Badania jakościowe nt. znaczenia aktywności zawodowej dla osób z diagnozą schizofrenii lub rozpoznań pokrewnych

W tym dziale proszę umieszczać pytanie studentów, ankiety, lub inną wymianę informacji między naszym środowiskiem, a studentami psychiatrii lub psychologii

Moderator: moderatorzy

Mateusz_SWPS
zarejestrowany użytkownik
Status: Student 4 roku Psychologii

Badania jakościowe nt. znaczenia aktywności zawodowej dla osób z diagnozą schizofrenii lub rozpoznań pokrewnych

Post autor: Mateusz_SWPS »

Szanowni Państwo,

Jestem studentem IV roku Psychologii na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu i rozpoczynam etap tworzenia mojej pracy magisterskiej. Tematem jest znaczenie aktywności zawodowej dla osób z diagnozą schizofrenii lub rozpoznań pokrewnych do tej jednostki. Dane empiryczne, które zbieram na potrzeby pracy mają charakter jakościowy, a narzędziem służącym do pozyskiwania tych danych jest wywiad. Celem badania jest poznanie perspektywy osoby uczestniczącej w odniesieniu do aktywności zawodowej, tak aby przeanalizowane później dane mogły poszerzyć wiedzę naukową na temat rozpoznań oraz mogły stanowić obszar dla lepszego zrozumienia zjawiska w społeczeństwie.

Pojawiam się tu, aby zachęcić do wzięcia udziału w badaniach wszystkie osoby, które byłyby zainteresowane dołożeniem cegiełki do rozwoju nauki i poszerzania społecznej świadomości. Wzięcie udziału w badaniu nie pozostanie bez rekompensaty dla osoby uczestniczącej :) Okoliczności, w jakich miałby być przeprowadzony wywiad pozostają kwestią do uzgodnienia pomiędzy obiema stronami (dopuszczalna forma spotkania zarówno online jak i stacjonarnie).

Pierwszym krokiem dla osób zainteresowanych wzięciem udziału w badaniu jest wypełnienie kwestionariusza rekrutacyjnego:
https://psychodpt.fra1.qualtrics.com/jf ... 2ldLww31KC
  • Jeśli osoba uczestnicząca dotrze do ostatniego bloku niniejszego kwestionariusza, pojawi się komunikat z prośbą o pozostawienie do siebie danych kontaktowych. Jest to równoznaczne z zakwalifikowaniem się do kolejnego etapu badania, jakim będzie spotkanie (online lub stacjonarne) w celu przeprowadzenia wywiadu. Pozostawione przez osobę dane będą dostępne tylko mnie i odpowiednio zabezpieczone przed osobami trzecimi. Udział jest dobrowolny, można zrezygnować z udziału na każdym jego etapie.
  • Formularz jest także przestrzenią, którą można wykorzystać do zadania mi wstępnych pytań - chętnie odpowiem :) Można napisać także w wiadomości prywatnej.
W całym badaniu mogą uczestniczyć wyłącznie osoby pełnoletnie.

Jeszcze raz gorąco zachęcam do udziału wszystkie osoby zainteresowane. Życzę dobrego dnia :)
underachiever

Re: Badania jakościowe nt. znaczenia aktywności zawodowej dla osób z diagnozą schizofrenii lub rozpoznań pokrewnych

Post autor: underachiever »

Mateusz_SWPS pisze: pt sty 10, 2025 10:52 am
...wszystkie osoby, które byłyby zainteresowane dołożeniem cegiełki do rozwoju nauki i poszerzania społecznej świadomości.
Wysokie pobudki. Tylko na to czekałem... :mrgreen:
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Re: Badania jakościowe nt. znaczenia aktywności zawodowej dla osób z diagnozą schizofrenii lub rozpoznań pokrewnych

Post autor: GagatkA »

underachiever pisze: pt sty 10, 2025 5:22 pm Wysokie pobudki. Tylko na to czekałem... :mrgreen:
Też bym wolała przelew na konto xD
underachiever

Post autor: underachiever »

GagatkA pisze: pt sty 10, 2025 9:18 pm
underachiever pisze: pt sty 10, 2025 5:22 pm Wysokie pobudki. Tylko na to czekałem... :mrgreen:
Też bym wolała przelew na konto xD
Więc chodzi o to, by schizofrenia w siłę rosła, a schizofrenikom żyło się dostatniej. :icon-mrgreen:
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Panie studencie, skąd wziąć tyle schizofreników na potrzeby badania? Pracujących najlepiej?

