma problemy z ocena, szczególnie że czasu mało, ja nie jestem zbytnio kontaktowy i schizofrenia prosta jest czasami trudna do dostrzeżenia, a mogą jednocześnie występować inne zaburzenia które utrudniają obraz choroby.
neuroleptyki profilaktyczne
imhotep
bywalec

fart wydurniaj się więcej to dobrze robi na cerę i paznokcie
Awatar użytkownika
gold
zaufany użytkownik

Post autor: gold »

też się lubiłem powygłupiać,tudzież pobłaznować albo pogiercować :lol: ale po lekach mi przeszło a biore abilify :idea:
Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.
Awatar użytkownika
gold
zaufany użytkownik

Chwała imhotepowi :wink:
ja miałem kiedyś ciezki stan 2008,nie chcieli mi diagnozować prostej ale objawy negatywne mnie zżerały zwłaszcza autyzm i dali mi zaburzenia schizotypowe.
abilify działa aktywizująco ale w połączeniu z antydepresantem wenlafaksyną 150mg można powiedzieć "stałem na swoich nogach''.także powodzenia życze w szukaniu złotego środka...
imhotep
bywalec

hmm neroleptyki chyba sobie odpuszczę, nawet w małych ilościach bo z doświadczenia wiem że na mnie kompletnie nie działają , bo w sumie nie mają jak ( nie mam urojeń , nie kontaktuje się z bogiem). Ale zastanawiam się nad lekami podnoszącymi poziom dopaminy , jak ktoś wcześniej wspominał medikincet. Coś tam o tym czytałem i mam nadzieje że to będzie to co mi chociaż odrobinę pomoże. Pewnie ktoś napisze e dopamina na schizofrenie , ale to co nazywane jest schizofrenią prostą chyba mało ma wspólnego ze schizofrenią.
Awatar użytkownika
gold
zaufany użytkownik

hmm neroleptyki chyba sobie odpuszczę, nawet w małych ilościach bo z doświadczenia wiem że na mnie kompletnie nie działają , bo w sumie nie mają jak ( nie mam urojeń , nie kontaktuje się z bogiem).Ale zastanawiam się nad lekami podnoszącymi poziom dopaminy , jak ktoś wcześniej wspominał medikincet.
a próbowałeś takie leki jak abilify,serdolect albo solian ( ale dawki 50-200mg nie większe) z jakimś antydepresantem rozkręcającym :?: czy teraz bierzesz jakieś leki :?: czy na sucho jesteś :? :?:
bo wiesz z neuroleptykami jest tak że one działają i się o tym przekonałem
chociaż nie czuje działania abilify :roll: tak jakby neutralnie działał... kiedy jednak odstawiłem go i brałem samą wenlafaksyne...wtedy dostałem urojeń byłem pobudzony psychoruchowo,wrogość i wogóle makabra.

po tych wynalazkach (leki na adhd) może ci się polepszyć a później możesz dostać jazde...neuroleptyk to podstawa.musi cię zabezpieczać ,nawet niewielkie ilości ale żeby on był :!: do niego możesz dokładać ewentualnie jakieś wynalazki z którymi bym był bardzo ostrożny...
Awatar użytkownika
dequin80
zaufany użytkownik

Post autor: dequin80 »

Tak do medikinetu biorę Zypsilę - neuroleptyk
Królestwo moje nie jest z tego świata
Awatar użytkownika
Nhysvaneyck
nadużywający
nadużywający

Post autor: Nhysvaneyck »

alefajne ... ! ja kfetaxxx
imhotep
bywalec

tylko tak się zastanawiam po co brać coś co hamuje dopaminę razem z boosterem tego neuroprzekaźnika??
Awatar użytkownika
gold
zaufany użytkownik

poczytaj sobie o ludziach którzy są chorzy na parkinsona.mają leki dopaminergiczne i dosc takim specyficznym objawem ubocznym są omamy wzrokowe czy słuchowe...wtedy albo schodzi się z dawek czasami powodując nasilenie choroby parkinsona albo daje się neuroleptyk w małych dawkach typu kwetiapina 25mg...i taka dawka już pomaga.i w tych przypadkach jest sens podawania tych dwóch rodzajów leków.poza tym atypowe neuroleptyki poza (sulpirydem i solianem) to działają też na neuroprzekaźnik serotonine.
moim zdaniem możesz sobie pomóc tym metylofenidatem (jak już tak się uparłeś na niego :wink: )jednak efekt będzie zależał od dawek tych dwóch substancji - stymulanta i neuroleptyka.
ja bym celował jeszcze,jeżeli nie próbowałeś w abilify.mi on pomógł a biore 1/2 tabl. czasami 1/4.ciekawy lek długo utrzymuje się w organiźmie także pominięcie dawki nie skutkuje jakimś nawrotem od razu...no i co ciekawe działa jako częsciowy agonista receptorów D2. :idea: w usa jest stosowany u ludzi uzależnionych od stymulantów amfetamina kokaina.ja teraz tylko jego biore i nie czuje się najgorzej,czasami na noc dorzucam 25mg kwetiapiny i wsio całe moje leczenie. :D
Awatar użytkownika
dequin80
zaufany użytkownik

Post autor: dequin80 »

Biorę metylofenidat w ciągu dnia, a na noc ziprasidon, żeby móc zasnąć i wyprzeć metylofenidat.
Abilify próbowałem i powoduje u mnie bezsenność i dziwne pobudzenie, nawet agresję. Może za dużą dawke brałem(15 mg).
Królestwo moje nie jest z tego świata
imhotep
bywalec

hmm ciekawe , dzięki za pomoc . Jak będę miał wizytę u tego konowała co mnie prowadzi będę musiał z nim przeprowadzić poważną rozmowę. Zobaczymy co on na to wszystko powie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”