Czytam właśnie
Moderator: moderatorzy
Re: Czytam właśnie
"Madame Bovary" w przekładzie R. Engelkinga. Czyta się jak zupełnie inną książkę niż w starym przekładzie, przedmowa też wiele wyjaśnia.
listy apostolskie Jana Pawła 2.po Salvifici Doloris odkryłem powołanie do cierpienia choć wg Ks.Dziewieckiego nie ma takiego powołania.no może nie ma tam po drugiej stronie chyba że miał na myśli.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Amazon mi podpowiedział dwie książki o schizofrenii
Pierwsza to "The First Episode if Psychosis. A Guide for Patients and Their Families" autorzy Michael T. Compton, Beth Broussard bardzo mi się podoba
Druga za droga, przeglądam tylko "CBT for Those at Risk of a First Episode Psychosis"
Pierwsza to "The First Episode if Psychosis. A Guide for Patients and Their Families" autorzy Michael T. Compton, Beth Broussard bardzo mi się podoba
Druga za droga, przeglądam tylko "CBT for Those at Risk of a First Episode Psychosis"
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Roger Buliard "Okpik". Książka dla dzieci,trochę religijna.Potrzebowałem czegoś lekkiego.
Czytam równolegle dwie historie życia "Profesor Stoner" i "Pani Bovary", pierwsza jest po amerykańsku pragmatyczna, czasem jakieś słówko wydaje mi się dziwne, ale nie chcę mi się sięgać po oryginał. Ostatnio konsekwentnie czytam polskie tłumaczenia. W drugiej dzięki przedmowie odnajduję zmieniające się punkty widzenia i żal mi Emmy. Ale trochę śmieszy mnie recepta, że powinna z Karola zrobić pantoflarza.
Wbrew pozorom obie książki mają ze sobą dużo wspólnego obie traktują o nieszczęśliwych małżeństwach, i po przeczytaniu ich stajesz się innym człowiekiem.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Książkę,którą znalazłem w domu i jest dosyć krótka.Andre Chamson "Oberża nad przepaścią".Tytuł z przepaścią chyba mi teraz bliski...
A książka taka dosyć lekka.
A książka taka dosyć lekka.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Francis Clifford "Okrutna Sprawiedliwość".Długo ją czytałem,bez większych wrażeń,może też mało uważniej,aż doszło do opisanej sceny gwałtu.Dosyć to było mocne w tej książce,a myślałem mocny tytuł,ciekawy opis,a książka cienizna. Specyficznie też czyta się o wojnie,pewne rzeczy mogą wstrząsnąć.To jest też taki aspekt życia gdzie jest dużo refleksji.Można poczuć ulgę,że nie żyjemy w czasie wojny.
Think Tank: Forty Neuroscientists Explore the Biological Roots of Human Experience
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
"Znajdz w życiu sens" Emily Esfahani Smith.Bardzo ważne w życiu pytania są w tej książce,historie,które pozwolą bardziej zrozumieć nasze trudy i jak życie bywa przewrotne.Jak czasem się zmienia i tragedia, to nie musi być zawsze nasza porażka,a nowe lepsze życie,droga,która do tej pory była niewidoczna.Znalezienie sensu w sytuacjach,które po czasie dopiero odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu nas.Często mylimy szczęście z sensem życia,a może nawet za bardzo gonimy tylko za szczęściem,które bywa ulotne i na dłuższą mete,może nas rozczarować pustka tego co robiliśmy.Możemy się nasycić i nie wiedzieć po co żyjemy.Zadamy sobie mnóstwo pytań,będziemy szukali intensywnie i nie mamy gwarancji,że znajdziemy odpowiedz.Możemy pójść w nostalgie,podkreślać straty i pójść w depresje,choć zrozumienie strat jest ważne,by doszło do spójności naszej historii.Nie chodzi by tylko zdobywać,tylko też tym się dzielić.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Przewodnik po diecezji sandomierskiej napisany przez biskupa Krzysztofa Nitkiewicza.Dużo jest o kościołach,historii Polski.Lubię czytać o lokalnych rejonach.Człowiek nie wiedział,że dosyć blisko ma takie świetne miejsca.Niektóre to niestety wioski i wątpię by można było tam się dostać autobusem niestety.Pewne miejsca robią naprawdę duże wrażenie i jest zaskoczenie,że tereny były ważne dla Polski.
Marzenie kupić auto i pojechać w wszystkie najważniejsze miejsca,zrobić taką wyprawę życia.Może kiedyś to będzie realne kto wie.Jako kierowca lub pasażer.
Marzenie kupić auto i pojechać w wszystkie najważniejsze miejsca,zrobić taką wyprawę życia.Może kiedyś to będzie realne kto wie.Jako kierowca lub pasażer.
Roberta Payne
Nie pamiętam tytułu
Bardzo przygnębiająca wizja
Raczej nie dla osób z pierwszą psychozą
A tu wywiad z autorką (ang)
http://www.cpr.org/news/story/friendshi ... izophrenia
Jeszcze bardziej przygnębiający
Nie pamiętam tytułu
Bardzo przygnębiająca wizja
Raczej nie dla osób z pierwszą psychozą
A tu wywiad z autorką (ang)
http://www.cpr.org/news/story/friendshi ... izophrenia
Jeszcze bardziej przygnębiający
Ale jest w tym artykule informacja o ciekawym genie c4a, tylko nie mogę go znaleźć w snpedii
- Catastrophique
- bywalec
Automotywacja na 101 sposobow - Christine Ingham
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Charlotte Link "Obserwator" - dla tych co dawno nie czytali i/lub mają podobne problemy do moich
Trudniejsze
Geert Mak "Śladami Steinbecka" zapowiada się ciekawie
Franzen "Wolność" - tochę trudno przebrnąć przez pierwsze 30%, ale ciekawy obraz USA
John Hirst "The shortest history of Europe" - dla dużych dzieci, nie ma nadmiaru informacji i dużo logicznych połączeń
Sam Kean "The violinst's thumb" ciekawie napisana, o genach a właściwie badaniach naukowych.
Trudniejsze
Geert Mak "Śladami Steinbecka" zapowiada się ciekawie
Franzen "Wolność" - tochę trudno przebrnąć przez pierwsze 30%, ale ciekawy obraz USA
John Hirst "The shortest history of Europe" - dla dużych dzieci, nie ma nadmiaru informacji i dużo logicznych połączeń
Sam Kean "The violinst's thumb" ciekawie napisana, o genach a właściwie badaniach naukowych.
Errata: nie jestem pewna, czy polecam "Śladami Steinbecka". Przeczytałam dopiero 15%.
Przeczytałam dwa ciekawe wywiady z kuriera wnet czy jak się to pismo nazywa i zastanawiam się czy może istnieć solidarność społeczna bez religii?
A i przeczytałam "The language of life" Francis S. Collins
Stare ale ok
Stare ale ok