Powodzenia!
Lepiej być samemu niż żyć z iluzją posiadania przyjaciół.
Mateusz_SWPS
Status: Student 4 roku Psychologii

Post autor: Mateusz_SWPS »

Drodzy Państwo,
Może nie wybrzmiało to w pierwszym poście, więc doprecyzuję:

W grupie badawczej powinny znaleźć się osoby, które cechują się choć minimalną chęcią do podejmowania aktywności zawodowej. Nie chodzi tu wyłącznie o bycie osobą zatrudnioną, ale także podejmowanie działań i prób w kierunku zdobycia tego zatrudnienia lub podejmowanie działań które osoby nazywają swoją pracą/swoją aktywnością zawodową. Interesuje mnie to, jakie znaczenie dla osób z diagnozą schizofrenii i rozpoznań pokrewnych (np. zaburzenia schizotypowe lub schizoafektywne) ma aktywność zawodowa (np. co motywuje osobę do chodzenia do pracy poza uzyskaniem wynagrodzenia/ dlaczego podejmuje się takich i takich działań i co za tym idzie).

Zapraszam do badania osoby, które:
- są zatrudnione w różnym wymiarze godzin (pełny etat, niepełny, praca tymczasowa, weekendowa itd); kwestie takie jak tryb pracy (zdalny/stacjonarny) lub forma zatrudnienia (umowa o pracę, zlecenie itd) są mniej istotne ale będą przydatne do interpretacji statystycznych;
- osoby, które nie pracują, ale są gotowe do podjęcia pracy (np. śledzą oferty, same upowszechniają swoje ogłoszenie o poszukiwaniu, są zarejestrowane w urzędzie pracy, uczęszczają na targi pracy, spotykają się na konsultacje z doradcą zawodowym)
- osoby, które z różnych powodów nie mogą podjąć zatrudnienia, ale nie wykluczają tego w przyszłości
- osoby, które wcześniej pracowały, ale mają przerwę
- osoby, które zajmują się działalnością typu wolontariat, pomoc sąsiedzka, opieka nad członkiem rodziny, bliskimi itd.

Tutaj istota podejmowania aktywności ma znaczenie i motywacja jaka za tym idzie.

Nie chciałbym zachęcać do wzięcia udziału osób, które:
- nie mają ochoty do podjęcia pracy mimo możliwości, remisji;
- nie przypisują aktywności zawodowej żadnego znaczenia w swoim życiu.

Resztę osób wpisujących się w kryteria gorąco zachęcam :)

Czas wywiadu nie jest określony, natomiast udział w nim na pewno nie pozostałby bez rekompensaty.

Będę również wdzięczny za pomoc przy wskazaniu miejsc, do których mógłbym dotrzeć z moim ogłoszeniem.

@Dobro - dziękuję :)
Awatar użytkownika
gratis
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: gratis »

Dobra spadaj trolu bo jak coś chcecie to przychodnia tutaj
Powodzenia i krzyżyk na droge
Awatar użytkownika
gratis
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ha ha wypełniłem nawet dwa razy Kotulski
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Post autor: GagatkA »

Mateusz_SWPS pisze: ndz sty 12, 2025 12:50 pm Będę również wdzięczny za pomoc przy wskazaniu miejsc, do których mógłbym dotrzeć z moim ogłoszeniem.
Ja to głównie śmieszkuję, nie przejmuj się mną. :) Taka ze mnie śmieszka hihi.
Mogę natomiast napisać 6669 stronicowy tom o tym, jakie słodkopierdzące bzdety opowiada się na temat rynku pracy dla niepełnosprawnych w Polsce... podczas gdy w praktyce to jest jedno wielkie śmierdzące guano. Mówię to jako osoba, która pracowała w ZAZ prawie 6 lat.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Przepracowałem 25 lat.Dzisiaj jest to tylko zarabianie pieniędzy ale kiedyś była to najlepsza szkoła życia jaką mogłem sobie wymarzyć.Chłopak,który do 20 roku życia był zalęknionym odludkiem z zerowym doświadczeniem w relacjach z innymi ludźmi musiał nauczyć się żyć w społeczeństwie i po kilku ciężkich latach udało mu się poczuć co to szczęśliwe życie.Podobno to mało prawdopodobne w schizofrenii - a jednak...
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec
Status: guru

Post autor: canngurro »

jak to ci sprytnie wmowiono, ze praca czyni cie szczesliwym :mrgreen: w dodatku w pelni zresocjalizowanym :mrgreen:
jestes gienialnym dobrze naoliwonym trybikiem spolecznej machiny. moje najszczersze gratulacje ziom
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

canngurro pisze: pn sty 13, 2025 10:58 pm jak to ci sprytnie wmowiono, ze praca czyni cie szczesliwym :mrgreen: w dodatku w pelni zresocjalizowanym :mrgreen:
jestes gienialnym dobrze naoliwonym trybikiem spolecznej machiny. moje najszczersze gratulacje ziom
Udajesz że nie rozumiesz o czym napisałem.Piszę o pokonaniu lęków do ludzi i nauczeniu się czerpania satysfakcji z kontaktu z nimi.Ale ty masz najwidoczniej jakieś kompleksy.Sam nie potrafiłeś odnaleźć się wśród ludzi ,naśmiewali się z ciebie i teraz z jednej strony twierdzisz że w pracy ludzie są okropni a z drugiej próbujesz udawać że poza pracą potrafisz z nimi się dogadać…. to tak nie działa.Załosne to jest w sumie
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

