Czytam właśnie
Moderator: moderatorzy
Re: Czytam właśnie
Moja terapeutka jest zainteresowana moją autoterapią książkową. Także nie będę Was już więcej męczyć moimi wypocinami.
Najbardziej ją zainteresowały "Cuda za rogiem" na temat radzenia w internecie.
A propos rad w kursie "Know thyself" przytaczają taką anekdotę: wyrocznia delficka królowi Lidii na pytanie czy zaatakować Persję odpowiedziała, że jeśli to zrobi wielkie mocarstwo upadnie. Zaatakował czym spowodował upadek własnego mocarstwa. Ale nie miał pretensji, bo zawiniła jego interpretacja
A propos rad w kursie "Know thyself" przytaczają taką anekdotę: wyrocznia delficka królowi Lidii na pytanie czy zaatakować Persję odpowiedziała, że jeśli to zrobi wielkie mocarstwo upadnie. Zaatakował czym spowodował upadek własnego mocarstwa. Ale nie miał pretensji, bo zawiniła jego interpretacja

Ostatni dzień promocji czeskich książek w virtualo. Jestem zachłanną konsupcjonistką książek
A potem zabraknie mi na pocieniane szkła i już do końca życia zostanę sama z książkami i kotami.
Zapisałam się też na 5 kursów darmowych. Pragnę wiedzy.

Zapisałam się też na 5 kursów darmowych. Pragnę wiedzy.
I zaszalałam jeszcze w woblinku. Koniec!!! Do końca roku nie zaglądam do księgarń internetowych. Żadna promocja mnie nie skusi. Na nic promocje, na nic rabaty, na karmę czeka kotek puchaty!!!
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Mam bombę książkową na koniec roku.Naval "Przetrwać Belize".
Żołnierz GROM-u o morderczym treningu w podzwrotnikowej dżungli.Prawdziwa wiesieńka na torcie przed moją wyprawą
Pozdro Generał Tup
Żołnierz GROM-u o morderczym treningu w podzwrotnikowej dżungli.Prawdziwa wiesieńka na torcie przed moją wyprawą

Pozdro Generał Tup

Zadziwiające umiejscowienie czytania książek w opozycji do uczestnictwa w kulturze (chodzenia do kina).
O ile dobrze rozumiem.
https://www.researchgate.net/publicatio ... ie_rynkowe
O ile dobrze rozumiem.
https://www.researchgate.net/publicatio ... ie_rynkowe
Jestem przy końcu książki "Dług. Pierwsze pięć tysięcy lat"
Dobrze jest przypomnieć sobie albo zostać uświadomionym, że nie wszystko wygląda tak, jak stara się nam wmówić. Ludzie organizowali swoje życie ekonomiczne na różne sposoby, a to, że żyjemy w przekonaniu, że jest tylko jeden możliwy system ekonomiczny, którego istotnym elementem jest dług, to konsekwencja pewnych decyzji, a nie jedyna istniejąca możliwość. Momentami te historyczno-antropologiczne wywody, mogą przytłaczać swoją obszernością. Pewnie łatwiej byłoby nam przyjąć zwięzłe gotowe odpowiedzi, ale chyba ważniejsze jest by umieć postawić najpierw pytania, czy zastanowić się nad samymi konsekwencjami tego, że jedni muszą zawsze spłacać swoje długi, podczas gdy inni są zbyt wielcy, by upaść pod ciężarem własnego zadłużenia. Ciekawa książka.
Dobrze jest przypomnieć sobie albo zostać uświadomionym, że nie wszystko wygląda tak, jak stara się nam wmówić. Ludzie organizowali swoje życie ekonomiczne na różne sposoby, a to, że żyjemy w przekonaniu, że jest tylko jeden możliwy system ekonomiczny, którego istotnym elementem jest dług, to konsekwencja pewnych decyzji, a nie jedyna istniejąca możliwość. Momentami te historyczno-antropologiczne wywody, mogą przytłaczać swoją obszernością. Pewnie łatwiej byłoby nam przyjąć zwięzłe gotowe odpowiedzi, ale chyba ważniejsze jest by umieć postawić najpierw pytania, czy zastanowić się nad samymi konsekwencjami tego, że jedni muszą zawsze spłacać swoje długi, podczas gdy inni są zbyt wielcy, by upaść pod ciężarem własnego zadłużenia. Ciekawa książka.
- Catastrophique
- bywalec
Susan Fowler, "Dlaczego motywowanie ludzi nie dziala?
A w kolejce masa nastepnych.
Ech, czas, czas, czas.
A w kolejce masa nastepnych.
Ech, czas, czas, czas.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

