Czy psychoterapia może pomóc w schizofrenii
Moderator: moderatorzy
Re: Czy psychoterapia może pomóc w schizofrenii
Samo (nadmierne i niepotrzebne?) analizowanie przeszłości prowadzi do zauważenia błędów rodziców, ale ja widzę, że choć kierowali mnie czasem na manowce, to JA (geny?) z otoczenia też wybierałam to co złe i szkodliwe i nie można obwiniać tylko jednej strony, że nie miałam z nimi dobrego kontaktu.
Poza tym wielu stresom winny był trzeci czynnik czyli okoliczności.
Poza tym wielu stresom winny był trzeci czynnik czyli okoliczności.
I czy w ogóle szukanie przyczyn w przeszłości i akurat w rodzinie dla każdego ma sens? Jesteśmy dorosłymi ludźmi i wiele traum PO dzieciństwie się zdażyło.
Czy nie lepiej zająć się bieżącymi stresami i rozwiązywaniem obecnych problemów?
Czy nie lepiej zająć się bieżącymi stresami i rozwiązywaniem obecnych problemów?
Potem jak mi psychoterapeutka nawtykała jaka to moja rodzina jest zła, to wywołała moje urojenia, bo zaczęło mi się wydawać że wszyscy w domu to psychopaci... potem było tylko gorzej... Dobrze że nie trafiłem do szpitala. Psychoterapia w schizofrenii to dla mnie nie trafiony wynalazek.
Z moją pierwszą terapią po psychozie było odrobinę jak w tej książce o porcupinach.
Na początku terapia wydobyła mnie z psychozy i to było SUPER.
W książce jest dwoje prostych ludzi których łączy wspaniały seks a w pozostałych kwestiach same kłótnie (w poradniku katolickim by napisali, że to kiepska podstawa miłości). Ona chce drugie dziecko bo nie chce do pracy (nie ma kwalifikacji). I na to przychodzi psychoterapeutka ze swoją wielką inteligencją i umiejętnościami i działa, działa (m in szuka drugiego dna).
Chyba nie było sensu jakichś dogłębnych analiz w moim przypadku wykonywać.
Na początku terapia wydobyła mnie z psychozy i to było SUPER.
W książce jest dwoje prostych ludzi których łączy wspaniały seks a w pozostałych kwestiach same kłótnie (w poradniku katolickim by napisali, że to kiepska podstawa miłości). Ona chce drugie dziecko bo nie chce do pracy (nie ma kwalifikacji). I na to przychodzi psychoterapeutka ze swoją wielką inteligencją i umiejętnościami i działa, działa (m in szuka drugiego dna).
Chyba nie było sensu jakichś dogłębnych analiz w moim przypadku wykonywać.
Może ja sama za dużo analizuję.
Chciałabym mieć super terapię, markową osobowość i wspaniałego terapeutę a moje życie wygląda jak wygląda i genialne analizy nic nie zmienią.
Chciałabym mieć super terapię, markową osobowość i wspaniałego terapeutę a moje życie wygląda jak wygląda i genialne analizy nic nie zmienią.
- FreshEscape
- bywalec
Jedyne co markowego powinnaś mieć to markowe leki ! Jesteś tu 15 lat ! A twój odbiór, jesli o mnie chodzi wciąz jest konkretnie irytujacy. Po prostu dziewczyno wkurwi..sz swoim postrzeganiem świata ! Można być sprzątaczką, bez terapi i markowej osobowości, a żyć i tym życiem sie cieszyszyć.
Na pewno nie trzeba zyć zyciem bohaterów z ksiązek, filmów, seriali.. itd. Wtedy życie nie tylko jest zdrowe, ale samo z siebie po prostu wiele daje...
Ja mam w domu taki przypadek z doktorem nauk po zawodówce, widzi swiat jak gdyby był elitą, a całe życie od dziecka był praktycznie gównem, i takich ludzi szczerze nie znosze...
Widzę, że nawet bez Catastrofique muszą być kłótnie i bezpodstawna agresja.
Też za tobą nie przepadam. Nie wiem dlaczego uważasz się za lepszego ode mnie. Bez odbioru. Szkoda życia na babranie się w g...w internecie.
Też za tobą nie przepadam. Nie wiem dlaczego uważasz się za lepszego ode mnie. Bez odbioru. Szkoda życia na babranie się w g...w internecie.
