PFRON
Moderator: moderatorzy
- FreshEscape
- bywalec
PFRON
Od 1 stycznia 2024 roku minimalne wynagrodzenie za pracę w Polsce wzrosło do 4242 zł brutto.
Całkowity koszt zatrudnienia jednej osoby na płacy minimalnej w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca wyniesie 5 110,76 zł brutto/miesięcznie.
Łączne koszty zatrudnienia osoby niepełnosprawnej, po stronie pracodawcy, na minimalnej krajowej. Podaje:
STOPIEŃ ZNACZY:
ZWYKŁY: 2 710
SPECJALNY: 1 510
STOPIEŃ UMIARKOWANY:
ZWYKŁY: 3 760
SPECJALNY: 2 860
STOPIEŃ LEKKI:
ZWYKŁY: 4 610
SPECJALNY: 4 010
KOCHANI SZERUJCIE, REKLAMUJCIE, OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNE, TO NIE TYLKO TACY SAMI LUDZIE JAK WY, ALE POTRZEBUJĄCY, NIEJEDNOKROTNIE NA PRAWDE TEJ PRACY, BO KOSZTY CHOROBY, LECZENIA, KTÓRE PONOSZĄ NIEJEDNOKROTNIE, SĄ SPORE. A CHECI, WDZIECZNOSC, ZANGAZOWANIE SIE, SA WIEKSZE NIŻ WIELU ZDROWYCH LUDZI.
Dodatkowo ulga, czy nawet kary dla firm, które nie zatrudniają ludzi z ON to są spore pieniądze i koszty które ponosi pracodawca. A których nie musiałby płacić, bądź były by znacznie niższe. Kiedy zatrudni Niepełnosprawnego.
A pamiętajmy, osobą niepełnosprawną, stać sie może każdy i w każdej chwili, z byle głupiego powodu, jakiegoś wypadku, choroby.
Całkowity koszt zatrudnienia jednej osoby na płacy minimalnej w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca wyniesie 5 110,76 zł brutto/miesięcznie.
Łączne koszty zatrudnienia osoby niepełnosprawnej, po stronie pracodawcy, na minimalnej krajowej. Podaje:
STOPIEŃ ZNACZY:
ZWYKŁY: 2 710
SPECJALNY: 1 510
STOPIEŃ UMIARKOWANY:
ZWYKŁY: 3 760
SPECJALNY: 2 860
STOPIEŃ LEKKI:
ZWYKŁY: 4 610
SPECJALNY: 4 010
KOCHANI SZERUJCIE, REKLAMUJCIE, OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNE, TO NIE TYLKO TACY SAMI LUDZIE JAK WY, ALE POTRZEBUJĄCY, NIEJEDNOKROTNIE NA PRAWDE TEJ PRACY, BO KOSZTY CHOROBY, LECZENIA, KTÓRE PONOSZĄ NIEJEDNOKROTNIE, SĄ SPORE. A CHECI, WDZIECZNOSC, ZANGAZOWANIE SIE, SA WIEKSZE NIŻ WIELU ZDROWYCH LUDZI.
Dodatkowo ulga, czy nawet kary dla firm, które nie zatrudniają ludzi z ON to są spore pieniądze i koszty które ponosi pracodawca. A których nie musiałby płacić, bądź były by znacznie niższe. Kiedy zatrudni Niepełnosprawnego.
A pamiętajmy, osobą niepełnosprawną, stać sie może każdy i w każdej chwili, z byle głupiego powodu, jakiegoś wypadku, choroby.
Re: PFRON
Dobrze, że FreshEscape poruszył ten temat, rzeczywiście nadal jest zbyt mało Zakładów Pracy Chronionej ale każdy pracodawca może jeśli chce doposażyć stanowisko pracy pod kątem osoby z nieopełnosprawnością oraz otrzymać pieniądze na przystosowanie pomieszczenia i przestrzeni do pracy dla osoby z niepełnosprawnością.
Niestety nadal w społeczeństwie jest zbyt dużo uprzedzeń i awersji do osób z niepełnosprawnościami, potrzeba wiele pracy aby zmienić myślenie i mentalność ludzi. Aby w osobie z niepełnosprawnością dostrzec człowieka, który ma potencjał i może być wartościwowym pracownikiem jeśli tylko da się mu szansę.
Niestety nadal w społeczeństwie jest zbyt dużo uprzedzeń i awersji do osób z niepełnosprawnościami, potrzeba wiele pracy aby zmienić myślenie i mentalność ludzi. Aby w osobie z niepełnosprawnością dostrzec człowieka, który ma potencjał i może być wartościwowym pracownikiem jeśli tylko da się mu szansę.
- Ja Ja 39 M
- bywalec
Próbowałem, uczestniczyć w PERFON, ale nie dało się, przekonać mojej rodziny, później Ubezwłasnowolnienie mnie, i nowe, niedogodności były (może są) gdyż uważam się ciągle nie godny.
O Szczęściu - Władysław Tatarkiewicz.... 

- Ja Ja 39 M
- bywalec
- Catastrophigłupek
- bywalec
- Status: Upośledzony
Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym. |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum