Książki i filmy o chorobie psychicznej
Moderator: moderatorzy
Re: Książki i filmy o chorobie psychicznej
Coś ostatnio chyba wydali po polsku o terapii poznawczej schizofrenii, Douglasa Turkingtona.
Nie wiem, która to książka Turkingtona, ja mam tę tańszą. Są tam świetne ćwiczenia na przykład "Dobry dzień, zły dzień", dzięki czemu uświadomiłam sobie, od jakich bzdetów zależy, czy mój dzień będzie zły czy dobry!
-
- zarejestrowany użytkownik
Witam
mam ogromną prośbę. Potrzebuję tytuły książek, które pomogą mi poznać lepiej chorobę i z których dowiem się jak rozmawiać z osobą chorą na schizofrenię, oraz relacji w rodzinie.
mam ogromną prośbę. Potrzebuję tytuły książek, które pomogą mi poznać lepiej chorobę i z których dowiem się jak rozmawiać z osobą chorą na schizofrenię, oraz relacji w rodzinie.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Podobno "Schizofrenia" Antoniego Kępińskiego dobrze opisuje schizofrenika. A rozmawiać to trzeba normalnie jak z człowiekiem, tylko schizofrenicy mają dużą wrażliwość i łatwo ich zranić, dlatego trzeba uważać, co się mówi i robi.Karolina__ pisze:Witam
Ale trzeba wydzielić 2 stany: jeden kiedy jest w psychozie i drugi kiedy jest w remisji. Ja się odnosiłem do tego drugiego stanu, bo w tym pierwszym to chyba nikt jeszcze nie wie jak rozmawiać.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Przerabiam teraz "Leaving loneliness" a chyba nie powinnam sama się tego tykać.
To podręcznik zmiany przywiązania na bezpieczne.
To podręcznik zmiany przywiązania na bezpieczne.
Zeszyt ćwiczeń dla schizofreników
"Back to life, back to normality."
"Back to life, back to normality."
"Me, myself and them", bardzo dobra, co prawda zasnęłam czytając o opis objawów, już wiem dlaczego lekarze nie chcą słuchać urojeń, umarli by z nudów