Osamotnienie w schizofrenii

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
gratis
bywalec
Kontakt:

Re: Osamotnienie w schizofrenii

Post autor: gratis »

Awatar użytkownika
canngurro
bywalec
Status: guru

Post autor: canngurro »

the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Lepiej być samemu niż żyć z iluzją posiadania przyjaciół.
nic
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Post autor: Swine »

Czasami chce się wymyślić jakieś urojenie a weny brak. :(
🌈🦋 WRÓŻKA
the end
zaufany użytkownik

Poczekaj dwie doby od teraz na wenę, wg kalendarza tybetańskiego zacznie się niedługo pomyślny okres na rozpoczynanie nowych przedsięwzięć. Będzie trwał cały miesiąc.
nic
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

Dobro pisze: pt sty 03, 2025 4:53 pm Lepiej być samemu niż żyć z iluzją posiadania przyjaciół.
nikt nie jest sam, nawet gdy jest sam. wszedzie wokolo sa ludzie
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Post autor: GagatkA »

Dobro pisze: pt sty 03, 2025 4:53 pm Lepiej być samemu niż żyć z iluzją posiadania przyjaciół.
Zgadzam się.

Z tym co napisał Canngurro też się zgadzam - no taki paradoks, wszędzie dookoła są ludzie. ;)
Fabad
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Fabad »

To się nazywa właśnie bycie samotnym.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

nie jestem samotny, mam rodzine, znajomych. Wiadomo, na poczatku jak przyjechalem do hiszpanii to bylem samotny, ale odkad zaczalem chodzic na oddzial dzienny to poznalem tam znajomkow i mam tez kumpli z koszykowki. :icon-smile:
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

kazdy jest samotny w gruncie rzeczy. czlowiek rodzi sie sam i umiera sam. tylko przez krotka chwile w zyciu jestesmy z kims. dlatego tym bardziej nalezy to cenic. chwile tak szybko przemijaja.. zbyt szybko, nawet nie wiadomo kiedy. a tak by sie chcialo moc tymi chwilami cieszyc w nieskonczonosc

wybrancami losu chyba sa ci co zawsze maja kogos obok

a nawet jak jest sie z kims to bardzo czesto ludzie w grucie rzeczy pozostaja samotni. bo nie zawsze potrafia rozmawiac. nie zawsze potrafia zaufac. nie zawsze sa zrozumiani. nas to sie tyczy szczegolnie. bycie z kims nigdy nie jest proste. samotnosc taka o jakiej tu jest mowa jest prostsza ale zabija jak nic innego. choc nie powiem, sa ludzie ktorzy doskonale sie w tym odnajduja. tylko nie wiem czy sa szczesliwi. a czasem nieszczesliwi sa takze ludzie w zwiazkach. chyba wszystko zalezy
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Post autor: GagatkA »

Grupa to jedno, a grupa życzliwych osób to drugie. Bywa różnie, c'nie.
Awatar użytkownika
gratis
bywalec
Kontakt:

canngurro pisze: czw sty 09, 2025 1:10 pm kazdy jest samotny w gruncie rzeczy. czlowiek rodzi sie sam i umiera sam. tylko przez krotka chwile w zyciu jestesmy z kims. dlatego tym bardziej nalezy to cenic. chwile tak szybko przemijaja.. zbyt szybko, nawet nie wiadomo kiedy. a tak by sie chcialo moc tymi chwilami cieszyc w nieskonczonosc

