Czytam właśnie
Moderator: moderatorzy
- Catastrophique
- bywalec
Re: Czytam właśnie
Robert Wright - NonZero. Mialo byc ambitnie i oryginalnie, a jest spore rozczarowanie.
Dale Carnegie - Jak cieszyć się życiem i pracą. Zaraz zaczynam.
Dale Carnegie - Jak cieszyć się życiem i pracą. Zaraz zaczynam.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Bardzo ciekawy wywiad prof. Szlendaka o młodych ludziach w październikowy "W drodze" i następny o mężczynach.
Zbliża się czas podsumowań czytelniczych i trzeba się będzie przyznać, że wszystko co przeczytałam do końca to kilka kryminałków i książek popularnonaukowych o genetyce.
Przegapiłam straszliwie ciekawą książkę
https://historia.org.pl/2015/01/18/gotz ... o-hitlera/
https://historia.org.pl/2015/01/18/gotz ... o-hitlera/
Niedługo wyjdzie po polsku drugie wydanie książki "Twój psychologiczny autoportret". Zrobiłam sobie dziś test z tej książki. Wyszedł interesująco zaskakujący wynik.
- Catastrophique
- bywalec
Wrzućcie w youtube hasło "Sztuka czytania"
- dzwonkowy
- zaufany użytkownik
- Status: schizofrenik - rezydent
Adam Leszczyński, "No dno po prostu jest Polska" - książka o autostereotypie Polaków.
Tytuł książki jest cytatem z forum internetowego.
oraz
Maria Janion, "Niesamowita Słowiańszczyzna".
Lubię czytać przynajmniej dwie książki naraz.
Tytuł książki jest cytatem z forum internetowego.
oraz
Maria Janion, "Niesamowita Słowiańszczyzna".
Lubię czytać przynajmniej dwie książki naraz.
Każdy dźwiga własny schiz.

Jak ufać Bogu, gdy życie nas nie oszczędza?
Co znaczy ufność wobec Boga, gdy niemiłosiernie ranią nas życiowe doświadczenia?
Czy można służyć Mu po tragicznej śmierci własnego dziecka?
Autor stara się funkcjonować w rzeczywistości pytań pozostających bez odpowiedzi, zmagając się z bolesnym żalem, poczuciem winy i depresją. Dzięki Bożej łasce można jednak zmienić swój stosunek do cierpienia, śmierci, trudu istnienia tak, by doświadczać ukojenia, miłości i nadziei. To na Krzyżu Bóg pokazał, że nas nie opuszcza w czasie największej próby i duchowe uzdrowienie oraz błogosławieństwo mogą być naszym udziałem, gdy wybierzemy przejście ze śmierci do życia w Jezusie Chrystusie!
Przykłady Jakuba, Hioba czy Dawida wraz z osobistymi doświadczeniami Autora mają nam w tym pomóc.
Książkę polecam wszystkim strapionym swoim cierpieniem, którzy nie mają i nie znają odpowiedzi na znamienne pytanie "Dlaczego?"
PS. Będę się modlił, aby ta książka była iskrą dla pochodni Waszego zbawienia (Iz 62,1).
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Przejście z życia do śmierci i ze śmierci do życia (w narodzinach) zostało już wybrane automatycznie bez woli żadnej istoty. Nie wiem czemu doszukiwać się osoby i świadomości doskonałej w różnych rupieciach i procesach materii. Niech pozostaną sobie tymi rupieciami i procesami i nie twórzmy tam cieni, obrazów ani postaci.
A może taką książkę:
"Dlaczego Bóg nie istnieje - czyli proste odpowiedzi na 20 najczęstszych argumentów za istnieniem Boga". Armin Navabie
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4860884 ... e-istnieje
Te same argumenty powinny pasować do każdego teizmu, chyba że uwikłamy się w walki i rywalizacje bogów.
A może taką książkę:
"Dlaczego Bóg nie istnieje - czyli proste odpowiedzi na 20 najczęstszych argumentów za istnieniem Boga". Armin Navabie
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4860884 ... e-istnieje
Te same argumenty powinny pasować do każdego teizmu, chyba że uwikłamy się w walki i rywalizacje bogów.
"Totem inteligencki - arystokracja, szlachta"
Cóż, nie zechce mnie książe krwi z fundacją. Dowiedziałam się o tym z tej książki
Cóż, nie zechce mnie książe krwi z fundacją. Dowiedziałam się o tym z tej książki

LEONARDO DA VINCI Walter Isaacson
Odwołująca się do liczących tysiące stron notatek Leonarda, a także do najnowszych odkryć związanych z życiem i dorobkiem geniusza.
Odwołująca się do liczących tysiące stron notatek Leonarda, a także do najnowszych odkryć związanych z życiem i dorobkiem geniusza.
- Catastrophique
- bywalec
Dzis nocka przed ksiazka.

Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

- dzwonkowy
- zaufany użytkownik
Barry Schwartz, "Paradoks wyboru. Dlaczego więcej oznacza mniej" - zapowiada się ciekawie.
"Dziewczyna z kombini" też o jakiejś chorobie psychicznej (autyzm?) objawiającej się niedopasowaniem do społeczeństwa.
- dzwonkowy
- zaufany użytkownik
Sandra Aamodt, "Dlaczego tyjemy od diet. Niezamierzone konsekwencje naszej obsesji na punkcie odchudzania".
"Nieśmiertelność. Prometejski sen medycyny"
Andrzej Szczeklik
Andrzej Szczeklik