Czy wstąpił ktoś w związek, mając diagnozę?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
- Alchemik Fioletu
- zarejestrowany użytkownik
Re: Czy wstąpił ktoś w związek, mając diagnozę?
Facet który poleci na wariatkę ma przesrane, zrobi mu w życiu piekło.
Magnetyczne-Słońce Elektryczny-Księżyc
kazda baba ci moze zrobic pieklo z zycia jak jej podpadniesz , do tego nie potrzeba nawet psychicznejAlchemik Fioletu pisze: ↑pn sty 27, 2025 8:36 pm Facet który poleci na wariatkę ma przesrane, zrobi mu w życiu piekło.
kiedys bylem w zwiazku ze zdrowa i niedogadalismy sie zupelnie. ze zdrowa znacznie ciezej jest sie porozumiec, ciezej zyc i mowic o sprawach waznych. predzej sie wystraszy, nie zrozumie raczej tej choroby. bedzie probowala ciebie uzdrowic za pomoca ziolek albo suplementow. nie wie jak dzialaja nasze leki i dlaczego nie pracujesz albo straciles kolejna prace itd. serio mordega. bedzie chciala miec dzieci, a jak urodza sie chore obwini ciebie za cale zlo. pewnie odejdzie szybko z dzieckiem bo nie wytrzyma ze schizolem i jego wiecznymi jazdami problemami, a jak odejdzie bez dziecka, to raczej nie podolasz i tobie odbiora dzieciaka. to dopiero wtedy jest masakra i pieklo
- Alchemik Fioletu
Brak związku nie doprowadza do tylu problemów.canngurro pisze: ↑wt sty 28, 2025 11:15 amkazda baba ci moze zrobic pieklo z zycia jak jej podpadniesz , do tego nie potrzeba nawet psychicznejAlchemik Fioletu pisze: ↑pn sty 27, 2025 8:36 pm Facet który poleci na wariatkę ma przesrane, zrobi mu w życiu piekło.
kiedys bylem w zwiazku ze zdrowa i niedogadalismy sie zupelnie. ze zdrowa znacznie ciezej jest sie porozumiec, ciezej zyc i mowic o sprawach waznych. predzej sie wystraszy, nie zrozumie raczej tej choroby. bedzie probowala ciebie uzdrowic za pomoca ziolek albo suplementow. nie wie jak dzialaja nasze leki i dlaczego nie pracujesz albo straciles kolejna prace itd. serio mordega. bedzie chciala miec dzieci, a jak urodza sie chore obwini ciebie za cale zlo. pewnie odejdzie szybko z dzieckiem bo nie wytrzyma ze schizolem i jego wiecznymi jazdami problemami, a jak odejdzie bez dziecka, to raczej nie podolasz i tobie odbiora dzieciaka. to dopiero wtedy jest masakra i pieklo
nie zgadzam sie. problemy zawsze byly i beda, tyle ze sa to wtedy problemy inszego rzedu. po pierwsze samotnosc. to bardzo niszczace i destrukcyjne uczucie. ja nie umialem nigdy udziwgnac samotnosci. zdecydowanie wole jak jest przy mnie druga osoba. strasznie dolujace uczucie wracac wieczorem to pustego domu gdzie nikt na ciebie nie czeka. gdy nikogo nie obchodzi nawet czy zyjesz, czy masz co jesc i co bedziesz robil nastepnego dnia. to jest bardzo dolujace. owszem jest wtedy wolnosc i mozesz robic doslownie co chcesz i wydawac na co chcesz ale za jaka cene? za cene bycia niepotrzebnym nikomu. nie jest to zbyt fajne. nie wspominajac o wszystkich innych kwestiach, tudziez materialnych. razem jest po prostu znacznie latwiej isc przez zycie. przyjemniej i odwazniej
-
Ja bym chciał z kimś być ale zaburzenie schizotypowe bardzo utrudnia Mi związki ogólnie z ludźmi już nie mówiąc o partnerskich.
No ale się staram jakoś funkcjonować, oczywiście z problemem jestem sam nie mam wsparcia za bardzo.
Wiem tylko ,ze psychoterapia może Mi pomóc ale dopiero będę sie dalej diagnozować gdy uzbieram środki na terapię.
