Schiza haluny i głosy
Moderator: moderatorzy
Schiza haluny i głosy
Niby mam schizę paranoidalną a nigdy nie słyszałem głosów, nie miałem halunów ani nie wierzyłem w jakieś fantazje.
Moja schiza zawsze się opierała tylko na strachu przed tym, że ludzie doszli do poziomu technologicznego, który pozwoli na uwiecznienie ludzkiej świadomości.
Moja schiza zawsze się opierała tylko na strachu przed tym, że ludzie doszli do poziomu technologicznego, który pozwoli na uwiecznienie ludzkiej świadomości.
-
- zaufany użytkownik
- Status: zdrowy
Re: Schiza haluny i głosy
Ja miałem różne głosy rozkazujące wykonywanie danych czynności, agresywnych i autoagresywnych. Halucynacje jedyne, jakie miałem to ludzkie twarze przed oczami.
F29, F23
-
- zaufany użytkownik
- Status: zdrowy
- amigo
- zaufany użytkownik
najwazniejsze w diagnozowaniu schizofrenii parnoidalnej sa wystepujace urojenia a nie ich tresc. mozna miec o roznej tematyce i diagnoze stawia sie na podstawie urojen a nie na ich tresci
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Mój najlepszy kumpel kiedyś w szpitalu dostał diagnozę schizofrenii paranoidalnej mimo że nigdy nie miał objawów typu urojenia czy omamy.Był mocno nieśmiały i ciągle miał stany depresyjne.Poza tym że nie był zbytnio towarzyski i nie miał za bardzo znajomych to funkcjonował normalnie - pracował,wszystkie swoje sprawy załatwiał samodzielnie.Jak kilka lat temu wyjechał z Polski za pracą to zrezygnował z leków i renty.Twierdzi że bez leków czuję się tak samo jak wtedy gdy je zażywał.Nadal jest nieśmiały ale radzi sobie w życiu bardzo dobrze.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
- amigo
- zaufany użytkownik
moze jego schiza przerodzila sie w schizofrenie prosta ?Piotrek007 pisze: ↑sob paź 26, 2024 1:30 am Mój najlepszy kumpel kiedyś w szpitalu dostał diagnozę schizofrenii paranoidalnej