Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia

Moderator: moderatorzy

rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Re: Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia

Post autor: rozszczepionyumysl »

Swine pisze: wt sty 30, 2024 8:42 am Osoby niepełnosprawne i ich rodziny to jest duża grupa społeczna, do tego osoby związane z pomocą niepełnosprawnym w samodzielności które widzą, że te pieniądze to duża pomoc.
Nie odważą się stracić takiego poparcia.
To nie wspiera wszystkich niepełnosprawnych, tylko bardzo mały wycinek.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

[
rozszczepionyumysl pisze: wt sty 30, 2024 10:55 am Każda z tych osób tego potrzebuje, choćby dlatego, aby mieć jakiś kapitał po śmierci rodziców.

Zgadzam się jednocześnie z tym, co podnosi Konfederacja, że jak ktoś spróbuje podjąć pracę, to poziom pułapki rentowej jest drastycznie podniesiony.
Skończ pleść wikline w tym koszyku, bo Konfederata, nie jest w stanie podnieść nawet swoje małego przyjaciela w majatach. To nie są osoby dorosłe i myślące jak ktoś dojrzały...

Ktoś kto jest na rencie socjalnej, w zasadzie prawie nigdy nie podejmuje ZADNEJ pracy, bo nie jest w stanie podjąć sie ugotowania zupy często !!!

W sumie fajne sie pośmiąć z ciebie rozszczepiony, jako rozszczepionego mentalnie. Pisze ci ze nie każdy i dlaczego, bo ja sie niepełnosprawnny urodzi w bogatej rodzinie. To i se znajdą piniązki do końca życia żeby mu ktoś jaja dosłownie kołysał. A kapiatał by wystarczył na 3 pokolenia co jest w rodzinie..

PRÓG DOCHODOWY W RODZINIE TO JEST TA CZERWONA LINIA, KTÓEJ POMOC SPOŁECZNA LUDZIOM NIE POWINNA PRZEKRACZAĆ DAJAC ZASIŁKI, SWIADCZENIA, CH..E MU..E DZIKIE WEZE...
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Post autor: Swine »

Będą pieniądze na karnet na siłownię, wyjście ze znajomymi do restauracji czy konsole do gier.

Z drugiej strony trzeba będzie uważać bardziej na oszustów i oszustki, ze względu na większe ryzyko wyłudzeń.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

No własnie na ten przykłąd co podałes. Tylko u jednego w rodzinie i tak były na to piniądze a itak leży. A u drugiego nie było, choć by posszedł.

Kwestia jeszcze tego ze określenie REALNYCH POTRZEB, czyli ze ktoś slepy, będzie miał inne potrzeby, bo jemu opiekun jest potrzebyny zeby wyszedł, Dobry komp z oprogramowanie. Inne głuchy, co w sumie se bedzie radził. A inne upośledzony czy chory psychicznie, który w sumie dużo nie potrzebuje nic ! A na pewno innych: ktoś cekwnikowany i wie ile to kosztuje, karmiony sądą, potrzebujący drogiej diety. Robiąć taką złotą triade określenia: REALNYCH POTRZE, DOCHODU W RODZINIE I MOZLIWOŚCI DANIA OPIEKUNA DO OPIEKI-MOŻNA BY BYŁO STWORZYĆ COŚ NA PRAWDE PIĘKNEGO, JEDNYM DAĆ MNIEJ CO NIE POTRZEBUJĄ A INNNYM WIECEJ, A NA PEWNO TYLE ZEBY TO STARCZYŁO !!! A tak... damy wszystkim po równo co mają papier, po równo czyli gów..o.. I sie tak bedzie zyło na projekcie kasjerki z zawódówki...
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Rehabilitacja osoby chorej psychicznie polega na jej socjalizacji i włączenia do społeczeństwa. Dlatego jak gra się w gry ze znajomymi czy inaczej udziela społecznie to jest wspieranie zdrowia.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Gości znowu mnie nerwujesz... u mnie jak w Poniedziałek sie chcesz rehabilitować, aktywizować i być z ludzmi, gdzie to wszystko jest zorganizowane, terapeutyzowane, moderowane. To w czw. zaczynasz 3 miesieczny DARMOWY oddział dzienny, z obiadem domowym o 12.00.. Tak że tego, do tego są SDS-y płatne to jest chyba po 200 zł na miesiąc. A SDS ma to do siebie ze bus bierze cie z pod domu i odwozi pod dom ! Są WTZ-ty.. tam sie chyba nawet zarabia coś na pół etatu i przyucza do pracy..(Edit: Oczywiście chodziło mi o ZAZ-y co sie zarabia na pół etatu i uczy pracy) TAK JAK MÓWIE REALNE POTRZEBY CHOREGO PSYCHICZNIE CZY UPOSLEDZONEGO. I MOZLIWOSCI JAKIE JUZ DAJE PANSTWO. I ZBILANSOWANIE TEGO CO NA CO SIE PŁACI I ILE NIEPELNOSPRAWNOSC KOSZTUJE ? I JAKIE SA MOZLIWOSCI UTRZYMANIA CHOREGO, CZY SAMEMU CZY W RODZINIE TO PRÓG Z KTÓREGO POWINNO SIE STARTOWAC.
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

