Cześć wszystkim! :)

Dział przeznaczony dla nowych użytkowników w celu przywitania się i uzyskanie wstępnych informacji co i jak.

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Jeśli przychodzisz od razu z konkretnym pytaniem lub problemem, użyj raczej działu "Kto pomoże", lub odpowiedniego działu tematycznego w ogólnej dyskusji.

Proszę też starszych użytkowników o nie rozpoczynanie tu dłuższych dyskusji, a raczej w dziale "nasze środowisko"
Awatar użytkownika
Serenity
zarejestrowany użytkownik

Cześć wszystkim! :)

Post autor: Serenity »

Dzień dobry,
Rzadko korzystam z forów internetowych, ale pora to zmienić. :D Chciałem Was przywitać.
Zmagam się z problemami psychicznymi w sumie od dziecka. Najpierw to były lęki społeczne i ogólnie brak chęci do działania, uzależnienia najpierw od telewizji, następnie od komputera, potem doszedł internet, a także papierosy. Miałem wiele diagnoz, przez pewien czas mi. zaburzeń osobowości, po półrocznej terapii w oddziale specjalizującym się w leczniu zaburzeń osobowości, doznałem "dekompensacji psychotycznej" i wtedy zaczęły się problemy schizofreniczne. Potem lądowałem wielokrotnie w szpitalu, głównie z powodu odstawiania leków.
Przez ogromną część swojego życia nie wychodziłem z domu, poza wychodzeniem do szkoły, nie spotykałem się praktycznie z ludźmi poza.
Obecnie największym problemem dla mnie są właśnie te lęki społeczne, poczucie zagrożenia wręcz, oraz mało energii i przede wszystkim chęci. Mało rzeczy też mnie cieszy, i wszystko jest jakby za taflą szkła. No i najgorsze jest to, że mam poczucie, że nie tworzę relacji z ludźmi. Nie myślę o nich, nawet o znajomych czy rodzinie. Nie czuję ich. Przez to czuję się martwy za życia.
Nie jest jednak tak całkiem źle, cieszę się, że chociaż w domu czuję się w miarę bezpiecznie, i ze okresowo mam "zajawki" na różne tematy.

Chciałem zapytać, jak Wy sobie radzicie? Czy mieliście/macie takie okresy w swoim życiu?
Czy korzystaliście z psychoterapii czy innych rozwiązań? Zaczęliście uprawiać sport, realizować inne zainteresowania?
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Re: Cześć wszystkim! :)

Post autor: Piotrek007 »

Cześć Serenity.
Miałem podobnie z tym niewychodzeniem z domu.Doszło nawet do tego,że od czwartej do ósmej klasy podstawówki musiałem mieć indywidualny tok nauki bo zamiast do szkoły uciekałem do lasu ,byle by z dala od ludzi.Mineły wieki od tamtego czasu i dzisiaj nie ma we mnie śladu po lękach i fobii społecznej.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
Serenity

Cześć, Piotrek!
Cieszę się, że to już przeszłość dla Ciebie. Wiesz dlaczego się bałeś ludzi?
Powiedz mi proszę, jak sobie z tym poradziłeś? Ile to zajęło? Jest to dla mnie bardzo ważne.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Nie wiem dlaczego bałem się ludzi.Dokładniej to bałem się ośmieszenia i braku akceptacji.Napewno śmierć ojca była tym co ostatecznie mnie rozsypało ale już wcześniej działo się ze mną coś niedobrego i zaczynałem się izolować.Jak już byłem pełnoletni musiałem zacząć zarabiać na chleb a to wymusiło na mnie wyjście do ludzi.Z biegiem lat coraz swobodniej się czułem i radziłem w relacjach z innymi ludźmi i równocześnie objawy negatywne były coraz mniej odczuwalne.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
Serenity

Super, wspaniale, że sobie poukładałeś życie i dziękuję Ci za odpowiedź.😊
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

Witaj na forum :)
Awatar użytkownika
Serenity

Witam, witam i o zdrowie pytam. 😉
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Cześć, witaj. Fajne wprowadzenie. :D
gówno w proszku na kijoszku
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

po 1 trzeba brać leki w odpowiedniej dawce
może psychoterapia ci nie zaszkodzi tylko pomoże
Awatar użytkownika
Serenity

Dzięki za miłe przywitanie. Na terapię czekam, ale na NFZ, więc jestem prawie 70 w kolejce. Dobrze, że chociaż jest taka możliwość.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Cześć
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał