Witajcie,
Niemal 10 lat temu miałem zdiagnozowaną schizofrenię.
Od tego czasu regularnie biorę leki i moja kondycja jest bardzo dobra, jak to okrecił psychiatra 'schizofrenia w remisji'
Prawo jazdy (po przejściu testów psycho-motorycznych dwa lata temu) dostałem niedawno przedłużone na 10 lat orzeczone przez lekarza.
Przymierzam się do zakupu nowego samochodu i zwróciłem szczegółną uwagę na zapis w jednym punkcie Ogółnych Warunków Ubezpieczenia OC.
Mówi on, że: Ubezpieczalnia nie ponosi odpowiedzialności za szkody, które powstały, jeśli kierujący:
...
4/ pod wpływem leków o podobnym działaniu do narkotyków lub innych środków odurzających
i był upoważniony do użytkowania pojazdu;
b) oddalił się z miejsca zdarzenia i był upoważniony do użytkowania pojazdu, o ile miało to wpływ
na zwiększenie rozmiaru szkody, powstanie kolejnej szkody lub
c) w chwili zdarzenia nie miał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem, zgodnie
z przepisami prawa polskiego.
Dostaję lek Abilify 400mg, domięśiniowo, raz w miesiącu, który należy do grupy neuroleptyków i jak się dowiedziałem niedawno klasyfikowany jako psychotropowy.
W związku z powyższym, zastanawiam się co w przypdaku kolizji na drodze spowodowanej z mojej winy powie ubezpieczalnia i czy pokryje koszty potencjalnej naprawy?
Czy macie jakieś doświadczenia z ubezpieczalniami lub też więdzę na ten temat większą od mojej?
Generalne wyłączenia odpowiedzialności ubezpieczenie OC
Moderator: moderatorzy
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Re: Generalne wyłączenia odpowiedzialności ubezpieczenie OC
W przypadku zwykłej stłuczki policja nie będzie kierowała na badania krwi pod kątem spożycia środków niedozwolonych.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."