Piotrek007 pisze: wt sty 14, 2025 12:05 am Udajesz że nie rozumiesz o czym napisałem.Piszę o pokonaniu lęków do ludzi i nauczeniu się czerpania satysfakcji z kontaktu z nimi.Ale ty masz najwidoczniej jakieś kompleksy.Sam nie potrafiłeś odnaleźć się wśród ludzi ,naśmiewali się z ciebie i teraz z jednej strony twierdzisz że w pracy ludzie są okropni a z drugiej próbujesz udawać że poza pracą potrafisz z nimi się dogadać…. to tak nie działa.Załosne to jest w sumie
niczego nie udaje :D jestem soba po prostu. tak naturalnie. niestety nie kazdemu to pasuje ale coz

to co piszesz to jakies bzdury. praca to nie oddzial dzienny by tam chodzic w celu nauczenia sie czerpania satysfakcji z kontaktu z ludzmi :lol: do pracy sie chodzi wylacznie w jednym celu by miec za co zyc. kazdy kto mialby za co zyc w zyciu zyjacym do pracy by nie chodzil, to jest proste logiczne i oczywiste :mrgreen: co innego gdyby rozwijal swoje pasje i przy okazji czerpal z tego zyski, to tak, z tym moge sie zgodzic. bo raczej ciezko jest tak nic kompletnie w zyciu nie robic
ale zeby chodzic do pracy by leczyc swoje kompleksy i jeszcze tym szczycic sie na forum dla osob chorych psychicznie, sorka ale to jest jakas porazka
ogolnie dla mnie w chwili obecnej to zupelnie niczym sie nie roznisz od katastrofy ktorego stad pogoniles :clap:
Chory inaczej
zaufany użytkownik

Post autor: Chory inaczej »

canngurro pisze: wt sty 14, 2025 12:22 pm
Piotrek007 pisze: wt sty 14, 2025 12:05 am Udajesz że nie rozumiesz o czym napisałem.Piszę o pokonaniu lęków do ludzi i nauczeniu się czerpania satysfakcji z kontaktu z nimi.Ale ty masz najwidoczniej jakieś kompleksy.Sam nie potrafiłeś odnaleźć się wśród ludzi ,naśmiewali się z ciebie i teraz z jednej strony twierdzisz że w pracy ludzie są okropni a z drugiej próbujesz udawać że poza pracą potrafisz z nimi się dogadać…. to tak nie działa.Załosne to jest w sumie
niczego nie udaje :D jestem soba po prostu. tak naturalnie. niestety nie kazdemu to pasuje ale coz

to co piszesz to jakies bzdury. praca to nie oddzial dzienny by tam chodzic w celu nauczenia sie czerpania satysfakcji z kontaktu z ludzmi :lol: do pracy sie chodzi wylacznie w jednym celu by miec za co zyc. kazdy kto mialby za co zyc w zyciu zyjacym do pracy by nie chodzil, to jest proste logiczne i oczywiste :mrgreen: co innego gdyby rozwijal swoje pasje i przy okazji czerpal z tego zyski, to tak, z tym moge sie zgodzic. bo raczej ciezko jest tak nic kompletnie w zyciu nie robic
ale zeby chodzic do pracy by leczyc swoje kompleksy i jeszcze tym szczycic sie na forum dla osob chorych psychicznie, sorka ale to jest jakas porazka
ogolnie dla mnie w chwili obecnej to zupelnie niczym sie nie roznisz od katastrofy ktorego stad pogoniles :clap:
Większych głupot nie czytałem.. Siedzenie w domciu w swojej strefie komfortu gó*no daje. Praca to też forma terapii. Człowiek to istota społeczna, która potrzebuje kontaktu z innymi ludźmi. Życie to jest taki oddział dzienny tylko w realu..
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

canngurro pisze: wt sty 14, 2025 12:22 pm

Po raz kolejny zaatakowałeś mnie jak napisałem oczywistą prawdę .Masz wielki ból dupy bo to prawda niewygodna dla Ciebie.Nie pozbędziesz się lęków jak nie będziesz się wystawiał na sytuację w których one u Ciebie występują i nawet ten Twój ulubiony solian Ci niewiele pomoże.Jesteś tego najlepszym przykładem.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

