Ilu z was ma schizotypię?
Moderator: moderatorzy
Ilu z was ma schizotypię?
Opiszcie jak się u was objawia, jak wygląda wasze życie, interakcje ze społeczeństwem.
Czy jest to dla was niekomfortowe czy może obojętne doznanie?
Czy ludzie wiedzą o waszym zaburzeniu i jakie są ich reakcje?
Czy jest to dla was niekomfortowe czy może obojętne doznanie?
Czy ludzie wiedzą o waszym zaburzeniu i jakie są ich reakcje?
Re: Ilu z was ma schizotypię?
Ja mam schizotypię. Diagnozę taką postawiono mi po raz pierwszy 6 lat temu. Jednak objawy tej osobowości zaczęły mi przeszkadzać dobre 11 lat temu. Moje kontakty z otoczeniem są zwłaszcza ostatnio bardzo ubogie. Właściwie od jakiegoś czasu nie utrzymuje żadnych znajomości. Trochę było to związane z tym, że nie mogłem pić alkoholu przy pewnych lekach. Teraz leki zmieniłem, ale ta sytuacja ze znajomymi chyba się nie zmieni. Właśnie przyznano mi rentę socjalną na 2 lata. Od czerwca planuję chodzić na okoliczny oddział dzienny. Generalnie czuję się fatalnie. Siedzę cały czas na kompie, i to tak bezproduktywnie. Największy problem mam z inteligencją, myśleniem, motywacją. Mam 25 lat. Swoją przyszłość widzę w czarnych barwach, cały czas mam myśli samobójcze. Najbliższy czas będzie chyba dl mnie decydujący, trzeba podjąć jakieś decyzje.
Takie już jest to środowisko akademickie, na trzeźwo, to ciężko pogadać, zrozumieć się,napisać egzamin, wysiedzieć na wykładzie itakdalej.jordan458 pisze: od jakiegoś czasu nie utrzymuje żadnych znajomości. Trochę było to związane z tym, że nie mogłem pić alkoholu przy pewnych lekach. .
również na trzeźwo ciężko się myśli, więc się nie przejmuj.
dys ys Zparta, bicz!
Nie mam do czynienia ze środowiskiem akademickim, poza tym ja nawet jak wypiję to niewiele mam do powiedzenia. Jak miałem tak powiedzmy 20 lat to jeszcze było trochę lepiej, trochę się rozgadywałem, a przynajmniej potrafiłem wtopić się w otoczenie.
nie wiedziałam, że warunkiem posiadania znajomych jest konieczność picia alkoholu.
Tego nie mówię, po prostu moje znajomości na tym się opierały.
a teraz?jordan458 pisze:a przynajmniej potrafiłem wtopić się w otoczenie.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Teraz właściwie nigdzie nie wychodzę, nie spotykam się ze znajomymi(pytanie czy ich mam). Aktualnie jestem na 100mg ketrelu i 10mg escitalopramu. Zamiana na ketrel z rispoleptu wydaje mi się pozytywna.
hej, jak sie czujesz teraz?
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
Od jakiegoś powiedzmy miesiąca coś się jakby zmienia. Zacząłem coś odczuwać, lepiej słyszeć muzykę. Nie wiem sam do końca czemu, ale zrezygnowałem z escitalopramu. Niestety dalej nie mam kontaktu praktycznie z nikim. Z jednej strony te zmiany związane z odczuwaniem są największe od lat, ale równocześnie niekiedy jest ciężko, przychodzą myśli o śmierci. Myślę, że to przez to, że nie mam wsparcia psychicznego. Dużym problemem dla mnie jest spanie na ketrelu, śpię lekko po 10 godz, czasami nawet więcej. A zasypiam często koło 4 nad ranem, to raczej nie jest zdrowe. Albo dzisiaj położyłem się chyba o 10 rano... Nie wiem co ze mną będzie...
ja kiedyś miałem zanim mi zmienili diagnoze na f20.0 i powiem, że czasem tęsknię do tego pierwszego bo f21 to chyba mniej obciążająca diagnoza bo ludzie mają takiego za dziwaka a nie za psychopate i zwyrola
... 

Bóg Cię kocha!!!
Ja mam. Lekarka mi wyjaśniła, że zmieniła mi na F20.3 żebym miała refundowane leki. Do tego mam zaburzenia lękowe.
Ba... jest ona nieraz warunkiem dostania pracy, czy awansu w niej ...Paranoja pisze:nie wiedziałam, że warunkiem posiadania znajomych jest konieczność picia alkoholu.
Poza tym- alkohol rozhamowuje płaty czołowe mózgu, na dłuższą metę może je uszkodzić, ale na krótką może wywołać spontaniczność nawet u osoby bardzo sztywnej ( wiem to po sobie ).
U mnie zaburzenia schizotypowe mogą objawiać się podejrzliwością, "paranoicznymi" lękami przed tym, że inni mnie zabiją, otrują, skrzywdzą (mam to od ok. 16 r. ż.). Innym ważnym objawem są koincydencje (a raczej idee urojeniowe, urojeniopodobne związane z nimi o charakterze idei odniesienia czy myśli posłanniczych i wielkościowych). Nie mam bliskich przyjaciół, najlepsze relacje mam z babcią.
Ludzie z reguły nie wiedzą o moim F21. Tacie o nim nie mówiłem, o zespole Aspergera (który też mam zdiagnozowany) powiedziałem. Myślę, że zaburzenia schizotypowe są bardziej wstydliwym tematem niż ZA. Mogą kojarzyć się ze schizofrenią, a o niej stereotypy mogą być krzywdzące, ewidentnie negatywne.
Nie mam zbyt dużo interakcji z innymi ludźmi. Zero znajomych od ok. 16 r. ż. (teraz mam 27 lat). Myślę, że dzięki diagnozie zaburzeń typu schizofrenii mogłem otrzymać rentę socjalną i umiarkowany stopień niepełnosprawności, które mam od ponad trzech lat.
Ludzie z reguły nie wiedzą o moim F21. Tacie o nim nie mówiłem, o zespole Aspergera (który też mam zdiagnozowany) powiedziałem. Myślę, że zaburzenia schizotypowe są bardziej wstydliwym tematem niż ZA. Mogą kojarzyć się ze schizofrenią, a o niej stereotypy mogą być krzywdzące, ewidentnie negatywne.
Nie mam zbyt dużo interakcji z innymi ludźmi. Zero znajomych od ok. 16 r. ż. (teraz mam 27 lat). Myślę, że dzięki diagnozie zaburzeń typu schizofrenii mogłem otrzymać rentę socjalną i umiarkowany stopień niepełnosprawności, które mam od ponad trzech lat.
- Catastrophigłupek
- bywalec
- Status: Upośledzony
100%
Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym. |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum