Skutki uboczne leków psychotropowych...
Moderator: moderatorzy
Skutki uboczne leków psychotropowych...
Mam dwa filmiki, tylko że w języku niemieckim, możecie nie rozumieć tego języka, ale proszę o wczucie się w ich dynamikę, ewentualnie ściszyć głos. Pierwszy jest z lektorem, w kilku sekwencjach pokazane jest wynalezienie leków psychotropowych w aspekcie historycznym: www.youtube.com/watch?v=HaznfGv16n4 W drugim młody człowiek płci męskiej mówi o swoich doznaniach związanych z wieloletnim przyjmowaniem leków psychotropowych. Pierwszy link pochodzi z VfP- Stowarzyszenie Niezależnych Psychoterapeutów w Niemczech (Verein freier Psychotherapeuten). Drugi link to:
... Młody mężczyzna mówi o akatyzji w filmiku "Akathisie- eine unvorsellbare Qual durch Psychopharmaka": "To przynoszący cierpienie skutek uboczny leków psychotropowych. Wolałbym po tysiąckroć być rozstrzelony, niż odczuwać akatyzję. Proszę polityków, by zakazali przymusu ich zażywania. Ludzie nie są informowani, że po tych lekach jest akatyzja (...) Akatyzja to rodzaj niepokoju, gdzie psychiatrzy wmawiali mi, że to część choroby (...) W obliczu akatyzji mogłem się zgodzić odciąć sobie nogi, by jej nie odczuwać (...)"
... Młody mężczyzna mówi o akatyzji w filmiku "Akathisie- eine unvorsellbare Qual durch Psychopharmaka": "To przynoszący cierpienie skutek uboczny leków psychotropowych. Wolałbym po tysiąckroć być rozstrzelony, niż odczuwać akatyzję. Proszę polityków, by zakazali przymusu ich zażywania. Ludzie nie są informowani, że po tych lekach jest akatyzja (...) Akatyzja to rodzaj niepokoju, gdzie psychiatrzy wmawiali mi, że to część choroby (...) W obliczu akatyzji mogłem się zgodzić odciąć sobie nogi, by jej nie odczuwać (...)"
Re: Skutki uboczne leków psychotropowych...
Człowiek zatraca zdolność śmiania się, płakania, krzyczenia i śpiewania. Przy tych czynnościach jest wzmożona praca przepony, która oddziela układ pokarmowy od układu oddechowego. "Phren" to po grecku przepona, a nie mózg czy umysł. Gdy widzimy nakręconego człowieka, najchętniej zaaplikowalibyśmy mu lek psychotropowy. W szpitalach nie ma miejsca na ekscesy. Niedostosowany pacjent może nawet pójść w pasy. Worka treningowego w naszych szpitalach nigdy nie widziałam. Nie mówiąc o pralce automatycznej. Mówię to z perspektywy osoby, która ma za sobą kilkumiesięczne pobyty...
Ostatnio zmieniony sob mar 25, 2023 5:35 pm przez Meduzola, łącznie zmieniany 1 raz.
- Trener
- bywalec
- Status: F41.2
akatyzja pojawia się głównie przy przyjmowaniu starych lekarstw o przedłużonym działaniu (decaldol, clopixol depot).
brak emocji i uczuć (rispolept consta), na pewno jest tego więcej niż wymieniłem ...
brak emocji i uczuć (rispolept consta), na pewno jest tego więcej niż wymieniłem ...
Na wszystkich lekach może się pojawić choć bardziej na lekach pierwszej generacji i depot i tabletka. Z czasem może jednak ustąpić
Co do motoryki, są jeszcze dyskinezy i parkinsonizmy. W ostatnich latach psychiatrzy często używali określenia "objawy pozapiramidowe", ale nie wiem jeszcze, do czego odnosi się slowo "piramidowy". W aspekcie motoryki mówiło się kiedyś o "objawach móżdżkowych", ale nie ma ich w psychiatrycznym dyskursie.