- dzwonkowy
- zaufany użytkownik
- Status: schizofrenik - rezydent
Suki Kim, "Pozdrowienia z Korei" - Amerykanka pochodząca z Korei Płd. opowiada o tym, jak nauczała dzieci elit w Korei Pn.
Eva Illouz, "Dlaczego miłość rani. Studium socjologiczne"
Te dwie książki czytam naraz, naprzemiennie.
Eva Illouz, "Dlaczego miłość rani. Studium socjologiczne"
Te dwie książki czytam naraz, naprzemiennie.
Każdy dźwiga własny schiz.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Zacząłem w święta "Holocaust" Martin Gilbert 

- Catastrophique
- bywalec
S. Weinschenk - "Motywacja i perswazja".
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

"Vodka and apple juice" książka o tym jak odbierają nas Polaków cudzoziemcy skąd czerpią wiedzę
"Analfabet III RP" bardzo wszechstronnie zorientowany w rzeczywistości autor
"She has her mother's laugh" ładnie potoczyście napisane jak moja mama mówi "ze swadą"
"Normal people" dopiero zaczęłam czytać
"Analfabet III RP" bardzo wszechstronnie zorientowany w rzeczywistości autor
"She has her mother's laugh" ładnie potoczyście napisane jak moja mama mówi "ze swadą"
"Normal people" dopiero zaczęłam czytać
A i usiłuję przeczytać esej Rousseau o naukach i sztukach i nie mogę przebrnąć, bo nie znalazłam po polsku.
Więcej pamiętam z tego, co czytam po polsku.
Więcej pamiętam z tego, co czytam po polsku.
Jeszcze raz gorąco polecam "Psychoterapia dziś". Otworzyła mi oczy na wiele spraw, nie tylko z zakresu terapii.
W styczniu wyjdzie książka o mapach myśli. Potrzebujemy pomocy w nauce.
Chciałabym też przeczytać "Dawno temu był sobie algorytm".
Właśnie trwa przecena na książki historyczne w ebookpoint. "Wielka Wojna Polaków" "Wielka Historia Świata" tanio jak nigdy.
W styczniu wyjdzie książka o mapach myśli. Potrzebujemy pomocy w nauce.
Chciałabym też przeczytać "Dawno temu był sobie algorytm".
Właśnie trwa przecena na książki historyczne w ebookpoint. "Wielka Wojna Polaków" "Wielka Historia Świata" tanio jak nigdy.
O mapach myśli było już tu w ramach "drzewa światopoglądu", bodajże u Juliusza Bulwy.
To "Mistrzowskie mapowanie myśli" Tony Buzana.
Chyba przestanę kupować tyle książek. Będę czytać to co mam plus może abonament w legimi i ibuku. Okazjonalnie jakaś nowość lub coś na kurs.
Nawet czytanie nie ma dla mnie sensu, jeśli robi się to samemu. Internetowe społeczności to nie to samo co abonament w wirtualnej czytelni dzielony z mężem.
Edyty Stein druga książkę czytam.czasem rozumiem czasem nie rozumiem.sztuka dla sztuki trenuje filozofie teraz
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Camp Pozzi Grom w Iraku Navala.
Moja 3 ksiażka tego byłego żołnierza.Fajnie napisane takim humorystycznym przystępnym językiem,o niekoniecznie łatwych doświadczeniach.W ogóle jaka wojna jest lajtowa,ale autor opisuje to na luzie,żartując.Duży dystans do ciężkich chwil.
Moja 3 ksiażka tego byłego żołnierza.Fajnie napisane takim humorystycznym przystępnym językiem,o niekoniecznie łatwych doświadczeniach.W ogóle jaka wojna jest lajtowa,ale autor opisuje to na luzie,żartując.Duży dystans do ciężkich chwil.