"zorganizowane, terapeutyzowane, moderowane" to nie jest element zdrowienia tylko stan przejściowy, później bez tych trzech czynników osoba zaburzona powinna sobie radzić w społeczeństwie.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

hehehe, no są klienci co robią obowiązkową pauze miedxzy jednym turnusem a drugim, chyba 2 tygodnie i z nowu, w sumie połowa ludzi tam to stali bywalcy ;)
Ogólnie to chyba najlepsze są Zakłady Aktywności Zawodowej do tego o czym piszesz. Tylko to trza mieć w mieście, i w mieście mieszkać, albo mieć dobry dojazd.. Zarobisz, nauczysz sie roboty, fachu..

Ogólnie kieddddyśś. To było prawie wszędzie, nawet na wioskach. Spółdzielnie Inwalidów i tam wszyscy chodzili, pracowali i zarabiali ;)
Ostatnio zmieniony wt sty 30, 2024 12:42 pm przez FreshEscape, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Praca jest przywilejem nie obowiązkiem, którego mi państwo odmawia. Co oznacza, że mi się należy renta w wysokości umożliwiającej rehabilitację społeczną.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

No mi w sumie też ale mi nawet renty odmawia ;)
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

FreshEscape pisze: wt sty 30, 2024 11:08 am [
rozszczepionyumysl pisze: wt sty 30, 2024 10:55 am Każda z tych osób tego potrzebuje, choćby dlatego, aby mieć jakiś kapitał po śmierci rodziców.

Zgadzam się jednocześnie z tym, co podnosi Konfederacja, że jak ktoś spróbuje podjąć pracę, to poziom pułapki rentowej jest drastycznie podniesiony.
Skończ pleść wikline w tym koszyku, bo Konfederata, nie jest w stanie podnieść nawet swoje małego przyjaciela w majatach. To nie są osoby dorosłe i myślące jak ktoś dojrzały...

Ktoś kto jest na rencie socjalnej, w zasadzie prawie nigdy nie podejmuje ZADNEJ pracy, bo nie jest w stanie podjąć sie ugotowania zupy często !!!

W sumie fajne sie pośmiąć z ciebie rozszczepiony, jako rozszczepionego mentalnie. Pisze ci ze nie każdy i dlaczego, bo ja sie niepełnosprawnny urodzi w bogatej rodzinie. To i se znajdą piniązki do końca życia żeby mu ktoś jaja dosłownie kołysał. A kapiatał by wystarczył na 3 pokolenia co jest w rodzinie..