a nawet jak jest sie z kims to bardzo czesto ludzie w grucie rzeczy pozostaja samotni. bo nie zawsze potrafia rozmawiac. nie zawsze potrafia zaufac. nie zawsze sa zrozumiani. nas to sie tyczy szczegolnie. bycie z kims nigdy nie jest proste. samotnosc taka o jakiej tu jest mowa jest prostsza ale zabija jak nic innego. choc nie powiem, sa ludzie ktorzy doskonale sie w tym odnajduja. tylko nie wiem czy sa szczesliwi. a czasem nieszczesliwi sa takze ludzie w zwiazkach. chyba wszystko zalezy
Cynizm przez to przeswieca, ale wierzę, że i Ty poczujesz się kochany, a przynajmniej zauważony, gdy tylko przyjdzie na to czas i można czekać dlugo, ale warto, bo wtedy ta relacja staje się czymś wartosciowym i pomimo lęku można zaufać, a także pomimo błędów, nieporozumień ktoś nadal jest i nie odrzuca, przynajmniej teraz, co znaczy, że o tę relację trzeba dbać, czyli jak dla mnie być trzeźwym i wstrzemięźliwym, bo to moje demony, ale warto nie tracić tej energii, bo podpowiada ona kiedy i jak się zachować, więc relacja z drugą osobą powinna naturalnie tak przetrwać...
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

gratisie, ty wiesz, ze ty czasem mocno zaskakujesz?
to glebokie co napisales i daje do myslenia

to takze moje demony
the end
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: śr kwie 10, 2024 9:11 am Dopóki będziecie bać się i unikać ludzi, dopóty będziecie nieszczęśliwi.
Pokażcie, że macie jaja zamiast wiecznie uciekać od życia.
Odklejony jesteś jak mało kto.
nic
Awatar użytkownika
Ripajo5342
bywalec

Post autor: Ripajo5342 »

gratis pisze: sob sty 11, 2025 9:16 pm
canngurro pisze: czw sty 09, 2025 1:10 pm kazdy jest samotny w gruncie rzeczy. czlowiek rodzi sie sam i umiera sam. tylko przez krotka chwile w zyciu jestesmy z kims. dlatego tym bardziej nalezy to cenic. chwile tak szybko przemijaja.. zbyt szybko, nawet nie wiadomo kiedy. a tak by sie chcialo moc tymi chwilami cieszyc w nieskonczonosc

Cynizm przez to przeswieca, ale wierzę, że i Ty poczujesz się kochany, a przynajmniej zauważony, gdy tylko przyjdzie na to czas i można czekać dlugo, ale warto, bo wtedy ta relacja staje się czymś wartosciowym i pomimo lęku można zaufać, a także pomimo błędów, nieporozumień ktoś nadal jest i nie odrzuca, przynajmniej teraz, co znaczy, że o tę relację trzeba dbać, czyli jak dla mnie być trzeźwym i wstrzemięźliwym, bo to moje demony, ale warto nie tracić tej energii, bo podpowiada ona kiedy i jak się zachować, więc relacja z drugą osobą powinna naturalnie tak przetrwać...
Uważam, że możesz się mylić i wierzysz w coś co nie ma zbyt wielkiej możliwości żeby zaistniało w rzeczywistości. Żeby zaufać potrzeba podjąć ryzyko, na które wiele z osób czytających wpisy na tym forum może nie być gotowe, nawet jeżeli uważa na ten moment inaczej, a inne mogą stracić nadzieję, bo stwierdzą, że ich nigdy nie spotka prawdziwa przyjaźń/miłość.
Awatar użytkownika
gratis
bywalec
Kontakt:

Jak mogę się mylić, skoro tego doświadczyłem? Trzeba próbować.
Awatar użytkownika
Ripajo5342
bywalec

gratis pisze: ndz lut 23, 2025 12:33 pm Jak mogę się mylić, skoro tego doświadczyłem? Trzeba próbować.
Nie przeczę, że nie doświadczyłeś tylko uważam, że taki przypadek jak Twój jest praktycznie niemożliwy do zaistnienia, ale masz rację nie należy odbierać nikomu nadziei.
Awatar użytkownika
gratis
bywalec
Kontakt:

Niemożliwe, a jednak się stało.
Awatar użytkownika
Ripajo5342
bywalec

Miałeś najwidoczniej farta
Awatar użytkownika
gratis
bywalec
Kontakt:

Polecam: Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek
Levine Amir Heller
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”