Jakie są szanse na nawrót
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Jakie są szanse na nawrót
Hej, miałam epizod psychotyczny po substancjach psychoaktywnych, składający się z urojeń. Biorę minimalne dawki leku zalecone przez lekarza. Poza tym że długo śpię po lekach i jestem trochę mniej zwariowana (spontaniczna, wesoła) nie ma żadnych objawów u mnie. Myślicie że po roku, dwóch mam szansę na odstawienie leków z sukcesem? 

-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Re: Jakie są szanse na nawrót
Mi się ciagnie już 20 lat
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Poza tym w dupie to mam jak to się dzieje że jak się raz wzięło leki.to nie można ich przestac brac
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Oczywiście, że tak. Szansa jest.Młoda11 pisze: ↑ndz cze 01, 2025 12:27 pm Hej, miałam epizod psychotyczny po substancjach psychoaktywnych, składający się z urojeń. Biorę minimalne dawki leku zalecone przez lekarza. Poza tym że długo śpię po lekach i jestem trochę mniej zwariowana (spontaniczna, wesoła) nie ma żadnych objawów u mnie. Myślicie że po roku, dwóch mam szansę na odstawienie leków z sukcesem?![]()
nic
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Tak glosi legenda, że jak będziesz przez kilka lat brac leki i nie będzie jazd.to ci odstawią, a druga strona medalu to to ze po lekach mogą być jazdy
No właśnie, o tym też sporo słyszałam, że mózg uczy się funkcjonowania z lekami i na trybie bez już sobie później nie radzi... dziwne to leczenie, skoro może narobić więcej szkód niż pożytku.
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
To trzeba te wątpliwości powiedzieć lekarzowi
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Szanse na nawrót są tym większe im bardziej się nie sluchasz zaleceń lekarza. Leki trzeba dopasować tak żeby jak najmniej było skutków ubocznych. Nie wolno cpac, pic alkoholu itp.
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Poza tym nie radzilbym kombinować na własną rękę np z dawkami leków. Jak coś jest nie tak to umawia się wizytę i lekarz prowadzi.
Jestem czysta jak łza, nie palę zielonego, nie biorę niczego, nie piję 

-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
No i git. Nie powinno być źle. Poza tym ja słyszałem o pomyłkach lekarskich względem diagnoz jak ktoś cpał, ze to mogło być ponarkotykowe a nie chorobowe, ale to juz lekarz stwierdza
- amigo
- zaufany użytkownik
Nie wiadomo do konca czy to epizod psychotyczny po substancjach psychoaktywnych czy rozwijajaca sie schizofrenia. To normalne, ze na lekach nie maszo objawow.
Uwazam, ze mozesz za 1-2, moze 3 lata sprobowac odstawic leki. A noz nie bedzie nawrotu.
Uwazam, ze mozesz za 1-2, moze 3 lata sprobowac odstawic leki. A noz nie bedzie nawrotu.
Normalne albo i nienormalne, niektórzy mają problem poza ustąpieniem objawow pozytywnych podjąć jakakolwiek aktywność, lub wystepuja u nich rozna lęki. U mnie taka sytuacja nie zaistniala np. Ale tak, no moze być różnie, czas pokaże.
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Jeszcze zależy czy się umie odstawić. Bo przy błędnym odstawieniu psychozy mogą wrócić.
jest choroba to fakt.
jest też ekscentryczność. ale to nie choroba.
ja przestałem być ekscentyczny, i biore leki. poza sennością wywoływaną KONTRASTEM jest OK.
lekki psychotropowe miały służyć EUTANAZJI.
de facto poprawiają myślenie i intelekt.
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
- piotrs
- zaufany użytkownik
po 1 epizodzie słyszałem ze po 2 -3 latach można odstawić
ale zawsze ryzykwny nawrót
ale są dawki podtrzymujace 1 tabletka czy z czasem sladowe
powiedz nam jakie leki i ile bierzesz /
ale zawsze ryzykwny nawrót
ale są dawki podtrzymujace 1 tabletka czy z czasem sladowe
powiedz nam jakie leki i ile bierzesz /
Mnie się trochę wydaje to leczenie na wyrost, bo psychoza wystąpiła jak coś wzięłam.
A biorę olanzapinę 5 mg.
A biorę olanzapinę 5 mg.
Pół roku jestem na lekach, ale brałam też inny w międzyczasie, mial jednak inne, gorsze skutki uboczne. Wróciłam do pracy i senność nie jest problemem, brakowało mi widocznie motwacji i zajęcia. Ale dziękuję za sugestię, dobrze wiedzieć.