PRÓG DOCHODOWY W RODZINIE TO JEST TA CZERWONA LINIA, KTÓEJ POMOC SPOŁECZNA LUDZIOM NIE POWINNA PRZEKRACZAĆ DAJAC ZASIŁKI, SWIADCZENIA, CH..E MU..E DZIKIE WEZE...
Dobrze, z tych 300 tys. to jest mało takich osób, lepiej dać wszystkim, niż zaprzęgnąć kolejną armię urzędników do odsiania góra 5tys. ludzi. W ogóle urzędników jest 10x więcej niż za komuny, a mamy komputery i sztuczną inteligencję.

Podobnie jest z 800+; skala ludzi do odsiania jest znikoma i nie ma pretekstu do zatrudnienia dodatkowych urzedasow.
Ostatnio zmieniony wt sty 30, 2024 12:59 pm przez rozszczepionyumysl, łącznie zmieniany 3 razy.
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Trzeba od tego rozmowę zacząć, że na "schizofreników", to zostaliśmy zrobieni. ONI już dawno odkryli nasze wrodzone talenty i całe życie je metodycznie bombardowali. Jak to możliwe np. że jako pra pra wnuczka kogoś, kto był w naczelnym dowództwie Powstania Styczniowego lub/i dostarczycieli jedwabiu do Krakowa, mam zjebany mózg, ciało migdałowate, móżdżek, czyli orientacja przestrzenna, część skroniowa kory mózgowej?
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

W chorobie myślałem, że jestem inkarnacją byłego ruskiego szpiega dlatego mam tak niską rentę abym cierpiał w tym życiu.
🌈🦋 WRÓŻKA
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Meduzola pisze: wt sty 30, 2024 12:47 pm Trzeba od tego rozmowę zacząć, że na "schizofreników", to zostaliśmy zrobieni. ONI już dawno odkryli nasze wrodzone talenty i całe życie je metodycznie bombardowali. Jak to możliwe np. że jako pra pra wnuczka kogoś, kto był w naczelnym dowództwie Powstania Styczniowego lub/i dostarczycieli jedwabiu do Krakowa, mam zjebany mózg, ciało migdałowate, móżdżek, czyli orientacja przestrzenna, część skroniowa kory mózgowej?
Z drugiej strony np. Nikifor Krynicki też miał taką mentalność, bo kto wracałby 3 razy na pieszo/stopem ze Szczecina do Krynicy-Zdroju w tamtych czasach.

Przyczyn jest dużo, jedzenie które nie nadaje się dla świń, czy przymusowe szczepionki.
Meduzola
zaufany użytkownik

Ja tam jestem spokrewniona z Mona Lisą, ale nie wiadomo, czy da Vinci sportretował kogoś, kto żył przed nim, czy w jego czasach. Mój pra pra dziad to "Giszka od Rusina z synami", Damian Halmer, historia średniowiecza, o roku 1306.
Meduzola
zaufany użytkownik

Nikifor Krynicki pracował intuicją. Nie był "prymitywny".
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Jak będą pieniądze na ubrania, jedzenie i kosmetyki to "schizofrenik" będzie inaczej postrzegany przez społeczeństwo.
🌈🦋 WRÓŻKA
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Meduzola pisze: wt sty 30, 2024 12:53 pm Nikifor Krynicki pracował intuicją. Nie był "prymitywny".
Chodzi mi o film "Mój Nikifor". Gdy miał wielką wystawę i tam sprzedał obrazy wielkiemu muzeum, to wystawiał coś innego z obrazów na ulicy mówiąc, że to za duże.
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Obrazek
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

https://www.infor.pl/prawo/nowosci-praw ... z-109.html

Wybory samorządowe 7 kwietnia 2024 r. Kalendarz wyborczy [Tabela, rozporządzenie premiera z 29 stycznia 2024 r. Dz.U. poz. 109)
🌈🦋 WRÓŻKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”