Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
Re: Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
pis po psl sld konfederacja to jeden systemowy syf. trza głosować na kogoś z poza systemu. a nie na jednych i tych samych aferzystów od 30 lat i będzie dobrze. głupotą jest wybierać to samo i oczekiwać zmian. a najniższą krajową podnieśli od 2024 i ja wziąłem za grudzień 1400 dziesiątego stycznia a 10go lutego mają mi dać 1600 tak mi powiedzieli. a rentę powinni podnieść socjalną. pewnie po podwyżce bd miał też z 1600 w marcu i można jakoś żyć. a polityk dla mnie to synonim złodzieja.
Yhy... demotywacja... Jak nie ma w co się ubrać to i pracy się nie znajdzie.
Powtarzam: jestem przeciw podniesieniu renty socjalnej do minimalnego wynagrodzenia. Mogą podnieść o jakieś 10-12%.
Za to więcej osób powinno mieć prawo do renty socjalnej, np. wśród tych z zespołem Aspergera i podobnymi zaburzeniami. Całościowe zaburzenia rozwoju w stopniu umiarkowanym to poważniejsza niepełnosprawność w niektórych sferach (np. zarabiania na siebie), niż Wam może się wydawać. 01-U i 12-C są związane z chorobami czy zaburzeniami, które zawsze zaczynają się w dzieciństwie, 02-P czy problemy ze słuchem, wzrokiem, narządem ruchu, epilepsją, neurologią, krążeniem, wnętrznościami można nabyć dopiero w dorosłości. Zespół Aspergera to według mnie rodzaj nieintelektualnego upośledzenia umysłowego (takiego, które może wystąpić nawet przy niezwykle wysokim IQ).
Tłumaczenie z angielskiego na polski przez Tłumacza Google fragmentu artykułu https://paulcooijmans.com/asperger/stra ... erger.html:
Za to więcej osób powinno mieć prawo do renty socjalnej, np. wśród tych z zespołem Aspergera i podobnymi zaburzeniami. Całościowe zaburzenia rozwoju w stopniu umiarkowanym to poważniejsza niepełnosprawność w niektórych sferach (np. zarabiania na siebie), niż Wam może się wydawać. 01-U i 12-C są związane z chorobami czy zaburzeniami, które zawsze zaczynają się w dzieciństwie, 02-P czy problemy ze słuchem, wzrokiem, narządem ruchu, epilepsją, neurologią, krążeniem, wnętrznościami można nabyć dopiero w dorosłości. Zespół Aspergera to według mnie rodzaj nieintelektualnego upośledzenia umysłowego (takiego, które może wystąpić nawet przy niezwykle wysokim IQ).
Tłumaczenie z angielskiego na polski przez Tłumacza Google fragmentu artykułu https://paulcooijmans.com/asperger/stra ... erger.html:
Przynajmniej wyraźniejszy zespół Aspergera, i raczej jeśli chodzi tylko o zdolność do normalnej pracy (kwestię renty socjalnej), nie odpowiedników byłej pierwszej grupy inwalidzkiej. Osoba z ciężkim ZA raczej dostanie umiarkowany stopień niepełnosprawności, nie znaczny. Ci z w miarę łagodnym ZA mogą otrzymywać co najwyżej lekki stopień niepełnosprawności.W rzeczywistości zespół Aspergera jest poważnym upośledzeniem, które znacznie utrudnia życie osobie o tej samej inteligencji bez tej choroby. Zawsze trudno jest określić stopień upośledzenia, ale można bezpiecznie założyć, że zespół Aspergera jest porównywalny z na przykład brakiem obu nóg (a nie tylko jednej) lub całkowitą niewidomością (nie tylko bardzo słabym wzrokiem).
Czy zespół Aspergera nie podlega pod rentę (spełnia warunek wieku choroby ponieważ jest od urodzenia)?
Powinien spokojnie spełniać warunek wieku, bo zawsze występuje już na długo przed osiągnięciem pełnoletności.
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/po ... r-BB1i25gk
Renciści nie kradnijcie w sklepach ponieważ łapią na kamery.
Renciści nie kradnijcie w sklepach ponieważ łapią na kamery.
A teraz będą siedzieć 5 lat w więzieniu za majonez i trochę pieczarek...
- FreshEscape
- bywalec
Kto je majonez z pieczarkami ?

Moze jakas sałatke robil.
- FreshEscape
- bywalec
No tak, ale kto, kto zmuszony kraść, robi sałatki ? Kradnie się przede wszystkim kawe, czekolade i masło i KONSERWY. Chyba że zawodowiec i na handel, to wtedy perfumy I KOSMETYKI 

- Słonecznik1
- bywalec
dawno temu miałem pracować w sklepie na ochronnie raczej na chwile i 1 dnia wchodzę do sklepu to przełożony krzyczy :kobieta z dzieckiem ! ile ona może towaru tam zapakować ...itd itd dla mnie jak ktoś kradnie jedzenie 1 raz , zwykłe nie po 300 zł za kg .powinni go zanotować i puścić a nie wzywać policje ... A praca w sklepie cóż jest kiepska i słabo płatna
- Słonecznik1
- bywalec
albo mu pomóc . Jeśłi mają nadmiar co wyrzucają to czemu się nie umówią z taką osobą że czasem dadzą jej trochę jedzenia . Nie , wywalić lepiej
Mam schizoautystyczne całościowe zaburzenie rozwoju, ale nie stereotypową postać autyzmu czy problemy związane z halucynacjami. Występujący w ICD-10 (kod F84.5) i DSM-IV "zespół Aspergera" może być określany jako "psychopatia autystyczna" czy "zaburzenie schizoidalne okresu dzieciństwa" (które zwykle trwa do śmierci, nie występuje jedynie w dzieciństwie) - w dorosłości taka osoba raczej będzie funkcjonować jeszcze gorzej niż w dzieciństwie. Ale F84.5 może w ogóle nie być spokrewnione z wczesnym autyzmem dziecięcym, z pozycją F84.0 z ICD-10. Czasem F84.5 może być niżej funkcjonujące (i bardziej upośledzające, przynajmniej w dorosłości) niż część przypadków F84.0.
Dwa linki do tekstów po angielsku (https://paulcooijmans.com/asperger/aspe ... rized.html i https://paulcooijmans.com/asperger/stra ... erger.html), gdzie co prawda występuje niesławne określenie "zespół Aspergera", ale w tekstach tych jest wiele ciekawych informacji na temat "nieklasycznego" autyzmu. F84.5 to przede wszystkim całościowe zaburzenie rozwoju (de facto można powiedzieć, że to takie upośledzenie umysłowe, które nie musi wiązać się z niepełnosprawnością intelektualną i które może wystąpić nawet przy wyjątkowo wysokim ilorazie inteligencji), nie jest to "zwykła" psychoza ani tym bardziej jedynie (nawet i ciężkie) zaburzenie osobowości, tylko niepełnosprawność "porównywalna z brakiem obu nóg czy byciem niewidomym" (przynajmniej jeśli chodzi o zdolność do normalnej pracy, nie o komfort życia - jedynie najcięższe przypadku F84.5 mogą wiązać się z odpowiednikami byłej pierwszej grupy inwalidzkiej, większość ciężkich (niskofunkcjonujących wśród osób z autyzmem wysokofunkcjonującym czy wysokofunkcjonujących wśród osób z niżej funkcjonującym autyzmem) przypadków F84.5 kwalifikuje się raczej do umiarkowanego, a nie znacznego, stopnia niepełnosprawności (12-C (+ 02-P)) i orzeczenia o całkowitej niezdolności do pracy, ale już nie do orzeczenia o niezdolności do samodzielnej egzystencji, takim osobom bliżej do znacznego stopnia niepełnosprawności niż do lekkiego). Dla mnie "autyzm" oznacza zarówno F84.5, jak i bardziej "stereotypowe" rodzaje tego upośledzenia.
Dwa linki do tekstów po angielsku (https://paulcooijmans.com/asperger/aspe ... rized.html i https://paulcooijmans.com/asperger/stra ... erger.html), gdzie co prawda występuje niesławne określenie "zespół Aspergera", ale w tekstach tych jest wiele ciekawych informacji na temat "nieklasycznego" autyzmu. F84.5 to przede wszystkim całościowe zaburzenie rozwoju (de facto można powiedzieć, że to takie upośledzenie umysłowe, które nie musi wiązać się z niepełnosprawnością intelektualną i które może wystąpić nawet przy wyjątkowo wysokim ilorazie inteligencji), nie jest to "zwykła" psychoza ani tym bardziej jedynie (nawet i ciężkie) zaburzenie osobowości, tylko niepełnosprawność "porównywalna z brakiem obu nóg czy byciem niewidomym" (przynajmniej jeśli chodzi o zdolność do normalnej pracy, nie o komfort życia - jedynie najcięższe przypadku F84.5 mogą wiązać się z odpowiednikami byłej pierwszej grupy inwalidzkiej, większość ciężkich (niskofunkcjonujących wśród osób z autyzmem wysokofunkcjonującym czy wysokofunkcjonujących wśród osób z niżej funkcjonującym autyzmem) przypadków F84.5 kwalifikuje się raczej do umiarkowanego, a nie znacznego, stopnia niepełnosprawności (12-C (+ 02-P)) i orzeczenia o całkowitej niezdolności do pracy, ale już nie do orzeczenia o niezdolności do samodzielnej egzystencji, takim osobom bliżej do znacznego stopnia niepełnosprawności niż do lekkiego). Dla mnie "autyzm" oznacza zarówno F84.5, jak i bardziej "stereotypowe" rodzaje tego upośledzenia.
- FreshEscape
- bywalec
No ale kotus z tego co wiem, to masz papier i socjalną na to. Rodzice pracują, jest kasa w domu. A ze masz pracujacych rodziców i socjalną to po śmierci dostaniesz emeryture rodzica, w postaci drugiej renty. Tylko kwestia czyś zdolny do ogarniecia tego ?
- piotrs
- zaufany użytkownik
rente socjalna podniosą o 100 zł w marcu bo rewaloryzacja ma być
ale niby póżniej 13 14 zabiorą
ale niby póżniej 13 14 zabiorą
Nom, z tym wyrównaniem do minimalnej krajowej to będzie chyba problem, ja bym nie liczył na to... Ale może dwa razy w roku waloryzacje renty będziemy mieć
.

Dadzą tyle pieniędzy to chorzy na kurwy pójdą.