szukam lekarza lub rady

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
malus
zarejestrowany użytkownik

szukam lekarza lub rady

Post autor: malus »

Napisalam o tym na forum o lekach ale jeszcze tu zagladam po pomoc.
nie spie od 3 m-cy po odstawieniu Olanzapine redukcja z 10 na 5mg i tak glupia
zostawilam organizm.Od polowy kwietnia nie spie!!! Leki nasenne nie dzialaja.
Lekarz angielski chce mnie na antydepresant.Inny lekarz radzi wrocic na olanzapine.
lek bralam na epizod manii w styczniu.jak uchronic sie przed antydepresantem?
Chyba nie mam depresji raczej jestem wycienczona niespaniem(choc pracuje i jakos wciaz
choc nie wiem jak to mozliwe) funkcjonuje.Prosze o rade moze ktos slyszal o takim przypadku
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Re: szukam lekarza lub rady

Post autor: dan »

malus pisze: Chyba nie mam depresji raczej jestem wycienczona niespaniem(choc pracuje i jakos wciaz
choc nie wiem jak to mozliwe) funkcjonuje.Prosze o rade moze ktos slyszal o takim przypadku
A jest to możliwe, ponieważ śpisz. Zapewne płytko, krótko i tego nie pamiętasz, ale jednak. Jeśli chcesz się przekonać o tym sama, to dzisiaj w nocy przygotuj sobie kartkę papieru i długopis. Zapisuj na niej co 30 minut aktualną godzinę. Rano sprawdź ile zapisałaś.

Też odstawiałem olanzapinę i też bardzo kiepsko się czułem w tym czasie. Ta substancja w jakiś sposób uzależnia organizm od siebie tak, że odstawienie powoduje objawy abstynencyjne (kłopoty ze snem, dolegliwości żołądkowe, intensywne pocenie się, ogólnie złe samopoczucie). Dlatego nie powinno się drastycznie schodzić z dawki. Nie jestem lekarzem, ale co mógłbym doradzić z własnego doświadczenia, to żebyś wróciła do dawki 10mg i schodziła powoli do 5mg dzieląc tabletki na mniejsze części. Ważne, żeby rozłożyć to w czasie. Inna opcja, to przeczekać najgorsze (ja tak zrobiłem). W końcu dolegliwości minęły po jakichś 4ech miesiącach.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Cześć
Także swego czasu miałem problem po odstawieniu olanzapiny a brałem jej tylko 5mg.Bez leków chyba nie dałbym rady wygrać z bezsennością.Teraz biorę lerivon w dawce 30mg i to mi wystarcza spać normalnie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jatotetamen

Post autor: Jatotetamen »

Nie wiem czy tu coś mogę dodać, ale nie dawno leciał w tv odcinek dr. Housa o identycznym przypadku co twój. Napewno jest ci potrzebny lekarz ale nie koniecznie psychiatra. Nie wiem dlaczego lekarze w naszym kraju to tacy ignoranci, ale może szereg jakiś badań by tu coś wyjaśnił <tak tak lekarzy też muszą się badać a szczególnie Polscy>
leto-85

Post autor: leto-85 »

Hej,miałem podobny problem do twojego tez nie mogłem i dzisiaj udało mi sie go zostosowac.Jesli jestes zainteresowana co i jak napisz mi meila,leto@poczta.onet.eu bedzie sie wygodniej skontaktowac.pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”