spowiedź

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
lopta
zaufany użytkownik

Re: spowiedź

Post autor: lopta »

Przekład tysiąclecia jest pisany pod doktrynę KK oraz jest nazywany przekładem 1000 błędów.

warszawska
Łk 24:47 i że, począwszy od Jerozolimy, w imię jego ma być głoszone wszystkim narodom upamiętanie dla odpuszczenia grzechów.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Wydaje mi się, że bezcelowe jest spieranie się czy coś jest napisane, czy nie w Piśmie Świętym, ponieważ i tak każdy może Je interpretować dowolnie. Kto chce chodzi do spowiedzi, a jak ktoś nie chce to nie chodzi, zatem nie ma żadnych odczuć w związku z tym.
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

no i co za różnica upamiętanie to jak sądzę znaczy tyle co nawrócenie.Owszem Biblia Tysiąclecia zawierała sporo błedów natomiast w biblii Gdańskiej przetłumaczonej z greckiego w 1632r z uwspółcześnioną gramatyką i słownictwem jest "47 I w jego imieniu ma być głoszona
pokuta i przebaczenie grzechów wszystkim narodom, począwszy od Jerozolimy."Nie zmienia to zasadniczo sensu.ale jeszcze poszukam może są w necie dostępne inne przekłady biblii.Pierwszy przekład biblii tysiaclecia był chyba w 1965 r sądzę że na teraz te błędy są poprawione
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Kefas
zaufany użytkownik

masz racje rozmowa przerodziła sie w pyskowke chyba pójde do spowiedzi :)
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Postanowiłam iść do spowiedzi w piątek. Dawno nie byłam, bo to dla mnie traumatyczne przeżycie. No i dostałam napadu lęku, więc nie wiem czy będę w stanie pójść. :cry:
Kefas
zaufany użytkownik

Przeczytaj sobie Cataline Riwas może przełamiesz lęki.
http://www.aukcje.fm/download/CATALINA% ... WIETEJ.pdf
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

bigos221, dzięki. :) Kiedyś to czytałam w jednej gazecie i rzeczywiście piękne świadectwo.
shadow
zarejestrowany użytkownik

Post autor: shadow »

Gratuluje postanowienia.Te twoje lęki to po części to projekcje twojego umysłu.W tym konfesjonale Ktoś od dawna na ciebie czeka.Jest szansa że przestaniesz być[zagubioną w mgle] ale też napisano[niech się stanie według wiary twojej..]pozdr.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Ja się nadal boję ludzi, a tam w konfesjonale jednak siedzi ktoś, kto mnie nie zna. Ja mam psychikę i lęki małego dziecka, a ksiądz mnie potraktuje jak dorosłą osobę, którą przecież jestem i dlatego się boję.
shadow

Skup się na ADRESACIE swojej spowiedzi a nie pośredniku bo to ON czeka na Ciebie i tylko to jest ważne.Miałem podobne problemy ale to jest do przejścia,trzeba się po prostu przełamać-warto pzdr.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Właśnie to jest chyba najgorsze, żeby się przełamać po długiej przerwie.
shadow

Uwierz że można.Już po wszystkim będziesz się śmiała ze swojej fobii.Powodzenia.pzdr.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Jak zaczynam myśleć o spowiedzi i tych grzechach wszystkich to mnie dziki strach ogarnia, wizje piekła, myśli prześladowcze, urojeniowe. Wracam wtedy do piekła swojej choroby. Nie mogę za dużo myśleć o tych sprawach, bo psyche nie wytrzymuje. Najlepiej chyba by było zrobić powierzchowny rachunek sumienia, za dużo o tym nie myśleć i iść "z marszu" na odklepanie spowiedzi. :D Nawet nie mogę za dużo nagrzeszyć, bo dostaję później obłędu. :cry:
Awatar użytkownika
wini
zaufany użytkownik

Post autor: wini »

Ja jak powiedziałam mojemu spowiednikowi o chorobie to tak mnie szybko wyspowiadał że SZOK :D a tak poważnie... po spowiedzi czuję się lżejsza, czystsza i jeszcze bardziej bliżej Boga, którego KOCHAM nad wszystko ...
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

zagubiona we mgle pisze:... nie mogę za dużo nagrzeszyć, bo dostaję później obłędu
śmiać się czy gratulować ? Gdyby nie ten obłęd to powiedziałbym: nagrzesz sobie, trudno. :wink:
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

No uważałbym z takimi radami :) Jeżeli przyjąć, że grzeszyć = być potem niezadowolony z siebie i obciążony wyrzutami sumienia, które bez wątpienia mają negatywny wpływ na psychikę, to raczej nie jest najlepsza rada :)
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
shadow

[Choćby wasze grzechy były jak szkarłat,jak śnieg wybieleją]
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Właśnie zbyszku, gdyby nie ten obłęd to bym sobie mogła powiedzieć trudno i tak właśnie powinno być, bo tak jest normalnie i zdrowo, że się mówi trudno, tak mówią ludzie normalni i żyją dalej w zdrowiu. :wink:
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony pt lut 07, 2014 12:20 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

mei pisze:Też nie potrafię być obojętna na swoje grzechy. Mówię grzech, ale zdaje sobie sprawę, że dla wielu ludzi to zwykłe rzeczy, nie zaprzątające sumienia. Zawsze włączają się lęki i urojenia.
Czyli się okazuje, że nie jestem jakimś wyjątkiem. U mnie zwłaszcza tak jest, że jak coś poważnego zrobię to zaraz tworzę jakieś ciągi przyczynowo-skutkowe określonych zdarzeń, teorie na temat (nie)istniejącego zagrożenia, a to zagrożenie wydaje mi się jak najbardziej realne. I też zdaje mi się, że inni ludzie by pomyśleli, że to są zwyczajne rzeczy i wcale się nie przejmują, a ja dostaję lęków. Wstydzę się opowiadać lekarzowi o tych historiach, które wymyślam i które są sprzeczne z obiektywną wiedzą. :( Kwestia religii i związane z nią lęki w zakresie grzechu, piekła i tego wszystkiego są dla mnie do tej pory znacznym problemem, który co jakiś czas uaktywnia wyciszoną już chorobę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”