Czy wstąpił ktoś w związek, mając diagnozę?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Czy wstąpił ktoś w związek, mając diagnozę?
Czy są tu osoby, które mają diagnozy i w tym przypadku wstąpiły w związek? Jeśli tak, to jak wasze partnerki reagowały, gdy się przyznaliście do choroby?
- Alchemik Fioletu
- zarejestrowany użytkownik
Re: Czy wstąpił ktoś w związek, mając diagnozę?
Gdy dowiedziała się zabiła mnie i umarłem, jestem pochowany na cmentarzu już 5 lat.
Magnetyczne-Słońce Elektryczny-Księżyc
-
- zaufany użytkownik
Tak,znam takiego mężczyzne. Od dawna jest po rozwodzie. Nie znam szczegółów, ale odstawiał różne cuda, i z jego winy rozwód.
- Alchemik Fioletu
Nie mogę ci odpisać bo nie żyję.
- amigo
- zaufany użytkownik
o chorobie lepiej gadac juz po paru miesiacach zwiazku. jesli powiemy o tym na poczatku partner/partenerka moze nas skreslic.
wazne jest tez miec wyczucie i kiedy wiemy, ze to jest ten moment. Wtedy powiedziec.
wazne jest tez miec wyczucie i kiedy wiemy, ze to jest ten moment. Wtedy powiedziec.
Ja zwykle o chorobie mówię na początku znajomości, żeby później nie było rozczarowania, do tej pory nie spotkałam się z nieprzyjemnym odrzuceniem, faceci których poznałam są tolerancyjni, ale nie mam jeszcze partnera.
"And do you understand with every seed
You sow you make this cold world beautiful?"
You sow you make this cold world beautiful?"
A u mnie się zakończył związek ze względu na chorobę. Przyszedł pierwszy epizod schizy i po 5 letnim związku. Od tego czasu jestem sam, to już 7 lat.. A tak swoją drogą to chyba w depresji psychotycznej pacjenci mają wrażenie, że już nie żyją albo ich narządy zanikają, ciekawy przypadek.
- Alchemik Fioletu
Zanikanie wacka jest teraz modne.
podobno ksiądz nie daje ślubu chorym na schizofrenię, trzeba go oszukać że jest się zdrowym
tak zrobili moim znajomi
tak zrobili moim znajomi
- Alchemik Fioletu
Po co im nieważny ślub kościelny?
- amigo
- zaufany użytkownik
bo rodzina naciska na slub koscielny.
lepsze pytanie jest czy ktos wytrwal w takim zwiazku bo wstapic to nie wszystko
dlaczego mialby nie dac skoro ludzie kochaja sie i zycza sobie wziac slub? tylko jesli jedna ze stron zataja chorobe psychiczna to taki slub moze byc niewazny
Jakbyś miał nauki przedślubne to byś wiedział. Owszem jeśli zataja się chorobę to jest przesłanka do unieważnienia sakramentu małżeństwa.
zasadniczo to nie mamy szans na slub. by dostac w urzedzie stanu cywilnego potrzebna jest zgoda sadu. sady natomiast w 99% przypadkow takiej zgody osobom niepelnosprawnym, a szczegolnie z problemami natury psychicznej nie udzielaja, a jesli juz to bardzo bardzo rzadko
- Alchemik Fioletu
Zatajenie przed urzędem stanu cywilnego nie unieważnia z automatu małżeństwa.
- gratis
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ha, ha. A u mnie odwrotnie. Tez nie mam partnerki, ale mowilem na początku o chorobie i jak dotąd nie spotkałem żadnej, która byłaby tolerancyjna.
dla laski to nie problem taka choroba bo niby jaki? szczegolnie jak jeszcze jest ladna. niby w czym to ma przeszkadzac? chyba ze nie chce miec dzieci ale to podejrzewam, ze dla wielu w dzisiejszych czasach takze na plus bo chyba wpisuje sie w obecne trendy. taka dziewczyna jest ciekawa i pociagajaca i mega pasjonujaca, nie wieje nuda, same plusy ogolnie. dla faceta ktory jest chory to juz znacznie gorzej bo laski boja sie swirow, zboczencow, maniakow. opinia o schizo jest jaka jest. nie chca takze miec klopotu potem zeby sie kims opiekowac. dlatego lepiej z poczatku nie wyskakiwac zaraz z chorobami, tylko po czasie gdy juz dasz sie poznac z lepszej strony. ogolnie to najlpiej trzymac sie swojego srodowiska moim zdaniem. nikt tak dobrze nie rozumie drugiej osoby jak ktos z podobnymi problemami ale to tylko moja opinia
- gratis
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
No bo facet ze schizo to od razu swir a laski szkoda