Pierwsza wizyta u psychiatry

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Awatar użytkownika
Aniaa1
bywalec

Pierwsza wizyta u psychiatry

Post autor: Aniaa1 »

A wiec w czwartek czeka mnie pierwsza wizyta u psychiatry.

Jestem strasznie tym zdenerwowana i wiem, ze nie bede mogla odpowiedziec z sensem na zadne zadane pytanie, bo nie potrafie mowic o tym, co czuje. Moje mysli wypowiedziane na glos brzmia irracjonalnie i az mnie mdli na sama mysl. Nie mowiac juz o tym, ze w ogole z ledwoscia mi przychodzi rozmawianie z kims, kogo nie znam.

Czasem zdaje mi sie jakby byla dwoma osobami – „zdrowa“ osoba na pokaz dla innych i „chora“ osoba, ktora zapada w marazm i pustke zaraz po przyjsciu do domu. Mam poczucie, ze cos jest nie tak, ale potrafie grac normalna osobe i nawet to lubie. Tylko z czasem zaczyna mnie to tak meczyc, ze w koncu zamykam sie przed wszystkimi i chce byc sama ze soba, nawet tygodniami. Raz czuje, ze juz nie moge tego wszystkiego wytrzymac, a potem nagle to wszystko wydaje sie byc surrealistyczne. Jakby nie dotyczylo mnie i czuje jakby nic mi nie bylo.

Wiec co ja mam powiedziec lekarzowi...? :(

Jak wygladaja wasze wizyty u psychiatry?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Pierwsza wizyta u psychiatry

Post autor: moi »

Wypisz sobie niepokojące Cię objawy na kartce i daj tę kartkę lekarzowi. To ułatwi rozmowę.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Aniaa1
bywalec

No tak, tylko te wszystkie objawy wyjete z kontekstu brzmia glupio.
Zreszta nawet nie jest latwo je napisac. W koncu nie boli mnie palec i glowa.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Spróbuj jednak je opisać. Nieważne, czy brzmią mądrze, czy głupio - lekarzowi bardzo to pomoże. Ja też tak zrobiłam podczas pierwszej wizyty i to bardzo ułatwiło rozmowę.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Aniaa1
bywalec

Ok, w takim razie sprobuje!
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Powodzenia! I pamiętaj, lekarz niejedno już widział i słyszał. Myślę, że niewiele jest go wstanie zadziwić, więc nie wstydź się i staraj się być szczera.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Aniaa1
bywalec

Pewnie tak... ;)

A jak to ma wygladac? Bo sie trudze i nic sensowengo nie moge napisac. Az sie glupio czuje.
Jak probuje zrobic liste, to wydaje mi sie to zbyt ogolnikowe, a jak probuje napisac cos wiecej to zaraz zaczynam o czyms innym mowic... moze lekarz sam cos ze mnie wyciagnie? : >

Ps. W ogole zaczynam watpic, zeby to wizyta byla dobrym pomyslem :(
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Po prostu napisz, co Ci przychodzi do głowy. Resztę lekarz wyciągnie z Ciebie sam.
Im bliżej terminu wizyty, tym bardziej pewnie będziesz się stresowała. Ale na kolejne wizyty będzie CI już łatwiej się umawiać. Najgorsza jest ta pierwsza wizyta, kiedy nie wiesz czego się spodziewać i wyobrażasz sobie różne rzeczy.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
gold
zaufany użytkownik

Post autor: gold »

też mam takie obawy przed wizytą.boje się jakby lekarz mógł się wzruszyć lub zaśmiać.jakbym mógł go wprowadzić w zły nastrój.boje się jakoś opowiadaniach tych moich objawów. :roll:
Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.
Awatar użytkownika
Emocja
zaufany użytkownik

Post autor: Emocja »

Moi ma racje,spisanie na kartce swojego problemu to dobry pomysl,
ja ogolnie mam problem z pamiecia,czasem tez spisywalam na kartce swoje objawy,bo zapominalam..
pomimo iz chodze do psychiatry od lat...do dzis czuje stresik przed wizyta i zapominam co chcialam powiedziec,a na kartce czarne na bialym
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Awatar użytkownika
Aniaa1
bywalec

gold pisze:też mam takie obawy przed wizytą.boje się jakby lekarz mógł się wzruszyć lub zaśmiać.jakbym mógł go wprowadzić w zły nastrój.boje się jakoś opowiadaniach tych moich objawów. :roll:
Ja w sumie mam podobnie. Choc moze nie tyle co zasmiac, co pomyslec ze sobie zmyslam jakies bzdury w glowie. W koncu tyle ludzi ma powazniejsze problemy niz ja i sobie jakos radzi...
moi pisze:Po prostu napisz, co Ci przychodzi do głowy. Resztę lekarz wyciągnie z Ciebie sam.
Im bliżej terminu wizyty, tym bardziej pewnie będziesz się stresowała. Ale na kolejne wizyty będzie CI już łatwiej się umawiać. Najgorsza jest ta pierwsza wizyta, kiedy nie wiesz czego się spodziewać i wyobrażasz sobie różne rzeczy.

