Po co żyjemy ??

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Po co żyjemy ??

Post autor: cezary123 »

JudasHonor pisze:Nie każdy, a może i nawet większość, wcale nie potrzebuje pomocy, tylko szuka taniego sposobu załatwienia swoich spraw/problemów.
No właśnie to ciekawy problem.
Czy gdyby nikt nikomu nie mógł zrobić krzywdy, nikt niczego by nie potrzebował od drugiego itd, to miłość istniałaby jeszcze w jakiś sposób ?
Jeżeli tak to po co, dlaczego, jaki miałaby sens i czym by w ogóle była?
Podobnie można zapytać o sens istnienia.

viewtopic.php?f=12&t=8858&p=162519&hili ... na#p162519
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

@cezary123
cezary123 pisze:Czy gdyby nikt nikomu nie mógł zrobić krzywdy,
Problemy nie zawsze biorą się z tego, że ktoś zrobił komuś krzywdę.
cezary123 pisze:nikt niczego by nie potrzebował od drugiego itd,
Działania innych nie mają zawsze wpływu na potrzeby innych.
cezary123 pisze:to miłość istniałaby jeszcze w jakiś sposób ?
Problemy nie określają tego czy miłość będzie istnieć.
cezary123 pisze:Jeżeli tak to po co, dlaczego, jaki miałaby sens i czym by w ogóle była?
Podobnie można zapytać o sens istnienia.
Nadinterpetujesz to co piszę. Jesli piszę o problemach to mam na myśli problemy a nie miłość, robienie krzywdy, potrzeby, sens istnienia. Twoim tokiem rozumowania, doszli byśmy do wniosku, że niezbędnym elementem miłości jest pożywienie. Bo bez jedzenia człowiek by umarł, więc logicznie nie mógł by kochać.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

cezary123 pisze:
Piotrek Kryński pisze:Moim zdaniem jesteśmy tylko futerałem przetrwania dla naszych genów.
Nie. '
Dzięki temu, że sensem istnienia naszych przodków( nie nas) było po prostu przekazanie genów- zaistnieliśmy właśnie szczęśliwie my.
I tu sens samego przekazywania genów wyczerpuje się i spełnia doskonale.
Ale jak to ma się do tego większego sensu- sensu istnienia w ogóle?

Tu się kryje pewne przekłamanie.
To jest sens ich widziany z naszego punktu widzenia a nie sens nas, ich, czy każdego istnienia "w ogóle".
Genom zależy na tym, żebyś myślał o jakimś sensie :). W końcu wiara w jakiś "sens" leży w ich interesie, bo przedłuża nasze życie, a tym samym zwiększa szansę na ich przetrwanie. Samooszukiwanie się też jest sposobem genów na oszukanie nas i naszej świadomości, bo im mniej ludzi się dowie, że te geny coś przeciw nam "knują", tym większe szanse na przekazanie materiału genetycznego. Pokrzyżować plany genom możemy jedynie świadomym życiem (np. nie dać się chwili uniesienia z przypadkową dziewczyną).

A sens przekazania genów nigdy się nie wyczerpie. Pomyśl sobie, że za 100 lub więcej lat ludzie (jak przetrwają) będą mieli te same instynkty i zachcianki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

lawenda pisze:
Pracowałem w jednym z dużych portów w Gdańsku i pensję otrzymywałem z przelewów kont jednej z takich fundacji.
Tu jak pisałam zadziała odpowiedzialność za powierzone w dobrej wierze pieniądze. Odpowiedzialność duchowa.
A oni będą sobie hulać po świecie :)? Oczywiście, że na to, co się dzieje dalej z tymi pieniędzmi, nie mamy wpływu, ale wg mnie chodzi o to, żeby w momencie dania datku/pomocy robić to świadomie (mieć oczy dookoła głowy)i chłodno kalkulować (sprawy socjotechniczne, jak stanięcie kwestora pod kościołem - ci ludzie się na tym znają), czy ta pomoc dotrze dalej. Bo opierając się na emocjach daleko nie zajedziemy.
Obrazek
Awatar użytkownika
maniek123
nadużywający
nadużywający
Gadu-Gadu: 560878

