Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia

Moderator: moderatorzy

rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Re: Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia

Post autor: rozszczepionyumysl »

hidden92 pisze: śr sty 31, 2024 4:18 pm
Na infor.pl piszą że podwyżka jest pewna... Nie wiem co mam myśleć.. https://www.infor.pl/prawo/pomoc-spolec ... 00-zl.html
Porobili zdjęcia i wyszło w świat, że spełniają obietnice? Tak. Dlaczego tu nie ma, że w dniach do 8 lutego będą nad tym pracować?
https://sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/PlanPosKom.xsp#row0

To z wypowiedzi sejmowej Tuska, można powiedzieć wszystko i potem dać do zamrażarki.
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Swine pisze: śr sty 31, 2024 3:26 pm
rozszczepionyumysl pisze: wt sty 30, 2024 7:55 pm
kotek pisze: wt sty 30, 2024 2:31 pm Tak :(

Zup nie umiem gotować, ale prostsze posiłki (góra naleśniki czy placki ziemniaczane) ogarniam. Ciast też nie piekę.
Według mnie to, co podałeś nie jest takie proste. Pomidorówka, rosół, czy coś tam innego w słaby sposób jest łatwiejsze (nie chodzi o samą kostkę, są buliony w słoiku), spaghetti, parówki, gotowce - jeszcze prostsze, jeżeli masz narzędzia. Pieczenie w piekarniku gazowym w ogóle nie jest proste.
Gotowce są ekstremalnie drogie, na wyżywienie trzeba liczyć 20zł za dzień, wychodzi 600zł miesięcznie, ale jeden gotowiec za 12-18zł to tylko obiad, już z surówką na śniadanie i kolację to nawet ponad 30zł czyli wyjdzie 900zl miesięcznie. Opcja optimum to trzeba liczyć 800zł wyżywienia na miesiąc.
Za 10 zł też się znajdzie, kolacja skromna i śniadanie średnie to wyjdzie mniej niż 25 zł. Można też jeść produkty w promocji, aby zjeść koniecznie dzisiaj.
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

kotek pisze: śr sty 31, 2024 6:52 pm Mi projekt podniesienia renty socjalnej do minimalnego wynagrodzenia wygląda na nawet szatański.

Boję się, że tacy z niepełnosprawnościami 02-P czy 12-C mogą mieć bardzo chętnie odbierane bezwarunkowe pieniądze, bo przecież "ręce zdrowe, nogi zdrowe, oczy zdrowe, uszy zdrowe, IQ nie jakoś bardzo niskie, fizycznie też jakoś strasznie nie cierpią" i zamiast ponad 4000 zł brutto miesięcznie renty będą mieć z ZUS-u OKRĄGŁE ZERO, że osoby niepełnosprawne psychicznie będą pierwsze do pozbawienia ich rent. Tacy, którym i wówczas renta socjalna będzie się "bezpiecznie" i "spokojnie" należała, są raczej na tyle chorzy i cierpiący (raczej fizycznie), że bez trudu mogliby założyć zbiórkę na zrzutka.pl czy siepomaga i ludzie dobrowolnie comiesięcznie wpłacaliby im tysiące złotych...

A chorych na spektrum psychotyczne, wyraźne zaburzenia rozwoju psychicznego czy ciężkie zaburzenia emocjonalne bądź osobowościowe mogą wygnać na rynek pracy i zostawić ich ewentualnie co najwyżej z mizernym zasiłkiem pielęgnacyjnym... A jeśli chcesz mieć coś więcej niż te ok. 215 zł zasiłku pielęgnacyjnego, to będziesz musiał się gdzieś zatrudnić.

Miejsce schizoautystyków i im podobnych nie jest na rynku pracy, tylko na rencie socjalnej czy analogicznej formie wsparcia, do której mogą sobie (jeżeli zdrowie i warunki na pozwolą) co najwyżej dorobić, ale przyzwoitą bazę finansową tacy ""kosmici"" muszą mieć.
Dobrze, że teraz to widzisz, co dawno temu pisałem (na początku, przed tym, jak tu napisałem objawienie). Fakt, że na wsi, czy w małej miejscowości ciężko o pracę dla tego typu osób. Oglądałem film Śubuk i widzę pewne cechy wspólne z bohaterem filmu. Dziwnym jest, że neuroleptyk pomaga.

Cierpienie jest straszne, ale to normalna część życia. Niestety. Usłyszałem kiedyś, że trzeba je przyjąć, a nie odrzucać.

