Hej wszystkim

Dział przeznaczony dla nowych użytkowników w celu przywitania się i uzyskanie wstępnych informacji co i jak.

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Jeśli przychodzisz od razu z konkretnym pytaniem lub problemem, użyj raczej działu "Kto pomoże", lub odpowiedniego działu tematycznego w ogólnej dyskusji.

Proszę też starszych użytkowników o nie rozpoczynanie tu dłuższych dyskusji, a raczej w dziale "nasze środowisko"
Iness0712
zarejestrowany użytkownik

Hej wszystkim

Post autor: Iness0712 »

Hej wszystkim
Mam na imię Iness , mam 40 lat. Ponad rok temu miałam swój pierwszy w życiu epizod psychotyczny . Trwal krótko, około tygodnia. Po lekach od razu zaczęło się poprawiać. , w szpitalubylam 2 tygodnie. Diagnoza : ostre wielopostaciowe zaburzenia psychotyczne , bez objawów schizofrenii. Leki brałam 3,5 miesiaca , ale odstawiłam bo strasznie szybko tyłam na Olanzapinie . Jestem bez leków juz 10 miesięcy, wszystko jest ok, mam nadzieję że psychoza wiecej nie wróci, chociaż się boję że to mógł być pierwszy epizod schizofrenii? Jakie były wasze początki choroby ?
Awatar użytkownika
karuna
zaufany użytkownik
Status: करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Hej wszystkim

Post autor: karuna »

Hej, witaj na forum, życzę powodzenia!
jagienka
zaufany użytkownik

Post autor: jagienka »

Cześć. Ja miałam pierwszy epizod choroby w wieku 26 lat. Potem były 4 lata remisji bez objawów i bez leków. Potem niestety miażdżący nawrót i teraz już od 8 lat biorę leki. Aktualnie olanzapinę w najmniejszej dawce 5mg. Przytyłam na początku brania neuroleptyków 15kg. Teraz już nie tyję ale niestety też nie chudnę. Więc taka jest moja historia. Ale nie sugeruj się naszymi historiami tutaj. Każdy choruje inaczej. Trzymam kciuki, żeby u ciebie było tylko jedno zawirowanie w życiu. Pozdrawiam!
Iness0712
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Iness0712 »

Ja przytyłam 6 kilo w 2 miesiące, apetyt poprostu nieposkromiony , szczególnie ba słodkie. Którego zwykle nie lubię, do dziś nue moge zrzucić tych nadmiarowych kg niestety. Poza tym jestem w zaskakująco dobrej formie, nawet deprechy jesienno zimowej nie miałam w tym roku. Tylko ta myśl gdzieś z tyłu głowy o schizofrenii cały czas jest ...
jagienka
zaufany użytkownik

Post autor: jagienka »

No niestety te cholerstwo czasami nawraca. Ale podobno 1/3 pacjentów szpitala psychiatrycznego trafia tam tylko raz i zalicza tylko jedną psychozę w życiu. Głęboko wierzę, że jesteś w tym gronie szczęśliwców :)
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Iness0712 pisze: czw kwie 04, 2024 7:04 pm Poza tym jestem w zaskakująco dobrej formie, nawet deprechy jesienno zimowej nie miałam w tym roku. Tylko ta myśl gdzieś z tyłu głowy o schizofrenii cały czas jest ...
Jak Ci lekarze nie postawili diagnozy schizofrenii to się możesz z tego tylko cieszyć!! Więc ... nie zamartwiaj się!!! :)
Awatar użytkownika
mateus
bywalec

Post autor: mateus »

Iness0712 pisze: czw kwie 04, 2024 5:01 pm Hej wszystkim
Mam na imię Iness , mam 40 lat. Ponad rok temu miałam swój pierwszy w życiu epizod psychotyczny . Trwal krótko, około tygodnia. Po lekach od razu zaczęło się poprawiać. , w szpitalubylam 2 tygodnie. Diagnoza : ostre wielopostaciowe zaburzenia psychotyczne , bez objawów schizofrenii. Leki brałam 3,5 miesiaca , ale odstawiłam bo strasznie szybko tyłam na Olanzapinie . Jestem bez leków juz 10 miesięcy, wszystko jest ok, mam nadzieję że psychoza wiecej nie wróci, chociaż się boję że to mógł być pierwszy epizod schizofrenii? Jakie były wasze początki choroby ?

Herbata = aribiplazol = szczupla
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:

Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec
Status: guru

Post autor: canngurro »

heja!
schizofrenia zaczyna sie zasadniczo wczesniej, tak okolo 20-24 roku zycia i statystycznie z wiekiem objawy maleja, a nie nasilaja sie. nawrotow tez podobno z wiekiem bywa coraz mniej
jednak schozofrenia to nie tylko nawroty, to glownie objawy ktore sa utrwalone i czlowiek juz zyje z nimi do konca
nawroty to jest taki stan kryzysowy bardziej ale to z latami uczymy sie na nie prawidlowo reagowac by nie ladowac w szpitalach. bo po co? tam tylko lekami nafaszeruja jak ges na swieta kiedy mozna w domu w milej atmosferze samemu brac grzecznie leki. i taniej to wychodzi sporo dla panstwa
choroba jak kazda inna. wiekszosc ludzi boryka sie z jakimis problemami zdrowotnymi i nie tylko
wazne zeby unikac alkoholu ktory jest niezwykle psychogenny oraz innych narko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowi użytkownicy”