Piotrek007 pisze: czw sty 16, 2025 10:10 am Po raz kolejny zaatakowałeś mnie jak napisałem oczywistą prawdę .Masz wielki ból dupy bo to prawda niewygodna dla Ciebie.Nie pozbędziesz się lęków jak nie będziesz się wystawiał na sytuację w których one u Ciebie występują i nawet ten Twój ulubiony solian Ci niewiele pomoże.Jesteś tego najlepszym przykładem.
ej mordo, to ja czuje ze mnie ciagle atakujesz, wywlekajac w dodatku moje prywatne sprawy o ktorych gdzies tam przeczytales wczesniej. sorry ale zachwujesz sie jak zwykly troll, po czym odwracasz kota ogonem robiac z siebie ofiare

twoja prawda, to dla mnie bzdury z malego palca u lewej szwaji

nic mnie na szczescie nie boli :D

lękow nigdy sie nie pozbedziesz wystawiajac sie na stres i rzeczy kore cie doprowadzaja do choroby albo zlego samopoczucia. ogolnie lękow nigdy sie nie pozbedziesz bez lekow, taka jest prawda. tak samo jak na razie nikt nie wyleczyl schizofrenii bez lekow. wystawianie się na lęki skutkuje wylacznie nasileniem sie objawow chorobowych. my szczegolnie mamy wrecz obowiazek chronic siebie przed stresem i sytuacjami nasilajacymi objawy chorobowe by nie narazac panswo na straty w postaci ciaglych hospitalizacji

czego jestem najlpszym przykladem? widac musze z toba gadac jak z katastrofa, bo go juz totalnie nasladujesz :mrgreen: powiem ci tak, gow..o o mnie wiesz wiec te swoje dywagacje wiesz ile sa warte?

robisz sie na wielkiego chojraka co pracuje i sobie swietnie radzi ale prawda jest taka, ze masz zabepieczony byt i to z nawiazka wiec ta praca twoja to jak dla mnie zerowy wyczyn. takie se o, widzi mi sie. opowiadasz jakie to postepy w zyciu poczyniles i jak pokonales siebie. dla mnie jestes zwyklym hipokryta
Awatar użytkownika
gratis
zaufany użytkownik
Kontakt:

A ja też chciałbym być w stanie jak Piotrek, mieć siłę by pracować każdego dnia. Dla mnie to nie lada wyczyn, mimo że dobrze się prowadzę.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Cangurro przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post w tym wątku po którym zacząłeś na mnie pluć jadem i wskaż mi w którym momencie zaatakowałem Ciebie lub kogokolwiek innego.To co piszesz o sposobach leczenia w dalszej części to są bzdury i powie ci to każdy psycholog i każdy psychoterapeuta.Uważasz że lęku społecznego nie powinno się leczyć przedewszystkim wystawianiem się na niego? serio? .Czyli jak ktoś boi się wychodzić z domu to nie powinien z niego wychodzić i czekać aż leki mu pomogą? Myślisz że szczycę się tym że pracuje? W moim otoczeniu nie znam nikogo kto nie pracuje lub nie ma prawa jazdy (o to też miałeś ból dupy w innym wątku).Piszesz same bzdury.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Wiem że ciągle pisze o pracy ale nigdy nie wspominałem o niej ze względu na pieniądze które dzięki niej zarabiam.Zawsze był to przykład w jaki sposób walczyć z lękami społecznymi.Można chodzić na spacery,terapię ,kursy,kółka zainteresowania czy cokolwiek innego - wszystko ma ten sam cel,czyli wejść w interakcje z innymi ludźmi i nauczenie się radzenia z lękami,stresem czy krytyką .Przestanie odbierania innych jako zagrożenie,strachu przed ośmieszeniem czy brakiem akceptacji.Jak człowiek ma przyjaciół/znajomych w których towarzystwie dobrze się czuje to jego pewność siebie i asertywność pozwala na podjęcie pracy i poradzenie sobie w tym środowisku ludzi które wbrew temu co twierdzisz Cangurro jest takie samo jak wszędzie indziej.A ludzie zdrowi pracują i to jest coś zupełnie normalnego.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

mój kolego studencie tylko 10 % schizoreników pracuje ponoc
a jest nas w polsce okolo 400 tyś dlatego bo nikt zdrowy nie wie jak jest na tych lekach
duża nasennośc nawet 12 do 14 h na dobe i
sedacja nić się nie chce leki na mózg są najgorsze przez takich jak ty niedouków jeste smy zalekowywani jak nie jesteśmy lekkoporni tylko cżęść
na szczescie
ODPOWIEDZ

Wróć do „studia psychiatrii lub psychologii”