Schizotypia a spektrum autyzmu

Moderator: moderatorzy

kanapkaaaaa
bywalec

Re: Schizotypia a spektrum autyzmu

Post autor: kanapkaaaaa »

Catastrophique pisze: czw sie 24, 2023 7:05 am Srednio takich lubia. Akceptują raczej takich, którzy dają sie podporządkować, a buntowników, niezależnych hejtuja. Zwlaszcza gdy Ci "stawiają się" w toksyczny, odpychający innych sposób.
Socjotechnik się znalazł :lol: idź strugaj banany do tego się tylko nadajesz
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

Autyzm autyzmem, w moich czasach szkolnych jak w 1 klasie było 29 osób, to w 4 tej było na 20, bo reszta poszła do specjalnych. Ja nie mam takiego doświadczenia w mojej generacji i reformie edukacji. Ale jest coś takiego jak autyzm schizofreniczny, rispolept na to najlepiej działa....
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

FreshEscape pisze: czw sie 24, 2023 1:51 pm Autyzm autyzmem, w moich czasach szkolnych jak w 1 klasie było 29 osób, to w 4 tej było na 20, bo reszta poszła do specjalnych. Ja nie mam takiego doświadczenia w mojej generacji i reformie edukacji. Ale jest coś takiego jak autyzm schizofreniczny, rispolept na to najlepiej działa....
Brałem Rispolept i nic nie pomógł... :x :evil:

Sam się dziwię, że, jako osoba mocno nietypowa ( a raczej niepełnosprawna ) od urodzenia, nie trafłem do szkoły specjalnej.

Za moich czasów ( lata 1989/1991 ) , niestety nie było szkół branżowych/zawodowych m. in. dla nas, autystów... były tylko szkoły specjalne...
Karol87
bywalec

Post autor: Karol87 »

Ja mam adhd i podejrzewają u mnie aspergera. Dawno temu miałem przez jakiś czas diagnozę schizotypii. Teraz to u mnie nazywają schizofrenią atypową przez pomieszanie z objawami adhd i cechami autyzmu aspergera. Mam też okresy bardziej maniakalno depresyjne. Podejrzewali schizoafektywne tylko refundacji na to chyba nie ma więc muszę mieć schizofrenie w papierach. Nigdy nie umiałem tworzyć relacji z ludźmi. Mam fiksacje na temat 1 bądź 2. Nie więcej. Raz nadwrażliwość raz niedowrażliwość sensoryczną. Spektrum też ma momenty zaostrzeń jak wszystkie zaburzenia.
Bóg Cię kocha!!!
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

Nie chce byś jakiś złośliwy ale będe, jesteś tu od 2013 roku, czyli. min. 10 lat sie leczysz. Co robiłeś i co ci daje dodawanie nowych diagnoz w ciągu tych 10 lat i po 10 latach ? Co w ten sposób chcesz osiągnąc ? Gdzieś sie leczyłe masz diagnozy na papierze itd. Ale co ci to da ? Na utyzm i spektrum nie ma leków. Czy czasem nie jest tak ze jeden z głónych objawów schizofreni czyli urojenia hipohondryczne nie grają tu roli ? Jak przychodzisz, wracasz, projektować do nas swoje urojenia, to informuje, te czasy na forum sie skonczyły !
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

https://podyplomie.pl/psychiatria/38678 ... -przypadku

Najwyraźniej często dosyć zdarza się połączenie schizotypii/schizofrenii z zaburzeniem ze spektrum autyzmu. Albo je psychiatrzy mieszają- bo objawy na pierwszy rzut oka podobne - np. u mnie tak było.
Awatar użytkownika
Catastrophigłupek
bywalec
Status: Upośledzony

Post autor: Catastrophigłupek »

kotek pisze: wt kwie 04, 2023 6:08 pm Mi raz psychiatra wpisała rozpoznanie zaburzeń schizoafektywnych (chyba mieszanych), a na kilku kolejnych wizytach rozpoznanie epizodu mieszanego zaburzeń afektywnych dwubiegunowych. Na jednym z wypisów z oddziału dziennego miałem rozpoznanie umiarkowanego epizodu depresyjnego (zamiast OCD, w towarzystwie ZA, zaburzeń schizotypowych i innych zaburzeń preferencji seksualnych :oops: ).
Januszek już nie jest tylko na zasiłku :icon-mrgreen:

Januszek już nie musi mieszkać w piwnicy!

Januszek jest na utrzymaniu kobiet czy to męska k! SPYTACIE? BUC 2023. KU..WA :angelic-green:
Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym. |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum
ODPOWIEDZ

Wróć do „zaburzenia schizotypowe”