- FreshEscape
- bywalec
Zdrowy, rozwinięty człowiek jak słyszy ze pier..i to coś z tym robi. Zaburzony, zawsze będzie doszukiwał sie winy w tych co go uświadamiją w tym. Dlatego wiele chorób i zaburzeń psychicznych jest nie do wyleczenia, bo "człowiek" tak to w cudzysłowiu ujmę nie widzi w sobie niczego poza tym ze jest jest kimś wielki, a jest zjeb...m
I masz tu odpowiedz do skutecznoąci psychoterapi w wielu przypadkach, przypadkach gdize teraputa powie jasno jesteś zje,,,b rób coś z sobą. A pacjent powie, jaki zje...b ja przeciez najbardziej wyjątkowy z wyjątkowych... I taki jest sens psychoterapi co nie widzą w sobie nie tylko problemu, ale ich problem urasta do rangi ich wyjątkowości..ehhh
I masz tu odpowiedz do skutecznoąci psychoterapi w wielu przypadkach, przypadkach gdize teraputa powie jasno jesteś zje,,,b rób coś z sobą. A pacjent powie, jaki zje...b ja przeciez najbardziej wyjątkowy z wyjątkowych... I taki jest sens psychoterapi co nie widzą w sobie nie tylko problemu, ale ich problem urasta do rangi ich wyjątkowości..ehhh
To nie jest forum dla zdrowych, rozwiniętych ludzi.
Dlatego tu jesteśmy, bo mamy jakieś problemy, słabości.
Otwieramy się. Ja poznałam twoje kompleksy i się z nich nie wyśmiewam.
Ale nie muszę tu być.
Nie nazwałabym chorej osoby zjebem, ale to kwestia kultury osobistej.
Ale nie muszę tu być.
- FreshEscape
- bywalec
Od 2 lat, działam w kierunku raczej, ze własnie JEST ! jak ktoś nie umie żyć imyslec to niech te wiejskie chore wrota mordy, po prostu zamknie, bo nikt tego słuchać nie chce !Pamal pisze: ↑śr wrz 27, 2023 6:02 pm To nie jest forum dla zdrowych, rozwiniętych ludzi.
Ale nie muszę tu być.
Masz w życiu ten problem, ze ty jesteś chora i nie masz w swoim otoczeniu chorych ludzi, aby nawet miec świadmośc, choćby podstawową jak takie życie z taką osobą wygląda !
Jak ktoś nie ma narzędzi zastanowienia sie nad sobą to powiem tak jak w kulturze zachodu mówi wielu psychiatrów. Prosze się zastanowić nad możliwością przeprowadzenia eutanazji !!! Chory, zaburzony człowiek , często nie bierze nawet podstawowych leków. A cała najbliższa roddzina łyka po 3 leki psychiatryczne, zeby z kimś takim "szkodinikiem" wyzyć. Wiec sie zasstanówcie nad sobą !
- FreshEscape
- bywalec
Napisałem post co i jak o co chodzi, ale jak zwykle na zbysia forum pewnych rzeczy nie można publlikowac. Wiec nie chce mis ie znowu pisać o zjebach i o tym ze nazwać zjeba zjebem i nie chodzi tu o ciebie to przysługa. Może jeszcze coś napisze ale tu wszystko znika...wiec kur...a ch..j w oko zbyszkowi...
Mój czas to nie jakieś gaworzenie i jak chce coś napisać to robie to z rozumem, a jak to wszystko znika i nie da sie opublikować to nie to forum już możę lepiej zdechnie Panie zbyszek.. bo mi sie nie chce po 5 razy tego samego pisać...
Mój czas to nie jakieś gaworzenie i jak chce coś napisać to robie to z rozumem, a jak to wszystko znika i nie da sie opublikować to nie to forum już możę lepiej zdechnie Panie zbyszek.. bo mi sie nie chce po 5 razy tego samego pisać...
Freshescape, chyba tu tylko wchodzisz żeby się kłócić. Nie potrzebnie, po co się obrzucać błotem, jak można wysłuchać, porozmawiać... trochę empatii proszę...
- FreshEscape
- bywalec
Ale hiden zrozum, ja, czy uzytkowicy tego forum, to nie jest twoja mama i twój tata. Co cie kochają bezwarunkowo i nawet bedąc pewnymi ze jesteś zejb i odpad. Nie będą ci tego mówić bo przecież nic to zmieni. Uczestnicząc w sspołeczności i grupie osób wiec ze twoje czy aktywności użtkownikó będą jasno podsumowywane.
Piszesz ze wchodze tu zeby sie kłucic, a wiekszośc mojej działalności to jasne i konstruktywne odpowiedzi posy, czesto rozjasniajace ludzią mgłe myslową w kturej żyja. Jak nie masz nic do powiedzenia, bo przeciez tak ogólnie jesteś nikim i nic nie znaczysz, a na pewno twoje pisanie i twoje twierdzenia to jak już pisałem zaknij tą pustą wiejską morde i siedz cicho ! Bo poza przywalaniem sie do ludzi nie masz nic do powiedzenia, a juz na pewno nic konstruktywnego !
