Wielki KRACH nie nastąpi - zapomnieli soli do zupy

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
aspagnito
zaufany użytkownik
Status: byk z zaświadczeniem o niekaralności, płeć księżycowa

Wielki KRACH nie nastąpi - zapomnieli soli do zupy

Post autor: aspagnito »

Witam,
Są trzy, a przynajmniej byłyby trzy elementy konieczne do wywołania masowej depopulacji Ziemi. Te trzy elementy to zaraza, krach i wojna. Zarazy nie da się już przywrócić (no chyba że podczas wojny), wojna się toczy, ale jak nie będzie wsparta przez krach, to się skończy. Gdyby była i zaraza i krach, ludzie z wybawieniem szli by do wojska, gdyż tylko tam mogliby coś zjeść. Zaraza przez lockdowny miała wywołać krach, ale pojawił się Omikron - nadal chorujemy, ale kompletnie bezobjawowo.
Do czego więc zmierzam?
Na Polskę wywierany jest nacisk, aby tu rozpoczął się krach. Polska uważana jest za najsłabsze z najsilniejszych ogniw i jeśli Polska by runęła (a przypomnijmy, że gospodarka Niemiec choć jest kilkukrotnie większa od polskiej, jest od polskiej bardzo uzależniona)... jeśli polska gospodarka by runęła, świat stanąłby w okowach.
Aby był zysk, musi być też ryzyko. Jeśli chcą rozczłonkować polską gospodarkę, to muszą zaryzykować. Owszem, wielkim kapitałem można wyrugować większość ryzyka, aby pozostało ryzyko minimalne. Problem w tym, że jeśli coś można zdestabilizować, to w odwrotną stronę można to ustabilizować i to jest to ryzyko dla tych sił. Ustalono pewne modele i czuję, że nikt nie wziął na nie poprawki, a więc to tak, jakby komuś kucharz zrobił najsmaczniejsze danie na świecie, ale ten kucharz zapomniałby przypraw. Smakowałoby? Wcale.
Tak samo jeśli się tworzy modele i się je uśrednia, zawsze trzeba dodać fantazyjną poprawkę. Bez niej mamy do czynienia tylko z nudnym naśladownictwem.
„;”/.. FLEHTI
bln(tęczowo, ezoterycznie, kwieciście);
Galnin
bywalec

Re: Wielki KRACH nie nastąpi - zapomnieli soli do zupy

Post autor: Galnin »

Gospodarka Niemiec uzależniona od polskiej? Doprawdy?

I wisienka na torcie
Na Polskę wywierany jest nacisk, aby tu rozpoczął się krach. Polska uważana jest za najsłabsze z najsilniejszych ogniw i jeśli Polska by runęła (a przypomnijmy, że gospodarka Niemiec choć jest kilkukrotnie większa od polskiej, jest od polskiej bardzo uzależniona)... jeśli polska gospodarka by runęła, świat stanąłby w okowach.
Co autor miał na myśli to chyba tylko on wie.
Awatar użytkownika
aspagnito
zaufany użytkownik

Stanąłby w okowach? To znaczy, że byłby splątany.
A siła niemieckiej gospodarki jest tak mityczna, jak siła ruskiej armii. Niemcy nigdy by nie były potęgą, gdyby nie ruski gaz. Znam przypadek, w którym konkurują dwie firmy - jedna ma powiedzmy dobrego i bogatego wujka z Hameryki, który dorzuca non stop miliony, a druga spółka zaczęła z kilkumilionowym długiem i to co ma, zawdzięcza tylko sobie. Ta pierwsza spółka jest pod kreską kilkadziesiąt milionów, a ta pierwsza notuje z roku na rok coraz lepsze wyniki. Tak jest z Niemcami i Polską. Siła niemieckiej gospodarki leżała też w przemyśle samochodowym i tu skończyło się Eldorado. Poza tym Niemcy zżrea socjal.
„;”/.. FLEHTI
Awatar użytkownika
aspagnito
zaufany użytkownik

Polska płaci UE, czyli głównie Niemcom za wszystko. Spłacamy kredyt za kwotę KPO, której nigdy nie wydamy, choć ja niby Donald odblokował. Jeśli inne kraje nie będą w stanie spłacać, to my będziemy też i za nie spłacać.
Problem w tym, że są plusy czegoś takiego - uzależniamy od siebie inne gospodarki.
„;”/.. FLEHTI
Galnin
bywalec

Post autor: Galnin »

Niemcy są drugim po Chinach eksporterem na świecie. To tyle jeśli chodzi o siłę niemieckiej gospodarki.

Reszta to po prostu kłamstwa. Tyle mam do dodania, kłamstwa. Koniec kropka. Zostałeś zmanipulowany przez prawicową propagandę jak miliony Polaków o słabych rozumkach. Chorzy na schizofrenię są szczególnie na takie zabiegi podatni i ci dranie to wykorzystują. Współczuję ci.
Awatar użytkownika
aspagnito
zaufany użytkownik

A Ameryka była do niedawna liderem wśród mocarstw.. i co z tego? Mam rację, ale nie będę się kłócił. Co do poglądów politycznych, to udało mi się głosować na prawie wszystkich - głosuję nie według własnych upodobań, ale według tego, co uważam za najlepsze dla Polski - a więc teraz zagłosuję najprawdopodobniej na Hołownię.
Poglądy mam, jakie mam. Sam na nie wpadłem i są niepoprawne politycznie. Nie rozumiem czemu Twoje miałyby być jedynie słuszne, lepsze i obiektywne.
To co dotyczy krachu, wojny i zarazy, a zwłaszcza zarazy jest przedmiotem gorących dyskusji i zbyt dużo rzeczy układało się w jedną całość. Na przykład badanie niderlandzkich naukowców z lat 70. na zlecenie UE o tym, że trzeba niby zredukować populację ludzi. Mówił o tym Malthus i nawiązują do tego wnioski z badań nad wczesnymi kulturami Ameryki południowej - państwa miasta były za duże i zbyt przeludnione tak, że gdy następował kryzys, społeczeństwo było na niego zbyt wyczulone i całe państwa miasta padały jak muchy.
Niektórzy bardzo płakali z powodu ery Omikrona.
„;”/.. FLEHTI
ODPOWIEDZ

Wróć do „polityka”