Napiszę coś innego, miejscem schizoautystyków jest odziedziczenie kapitału i to może być analogiczną formą wsparcia. A jak nie... Mogłeś wykorzystać dofinansowania z PUP (jako osoba poszukująca pracy, a nie bezrobotna) choćby do pracy na rynku chronionym jeżeli były takie oferty. Bon na zasiedlenie stał otworem. Mi przez dwa lata w pośredniaku trafiła się JEDNA taka oferta a i tak trzeba byłoby wstawać o 4:00 i nie wiadomo jak z dojazdem, więc nawet 02-P nie pomogłoby mi, ograniczeniem nr. 1 jest niemożność pracy w nocy, było testowane parę razy. Może w ramach III, II, I zmiana, taki system dałoby radę. Przeważnie jest na odwrót.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

Mi niemożność zaspokojenia pragnień intymnych wystarcza jako cierpienie... W moim przypadku ewentualna praca to tylko dorobienie do renty socjalnej czy analogicznego bezwarunkowego wsparcia, do normalnej pracy absolutnie się nie nadaję, więc nic dziwnego, że dostawałem rentę socjalną. Moje studia magisterskie przypominały mi bardziej pierwszą klasę podstawówki niż pracę w McDonald's dzięki orzeczeniu o niepełnosprawności (której zresztą sam nigdy nie miałem). Szkoła (nawet wyższa) to "tylko" szkoła, tak, jak podstawówka, a dorosła praca, w której trzeba być poważnym, umieć robić coś dobrze, odpowiedzialnie i wydajnie to zupełnie inna para kaloszy, nawet, gdy jest dzięki orzeczeniu o niepełnosprawności. W związku romantycznym też nigdy nie byłem, przyjaciół nie mam. Żony czasem potrafi mi porządnie pobrakować ( :( ), ale brak "kumpli" spływa po mnie jak po kaczce. Można być dobrym w nauce w szkole, nawet wyższej, i być CAŁKOWICIE niezdolnym do normalnej pracy z powodów psychiatrycznych czy całościowego zaburzenia rozwoju. Tacy jak ja są jak ""kosmici""", nie tylko jak ludzie z drugiego końca świata... Jestem w pewien sposób jakby ""nieludzki"" przez swoje niepełnosprawności i dziwaczność.

Tacy cierpiący fizycznie niepełnosprawni mogą organizować zrzutki w Internecie, tacy jak ja mają antytalent do zarabiania, pracowania w warunkach rynkowych, a i tak powinni mieć godziwe warunki życia, podobnie zresztą jak każdy człowiek, bez względu na to, czy i na ile jest niepełnosprawny. Ludzkość ma tyle technologii i wiedzy i nie chce(?) czy nie potrafi(?) się tak zorganizować, żeby nawet temu, który ma najmniej, było dobrze :(

W kapitalizmie nie jest tak, że im ciężej pracujesz, tym więcej pieniędzy zarabiasz. Mnóstwo ludzi na świecie pracuje ciężko (np. w Afryce, Azji, Ameryce Południowej) i ma z tego "psi :dog: zarobek" :cry: To psuje całą cywilizację.
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Mamy system w Polsce zwany gospodarka społeczno-rynkowa, nie kapitalizm. W Azji (Chiny, Wietnam) jest komunizm. Bez diagnozy schizofrenii skończy Ci się renta szybciej czy później.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Powiedziałbym, że jestem bardziej niepełnosprawny niż przeciętny schizofrenik (osoby z F20 najczęściej chyba mają umiarkowany stopień niepełnosprawności z symbolem 02-P i to zdaje się być "średnią", niekiedy znaczny, te najlepiej funkcjonujące mogą mieć tylko lekki), a ja mam na orzeczeniu w stopniu umiarkowanym nie tylko 02-P, ale i 12-C i mam problemy od dzieciństwa, trwałe, "niemedykowalne" psychotropami (całościowe zaburzenia rozwoju, F84). Nie wiem, czy tak naprawdę nie mam już (od kiedy??) pełnej schizofrenii, a nie schizotypii czy ewentualnie ChAD-u bądź nawet schizoafektu (mam wyraźny zespół "ksobno-posłanniczo-derealizacyjno-wielkościowy", religia może bardzo skutecznie obronić przed wierzeniem w to, brakiem krytycyzmu wobec tego, np. przez lęk przed grzechem i karą za niego, jeśli wierzyłoby się w dziwaczne urojenia), mimo tego w ogóle nie mam problemu z halucynacjami i od ponad miesiąca biorę tylko jeden psychotrop w niewielkiej dawce, poziom zdolności do pracy nie zmienił się, ale jest się mniej ""zombie"". Od kilkunastu lat ""boję się"" obcych ludzi, że mnie otrują, zabiją czy skrzywdzą, nie wiem, co "siedzi w głowach" innym ludziom. Łatwiej mi przychodzi mówienie i pisanie w zeszycie niż pisanie na klawiaturze komputera lub smartfona (chociaż dzisiaj pisałem całkiem dużo postów, jak na ostatnie miesiące czy nawet więcej).