Sądzę ,ze byłbym dobrym partnerem no ale wpierw musiałbym dużo pracować na sobą i tym zaburzeniem. Zdrowa osoba tego nie zrozumie bo niby jak by miała .
Oczywiście wchodząc w związek trzeba mówić o swoich problemach Zatajanie zaburzen czy choroby nie ma sensu.
Czy mógłbym byc z druga osobą chorą powiem ,ze tak ale tylko wtedy gdy ta osoba jest świadoma i się leczy . Niestety ale kobiet z zaburzeniem osobowości jest mniej niż mężczyzn. Po drugie choroba chorobie nie równa Każdy jest inny .
No ale się staram jakoś funkcjonować, oczywiście z problemem jestem sam nie mam wsparcia za bardzo.
Wiem tylko ,ze psychoterapia może Mi pomóc ale dopiero będę sie dalej diagnozować gdy uzbieram środki na terapię.
Sądzę ,ze byłbym dobrym partnerem no ale wpierw musiałbym dużo pracować na sobą i tym zaburzeniem. Zdrowa osoba tego nie zrozumie bo niby jak by miała .
Oczywiście wchodząc w związek trzeba mówić o swoich problemach Zatajanie zaburzen czy choroby nie ma sensu.
Czy mógłbym byc z druga osobą chorą powiem ,ze tak ale tylko wtedy gdy ta osoba jest świadoma i się leczy . Niestety ale kobiet z zaburzeniem osobowości jest mniej niż mężczyzn. Po drugie choroba chorobie nie równa Każdy jest inny .
Najlepszy jest związek partnerski przyjaciółka, przyjaciel. Jeśli jedno z dwojga jest chore to i tak wcześniej czy później się rozpadnie. Nie wierzę w udany związek z osobą chorą przynajmniej tak miałem z własnego doświadczenia.
- Alchemik Fioletu
Opieka nad osobą niepełnosprawną to nie jest szczyt marzeń większości ludzi.
- gratis
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ale tu nie chodzi o opiekę nad chorym, tylko, czy sam ze sobą czujesz się dobrze.
- amigo
- zaufany użytkownik
schiozfrenik na lekach nie wymaga jakies nie wiadomo jakiej opieki. ale gorzej jest w nawrocie.Alchemik Fioletu pisze: ↑śr sty 29, 2025 5:20 pm Opieka nad osobą niepełnosprawną to nie jest szczyt marzeń większości ludzi.
- gratis
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Wtedy radzi sobie aż za dobrze.
- Alchemik Fioletu
To dlaczego większość nie pracuje?amigo pisze: ↑śr sty 29, 2025 6:20 pmschiozfrenik na lekach nie wymaga jakies nie wiadomo jakiej opieki. ale gorzej jest w nawrocie.Alchemik Fioletu pisze: ↑śr sty 29, 2025 5:20 pm Opieka nad osobą niepełnosprawną to nie jest szczyt marzeń większości ludzi.
bo to czasem grozi pogorszeniem sie zdrowia, nawrotem, kryzysami albo szpitalem? chyba wiekszosc kalkuluje, ze znikomy sens takich posuniec biorac pod uwage prosty rachunek zyskow i strat. praca nie pewna, dzis masz jutro mozesz stracic, tak samo jak srodki do zycia
- amigo
- zaufany użytkownik
bo renta to staly, choc malo dochodek i wiekszosc wybiera rente bo wlasnie prace mozna stracic z dnia na dzien a rente masz przyznana na lata ( jedynie co to trzeba ja przedluzlac na komisji ) .Alchemik Fioletu pisze: ↑śr sty 29, 2025 8:29 pmTo dlaczego większość nie pracuje?amigo pisze: ↑śr sty 29, 2025 6:20 pmschiozfrenik na lekach nie wymaga jakies nie wiadomo jakiej opieki. ale gorzej jest w nawrocie.Alchemik Fioletu pisze: ↑śr sty 29, 2025 5:20 pm Opieka nad osobą niepełnosprawną to nie jest szczyt marzeń większości ludzi.
- Alchemik Fioletu
Jeżeli ktoś ma sobie nie poradzić z pracą to tym bardziej z dziećmi.
podaj Stan Cywilny.
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.