Post autor: maniek123 »

bo daze do doskonalosci chce byc coraz wiekszy i silniejszy
Awatar użytkownika
lawenda
zaufany użytkownik

Post autor: lawenda »

Piotrek Kryński pisze: A oni będą sobie hulać po świecie :)? Bo opierając się na emocjach daleko nie zajedziemy.
Właśnie na emocjach, tych pozytywnych daleko zajedziemy.
A czy będziemy mieli jakiś zysk z tego co się stanie potem z naszymi pieniędzmi ? Jedyne co z tego wyniesiemy to emocje jakie nami kierowały przy obdarowaniu. I zostaną one w naszym sercu.
Czy dając liczymy na pokazanie się, ile i komu daliśmy, czy odwdzięczenie ? Czy pomagamy z serca ? Cały czas chcielibyśmy kontrolować swoje pieniądze ? Na siłę uszczęśliwiać i wyznaczać cel darowizny.
Mi ciężko przychodzi proszenie o pomoc, jeśli już ktoś ma na to siłę i sytuacja go zmusza to jestem skłonna pomóc.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

lawenda pisze:
Piotrek Kryński pisze: A oni będą sobie hulać po świecie :)? Bo opierając się na emocjach daleko nie zajedziemy.
Właśnie na emocjach, tych pozytywnych daleko zajedziemy.
Nie zgadzam się :). Emocje ludzkie są tak niestabilne, że bez rozumu byśmy byli tylko zwierzętami reagującymi instynktownie. Można brać pod uwagę serce, ale to zawsze rozumem podejmujemy decyzję. Nie da się tego wyeliminować. I to my jesteśmy odpowiedzialni za podejmowanie dobrych decyzji.
Poza tym nigdy nie jesteśmy wolni od egoizmu, który tak jednoznacznie nie jest moralnie naganny (zdrowy egoizm). Pomagając komuś zawsze na coś liczymy - chociażby na uśmiech danej osoby bądź jej szczęście. Ale zawsze pytanie brzmi: "Co ja z tego będę miał?" Poczucie zadowolenia, wyższe poczucie własnej wartości, itp.

To, że decyzja została podjęta świadomie, nie wyklucza, że została podjęta w wyniku odruchu serca.
Obrazek
cezary123
zaufany użytkownik

Piotrek Kryński pisze: Genom zależy na tym, żebyś myślał o jakimś sensie :). W końcu wiara w jakiś "sens" leży w ich interesie, bo przedłuża nasze życie, a tym samym zwiększa szansę na ich przetrwanie. Samooszukiwanie się też jest sposobem genów na oszukanie nas i naszej świadomości, bo im mniej ludzi się dowie, że te geny coś przeciw nam "knują", tym większe szanse na przekazanie materiału genetycznego. Pokrzyżować plany genom możemy jedynie świadomym życiem (np. nie dać się chwili uniesienia z przypadkową dziewczyną).
Jeszcze nie o to mi chodziło.
Mówiłem o sensie istnienia nie części świata którymi są nasze geny i organizmy, a o sensie istnienia tego co "wywołało" nas samych w istocie rzeczy, na tle owego świata materii :)
Czytałem "Samolubny gen" i niestety ateiści usiłują nam wmówić, że nic takiego nie istnieje. Wbrew oczywistości.
Tłumaczenie sensu istnienia "przekazywaniem życia" i materią przelatuje daleko od celu i nie dotyka sedna sprawy.
cezary123
zaufany użytkownik

JudasHonor pisze:Problemy nie określają tego czy miłość będzie istnieć.
No właśnie też jestem tego zdania.
Tylko pytam jak wyglądałaby, jaki miała sens i czym była miłość w istotach o doskonale zaspokojonych automatycznie wszelakich potrzebach i bez nurtujących pragnień.
Bo teraz zazwyczaj do miłości skłaniają jakieś "niedoskonałe" potrzeby, które może zaspokoić tylko drugi człowiek. Albo miłość pojawia się jako "ochrona".
Czy miałaby sens, gdyby nie była "potrzebna"?
Jak w tamtej historii z linku?
cezary123
zaufany użytkownik

I jak by wyglądała w warunkach takiej rzeczywistości nienawiść.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

@cezary
Potrzeby są naturalne, zgadzam się z tym, że za miłością, także stoi chęc zaspokojenia potrzeb. Ale widzisz to, że ktoś ma potrzeby nie oznacza, że teraz inni muszą skakać wokół niego, by spełniać jego zachcianki.