Moja "psychika" uważa, że najlepszym wyjściem byłoby zwiększenie liczby rencistów socjalnych, na pewno nie wyraźne podwyższenie renty socjalnej (np. do minimalnego wynagrodzenia) wszystkim pobierającym to świadczenie, co może skutkować zmniejszeniem liczby rencistów socjalnych i krzywdzeniem niepełnosprawnych ludzi, zwłaszcza tych podobnych do mnie. "Nie czuję, że pobieranie przeze mnie renty socjalnej to coś niemoralnego, czuję zupełnie przeciwnie"! Jestem wystarczająco "głupi" i "nienormalny", żeby mieć tę rentę - tak twierdzi "psychika".

PiS jest znacznie lepszy od "koalicji 13 grudnia", chociaż i PiS nie jest bez wad; różnica na korzyść PiS-u jest w dodatku spora. KO-Dro-Lew może doprowadzić np. do zaniechania budowy czy wyraźnego okrojenia Centralnego Portu Komunikacyjnego, przyjmowania nachodźców z "wrednym" według "psychiki" światopoglądem, praktycznej utraty suwerenności przez Polskę, zwłaszcza na rzecz Niemiec (np. przez zlikwidowanie zasady jednomyślności w Unii Europejskiej)... PiS jest też mniej "erotyzujący" niż bardziej proaborcyjna, "proinvitrowa" i pro-LGBT nowa koalicja rządząca.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

No zobaczymy, bo to wygląda tak, że nagle koalicja nauczy PiS jak się rozdaje pieniądze, a uważali, że PiS pogrąża Polskę w długu...
Sam PiS wydawał na swoich miliony, tyle że my obywatele jesteśmy tylko biedniejsi. Skąd nagle mają takie pieniądze w rządzie?

Ludzie będą głosować na jednych albo drugich ale obie strony polityczne z deka kombinują.
nic
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Chyba spowodowałoby to
-trudniej byłoby uzyskać rentę/przedłużenie renty, żeby te wydatki jakoś ograniczyć i sfinansować i parę innych przez nikogo nieprzewidzianych konsekwencji
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Budżet podpisany na ten rok, wątpię, że coś się zmieni przynajmniej w tym roku z rentą socjalną.
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

karuna pisze: śr sty 31, 2024 10:52 pm No zobaczymy, bo to wygląda tak, że nagle koalicja nauczy PiS jak się rozdaje pieniądze, a uważali, że PiS pogrąża Polskę w długu...
Sam PiS wydawał na swoich miliony, tyle że my obywatele jesteśmy tylko biedniejsi. Skąd nagle mają takie pieniądze w rządzie?

Ludzie będą głosować na jednych albo drugich ale obie strony polityczne z deka kombinują.
Koalicja zabiera z innych elementów budżetu - i to ostro. Choćby nawet nie będzie 3 mld na media publiczne, czy Rydzyk nie dostanie kasy z budżetu państwa na reklamę rządu. Ale z innych urzędów też jest zabieranie.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

rozszczepionyumysl pisze: czw lut 01, 2024 8:42 am
karuna pisze: śr sty 31, 2024 10:52 pm No zobaczymy, bo to wygląda tak, że nagle koalicja nauczy PiS jak się rozdaje pieniądze, a uważali, że PiS pogrąża Polskę w długu...

Koalicja zabiera z innych elementów budżetu - i to ostro. Choćby nawet nie będzie 3 mld na media publiczne, czy Rydzyk nie dostanie kasy z budżetu państwa na reklamę rządu. Ale z innych urzędów też jest zabieranie.
Ok, dzięki za info.
nic
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Post autor: Swine »

1. Zmiana płacy minimalnej (będzie ok. 3650zł)
2. Podwyżka renty do płacy minimalnej (3650zł to ponad dwukrotność tego co jest teraz)
3. Wyrównanie kwoty wolnej od podatku do 60'000 zł (razem z trzynastką i [czternastką - o ile dadzą pobierającym renty socjalne po zmianach] będzie 51100zł)
4. Podniesienie akcyzy na alkohol, na razie zwiększają o 5% ale myślę że obciążą pijących rencistów (i jak sponsorują to i innych meneli) tak aby pieniądze wracały do budżetu ponieważ uczciwie im się nie należą.

Całość jest spójnym programem rządu.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Zamiast podnosić rentę socjalną ze dwa razy, to lepiej byłoby zachować jej aktualną wysokość, ale znacznie zwiększyć liczbę uprawnionych do jej pobierania.