Czasy zjebów z moim wejściem na forum sie skończyły, i jak to ty czy ktoś jest jebniety i chce to odtwarzać i tym żyć to będzie gnojony, nie masz prawdopodobnie możliwości popatrzenia na siebie przez pryzmat zycia w domu jednym z człowiekiem jebnietym i jak codziennosc w takich domach wygląda. Bo jak i ty i wielu użykowników wychodzi z załozenia ze łon, łono ma sie czuć dobrze, a wszsyscy wokól mają sie dostosowac do zjebonga w domu. I wielu parchów, czyli nie lekarzy a ludzi wykonujących zawód lekarza czy psycholga wychodzi z tego załozenia ze jak zjebongo chce sie zabić, czy mu jest zle co całe otoczenie musi stanać na rzesach aby sie czuł dobrze. TO jest chore i powinno byc gnojone, w wielu przypadakch ludzi ciezko zaburzonych w przypadku gola, wszyscy wzdychają ze swiadomosci ulgi której nigdy nie doznali. Ze peikło w ich otoczeniu sie skonczyło. Wiec tą swoją empatie CZUDOKU wsadz se głeboko w dupe !!! Nikt nie będzie załował odpada....
Piszesz ze wchodze tu zeby sie kłucic, a wiekszośc mojej działalności to jasne i konstruktywne odpowiedzi posy, czesto rozjasniajace ludzią mgłe myslową w kturej żyja. Jak nie masz nic do powiedzenia, bo przeciez tak ogólnie jesteś nikim i nic nie znaczysz, a na pewno twoje pisanie i twoje twierdzenia to jak już pisałem zaknij tą pustą wiejską morde i siedz cicho ! Bo poza przywalaniem sie do ludzi nie masz nic do powiedzenia, a juz na pewno nic konstruktywnego !
Czasy zjebów z moim wejściem na forum sie skończyły, i jak to ty czy ktoś jest jebniety i chce to odtwarzać i tym żyć to będzie gnojony, nie masz prawdopodobnie możliwości popatrzenia na siebie przez pryzmat zycia w domu jednym z człowiekiem jebnietym i jak codziennosc w takich domach wygląda. Bo jak i ty i wielu użykowników wychodzi z załozenia ze łon, łono ma sie czuć dobrze, a wszsyscy wokól mają sie dostosowac do zjebonga w domu. I wielu parchów, czyli nie lekarzy a ludzi wykonujących zawód lekarza czy psycholga wychodzi z tego załozenia ze jak zjebongo chce sie zabić, czy mu jest zle co całe otoczenie musi stanać na rzesach aby sie czuł dobrze. TO jest chore i powinno byc gnojone, w wielu przypadakch ludzi ciezko zaburzonych w przypadku gola, wszyscy wzdychają ze swiadomosci ulgi której nigdy nie doznali. Ze peikło w ich otoczeniu sie skonczyło. Wiec tą swoją empatie CZUDOKU wsadz se głeboko w dupe !!! Nikt nie będzie załował odpada....
- piotrs
- zaufany użytkownik
może pomóc na pewno nie zaszkodzi
ale trzeba brać po 1 leki
no pogadać z psychologiem to na pewno młodzi chorzy
bo póżniej rutyna łykanie tabletek
co to da jakaś muzyka relaksacyjna czy rysunki czy układanie puzli
ale trzeba brać po 1 leki
no pogadać z psychologiem to na pewno młodzi chorzy
bo póżniej rutyna łykanie tabletek
co to da jakaś muzyka relaksacyjna czy rysunki czy układanie puzli
-
- zaufany użytkownik
Zero empatii. Zero zrozumienia. Przesiąkłeś tym co masz w domu i bije to od ciebie na kilometr... Może czas zmienić otoczenie?FreshEscape pisze: ↑czw wrz 28, 2023 7:04 pm Ale hiden zrozum, ja, czy uzytkowicy tego forum, to nie jest twoja mama i twój tata. Co cie kochają bezwarunkowo i nawet bedąc pewnymi ze jesteś zejb i odpad. Nie będą ci tego mówić bo przecież nic to zmieni. Uczestnicząc w sspołeczności i grupie osób wiec ze twoje czy aktywności użtkownikó będą jasno podsumowywane.
- FreshEscape
- bywalec
kochany zjebku, litość to zbrodnia !
Szkończył wam sie temat i wątek catasrofika i wylewanie pomyj na niego za swoje zjebane i nieudane życie i już, tak szybciutko szukaćie nowej świnki.. hahahah niektórych to sie powinno izolować....
Szkończył wam sie temat i wątek catasrofika i wylewanie pomyj na niego za swoje zjebane i nieudane życie i już, tak szybciutko szukaćie nowej świnki.. hahahah niektórych to sie powinno izolować....