Wracam do tego co powiedziałem: większośc ludzi potrafi załatwić swoje problemy we własnym zakresie. Czasem wymaga to od nich wysiłku, nauczenia sie czegoś, wydatku pieniędzy. Niektórzy ludzie jednak nie chca się wysilać i wolą znaleźć frajera, kóry zrobi to za nich za darmo.

Ludzi, którzy faktycznie potrzebują pomocy w problemach przez siebie nie zawinionych jest mało. Zancznie mniej niż wołania o pomoc.

Kluczem do poruszania się w sferze czyichś uczuć, jest jak ja to nazywam "mądre serce". CHodzi o to, żeby mieć serce, czuć głęboko i prawdziwie ale mieć w sobie tyle madrości by być nie wzruszonym na manipulacje, wykorzystywanie, kłamliwe hasła, itp. To przydaje się nie tylko w przypadku pomocy innym ale także w relacjach z potencjalnymi przyjaciółmi, partnerami, nowymi ludźmi. Bo ludzie nie mają na czołach wymalowane kim są na prawdę i jakie sa ich prawdziwe intencje. Bywa czasem, że gdy postawimy uczucie ponad rozsądek to poczujemy się i skrzywdzeni, i ogłupieni, jednocześnie, serce i rozum dostanie kopa.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
cezary123
zaufany użytkownik

W zasadzie statystycznie i tak więcej nieszczęśników zginie zawsze na tym naszym świecie i dużo szybciej niż zdążymy im pomóc, albo nawet o nich pomyśleć i uświadomić sobie co się dzieje. Taka jest rzeczywistość.
To jest przerażające na tyle, że poczucie jakiejś pomyłki, przez którą zostaniemy niepotrzebnie wykorzystani i zmarnujemy coś na nieuczciwą osobę nie powinno nas w ogóle męczyć.
Trzeba po prostu być ponad tym.
I oczywiście coraz mądrzej rozglądać się po świecie.
Awatar użytkownika
bertha
zaufany użytkownik

Post autor: bertha »

Dla kazdego licza sie inne wartosci: To moze byc kariera, pieniadze, zdobywac, zdobywac i miec coraz wiecej....dla innych rodzina, Bog.

Kiedy patrze na moich rodzicow widze “SENS” to ich Milosc, uscik dloni, rano razem wypita kawa, codzienna troska o siebie. Mimo klopotow i roznych problemow zawsze razem.
Sensem zycia jest byc szczesliwym. Dla ludzi wierzacych wiara, nadzieja. Bez Boga zycie byloy smutna, zalosna farsa. Jestesmy tutaj tylko pielgrzymami...
"Nadzieja przychodzi do czlowieka wraz z drugim czlowiekiem"
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Zyjemy dla siebie, dla innch ludzi no i przedewszystkim dla boga.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

amigo pisze:dla innch ludzi
Wg mnie dla innych tylko przy okazji ;).
Obrazek
Awatar użytkownika
fuKs
bywalec

Post autor: fuKs »

Żyję po to żeby się rozmnażać Obrazek
Jedni są głusi, inni słyszą głosy.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Żyjemy by uleczyć i pielęgnować swoją duszę przez którą rozniecamy innym miłość i nadzieję.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik
Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
Gadu-Gadu: Czarnokrwista

Post autor: Francesco »

Żyjemy by coś zrozumieć-co jest ważne :)
:)
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Żyjemy by zrozumieć to, że żyjemy ;)
nic
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Żyjemy po to, żeby umrzeć. I zmartwychwstać, choć to nie dla każdego takie pewne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”