"Układ piramidowy kieruje ruchami dowolnymi, czyli tymi, które składają się na świadomą działalność człowieka. Układ ten tworzą neurony, których ciała komórkowe (...) w kształcie piramid znajdują się w okolicy ruchowej kory mózgowej. Okolica ruchowa znajduje się w obrębie zakrętu środkowego przedniego kory mózgowej. Ku przodowi od okolicy ruchowej znajduje się okolica przedruchowa, zaliczana do układu pozapiramidowego." Dobrze jest czasem przewertować stare książki, tu: dwutomowa "Encyklopedia Zdrowia" Wydawnictwa Naukowego PWN, wydanie drugie, 1993, s. 116. Co ma się do tego móżdżek? Jest on kinetycznym zwiadowcą, dzięki niemu ludzkie ruchy są bardziej płynne i precyzyjne, oraz sortowanie wrażeń i emocji.
- FreshEscape
- bywalec
Meduzola ! Chcesz zebym zwątpił w twoją inteligencje ? Prosze nie pisać postów w formie cytatów z książek !!! 

Luzik, nie robię tego nagminnie. Następna kwestia, jaka mi się nasunęła, to czy w przypadku osób ze schizofrenią dopamina ma bardziej żrącą postać niż u pozostałych ludzi poprzez nieszczelność jelit i niedomaganie tamtejszych zastawek. Bo pamiętajmy, że prekursory dopaminy powstają w układzie pokarmowym, jak i serotoniny w nadnerczach. Do tego dochodzi proces demielinizacji, chodzi o osłonkę komórek nerwowych zwanych mieliną. No, mimo, że niedomagam, to coś mi każe przeć do przodu.
Ostatnio zmieniony sob mar 25, 2023 9:18 pm przez Meduzola, łącznie zmieniany 1 raz.
- FreshEscape
- bywalec
Coś na pewno w tym jest. Że jak sie je to dopamina działa i w ogóle wszystko. Mój sposób na życie i każdy dzień to po prostu słodka herbata z rana i do 15-16 nic nie jem i powiem ci że normalnie funkjonuje. A robie tak już od dziecka. Po jedzeniu to się tylko spać chce 

No tak może być, że człowiekowi nie chce się przeżuwać z rana. Przyznam się, że też tak mam.
Jeszcze weźmie się pod lupę "poznawczo-afektywny zespół móżdżkowy" ("cerebellum cognitive-affective syndrome", a najlepiej w odniesieniu do blokowania dopaminy, choć w sumie nawet nie wiem, kiedy i z pomocą jakiej technologii wykryto jej "wychwyt zwrotny". Do tego w Polsce na "kognitywny' mówi się "poznawczy", to pozostałość po zaborach: kennen (znać)- erkennen (rozpoznawać)-anerkennen ale (uznawać jako)...
Z moich dociekań wynika, że płat czołowy bardziej odpowiada za funkcje motoryczne, niż poznawcze/ kognitywne, których powinniśmy szukać bardziej w płatach tylnych. Ale co z pukaniem się w czoło, gdy stwierdzamy w kimś lub w czymś jakąś niedorzeczność, tak na marginesie, choć w skronie też pukamy..? Nie poruszam na razie roli bodźców wzrokowych, gdzie przetwarzanie informacji odbywa się w tylnych rejonach mózgu, a przecież i móżdżek jest pod płatem tylnym. W związku z nim znalazłam takie choroby jak ZESPÓŁ SCHMAHMANNA, czyli móżdżkowy zespół poznawczo-emocjonalny z uszkodzeniem płata tylnego oraz ZESPÓŁ CHIARI, gdzie mowa o ektopii (obniżenia się) migdałków móżdżku do kanału kręgowego.
Taki filmik wyświetlił mi się na YouTube, "Akathisia is torture":
Teraz wszystko ma być zcyfryzowane. To lekarze sami będą się leczyć na wzrok i kręgosłup, a i pielęgniarki będą przyklejone do monitora komputera. Systemowe dyrektywy zastąpią samodzielne wnioskowanie. Czy ICD-11 już weszło w życie? Nawet jak leżałam ostatnio w szpitalu, to pielęgniarka do pielęgniarki żaliła się z powodu "spychologii", ale nie oceniam jej jako zaangażowaną. Teraz się wszystko odbębnia. A czy ktoś, kto odbębnia i każe też innym odbębniać, pokaże mocno zagubionym ludziom, jak żyć? Złote rady i sentencje, a bliskość, dotyk, rozmowa nic już nie znaczą...