Czy Wy macie nie macie 12-C + 02-P, tylko samo 02-P? To nieprawda, że trzeba mieć schizofrenię, żeby mieć rentę socjalną "na psychikę". Kilka lat temu spotkałem dwie osoby z rozpoznaniem schizofrenii, które miały orzeczenie o częściowej, a nie całkowitej niezdolności do pracy i coś tam pracowały. To, czy ktoś ma F20, czy nie, nie przesądza o tym, czy ktoś dostanie rentę socjalną, czy nie.
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Dorosłe osoby z niepełnosprawnością otrzymają większe wsparcie. Renta socjalna dla osób, które są całkowicie niezdolne do wykonywania pracy z powodu niesprawności zostanie podwyższona do wysokości płacy minimalnej. Takie rozwiązanie, zakłada obywatelski projekt zmiany ustawy o rencie socjalnej. Projekt wpłynął do Sejmu jeszcze w poprzedniej kadencji, jednak dopiero teraz trafił do pierwszego czytania. Premier Donald Tusk podkreślił z mównicy sejmowej, że rząd będzie ciężko pracować nad tym, aby przepisy weszły w życie jak najszybciej.

https://www.gov.pl/web/premier/podwyzsz ... ciem-rzadu
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
hidden92
bywalec

Post autor: hidden92 »

Swine pisze: czw lut 01, 2024 4:21 pm 1. Zmiana płacy minimalnej (będzie ok. 3650zł)
A skąd to info o płacy minimalnej? Bo teraz jak czytam to wszędzie piszą że 4200 a będzie 4300 czy coś w tym stylu...
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

Swine pisze: ndz lut 04, 2024 4:54 pm Dorosłe osoby z niepełnosprawnością otrzymają większe wsparcie.
No chu..j mnie strzeli ! Gościu u nas w neadertalskiej Polsce możesz se być całkowicie niepełnosprawny, nie zdony do pracy. Nie należy sie NIC, zasiłek z MOPS. Jeszcze 1 miesiąc temu 700zł na miesiąc. Nikogo tu kur..a nic nie obchodzi. NIE PISZTA GŁUPOT ZE DOROSŁE OSOY Z NIEPEŁNOSPRAWNOSĆIA. PIENIAZE BEDĄ TYLKO DLA TYCH CO MAJĄ PAPIER ZE OD DZIECKA SĄ CHORZY !!! Ddososłe osoby z niepełnosprawnością i tego jest mnogo, czesto nie maja praw do jakichkolwiek swiadczen z ZUS co dopiero do jakichś wiekszych. Ja przerobiłem 12 lat. Z czego na ZUSIE 2-wa I nie należy mi sie nic !!! Gdzie psychiatra 2 lata powtarzał mi żę u mnie to tylko renta !!! Takze spierdal..j bo twoje zakochanie w rządzie a nie tym co mądre, jest obleśne.. :P
Awatar użytkownika
hidden92
bywalec

Post autor: hidden92 »

1500 to jest mało. Musi być przerąbane, na prawdę za te 700 zł wyżyć. Nie wiem jak to jest możliwe...
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Zmiany dot. płacy minimalnej 2024. Będzie zależna od regionu Polski w jakim mieszkamy? Pozwala na to prawo unijne 4.02.2024
: https://www.msn.com/pl-pl/finanse/najpo ... r-BB1hJLlM
Będą zmiany w płacy minimalnej. Jeszcze w tym roku
: https://businessinsider.com.pl/prawo/pr ... ku/12yrs68
🌈🦋 WRÓŻKA
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Swine pisze: ndz lut 04, 2024 4:54 pm Dorosłe osoby z niepełnosprawnością otrzymają większe wsparcie. Renta socjalna dla osób, które są całkowicie niezdolne do wykonywania pracy z powodu niesprawności zostanie podwyższona do wysokości płacy minimalnej. Takie rozwiązanie, zakłada obywatelski projekt zmiany ustawy o rencie socjalnej. Projekt wpłynął do Sejmu jeszcze w poprzedniej kadencji, jednak dopiero teraz trafił do pierwszego czytania. Premier Donald Tusk podkreślił z mównicy sejmowej, że rząd będzie ciężko pracować nad tym, aby przepisy weszły w życie jak najszybciej.

https://www.gov.pl/web/premier/podwyzsz ... ciem-rzadu
I co wyszlo z tych słów? Budżet rozdysponowany, a komisji rodziny w tej sprawie nie ma.
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Nie ma też podwyżek dla nauczycieli. Niech schowają kaczora do wora i zabiorą długopis wodzowi kacze pióro to zagłosuję na PiS.
🌈🦋 WRÓŻKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”