Pozdrawiam.m.
Dzieki za slowa otuchy :)

Napisze potem jak bylo.
Mam nadzieje, ze nie pozaluje pojscia tam.
Awatar użytkownika
małomówiąca
zaufany użytkownik

Post autor: małomówiąca »

Powodzenia!! :)
Awatar użytkownika
MAdzialena
zaufany użytkownik

Post autor: MAdzialena »

Powodzenia :) Daj znać jak było! :)
Awatar użytkownika
Aniaa1
bywalec

Dobrze, nie ma sprawy :)

Napisalam sobie liste rzeczy o ktorych chcialabym porozmawiac (tak jak radzila Moi), wiec mam nadzieje, ze jakos to bedzie!
Awatar użytkownika
Błaznowaty wiesniak
bywalec

Post autor: Błaznowaty wiesniak »

Psychiatra grzecznie wysłucha, co masz do powiedzenia - oczywiście jeżeli nie będziesz zbyt wylewna.
Przepisze leki, te same, które polecił Pan przedstawiciel handlowy firmy farmaceutycznej, która oferuje zupełnie za darmo lekarzom jak i im rodzinom darmowe wczasy na Honolulu.
Poda wydruk z kasy fiskalnej.

myślę, że Ty podobnie jak i twój portfel poczujecie wyraźną metamorfozę.
Persona non grata.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony sob lut 08, 2014 1:56 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Aniaa1
bywalec

tesknota za umyslem pisze:Psychiatra grzecznie wysłucha, co masz do powiedzenia - oczywiście jeżeli nie będziesz zbyt wylewna.
Przepisze leki, te same, które polecił Pan przedstawiciel handlowy firmy farmaceutycznej, która oferuje zupełnie za darmo lekarzom jak i im rodzinom darmowe wczasy na Honolulu.
Poda wydruk z kasy fiskalnej.

myślę, że Ty podobnie jak i twój portfel poczujecie wyraźną metamorfozę.
Wiem, ze to sa twoje odczucia zwiazane z chodzeniem do lekarza, ale zrozum, ze ja i tak jestem bardzo zdenerwowana przed jutrzejsza wizyta... twoja uszczypliwosc i wizja tego, ze ta wizyta mi nie pomoze, tylko uszczupli moj porfel, wcale mi nie pomaga...
mei pisze:Tęsknoto za umysłem, po co straszysz Anię? Wizyta u lekarza jest jej potrzebna i sądzę, że lekarz jej pomoże.
Aniaa1 porozmawiaj szczerze z lekarzem i nie bój się wylewności. Psychiatra to taki rodzaj lekarza, który wiele słyszał i na pewno nie będzie zdziwiony tym, co usłyszy.
Mam nadzieje!
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nie przejmuj się cynicznymi uwagami Tęsknoty za umysłem - ja trafiłam na bardzo dobrą lekarkę, która błyskawicznie podniosła mnie na nogi. Nie żałuję, że płacę za wizyty - leki, które mi zapisuje zawsze konsultuje ze mną, nie z przedstawicielem handlowym. Często wypisywał mi leki, które sama jej sugerowałam, aż wreszcie znalazłam lek, po którym czuje się naprawdę dobrze. Był to efekt poszukiwań, a nie nacisków ze strony lekarza na ten właśnie lek.
Tak więc, można naprawdę dobrze trafić z wyborem lekarza i tego Ci życzę.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Aniaa1
bywalec

Wlasnie wrocilam z wizyty u lekarza i mam mieszane uczucia.
Po pierwsze za szybko moim zdaniem stawia diagnozy... diagnoza? nerwica natrectw, zaburzenia odzywiania i depresja plus jakies prochy, zeby mi sie zrobilo lepiej. W ogole ciezko mi sie cokolwiek mowilo, nie potrafilam ubrac tego co czuje w slowa, a ona jakos mi nie pomagala sie otworzyc. Sztuczny usmiech i sztywna atmosfera. Ogolnie juz sama nie wiem co robic, jeszcze mi chyba gorzej niz zanim tam poszlam...
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

Oj tam, oj tam. Bo wizyta u psychiatry to nie bułka z masłem. ;) Rzeczywiście szybko z ta diagnozą poszło. Ja nie mam po roku chodzenia. :lol: Jakie leki dostałaś?
Ostatnio zmieniony czw sie 11, 2011 4:24 pm przez antygratis, łącznie zmieniany 1 raz.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”